Soundtrack: John Carter

Vydáno: 26.03.2012 17:00 - Amaya Tomanová | foto: Falcon

Epická sci-fi Andrewa Stantona John Carter nesklízí zrovna nadšené ovace. Kritici hovoří o vysokém kontrastu mezi nákladnými efekty a laciným vyzněním dialogů, jednoduchostí postav a nedotažeností děje. Stojí alespoň soundtrack z dílny Michaela Giacchiniho za to?
O hudbu k filmu John Carter se postaral Michael Giacchino, který má za poslední dobu na kontě například Mission:Impossible OST, Cars 2 OST nebo hudbu k Super 8.
Na albu se nachází celkem devatenáct skladeb, všechny jsou autorské; My Body Is A Cage v podání Petera Gabriela, kterou znáte z traileru, mezi nimi tudíž nefiguruje. Veškeré skladby jsou instrumentální, vokály zaznívají čistě beze slov. Dominují smyčce a dechy, některé skladby jsou okořeněné charakteristickým zvukem perkusí, dokreslujícím prostředí, ve kterém se film odehrává.
Hned na úvod nám Giacchino servíruje A Thern For The Worse o velkorysé sedmapůlminutové stopáži. Po tajuplně znějícím začátku, v němž hraje prim bezeslovný ženský vokál podbarvený monotónním houslovo-basovým podkladem, následuje bez varování bouřlivá orchestrální mezihra. Ve druhé polovině smyčce nabírají na tempu a výraznosti, v závěru opět zvolní. Po rozechvělém začátku druhé Get Carter následuje vskutku epický dechovo-smyčcový koncert. Během skladby nemáme čas ani vydechnout. Je strhující, napínavá, melodicky i zvukově bohatá a neotřelá.
Nápaditostí a smyslem pro dějovost nešetřil autor ani v následující Gravity Of The Situation. Do půldruhé minuty trvající skladby vkusně vtěsnal něžné symčcové švitoření, lehounký waltz i dramatické basové vrčení. Housle vévodí i čtvrté Therk Side Of Barsoom - pomalé, uvolněné, subtilní skladbě, završené temperamentním mixem perkusí, dechů a "etnických" vokálů. Těmi nešetří ani následující Sab Then Pursues The Princess.
Zvukově zcela odlišná je v začátku The Temple Of Issus. Po rytmickém úvodu následuje dobrodružná melodie jak vystřižená z filmů o Indiana Jonesovi. Se sedmou Zodanga Happened přichází další pořádná akce. Rychle ubíhající tempo, bubny, zdůrazňující rytmus a střídání výbušné kombinace dechů a rytmických nástrojů s jednoduchou basovou melodií a lehkým houslovým trylkováním skvěle buduje napětí. The Blue Light Special je pro změnu okouzlující, jemnou, éterickou skladbou, v níž do duelu houslí a vokálu jen místy zasáhne temnější zavrčení basy.
Michael Giacchino - John Carter OSTVe zběsilé Carter They Come, Carter They Fall slyšíme podprahový rytmus, připomínající dusot kopyt, perfektně dokreslující "honičkovou" atmosféru celé skladby. A po jejím velkolepém závěru následuje tichá, pomalá, křehká A Change Of Heart, která po třech minutách téměř nepostřehnutelně přejde v A Thern Warning, další z "etničtěji" laděných skladeb s opakovanými perkusemi a vokály.
Dvanáctá The Second Biggest Apes I've Seen This Month je jedním z nejzdařilejších kousků celého alba. Ač může znít místy chaoticky a nesouzvučně, je po všech stránkách skvěle zpracovaná. Akce, originální a nápadité využití nástrojů tak, aby evokovaly zvuky divočiny, zběsilé tempo, "bojový" rytmus bubnů - to vše se slévá v perfektní celek, skvěle vystihující atmosféru scény, kterou ve filmu hudebně podbarvuje.
Co do velkoleposti si s předchozí skladbou nikterak nezadá následující The Right Of Challenge, takže ke zvolnění dojde až ve čtrnácté The Prize Is Barsoon, v jejíž druhé polovině se o slovo přihlásí dechová sekce a vokály. Ve zrychlenějším tempu se nese převážně smyčcová The Fight For Helium, následuje vyklidněná, pomalá Not Quite Finished. Ačkoli Giacchino použil vokály téměř v každé skladbě, nejvýraznějí zní v sedmnácté Thernabout.
Po nenápadné, neokázalé The Bitter Years přichází závěr v podobě bezmála devítiminutové John Carter Of Mars. Jak jsme již u Giacchina zvyklí, jde o závěr se vším všudy. Konzistentní shrnutí všech melodických, rytmických i nástrojových variací, které na albu zazněly, návrat ústřední melodie a velkolepé završení v podání kompletního orchestru opět za doprovodu vokálů.
V Giacchinově soundtracku je několikanásobně více děje, akce a napětí než v samotném filmu. Škoda, že vzhledem k nepříliš velké úspěšnosti Johna Cartera hrozí, že ani OST se nebude těšit přílišnému zájmu. Pro ty, kdo s napětím očekávají Giacchinův zásadnější skladatelský zářez, je důkazem toho, že jejich naděje nejsou plané. Nechme se překvapit, jak si poradí s hudbou ke Star Treku, pro níž byl údajně také angažován...
Album: Michael Giacchino: John Carter OST
Celkový čas: 01:13:55
Skladby: A Thern for the Worse // Get Carter // Gravity of the Situation // Thark Side of Barsoom // Sab Than Pursues the Princess // The Temple of Issus // Zodanga Happened // The Blue Light Special // Carter They Come, Carter They Fall // A Change of Heart // A Thern Warning // The Second Biggest Apes I've Seen This Month // The Right of Challenge // The Prize Is Barsoom // The Fight for Helium // Not Quite Finished // Thernabout // Ten Bitter Years // John Carter of Mars


Skladba The Second Biggest Apes I've Seen This Month
z alba John Carter OST


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY