Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TOP 10: Strašení po španělsku

TOP 10: Strašení po španělsku

Vydáno: 29.03.2012 16:00 v sekci Články | Žebříčky - Eduard Spáčil | foto: Miramax

U příležitosti uvedení hororové novinky režiséra Jaumeho Balaguera Zatímco spíš neuškodí připomenout si desítku nejzajímavějších snímků, které v tomto žánru ze Španělska v novém tisíciletí přišly. Jak znalci vědí, stojí rozhodně za pozornost.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Žánrové, zejména thrillerové a hororové kinematografii se ve Španělsku od druhé poloviny devadesátých let daří. Jména jako Alejandro Amenábar, Jaume Balagueró nebo třeba Juan Carlos Fresnadillo už přesáhla pouze lokální popularitu. Nemluvě o mexickém světoběžníku Guillermu del Torovi, který některé své filmy ve Španělsku točí, případně je druhým produkuje.
Španělské snímky už někdy dokonce vznikají rovnou v angličtině a hrají v nich hollywoodští herci (Ti druzí, Kapitán Alatriste, Agora). Nejdůležitější ale je, že se zde pořád natáčejí osobité žánrové filmy, na které fanoušci po celém světě nedají dopustit. V naší Top 10 se zaměříme především na horor, byť u některých z vyjmenovaných snímků tvoří jen jednu z esencí. Každopádně je vřele doporučujeme všechny vyzkoušet. Na pořadí až tolik nezáleží.
10. El habitante incierto
Hlavnímu hrdinovi zaklepe na dveře jeho rozlehlého domu neznámý chlapík a potřebuje si nutně zatelefonovat. Za chvíli ale beze stopy zmizí a náš hrdina má od toho okamžiku pocit, že v domě někdo tajně bydlí s ním. Zdánlivě jednoznačný horor o zlobivém duchovi v polovině nečekaně mění směr a míří kamsi k noční můře snímků jako Lost Highway nebo Mulholland Drive. Na Lynche sice Guillem Morales nemá, ale i tak je to víc než pozoruhodný debut.
9. Los Ojos de Julia
Žena trpící rychle postupující degenerativní chorobou zraku se snaží dřív, než úplně oslepne, prozkoumat záhadné okolnosti smrti své stejně postižené sestry. Hvězda Sirotčince Belén Rueda dokazuje, že ženy mohou být i hodně po čtyřicítce sexy, ve filmu plném zvratů a jedinečné atmosféry. Ani tento snímek Guillema Moralese se do naší oficiální distribuce zatím bohužel nedostal, což je u filmu produkovaného del Torem opravdu překvapující.
Originální trailer filmu Los Ojos de Julia
8. Uvězněni v čase
Čistě hororová složka je v případě tohoto vlastně sci-fi snímku opravdu marginální, silně strašidelnou atmosférou ale rozhodně disponuje. Naprosto obyčejný chlápek středního věku si při odpoledním posezení před domem u lesa všimne něčeho podivného v křoví, což vyústí v boj o existenci jako důsledek cestováním časem! Laciný, ale chytrý snímek dokazuje, že o dobrý nápad jde především. Potěšitelné je, že film vyšel i u nás na laciném DVD.
7. Princ bez království
Temný komorní příběh z období španělské občanské války. Děti v sirotčinci v noci vidí potulujícího se ducha, nebezpečí ale hrozí především od živých lidí. Španělsko-mexická koprodukce v režii Guillerma del Tora se žánrově pohybuje mezi realistickým dramatem a hororovou legendou a ukazuje lidskou bezohlednost a krutost v kontrastu s dětskou nevinností. Jde o snímek výrazně méně známý, než byl celosvětově úspěšný Faunův labyrint, ale není o nic horší.
6. Películas para no dormir: Para entrar a vivir
V roce 2006 vznikla pro televizní kanál Telecinco šestice hororových příběhů ve volné sérii nazvané Películas para no dormir (Filmy, kvůli kterým neusnete). K nejlepším z nich jednoznačně patřil snímek Jaumeho Balaguera vyprávějící o páru, který skončí při hledání volného bytu v baráku, ze kterého není úniku. Vysoce fyzická a adrenalinová záležitost zdaleka překračuje rozměr pouhé televizní zábavy. Tento film za tu trochu shánění rozhodně stojí.
5. Faunův labyrint
Druhý del Torův snímek v naší topce asi není třeba zvlášť představovat, protože jeho cestu světovými kiny ověnčila spousta cen včetně tří Oscarů. Vizuálně úchvatný příběh malé dívky, která před válečnými hrůzami prchá do světa pohádkové fantazie, je stejně krutě temný jako starší Princ bez království. Filmy s dětskými hrdiny leckdy opravdu nemusejí být vhodné pro děti. Španělské filmy obecně jsou příjemně nevypočítavé a tvůrci nemají problém s tím, nechat umřít sebevíc sympatické postavy.
Český trailer filmu Faunův labyrint
4. Sirotčinec
Do starého domu, kde kdysi býval sirotčinec, se nastěhuje manželský pár s adoptovaným, vážně nemocným dítětem. Jednoho dne dítě zmizí a zoufalá matka zkouší všechno možné, aby ho opět našla. Pomohou snad duchové mrtvých sirotků? Tam, kde chybí originalita, nastupuje vysoce stylové filmařské a herecké řemeslo a všeprostupující smutek, který s vámi nejspíš zůstane i nějakou chvíli po závěrečných titulcích. Del Torova produkce jde poznat na první pohled - v tom dobrém slova smyslu.
3. REC
Co může vzniknout z toho, když se dva režiséři hororů sejdou na pivo, představuje snímek dvojice Jaume Balagueró - Paco Plaza. Bez scénáře, ale s jasnou vizí vyprávěný příběh televizního štábu, který natáčí typickou noc hasičské jednotky a skončí s nimi v domě, kde vypukla jakási nákaza měnící lidi v krvelačné bestie. Výtečně využitý koncept "nalezeného videa" ve filmu, který vás možná vyděsí k smrti. Američané do roka natočili doslovný remake Karanténa, který je sice fajn, ale na brilantní originál prostě nemá.
2. REC 2
Tvůrci jedničky měli dost sebevědomí a nápadů na to, aby znovu vstoupili do stejné řeky, resp. domu, a opět zvítězili. Nyní vchází do zamořeného objektu speciální jednotka s jakýmsi záhadným odborníkem. Hororový žánr se ohýbá více směrem k černé komedii, nechybí opět spousta adrenalinových momentů a závěrečné odkazování na Vymítače ďábla vás rozhodně nenechá chladnými. Dvojice režisérů se pro další díly rozdělila, Paco Plaza si vzal do parády trojku [REC]³ Génesis a Jaume Balagueró čtyřku [REC] Apocalypse. Těšíme se.
1. Ti druzí
Nicole Kidman v hlavní roli jedné z nejlepších duchařin vůbec, která vznikla ve španělsko-americké koprodukci v režii Alejandra Amenábara. Ten už si předtím vysloužil pozornost lahůdkovými thrillery Diplomová práce a Otevři oči, až tentokrát ale vznikl opravdu globální hit. Ti druzí se stali ve Španělsku už dva měsíce po premiéře nejnavštěvovanějším snímkem všech dob. Byť nejde o nic přehnaně originálního - snímek připomene třeba klasiky Neviňátka nebo Strašení, nemluvě o jedné moderní klasice s podobným závěrem - omamná atmosféra a silné herecké výkony vám to bohatě vynahradí.
Originální trailer filmu Ti druzí
Jak dokáže v takto silné konkurenci obstát nový počin režiséra Jaumeho Balaguera, se dozvíme již 5. dubna, kdy film Zatímco spíš vstupuje do našich kin.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nic moc ... (Hele, 26.06.2022 15:10) Reagovat

    Nic moc

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009 (25.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Pinocchio Guillerma del Tora vznikne pro Netflix (22.10.2018 20:16 v Novinky | Zprávy)
- The Shape of Water: Del Torova hororová pohádka v traileru (20.07.2017 15:25 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Volání netvora: Příběh života – smrtelně vážné ne-fantasy (29.03.2017 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Volání netvora v prvním traileru (15.04.2016 12:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Purpurový vrch - démoni, kteří neděsí (21.10.2015 16:30 v Recenze | Premiéry)
- Regression: sexuálně zneužitá Emma Watson v novém traileru (12.06.2015 10:00 v Novinky | Trailery)
- Světová válka Z 2 má datum premiéry (22.05.2015 15:05 v Novinky | Zprávy)
- Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze (16.03.2015 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Emma Watson v hororu režiséra klasiky Ti druzí (12.02.2015 15:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2015, část III. - žánrovky (18.01.2015 17:30 v Články | Publicistika)
- [REC] 4: Španělští zombie počtvrté v nové upoutávce (30.08.2014 09:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: 40. Letní filmová škola zaměřená na Španělsko (26.08.2014 18:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu