Box office: John Carter propadl, nestačil na Loraxe

Vydáno: 12.03.2012 07:00 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Vše tomu nasvědčovalo již dlouhé týdny a nakonec se to stalo skutečností. Disneyho čtvrtmiliardová fantasy megaprodukce John Carter: Mezi dvěma světy v domácích kinech vyhořela. Během premiérového víkendu nedokázala urvat ani první příčku a s ostudou se krčí za animovaným hitem Lorax.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Tak, a velkolepá jízda letošní sezóny dostala první ránu, když po řadě překvapivých hitů, plných sálů a dolarových žní přišel první velký kopanec v podobě desátého víkendu, který pohřbil naděje všech tří novinek a poprvé v letošním roce nepřekonal výsledky roku minulého.
Nejtvrdším úderem, o němž se bude ještě dlouho mluvit, byl sražen na zem prozatím největší biják letošního roku, nabubřelé fantasy John Carter: Mezi dvěma světy. Studio Disney do filmové verze této výpravné sci-fi / fantasy ságy z pera E. R. Burroughse, která inspirovala Hvězdné války i Avatara, vložilo neuvěřitelných 250 milionů dolarů (a další desítky, ne-li stovky milionů padly na velkolepou reklamní kampaň) a nyní smutně kouká na to, jak se během premiérových tří dnů z 3 749 kin přišouralo mizerných 30 milionů, což nestačilo ani na první příčku.
Vypadá to, že v domácích kinech to kritiky průměrně hodnocený Carter nedotáhne ani na stovku a ačkoliv zbytek světa určitě přidá dvakrát až třikrát více, je jisté, že si na sebe nevydělá (aby se totiž producenti začali alespoň usmívat, musel by se snímek celosvětově vyšplhat minimálně nad nějakých 600 milionů). A další plánovaná pokračování jdou k ledu. Kdo ale dění kolem filmového Johna Cartera nějakou dobu sledoval, ví, že se takový scénář víceméně předpokládal - průzkumy ukázaly minimální zájem publika, studio uvolňovalo podezřele mnoho materiálů a reklamní kampaň působila až příliš křečovitě (bylo zkrátka poznat, že ji Carter potřebuje).
Zlato tak zůstalo v tlapkách animované megahitu Lorax, který si při skromném propadu o 44,3 procent připočetl parádních 39 milionů, což sedmdesátimilionovému animáku, který distribuuje studio Universal, vyneslo celkové desetidenní tržby v závratné výši 122 milionů dolarů. U Disneyho mohou jen závidět.
Na bronzu se pak udrželo levné pařící home video Project X, které si připsalo slušných 11,6 milionů a s celkovými 40 miliony dolarů se producentům z Warner Bros. již bohatě zaplatilo. Není proto divu, že už se plánuje druhý díl, vizte naši novinku.
Čtvrtá příčka patří další neúspěšné novince, hororu "podle skutečných událostí" Silent House. Remake dva roky starého uruguayského hitu The Silent House se snažil publikum nalákat především na netradiční formu reálného času, tudíž hodina a půl života divákova je i hodinou a půl v životě hlavní hrdinky. Ta, chuděra, čelí ve svém domě neznámému pošahanému útočníkovi. Diváci tuhle "originalitu“ však nedokázali ocenit a během prvních tří dnů nechali v kinech pouhých 7 milionů dolarů. A kritici také zůstali chladní.
Hned v závěsu se se 7 miliony drží velmi úspěšná reklama na chrabré americké vojsko Act of Valor. Peníze se sypou (celkově již 56 milionů) a snad se budou zvyšovat i počty zájemců o členství v armádě - to pak bude tem pravý kýžený úspěch.
Na šesté příčce následuje poslední novinka týdne, a sice komedie A Thousand Words. Eddie Murphy v roli mlčícího podnikatele s úspěchem navázal na vlnu svých megapropadáků, když se čtyřicetimilionové produkci z kin vrátilo pouhých 6,4 milionů dolarů. Kdysi úspěšný černošský komik tradičně zaperlil i u zámořských recenzentů, neboť jeho novinka se podle serveru Rotten Tomatoes nelíbila ani jednomu, vážně.
Zbytek první desítky pak doplňují úspěšní veteráni jako akční thriller Nepřítel pod ochranou, velevýdělečná romantika Navždy spolu, akční komedie Tohle je válka! (ta tedy mezi úspěchy nepatří) a dobrodružný 3D sequel Cesta na tajuplný ostrov 2.
Za týden se v kinech objeví jediná široce distribuovaná novinka - filmová a komediální verze legendárního krimi seriálu 21 Jump Street. A jelikož to podle ohlasů zatím vypadá jako hodně povedené buddy movie, držíme palce. Jeho osud je totiž také hodně nejistý.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 09.03.2012
  1. John Carter: Mezi dvěma světy 39,1 mil. (novinka)
  2. Lorax 30,6 mil.
  3. Project X 11,6 mil.
  4. Silent House 7,0 mil. (novinka)
  5. Act of Valor 7,0 mil.
  6. A Thousand Words 6,4 mil. (novinka)
  7. Nepřítel pod ochranou 5,0 mil.
  8. Navždy spolu 4,0 mil.
  9. Tohle je válka! 3,8 mil.
  10. Cesta na tajuplný ostrov 2 3,7 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY