Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Slavné filmové propadáky

Téma: (ne)slavné filmové propadáky

Vydáno: 14.09.2019 14:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hollywoodská továrna na sny přináší na svět kromě omračujících trháků také jejich opak. Následující článek vám představí nejznámější (ne)slavné hollywoodské propadáky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kleopatra (1963)

Elizabeth Taylor ve filmu Kleopatra / Cleopatra12. června 1963 měl premiéru tehdy nejdražší hollywoodský velkofilm, jaký kdy vznikl - Kleopatra v hlavní roli s Elizabeth Taylor a Richardem Burtonem. Jeho náklady se vyšplhaly na 44 milionů dolarů, což je ekvivalentem dnešních 365 milionů, a film málem zruinoval studio 20th Century Fox. Byla však Kleopatra propadák? Nikoliv. Šlo s tržbami 57,7 milionu o komerčně nejúspěšnější film roku 1963, a přesto film díky svým obrovským nákladům prodělal. A nepomohly ani čtyři Oscary: za výpravu, kameru, vizuální efekty a kostýmy. 

Originální trailer filmu Kleopatra 
Nebeská brána (1980)

Kris Kristofferson, Isabelle Huppert ve filmu Nebeská brána / Heaven's GateEpický western o osidlování divokého západu "zázračného dítěte" Michaela Cimina, který dva roky předtím slavil velký úspěch se svým válečným eposem Lovec jelenů, se stal synonymem obrovského propadáku, který položil studio United Artists. Náklady filmu se vyšplhaly na 44 milionů (dnešních 171 milionů), tržby 3,5 milionu. Ztráty činily 37 milionů (dnešních 144 milionů). Nebeská brána kupodivu neznamenala konec pro Cimina, který poté ještě několik snímků natočil, i když žádný z nich příliš velký úspěch neměl. 

Originální trailer filmu Nebeská brána
Ishtar (1987)

Dustin Hoffman, Warren Beatty ve filmu  / IshtarNáklady dobrodružné akční komedie, v níž se před kamerou sešli Warren BeattyDustin Hoffman a Isabelle Adjani, se vyšplhaly na 55 milionů. V USA pak film utržil jen 14,3 milionu. Ztráty byly odhadovány na 40 milionů dolarů a Ishtar se od té doby používal jako synonynum komerčního propadáku.

Originální trailer filmu Ishtar
Dobrodružství barona Prášila (1988)

John Neville ve filmu Dobrodružství barona Prášila / The Adventures of Baron MunchausenTerry Gilliam má sice velkou fantazii a skvělé nápady, ale pro producenta, který potřebuje filmem vydělat zpět do něj vložené peníze, znamená velké riziko. To poznal v roce 1988 i Thomas Schühly, který Gilliamovi poskytl velkorysý rozpočet 46 milionů, aby natočil dobrodružnou komedii Dobrodružství barona Prášila. Film nakonec utržil jen 8,1 milionu a studio Columbia přišlo o zhruba 38 milionů.

Originální trailer filmu Dobrodružství barona Prášila
Vodní svět (1995)

Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn ve filmu Vodní svět / WaterworldS náklady pohybujícími se mezi 172 až 175 miliony dolarů bylo postapokalyptické sci-fi s Kevinem Costnerem v roce 1995 nejdražším filmem všech dob. Film v USA vydělal jen 88 milionů a byl přezdíván "Fishtar" a "Kevin´s Gate". Ani 176 milionů ze zámoří nepomohlo, aby se Vodní svět nestal fiaskem. Až pozdější uvedení na videu a v televizi dokázalo film dostat do kladných čísel. 

Originální trailer filmu Vodní svět 
Ostrov hrdlořezů (1995)

Matthew Modine, Geena Davis ve filmu Ostrov hrdlořezů / Cutthroat IslandZe stejného roku jako Vodní svět je i dobrodružná komedie, která způsobila krach filmového studia Carolco. Její náklady se vyšplhaly na 98 milionů dolarů, zatímco tržby v USA byly jen 10 milionů. Film razantně utnul kariéru Rennyho Harlina, který předtím slavil úspěchy s filmy Smrtonosná past 2 a Cliffhanger. Ostrov hrdlořezů se octnul v Guinessově knize rekordů, kde byl označen jako největší propadák všech dob. Jeho ztráty byly s přihlédnutím k inflaci odhadnuty na 118 milionů dolarů. Harlin pak natočil ještě jeden propadák - akční snímek Formule!

Originální trailer filmu Ostrov hrdlořezů
Bojiště Země (2000)

John Travolta ve filmu Bojiště Země / Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000Jedním z největších filmových propadáků bylo také sci-fi zapáleného scientologa Johna Travolty natočené podle knihy zakladatele scientologie L. Rona Hubbarda. Náklady filmu se vyšplhaly na 73 milionů a celosvětově film utržil 29 milionů. Ztráty se vyrovnaly zhruba rozpočtu filmu. 

Originální trailer filmu Bojiště země
Pluto Nash (2002)

Rosario Dawson, Eddie Murphy ve filmu Pluto Nash / The Adventures of Pluto NashAkční sci-fi komedie s Eddiem Murphym patří s rozpočtem 100 milionů a tržbami 7 milionů také k jedněm z největších propadáků všech dob. Aby toho nebylo málo, Pluto Nash je navíc označován také jako jeden z nejhorších filmů všech dob. Katastrofální tržby filmu neměly kupodivu na další hercovu kariéru žádný vliv. 

Originální trailer filmu Pluto Nash
Titan A.E. (2000)

Fotografie z filmu  / Titan A.E.Nejen hrané filmy jsou propadáky, ale i ty animované. Názorným příkladem je animák z roku 2000. Snímek kombinující klasickou animaci a CGI přinesl studiu 20th Century Fox ztrátu 100 milionů a ukončil existenci studia Fox Animation Studios. Dalším velkým animovaným propadákem byl Sindibád: Legenda sedmi moří od studia Dreamworks

Originální trailer filmu Titan A.E
Láska s rizikem (2003)

Ben Affleck, Jennifer Lopez ve filmu Láska s rizikem / GigliRomantická komedie s Benem Affleckem a Jennifer Lopez byla největším propadákem nejen obou herců, ale i režiséra Martina Bresta, autora jednoho z největších hitů - slavného Policajta v Beverly Hills. Jenže Láska s rizikem natočená za 75 milionů jich vydělala jen 7. Martin Brest už od té doby nic nerežíroval. 

Originální trailer filmu Láska s rizikem
Stealth - Přísně tajná mise (2005)

Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx ve filmu Stealth - Přísně tajná mise / StealthMěl to být Top Gun nového tisíciletí, ale akční snímek Stealth - Přísně tajná mise, v němž hráli Josh Lucas a Jessica Biel skončil jako katastrofální fiasko. Film s rozpočtem 135 milionů utržil jen 77 milionů a tvůrcům přinesl ztrátu 96 milionů. 

 

Originální trailer filmu Stealth - Přísně tajná mise
Máma mezi Marťany (2011)

Fotografie z filmu Máma mezi Marťany / Mars Needs MomsNáklady této komedie dosáhly neuvěřitelných 150 milionů, zatímco její tržby dělaly jen 39 milionů celosvětově. Studio Walta Disneyho přišlo o 100 milionů. Nešlo o první ani poslední ztrátu pro studio, které jinak vytváří obrovské trháky. 

Originální trailer filmu Máma mezi Marťany 
John Carter: Mezi dvěma světy (2012)

Fotografie z filmu John Carter: Mezi dvěma světy / John CarterJeště větším propadákem pro Disneyho byla meganákladná fantasy z roku 2012. Její rozpočet se vyšplhal na monstrózních 263 milionů. Film utržil celosvětově jen 284 milionů a studio přišlo o 122 milionů, nemluvě o tom, že plány na sequely byly skrečovány. 

 

Originální trailer filmu John Carter: Mezi dvěma světy
47 Róninů (2013)

Fotografie z filmu 47 Róninů / 47 RoninAkční fantasy s Keanu Reevesem mělo velkorysý rozpočet 175 milionů, jenže celosvětově vydělalo jen 151 milionů, což znamenalo ztrátu zhruba 98 milionů. 


Originální trailer filmu 47 Róninů
Osamělý jezdec (2013)

Johnny Depp ve filmu Osamělý jezdec / The Lone RangerJeště nákladnějším byl western s Johnnym Deppem ze stejného roku. Rozpočet filmu se šplhal k 250 milionům, zatímco tržby činily zhruba tolik. Aby ale film vydělal, nestačí utržit tolik, kolik činí rozpočet, ale minimálně dvakrát třikrát více. Ztráty činily minimálně 98 milionů, nejspíše to ale bylo mnohem více. 

Originální trailer filmu Osamělý jezdec 
Monster Trucks (2016)

Lucas Till ve filmu  / Monster TrucksNáklady akční komedie byly "jen" 125 milionů, což ale nezabránilo, aby se nestala propadákem a nepřinesla studiu Paramount ztrátu zhruba tu samou sumu. 

 

Originální trailer filmu Monster Trucks
Král Artuš: Legenda o meči (2017)

Fotografie z filmu Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the SwordTak tato "sranda" vyšla studio Warner Bros. hodně draho. Film s rozpočtem 175 milionů utržil celosvětově necelých 149 milionů, čímž zaznamenal ztrátu 150 milionů. 

 

Originální trailer filmu Král Artuš: Legenda o meči
X-Men: Dark Phoenix (2019)

Sophie Turner ve filmu X-Men: Dark Phoenix / X-Men: Černý FénixZatím největším letošním propadákem je X-Men: Dark Phoenix. Film natočený za 200 milionů jich vydělal celosvětově jen 252, což přineslo zhruba 100 milionovou ztrátu. 

Originální trailer filmu X-Men: Dark Phoenix
Další slavné propadáky: VikingovéDobrodružství Rockyho a BullwinklaPevnost AlamoAlexander VelikýAliAlenka v říši divů: Za zrcadlemSpojenciCesta kolem světa za 80 dníAstronautova ženaMilovanáBen-HurObr DobrHackerBlade Runner 2049Riddick: Kronika temnaBarbar ConanCotton ClubKovbojové a vetřelciDeepwater Horizon: Moře v plamenechPan doktor a jeho zvířátkaFormule!Drsňák DudleyEnderova hraBožský EvanFantastická čtyřkaDen otcůFinal fantasy: Esence životaDo posledního dechuGeostorm: Globální nebezpečíKrotitelé duchůBohové EgyptaHodný dinosaurusŠestý batalionVelká čínská zeďGreen LanternHappy Feet 2Hard RainHartova válkaPoznáš, až to přijde?Hudson HawkHugo a jeho velký objevLovec: Zimní válkaInstinktJack FrostJack a obřiJupiter vycházíLiga spravedlnostiK-19: Stroj na smrtLolitaPod rouškou nociKrycí jméno U.N.C.L.E.Smrtelné strojeMumie,  PanPetr PanPixelyPoseidonThe Postman - Posel budoucnostiPower Rangers: Strážci vesmíruThe PromiseR.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých AgentůRed PlanetRobin HoodRollerballKřižovatka smrti 3: Tentokráte v PařížiSaharaSedmý synSolo: Star Wars StorySpeed RacerKouleSupernovaŽelvy Ninja 2Země zítřkaTransformers: Poslední rytířPlaneta pokladůValerian a město tisíce planetKód NavajoVlkodlakV pasti čsuxXx: Nová dimenze.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Oni se vrací v prvním traileru (02.03.2024 13:15 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu