Festivalové ozvěny: 11. týden

Vydáno: 13.03.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Finále Plzeň

Již 25. ročník největšího festivalu českého filmu bude na konci dubna hostit Plzeň, do které kromě řady českých filmových tvůrců zavítá i polský veterán Janusz Majewski. Dubnový teplický Anifest pro změnu připomene dílo Jiřího Trnky, od jehož narození letos v únoru uplynulo sto let.
FINÁLE
Jubilejní 25. výročí letos oslaví největší festival českého filmu Finále Plzeň, který v západočeské metropoli proběhne od neděle 22. do soboty 28. dubna. Během sedmi festivalových dnů bude uvedeno přibližně sto sedmdesát snímků, přičemž kromě tradiční bohaté nabídky tuzemských hraných i dokumentárních snímků a doprovodných programů festival připravuje i několik novinek.
Po několika letech se plzeňský festival zaměří i na zahraniční kinematografii, letos konkrétně na polskou. Finále ve svém programu uvede nejzajímavější polské snímky z posledních let nebo ty, na kterých spolupracovali čeští tvůrci. Součástí této sekce bude rovněž retrospektiva významného polského režiséra Janusze Majewskiho, který mimo jiné spolupracoval i s českým kameramanem Miroslavem Ondříčkem a řadou předních domácích herců.
Ve světové obnovené premiéře bude v Plzni promítnuta restaurovaná kopie jeho filmu Dvojí svět hotelu Pacifik a dále režisérovy snímky Kainovo znamení nebo C.k. dezertéři. Majewski, jenž loni v srpnu oslavil osmdesáté narozeniny, festival poctí svou osobní účastí.
Letošní Finále Plzeň rovněž přinese sekci nazvanou Sága rodu Trojanů, jež bude zahrnovat snímky s Ladislavem Trojanem, Ondřejem Trojanem, Ivanem Trojanem a Klárou Pollertovou-Trojanovou, a dále například retrospektivu režiséra Martina Šulíka či diskusi konfrontující názory režisérů Jana Hřebejka a Petra Zelenky.
Návštěvníci se rovněž mohou těšit na všech čtyřicet pět dílů televizního seriálu Terapie z produkce HBO Česká republika, jenž vznikl podle izraelské televizní série BeTipul Hagaie Leviho a který s Karlem Rodenem v hlavní roli natočili režiséři Petr Zelenka, Marek Najbrt a Jaroslav Fuit.
"Seriál sklidil velký úspěch u diváků i kritiků. Jsme proto rádi, že jej u nás budeme moci uvést v ucelené podobě. Pro zájemce o kompletní terapeutický maratón připravujeme speciální permanentky a také spojení na nejbližší plzeňské psychoterapeuty či psychology," vyjádřil se ředitel plzeňského festivalu Ivan Jáchim.
Jak dále Jáchim uvedl, nově se Finále chce zaměřit na mladou generaci diváků a přiblížit jí skvosty českého filmu. Součástí programu proto budou workshopy, studentské blogy, studentské poroty i ceny, jejichž tvůrci jsou sami studenti. Poprvé také plzeňský klub Anděl nabídne hudební program, který bude souviset s uváděnými filmy a jejich tvůrci.
Novinkou letošního ročníku bude i speciální Industry sekce pro filmové profesionály. "Rozhodli jsme se dát ucelenou formu akcím, které se již v rámci festivalu konají, a navíc je významně rozšířit. Naší snahou je poskytnout zahraničním profesionálům ucelený přehled nové české tvorby a podpořit vzájemnou spolupráci," uvedl Ivan Jáchim. Do této sekce patří uzavřené projekce, odborné diskuse i tradiční Panel připravovaných českých filmových projektů.
Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu.
ANIFEST
Sté výročí narození slavného českého tvůrce loutkového filmu Jiřího Trnky připomene 11. ročník teplického AniFestu, který se uskuteční na konci dubna (od 26. 4. do 1. 5.). Filmové loutce a loutkovému filmu proto bude věnována významná část festivalového programu.
Kromě retrospektiv britské a estonské animace se návštěvníci mohou těšit i na oscarové kandidáty z kategorie krátkých i celovečerních animovaných filmů. V mezinárodní soutěži bude například uveden francouzský celovečerní hit Život kočky nebo stejně oceněné krátké filmy - poetická Neděle a černohumorné sci-fi A Morning Stroll.
V Mezinárodní soutěži svá nová díla představí i takové osobnosti světové animace, jako jsou Japonec Kōji Yamamura, vůbec nejslavnější představitel americké nezávislé animace Bill Plympton, švýcarský mistr Georges Schwizgebel nebo slavný nizozemský tvůrce Paul Driessen.
V celkem dvanácti soutěžních kategoriích budou uvedeny bezmála dvě stovky snímků, které letos organizátoři vybírali z rekordního počtu 1 600 titulů z 66 zemí světa.
Podrobnosti o programu letošního ročníku AniFestu najdete na oficiálních stránkách festivalu.


METAMORFOZY V POHYBU


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY