Recenze: Alvin a Chipmunkové 3

Vydáno: 28.12.2011 09:00 - David Laňka | foto: 2011 Bontonfilm

Takového podrazu bych se od svých dětí nenadál. Dostávají ode mne tu nejlepší filmovou výchovu a když pak vyrazíme do města a ony uvidí plakát na třetí "velkofilm" o zpívajících veverkách, začnou dělat psí oči, že to chtějí vidět. Snad to byl trest za to, že jsem jim nedávno vypnul film Jack Frost o mluvícím sněhulákovi.

Alvin a Chipmunkové 3Recenzoval/a David Laňka dne 28.12.2011 09:00. Takového podrazu bych se od svých dětí nenadál. Dostávají ode mne tu nejlepší filmovou výchovu a když pak vyrazíme do města a ony uvidí plakát na třetí "velkofilm" o zpívajících veverkách, začnou dělat psí oči, že to chtějí vidět. Snad to byl trest za to, že jsem jim nedávno vypnul film Jack Frost o mluvícím sněhulákovi. Hodnocení: 1
Alvin a Chipmunkové 3
Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked
Komedie / Fantazie / Rodinný / Animovaný
USA, 2011 , 87 min.

Herci: Jason Lee, David Cross, Jenny Slate, Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Amy Poehler, Anna Faris, Christina Applegate, Alan Tudyk, Michael P. Northey, Sophia Aguiar, Lauren Gottlieb, Tera Perez, Andy Buckley

Česká premiéra: 22.12.2011

Hodnocení: 2/10
Alvin a Chipmunkové 3 hodnocení na Kinobox.cz: 47.79 %
Opravdu chcete popisovat děj? I když to žádný nemá? Jak chcete. Chlapík Dave sbalí všechny své veverky (tedy Chipmunky a Chipettky, protože pohlavní rovnoprávnost se musí vtloukat dětem do hlav odmalička, ale divím se tedy, že ženská liga ještě nevyrazila do ulic proto, že Chipettky nejsou v názvu filmu) a vyrazí s nimi na exotickou dovolenou. Nejprve si zažijí něco haha příhod v letadle, pak se nalodí na výletní megaloď, kde veverky dovádějí tak, že z toho Davovi slézají i poslední zbytky vlasů, co mu na hlavě zbyly, a při jedné z lumpáren je vítr zanese na opuštěný ostrov, kde musejí probudit k životu svou živočišnou schopnost přežít. Což se jim podaří a navíc poznají nového kamaráda, protože ten ostrov není tak pustý, jak se původně zdálo.
Když jsme vyšli z kina, měl jsem pocit, že mi nutně exploduje hlava. Hodina a půl roztomile poskakujících veverek, jejichž pištění neustane ani na vteřinu, je na jednoho průměrně životně unaveného dospělého opravdu příliš. Jestli jsem až doteď měl dojem, že pištění v pohádkách Zdeňka Trošky je nesnesitelné, tak jsem si je v duchu rehabilitoval. V těch si totiž vždy aspoň na chvíli od toho skřehotání odpočinete. Tady ne.
Ale i kdybych tohle překousl, ubila by mě k smrti ta hrozná neoriginálnost filmu. Ne že bych čekal něco nečekaného, ale popravdě si myslím, že ta v kolonce scénář uvedená dvojice Jonathan Aibel a Glenn Berger nejsou lidé, ale pseudonym pro počítačový program, který "nakoukal" dvacet, třicet dětských filmů a pak z viděného uplácal scénář. Každou scénu už jste někde viděli a každý dialog vykazuje inteligenci prvoka. Těžko se pak divit, že nastupující generace blbnou, protože když jim ve školce pustí něco takového a záhy dostanou denní dávku Maxim Turbulenc, nemůže to na nich nezanechat stopu.
A co víc - pokud by se snad nedejbože stalo, že se některé dítě ztotožní s kteroukoliv veverkou, nutně z něj musí vyrůst nesnesitelný spratek. Protože když si místo veverky dosadíte dětského hrdinu, museli by ti parchanti skončit v nejlepším u dětského psychologa a v nejhorším v diagnostickém ústavu.
Jo a abych nezapomněl! Ještě mě ukrutně s**** ta "dallasizace" vztahů a problémů. Když Lucy Ewingová padla do drog, bratr Bobby jí řekl: "Půjdeme na oběd a promluvíme si o tom." Zašli na oběd, pokecali a Lucy přestala drogovat. Ne snad, že by se v Alvinovi drogovalo, ani na obědy se nechodí, ale když se vyskytne nějaký problém, začnou si veverky těmi svými pískavými hlásečky (já měl vážně po deseti minutách chuť těm potvorám zakroutit krkem) prozpěvovat některý z populárních hitů poslední doby (hudební dramaturgie dětem jako vzory diskutabilně podsouvá například Lady Gagu), v něm najdou řešení toho problému a pak vše zdárně vyřeší.
Takže po hodině a půl jsem z filmu odcházel s těmito základními vzkazy: 1) Můžete se klidně chovat jako hajzlové, protože vždy se najde někdo, kdo řekne: Každý jsme jiný a musíme se vzájemně tolerovat. 2) Když je ti ouvej, pusť si MTV a bude ti líp. 3) Pokud máš problémy, řekni veverkám.
V potřebě potvrdit si svůj názor jsem se dětí zeptal, jak se jim film líbil, a čekal jsem, že řeknou, že vůbec. Ale dočkal jsem se odpovědi: "Dobrý." (Tohle je jejich univerzální odpověď na všechno. Jak bylo ve škole? Dobrý! Co známky? Dobrý? Co jste měly k obědu? Dobrý!).
"Jak to myslíte: dobrý?!"
"To bylo legrační, jak tam ty veverky zpívaly…"
"... nebo jak kroutily zadkama..."
"... a jak tam blbly na tý lodi a porazily toho pána..."
"... a jak srandovně mluvily."

Český trailer filmu Alvin a Chipmunkové 3
A tak jsem pochopil, že Alvin a Chipmunkové 3 prostě není film pro mě. Natočili ho sice dospělí lidé, ale pro děti. A přestože si myslím, že se dokážu na věci dívat dětskýma očima, takhle dětskýma asi ne. Takže těžko soudit, jaký ten film vlastně je. Úplně pitomý, nebo prostě dobrý? Vezměte na něj své děti a dejte vědět. Už jen proto, abych měl lepší pocit, že jsem netrpěl sám.
P. S.: Hodnocení za mě najdete v příslušné kolonce, mé děti by samozřejmě daly hodnocení dobrý, tedy 10/10...


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (, 10.04.2012 17:31) Reagovat

    Dobrá Recenze někoho, komu se film nelíbil, a měl potřebu napsat svůj dojem. (Nemyslím tím nic špatného ...) vlasntě je to trošičku vystihující :D

    Ale mě osobně se film líbil :) a Chipmunkové i Chiperky jsou opravdu moc roztomilí... A film nebyl zas tak špatný, a ikdyž má své mouchy, musí se uznat, že si na něm autoři dali asi hodně práce (protože si vemte - naanimovat (napohybovat), namluvit a cekově zpracovat Chipmunky a Chiperky (když je celý film v zásadě hlavně o nich) muselo dát opravdu námahu a práci...

  • (Isaac Clarke, 15.04.2012 19:14) Reagovat

    Vole,vždyt´ je to dobrej film žádná hovadina

  • (Majka Cakorovka, 05.04.2013 22:20) Reagovat

    Nejsem žádná vášnivá fanynka těchto hlodavců, ale musím říct, že první díl se mi opravdu moc líbil, dvojka sice byla slabší, ale tím že do děje nastoupily i děvčata s originálnějším a často měnícím se oblečením mi dvojka nepřišla tak špatná. U třetího dílu přišlo trochu zklamání. Ne zas tak z děje dejme tomu takové horší 2-3, ale pokulhávajícím provedením interiérů a grafiky. Tím chci říct, že na spoustě místech (třeba když různě lezli a skákali po lidech nebo když postavy létali na rogalu) byl vidět jakýsi "počítač" jestli mě chápete, nebo i nepřirozené pohyby při tanci a běhání po džungli na rozdíl od jedničky, která co se tohoto "počítače" týče (i když tomu nerozumím) neměla z mého pohledu chybu. Jak už jsem řekla, interiér nebyl na mnoha místech příliš valný. Jak si totiž můžete všimnout na mnoha místech v džungli to vypadá velmi uměle a nereálně. Písničky mi nepřišli zas tak špatné, ale to jak nakonec praštěnou Zoe vzali s sebou a tím si děti mohli vyložit, že ať se chováte sebevíc špatně vždy se najde někdo kdo vám to bude tolerovat, si mohli odpustit nemyslíte ? Mému osmiletému synovci se to líbilo, ale i on si všiml detailů jako, že je velmi nepravděpodobné, že malý papírový drak odtáhne železné křeslo s dospělým chlapem....

  • Mě se náhodou Alvin a chipmunkové 3 líbí.A je... (Kiki, 21.05.2014 21:13) Reagovat

    Mě se náhodou Alvin a chipmunkové 3 líbí.A jestli tobě ne tak laskavě drž zobák.Je to super jak zpívali jak byli na tom ostrově,nebo jak Simonovi přelítlo v hlavě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY