Rozchod Nadera a Simin uvidíme i v Česku

Vydáno: 19.12.2011 08:48 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Vítězný film z Berlinale uvede Festival íránských filmů
Leila Hatami a Peyman Moaadi ve filmu <b>Rozchod Nadera a Simin</b>
2011 - Sony Pictures Classics
Po červencové projekci v Karlových Varech se velebený íránský snímek Rozchod Nadera a Simin opět vrací k českým divákům. Vítězný snímek z letošního Berlinale u nás bude v lednu uveden v rámci prvního ročníku Festivalu íránských filmů.
Úspěšný snímek scenáristy a režiséra Asghara Farhadiho festival slavnostně zahájí. Od poloviny února by se poté měl objevit i na plátnech ostatních kin naší republiky, a to díky distribuční společnosti Artcam.
"Rozchod Nadera a Simin je vůbec nejvěhlasnějším počinem současné íránské kinematografie, který bude na festivalu uveden. Zároveň se jedná o poslední dílo jednoho z nejpopulárnějších íránských režisérů Asghara Farhadiho. Íránská kinematografie dosud neměla v České republice tradici, naší snahou je tímto snímkem, který sklízí po celém světě jeden úspěch za druhým, a rovněž prostřednictvím festivalu jako takového, ukázat českým divákům, že i naše filmografie nabízí jedinečnost, rozmanitost a kvalitu. Snad se podaří i díky filmům a dokumentům vyvrátit pár mýtů, které jsou zde o Íránu zakořeněny," říká hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand z produkční společnosti Tokada Productions.
Snímky uvedené v rámci první ucelenější přehlídky íránské kinematografie přiblíží život v současném Íránu, zejména v Teheránu. Více informací o festivalu, který se v pražském kině Světozor uskuteční ve dnech 11. - 15. ledna, naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY