Letem světem: Submarino, Carey Mulligan a další

Vydáno: 22.10.2010 06:00 - Jana Bébarová | foto: Nimbus Film Productions

Vinterbergův snímek Submarino získal cenu Severské rady, Carey Mulligan bude oceněna v Palm Springs, Johnny Depp plánuje remake hollywoodské klasiky a Dakota Fanning si zahraje v dalším snímku z hudebního prostředí.
Dánský režisér Thomas Vinterberg získal před dvěma dny za svůj snímek Submarino výroční filmovou cenu Severské rady. Tato instituce mající za cíl spolupráci mezi severskými zeměmi ji uděluje od roku 2002, kdy uplynulo padesát let od jejího založení. Jako první si toto ocenění odnesl finský režisér Aki Kaurismäki za film Muž bez minulosti, loni si ji vysloužil Vinterbergův dánský kolega Lars von Trier za kontroverzní snímek Antikrist. Vinteberg společně s cenou získal šek na šedesát pět tisíc dolarů, který si rozdělí společně se scenáristou snímku Submarino, Tobiasem Lindholmem a producentem Mortenem Kaufmannem.
Pětadvacetiletá britská herečka Carey Mulligan, která na sebe před rokem poprvé strhla celosvětovou pozornst výkonem ve snímku Škola života, získá za role ve Stoneově pokračování o burzovních makléřích Wall Street: Peníze nikdy nespí a sci-fi thrilleru Marka Romaneka Never Let Me Go tzv. Breakthrough Performance Award. Ta jí bude udělena na dvaadvacátém ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs, který se uskuteční začátkem ledna příštího roku.
Johnny Depp společně s režisérem Robem Marshallem (Chicago, Nine), s nímž aktuálně spolupracuje na čtvrtém pokračování úspěšných Pirátů z Karibiku, plánuje natočit remake hollywoodské klasiky The Thin Man. Tu podle bestselleru Dashiella Hammeta v roce 1934 natočil W. S. Van Dyke s Williamem Powellem and Myrnou Loy v hlavních rolích. O úspěchu snímku svědčí mj. nominace na Oscara v hlavních kategoriích (nejlepší film, režie, scénář a hlavní mužský herecký výkon).
Po biografickém snímku o legendární dívčí rock’n’rollové kapele Runaways si Dakota Fanning zahraje v dalším snímku z hudebního prostředí. Bude jím adaptace románu If I Stay americké spisovatelky Gayle Forman. Stejnojmenný snímek bude vyprávět příběh nadané hudebnice Mii a jejího přítele, nadcházející indie-rockové hvězdy Adama. If I Stay měla původně režírovat Catherine Hardwicke (Třináctka, Legendy z Dogtownu, Stmívání), od projektu však nakonec odstoupila kvůli režii snímku Red Riding Hood. Na postu režiséra ji tak nahradil brazilský filmař Heitor Dhalia.
M. Night Shyamalan, jehož režijní tvorba v posledních letech čím dál více upadá (viz divácký neúspěch snímku Poslední vládce větru), pracuje na novém projektu. Tím je sci-fi One Thousand A.E., ke kterému napsal scénář Gary Whitta (Kniha přežití) a v němž si má zahrát Jaden Smith, syn Willa Smithe, pod jehož produkční společností Shyamalanův projekt vzniká. Jaden Smith herecky debutoval v osmi letech, kdy si po boku svého otce zahrál v komedii Štěstí na dosah. Letos ztvárnil hlavní roli v remaku Karate Kid.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY