Kinopremiéry: Filmy z projektu MANIFESTO

Vydáno: 20.10.2010 18:00 - Miroslav Böhm | foto: 2010 Hollywood Classic Entertainment

Ve středu 20. října končí poslední štace projektu MANIFESTO a osm z devíti filmů, které v rámci něj putovaly po vybraných kinech v republice, zamíří následující den do klasické distribuce. Podívejme se na ně v rámci kinopremiér blíže.
Pozn.: Premiérám z první poloviny října jsme se věnovali v článku zde, premiérám z druhé poloviny října pak tady.
PREMIÉRY FILMŮ MANIFESTO V TÝDNU OD 21. ŘÍJNA
Čtyři lvi Čtyři lvi (HCE)
žánr: drama / komedie
Velká Británie, 2009, 94 min.
oficiální stránky filmu
Režie: Christopher Morris
Scénář: Christopher Morris, Jesse Armstrong, Sam Bain
Kamera: Lol Crawley
Hudba: ?
Hrají: Riz Ahmed, Arsher Ali, Nigel Lindsay, Kayvan Novak, Adeel Akhtar a další
Info o filmu: Černou komedii o terorismu Čtyři lvi definuje výborně jedna věta z textu distributora: "O sebevražedných atentátech se tu hovoří stejně bezelstně jako o příběhu filmu Lví král." Celovečerní debut Christophera Morrise (zn.: Denholm, IT Crowd) balancuje na hraně vkusu, nevkusu, posměchu a výsměchu, ale ve skutečnosti prodává jedinečnou (britskou) formou "prachobyčejnou" politicko-společenskou satiru. A v tom je jeho kouzlo. Mix absurdity a uvědomění si, že základ, na kterém je celý film postavený, je skutečný, zamrazí. Vyhodí parta pošuků lvů kromě vran do vzduchu i polovinu Londýna? Pokud už jste to nezjistili ve Varech, tak můžete od čtvrtku v kinech.

Goemon Goemon (HCE)
žánr: akční / drama
Japonsko, 2009, 128 min.
oficiální stránky filmu, recenze
Režie: Kazuaki Kiriya
Scénář: Kazuaki Kiriya
Kamera: Kazuaki Kiriya
Hudba: Akihiko Matsumoto
Hrají: Yosuke Eguchi, Takao Osawa, Ryoko Hirosue, Susumu Terajima, Eiji Okuda, Masatō Ibu, Ryô, Erika Toda, Tetsuji Tamayama a další
Info o filmu: Snímek Goemon vychází ze základní akční premisy: mladý ninja Goemon si prožije v dětství obrovské trauma (zjištění, že jeho mistr byl zrazen a zavražděn svým nejvěrnějším vazalem Hideyoshim Toyotomim), jež ho nakopne na cestu za pomstou, které je ochoten podřídit úplně vše. Film je založen na "skutečné legendě" o bojovníkovi Goemonu Ishikawovi, který je japonskou variantou Robina Hooda (bohatým bral a chudým dával) a který sehrál velmi důležitou roli v japonské občanské válce na konci šestnáctého století. Film zrežíroval, napsal a natočil Kazuaki Kiriya a v hlavní roli se představí Yosuke Eguchi.

Iluzionista Iluzionista (HCE)
žánr: animovaný
Francie, 2010, 90 min.
oficiální stránky filmu
Režie: Sylvain Chomet
Scénář: Jacques Tati, Sylvain Chomet
Hudba: Sylvain Chomet
V původním znění: Jean-Claude Donda, Edith Rankin, Jil Aigrot, Didier Gustin, Frédéric Lebon, Tom Urie a další
Info o filmu: Francouzský animovaný snímek Sylvaina Chometa Iluzionista se odehrává v padesátých letech dvacátého století a vypráví nostalgický příběh postaršího kouzelníka, který si s nástupem a rozmachem rokenrolu uvědomuje, že jeho kouzla již netáhnou diváky jako dříve. Vydává se tedy na dlouhou cestu, na jejímž konci potká až v dalekém Skotsku jednu ze svých věrných fanynek, která je přesvědčená o tom, že opravdu umí čarovat, a navždy tak změní jeho život. Snímek vznikl na základě nerealizovaného scénáře z pera francouzského herce a režiséra Jacquese Tatiho.

Kluci jsou zpět Kluci jsou zpět (HCE)
žánr: drama
Austrálie / Velká Británie, 2009, 104 min.
oficiální stránky filmu, recenze
Režie: Scott Hicks
Scénář: Allan Cubitt
Kamera: Greig Frase
Hudba: Hal Lindes
Hrají: Clive Owen, Laura Fraser, Emma Booth, Steven Robertson, Erik Thomson a další
Info o filmu: Drama australského režiséra Scotta Hickse Kluci jsou zpět pojednává o cestě otce k srdci mladého chlapce, navíc ztížené tragickou životní situací, do které se oba dostali. Sportovní novinář Joe (Clive Owen) zůstává sám s malým synem Artiem poté, co jeho žena Katie náhle umírá na rakovinu. Musí se tak popasovat nejen se ztrátou milované ženy, ale také s novou rolí samostatného rodiče a pomoci překonat těžké chvíle i svému malému synovi. Vše navíc zkomplikuje také příchod Joeova syna z prvního manželství, s nímž se osm let neviděl.

Mimina Mimina (HCE)
žánr: dokumentární
Francie, 2010, 79 min.
oficiální stránky filmu
Režie: Thomas Balmès
Scénář: Thomas Balmès
Kamera: Jérôme Alméras, Frazer Bradshaw, Steeven Petitteville, Eric Turpin
Hudba: Bruno Coulais
Hrají: Mari (Tokyo), Bayar (Mongolsko), Ponijao Namibie), Hattie (San Francisco) a další
Info o filmu: Statistika neúprosně praví, že každou vteřinu se někde na světě narodí čtyři děti. (Takže předchozí větu jste zvládli za cca dvacet prťat...) Thomas Balmès dal s tímto vědomím dohromady dokument Mimina, který spojuje příběhy právě takových čtyř dětí. Jsou z jiného koutu světa, z jiné kultury, jiné barvy pleti. Čtyři filmové štáby sledovaly první tři roky života dívek Mari z japonského Tokya, Ponijao z Opuwo v Namibii a Hattie z amerického San Francisca a chlapce Bayarjargala z Mongolska. Dokument je ve výsledku nejen obrazem vývoje a života jednotlivých dětí, ale reflektuje také rozdílnost zvyků a kultury v jednotlivých zemích.

Plakát filmu Muzika Muzika (HCE)
žánr: drama / komedie / romantický
Slovensko / Německo, 2007, 99 min.
stránka filmu na webu projektu MANIFESTO
Režie: Juraj Nvota
Scénář: Ondrej Šulaj
Kamera: Andrej Šurkala
Hudba: Robert Mankovecký
Hrají: Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová, Dorota Nvotová, Marián Geišberg, Jan Budař, Csongor Kassai, Milan Mikulčík, Lukáš Latinák, Petra Polnišová, Marek Geišberg, Ján Lehotský, Jana Oľhová, Vlado Hajdu a další
Info o filmu: Již před více než třemi lety natočený snímek Juraje Nvoty Muzika, který měl premiéru ve slovenských kinech v dubnu roku 2008, vypráví směšný a bolestivý příběh o čerstvém manželovi a nastávajícím otci Martinovi, kterého neustálá žárlivost jeho ženy - ačkoli ji opravdu miluje - dožene až k nevěře. A vlastně hned k nevěře dvojité. Tou první je jeho nový saxofon, až tou druhou žena. Anča Píchačka. Normalizační tragikomedie o hledání humoru ve vážných situacích, věčnosti v přítomnosti, deziluzi a procitnutí, ve kterém Juraj Nvota po divákovi loudí katarzi a silnou empatii.

The Runaways The Runaways (HCE)
žánr: drama / hudební
USA, 2010, 105 min.
oficiální stránky filmu
Režie: Floria Sigismondi
Scénář: Floria Sigismondi
Kamera: Benoît Debie
Hudba: Lillian Berlin
Hrají: Kristen Stewart, Dakota Fanning, Scout Taylor-Compton, Alia Shawkat, Tatum O'Neal, Johnny Lewis, Michael Shannon, Brett Cullen, Stella Maeve, Danielle Riley Keough, Hannah Marks, Adam Silver, Daniel D. Lee, Darrian Smith, Shammy Dee a další
Info o filmu: The Runaways je hudební dokument o vzniku a zániku stejnojmenné ženské punkové teenage kapely, která je považována za jednu z prvních dámských rockových formací vůbec. I skupina okolo Joan Jett se musela potýkat s tradičními problémy hudebních uskupení, kterými byly peníze a rozdílná představa o společné budoucnosti, což bylo také důvodem jejich definitivního rozpadu. Jde o celovečerní debut videoklipové režisérky Florie Sigismondi a v hlavních rolích se objeví (již bez upířích zubů a se zdravější barvou v obličeji) Kristen Stewart a Dakota Fanning.

Vrah ve mně Vrah ve mně (HCE)
žánr: drama / krimi / thriller
Anglie, 2010, 109 min.
oficiální stránky filmu
Režie: Michael Winterbottom
Scénář: John Curran
Kamera: Marcel Zyskind
Hudba: Melissa Parmenter, Joel Cadbury
Hrají: Jessica Alba, Casey Affleck, Elias Koteas, Kate Hudson, Bill Pullman, Tom Bower, Ned Beatty, Simon Baker, Liam Aiken, Brent Briscoe a další
Info o filmu: Anglický režisér a příležitostný scénárista Michael Winterbottom se ve snímku Vrah ve mně, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Jima Thompsona, zamýšlí nad lidským násilím. Vypráví v něm příběh o muži jménem Lou Ford, který je zástupcem šerifa v malém texaském městečku a který žije dvojí život. Na první pohled spořádaný a charismatický policista v sobě totiž neúspěšně dusí nenávist vůči ženám. V hlavních rolích se představí Casey Affleck, Jessica Alba, Elias Koteas či Kate Hudson.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY