Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Britská invaze do Středozemě

Téma: Britská invaze do Středozemě

Vydáno: 02.01.2013 09:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

V souvislosti s prvním Hobitem si připomeneme i pár původem britských herců, jimž dal Peter Jackson v nové trilogii mnohdy životní příležitost. Ve většině případů jde o jména, která by v budoucnu mohla získat hvězdný status.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V prvním dílu budoucí Hobití trilogie se objevuje celá řadka známých i méně známých herců, kteří pocházejí z Velké Británie. V následujícím článku je zmíněno několik jmen, která byste si měli zapamatovat, protože je možné, že se z nich v budoucnu stanou nové hvězdy. Samozřejmě mezi nimi najdete i ty, o jejichž hvězdném statusu netřeba pochybovat.
Martin Freeman
Rodák z britského Aldershotu je relativně neznámou tváří. Pokud nesledujete televizní minisérii Sherlock, kde ztvárnil důležitou roli Dr. Watsona, není divu, že vám jeho jméno nic moc neříká. V kinech jste ho mohli vidět ve výborné komedii Jednotka příliš rychlého nasazení (role seržanta), dramatu Dveře dokořán (Sandy), dnes už legendární Lásce nebeské (John), případně parodii Soumrak mrtvých (rolička Declana). Úloha Bilba Pytlíka v očekávaném Hobitovi by pro něj mohla znamenat start do lepších zítřků a jeho obličej by se mohl rychle proslavit. Kvality na to totiž má.
Ian McKellen
Nejslavnější herec, který se v první části nové trilogie objevil. Třiasedmdesátiletého veterána asi netřeba představovat. Širší veřejnost ho sice poznala až díky Gandalfovi z trilogie Pána prstenů a profesoru Magnetovi z další populární trilogie X-Men, filmoví fanoušci ho ale uznávají už mnoho let. Stačí připomenout bývalého nacistu v brilantní adaptaci novely Stephena Kinga Nadaný žák, umírajícího Jamese Whalea ve fantastickém dramatu Bohové a monstra nebo Richarda III. ve svérázné shakespeareovské adaptaci Richarda Loncrainea. V roli mocného čaroděje gandalfa Šedého už si prostě nedovedeme představit nikoho jiného.
Richard Armitage
Další z méně známých jmen pochází z Leicesteru. A bez nadsázky je možné napsat, že trpasličí král Thorin v Hobitovi je jeho první velkou filmovou rolí. Znají ho spíše pravidelní diváci televizních seriálů, kde bývá často obsazován. Namátkou jmenujme třeba Šest v tom, MI5, Doctors nebo Protiúder. V kinosálech už se mihnul v roli nacisty Heinze Krugera v komiksové adaptaci Captain America: První Avenger. Tam ale rohodně nezářil.
Andy Serkis
Ani londýnský rodák pochopitelně nesmí v obsazení chybět. Roli schizofrenního Gluma si těžko lze představit bez něho, proto se ho dočkáte i zde. Vidět jeho obličej ve filmu je s nadsázkou řečeno unikát - ve Zrození Planety opic, Tintinových dobrodružstvích, trilogii Pán prstenů nebo King Kongovi pouze předehrával digitálním postavám, které se nakonec objevily ve filmu, ve Velké vánoční jízdě nebo Spláchnutým zase daboval. Civilně se objevil třeba v Dokonalém triku nebo v průměrné komedii Přes noc třicítkou kde ztvárnil roli Richarda Kneelanda. V Hobitovi se mimochodem ujal i pozice prvního asistenta režiséra. Jeho hvězda tedy pomalu stoupá.
James Nesbitt
I přesto, že tento Severní Ir začal hrát už v roce 1991, není dodnes nijak extra známý. Je to zřejmě tím, že většinu svých rolích odehrál na televizní obrazovce. Jmenovat můžu třeba seriály Šest v tom, Mladý Indiana Jones nebo minisérie Murphyho zákon. Na velkém plátně se mihl v Allenově kriminálce Match Point - Hra osudu, kde ztělesnil detektiva Bannera. V Hobitovi ho můžete vidět jako Bofura. Uvidíme, jestli ten z něj udělá alespoň trošku známější tvář.
Jeffrey Thomas
Novozélanďan, který se narodil ve Walesu, patří k těm, jejichž tvář je povědomá hlavně z televize. U nás patří k těm nejznámějším, v nichž se objevil, fantasy Herkules a Xena, z dalších poté Legend of the Seeeker nebo třeba Spartakus: Bohové arény. Role trpaslíka Throra v prvním Hobitovi je jeho první větší příležitostí na plátně. Tak uvidíme, jak s ní naloží.
Benedict Cumberbatch
Talentovaný Londýňan už také není tou úplně neznámou tváří, jakou byl ještě před pár lety. Do širšího diváckého povědomí ho dostala výborná televizní minisérie Sherlock z roku 2010, kde si vystřihl titulní úlohu svérázně pojatého detektiva. V "předsherlockovském období" se ukázal ve výtečné adaptaci Joea Wrighta Pokání (role Paula Marshalla) nebo v historickém dramatu Králova přízeň (jako William Carrey). Mnohem větší role ale přišly až po televizním průlomu - trojici těch nejslavnějších tvoří vyjednavač z brilantní satiry Čtyři lvi, major Jamie Stewart ze Spielbergova dramatu Válečný kůň a tajemný Peter Guillam z perfektního špionážního dramatu Jeden musí z kola ven. Peter Jackson mu v Hobitovi svěřil roli Nekromanta, v dalších dílech ho budete moci slyšet i jako hlas Draka Šmaka.
Jména, která zářila v původní trilogii (Elijah Wood, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee a další), nejsou ve článku podrobně rozebírána z toho důvodu, že v Hobitovi není jejich účast zatím nijak zásadní a počítá se pouze v řádu několika minut.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Avari Immortal, 02.01.2013 12:25) Reagovat

    Benedictovi nejspíš velkou přízeň diváků nepřinese jen Hobit, ale především nový Star trek, kde dostane prostor i jeho obličej.

  • (Petr Bergr, 02.01.2013 20:00) Reagovat

    Já teda Martina Freemana znám hlavně kvůli filmu Stopařův průvodce po galaxii, kde ztvárnil hlavní roli. Na tento film všichni radaktoři filmových webů zapomínají, přitom nebyl zas tak špatný.. :)

  • (Vojtěch Chudláský, 05.01.2013 08:35) Reagovat

    Britanie jako Amerika ma vynikající herce. Zvlast Derek Jacobi nebo David Suchet :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Wonka ovládl kina (19.12.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu