Soundtrack: Drive

Vydáno: 10.10.2011 19:00 - Alžběta Fridrichová | foto: FilmDistrict

Nicolas Winding Refn stvořil film, na který rozhodně jen tak nezapomenete, protože vás něco nutí přehrávat si jednotlivé scény v hlavě pořád dokola. Honičky v autech, krvavé přestřelky - vše jsme viděli; v čem je tedy ta výjimečnost? Je to soundtrack, který z lehce nadprůměrného filmu dělá top zážitek.
Cliff Martinez & další - Drive OSTAkční snímek Drive je přesně tím typem filmu, který je tak tematicky vyhraněn, že většina lidí se k němu postaví natolik skepticky, že pokud je film nezaujme do pěti minut, nemá u nich absolutní šanci. Jak upoutat pozornost za úvodních tři sta sekund, které můžete sledovat na hodinkách, jenž si Ryan Gosling hned na začátku připevní na volant? Jednoduše - skvělou kamerou a na míru střiženou hudbou.
OST sestává z devatenácti tracků, jejichž valnou většinu má na svědomí skladatel Cliff Martinez, jehož jméno je letos zatraceně v kurzu, protože kromě snímku Drive doprovázel i Obhájce a Soderberghovu Nákazu.
Martinez navazuje na řadu elektro soundtracků, jejichž recenze jsme vám přinesli již dříve. Vlastně celé album se nese duchu umělé muziky, což se k nadupaným bourákům parádně hodí. Kromě Martinezových instrumentálek soundtrack nabídne i pětici interpretů, která si kromě běžných hudebních nástrojů ráda pohraje i s mixážním pultem.
Hned na začátek to rozbalí zdaleka nejsilnější track celého OSTčka, který je právě tím stěžejním doprovodem úvodní scény - Ryan Gosling projíždějící setmělým městem a k tomu zní skladba Nightcall. Píseň vznikla ve spolupráci francouzského electro house DJe, jenž vystupuje pod pseudonymem Kavinsky, a indie-electro zpěvačky Lovefoxxx. Člověk má při poslechu pocit, že byl snad scénář napsán podle této skladby (stejně jako to kdysi udělal Sergio Leone u hudby Ennia Morriconeho v Tenkrát na Západě), protože souhra s kamerou je neuvěřitelná.
Následující píseň skupiny Desire neopouští elektroniku. Under Your Spell je kombinací disca a osmdesátkového synthpopu (odnož popu, kde hraje dominantní roli syntetizér) a jednoduchý opakující se elektro motiv se skutečně posluchači dostane pod kůži a doslova ho oblbne. Skladbu A Real Hero, která má na soundtracku číslo tři, stvořil DJ David Grellier působící pod přezdívkou College a pokračuje v mixu synthpopu a elektroniky.
Změna přichází až s následující baladou Oh My Love. Tu napsal italský skladatel Riz Ortolani a nazpívala ji jeho žena zpěvačka Katyna Ranieri. Od pětky až do konce se posluchač už žádného zpěvu nedočká, protože začíná instrumentální část. Kromě Martineze do ní patří i The Chromatics - americká kapela na pomezí electra, synthpopu a indie. Jejich Tick Of The Clock není opravdu nic jiného než elektronické tepání.
Zbylá čtrnáctka už patří jen Martinezovi, který sice využívá obvyklé nástroje, ale ty hrají vedle uměle dodaných melodií a efektů až druhé housle. Tady se všechno točí kolem syntezátorů a je nutné podotknout, že po množství klasických soundtracků je Drive příjemná změna.
Oproti The Social Network je daleko klidnější a tajemnější, neprovokuje, což ale neznamená, že nedokáže pořádně rozproudit krev v žilách. Bez hudební složky by každý film byl poloviční, o Drive to ale platí dvojnásobně.


Kavinsky - Night Call (taken from Drive OST)
Album: Cliff Martinez & další - Drive OST
Celkový čas: 70:18
Skladby: Kavinsky - Night Call // Chromatics - Tick of the Clock // Cliff Martinez - Rubber Head // Cliff Martinez - I Drive // Cliff Martinez - He Had a Good Time // Cliff Martinez - They Broke His Pelvis // Cliff Martinez - Kick Your Teeth // Cliff Martinez - Where’s the Deluxe Version? // Cliff Martinez - See You in Four // Cliff Martinez - After the Chase // Cliff Martinez - Hammer // Cliff Martinez - Wrong Floor // Cliff Martinez - Skull Crushing // Cliff Martinez - My Name on a Car // Cliff Martinez - On the Beach // Riziero Ortolani & Rina Ranieri - Oh My Love // Desire - Under Your Spell // College feat. Electric Youth - A Real Hero // Cliff Martinez - Bride of Deluxe


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nej (Lucik, 04.01.2012 20:33) Reagovat

    Film je neuvěřitelný!! Po filmech jako je avatar, stmívání a plno dalších konečně je tady film, který přestože neoplývá velkým množstvím dialogů a extrémních efektů člověka dostane a chce ho vidět znova. Muzika u Drive je působivá a jak se píše v článku máte pocit, že byla psaná přímo pro film. Film všem doporučuji a Ryan je jako Drive k sežrání :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY