Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Substance

Recenze: Substance - Nejodpornější horor všech dob, který si ale náramně užijete!

Vydáno: 11.10.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Coeur d’Alene Press

Body horor Substance provází pozitivní šeptanda už několik měsíců od jeho uvedení v Cannes. Je tahle nafouknutá bublina oprávněná, nebo by potřebovala splasknout?

SubstanceRecenzoval/a Lukáš Frank dne 11.10.2024 12:30. Body horor Substance provází pozitivní šeptanda už několik měsíců od jeho uvedení v Cannes. Je tahle nafouknutá bublina oprávněná, nebo by potřebovala splasknout? Hodnocení: 4.5

Substance

The Substance
Drama / horor
Francie, 2024 , 141 min.

Režie: Coralie Fargeat
Scénář: Coralie Fargeat
Kamera: Benjamin Kracun
Hudba: Raffertie
Herci: Demi Moore, Dennis Quaid, Margaret Qualley, Edward Hamilton-Clark, Gore Abrams, Oscar Lesage, Christian Erickson, Robin Greer, Tom Morton, Hugo Diego Garcia, Daniel Knight, Jonathon Carley, Jiselle Henderkott, Sean Wingate, Billy Bentley

Česká premiéra: 10.10.2024

Distributor: Aerofilms

Substance hodnocení na Kinobox.cz: 67.36 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Demi Moore ve filmu Substance / The Substance
© NPR
Kdo z nás někdy nepřemýšlel nad tím, jaké by bylo být o něco lepší. O něco chytřejší. O něco sebevědomější. O něco krásnější. Nebo mladší. Po shlédnutí tohoto snímku ale na všechny tyhle myšlenky raději zapomeňte. Obrovská vlna všemožných reakcí zaplavila filmový svět už letos v květnu, kdy režisérka Coralie Fargeat uvedla v Cannes svůj nový film Substance. A rovnou s velkou parádou.

Palcové titulky informovaly o prchajících divácích ze sálů, kteří hrůzou nedokázali film dokoukat. Kritici se předháněli v tom, kdo napíše větší ovace na herecký výkon Demi Moore, o které nikdo čtvrtstoletí pořádně neslyšel. A Margaret Qualley byla rovnou pasována na největší sexsymbol tohoto století. Dobře, možná to trošku přeháním, ale boom kolem Substance byl a stále je opravdu velký. Otázkou zůstává, zda je i oprávněný.

Demi Moore ve filmu Substance / The Substance
© Mubi
Každá hvězda jednou vyhasne. Své o tom ví i Elisabeth Sparkle (skvěle vypadající dvaašedesátiletá Demi Moore), která už desítky let opanuje televizní obrazovky se svou cvičící show. Co si jen pod tím představit? Takový trošku víc cool aerobik s Olgou Šípkovou (kdo neznáte Olgu, dosaďte si za ni Jane Fonda, kdo neznáte ani tu, zajděte si na Substanci). Po padesátce ale o její upocený trikot nikdo nestojí, a tak její působení ukončí dost nevhodným způsobem její excentrický šéf Harvey (vynikající Dennis Quaid). Vzhledem posedlá Elisabeth se nehodlá se svou prohrou smířit, a tak přijme možnost vyzkoušet zázračnou substanci, díky které může být zase mladá a krásná. Smrt jí sluší? Requiem za sen? Ne ne, to je proti Substanci pohádka.

Zázračný elixír dokáže vytvořit z Elisabethiných buněk její druhé já. Lepší já. Sue (Margaret Qualley). Pro fungování celého procesu ale musí odepsaná hollywoodská hvězda dodržovat několik jednoduchých pravidel. Tím nejzákladnějším je to, že musí bezpodmínečně po sedmi dnech tělo vystřídat. Sedm dní je tedy na výsluní její mladší já, sedm dní její starší já. O vedlejších účincích se v příbalovém letáků nepíše, a tak ani jedna z verzí Elisabeth Sparkle netuší, co se stane, když pravidla poruší. Pár hodin navíc přece ještě nikoho nezabilo… nebo?

Demi Moore ve filmu Substance / The Substance
© Mubi
Přijde vám, že to celé zní vlastně docela banálně, a že jste něco podobného už viděli? Máte pravdu! Scenáristicky se o nic zas tak objevného nekoná, proto zůstává otázkou, proč si Substance z Cannes odnesla cenu za nejlepší scénář. Tady ale výčet toho špatného v podstatě končí. I když hodně záleží, kde má každý z nás hranice nějaké snesitelnosti. Pokud se ale zběsilému tempu snímku podvolíte a přistoupíte na tuhle originální hru, budete se královsky bavit. Tahle filmová satira má totiž pořádný koule!

Už od prvních záběrů je znatelné, že kamera Benjamina Kracuna jede na úplně jiné vlně, než jsme u filmů zvyklí. Až vlezle detailní záběry na různé části těla obou hereček potěší nejedno oko. Při scéně, kdy krevety obědvající Dennis Quaid okázale žvýká, má divák pocit, že kamera musí každou chvíli skončit u herce v žaludku. A takových scén je nespočet a svým zpracováním prostě baví. Vše doprovází perfektně padnoucí úderná hudba Raffertieho, která snímek dokresluje až do závěrečných titulků. Zmínit je třeba i naturalistické čvachtavé zvuky, které dodávají tomuto body hororu ten správný říz.

Margaret Qualley ve filmu Substance / The Substance
© OutNow
Filmu velice sluší retro vibe, který podtrhují barvy na plátně a celkové nasnímání scén. I přes naprosto přepálenou stopáž se divák díky těmto aspektům a dynamickému střihu nemá šanci ani na chvíli nudit. Z technických kategorií je třeba ještě zmínit masky, které nespoléhají jen na počítačovou technologii, ale i na poctivé ruční řemeslo, které se v dnešní době vidí už málokde.

V čem je vlastně Substance tak jiná? Troufám si říct, že něco takového jako je právě tenhle snímek, jste ještě neviděli. Režisérka a autorka scénáře divákům servíruje jednu bizarnost za druhou na zcela jednoduchém příběhu, a ve chvíli, kdy si říkáte, že tohle je strop a že už vás nemůže ničím překvapit, tak do záběru lupne další šok, při kterém budete nevěřícně kroutit hlavou nebo odvracet oči od plátna. Ale pozor! I když to vypadá, že se tady všechno utrhlo ze řetězu, tak tahle smršť má řád, až po okraj naplňuje žánr body hororu, konstantně plyne, nabaluje další a další témata a graduje v totálně ujetém finále, které otestuje právě ty divákovy hranice, o kterých jsem psal výše.

Dennis Quaid ve filmu Substance / The Substance
© Mubi
Fargeat si určitě zaslouží velký obdiv za to, co dokázala na plátno přenést. S odvahou se chopila tématu a nebála se zajít do extrémů, jejichž zpracování dovedla svou pevnou režisérskou rukou do povedeného konce. Nazval bych to poctivou filmařinou, kterou je třeba ocenit. V první třetině rozjela psychologické drama stárnoucí herečky, která se v další části pouští doslova do boje se sebe samou, aby v závěru poukázala na hyenismus masmédií a televizního průmyslu a s notnou dávkou satiry shodila povrchní společnost, která se orientuje na ideál krásy. Téma už milionkrát opakované, ale stále aktuální a touto originální formou dosud nezpracované.

Substance sice rozdělí diváky na dva tábory, ale bude se o ní dozajista diskutovat. A to je dobře! Někteří neunesou její přepálenost, brakovitost některých scén, odporné záběry obzvláště v závěru, a snímek odsoudí. Je ale dobré se na něj podívat i z trošku jiné stránky. Jako na totální přestylizovanou a audiovizuální jízdu, která nenechá diváka vydechnout, a ještě navrch má skvělé herecké výkony. Nasedněte na vlnu, vychutnejte si dokonalou kameru, burácející hudbu a oceňte odvahu režisérky, protože přesně to si snímek zaslouží. Možná budoucí kultovka, možná černý kůň oscarového klání, možná už teď zapomenutý snímek, který má jen přehypovaný ohlas. Byla by ale škoda nedát snímku šanci. Zkuste to!

Český trailer filmu Substance

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 11. 10. 2024 - 17. 10. 2024
TV tipy: Giovanni Falcone je nejhorší člověk na světě Říjen už se převaluje do své druhé poloviny, nabídka televizí je ale pořád dost bídná a dramaturgové jako by v souboji se streamovacími službami pomalu rezignovali. Stále tak spoléhají na okoukané reprízy a novinek je minimum. čtěte zde
Vydáno: 11.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 41. týden
Kinopremiéry: Transformers si vyrobili substanci ze semínka posvátného fíkovníku Ačkoli v tomto týdnu obohatí programy kin celých dvanáct novinek, žádnou zásadní, která by měla zbořit jejich pokladny, v nich nehledejte. K těm nejzajímavějším se určitě řadí body horor Substance a animovaní Transformers. ... čtěte zde
Vydáno: 09.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 40. týden
Top 20 ČR: Joker sesadil Vlny Druhý díl Jokera ukončuje po sedmi týdnech kralování Vln a ocitá se na vrcholu domácího žebříčku tržeb. Jeho víkendová návštěvnost však byla jen průměrná. čtěte zde
Vydáno: 08.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office:40. víkend
Box office: Joker 2 má špatný otvírák Druhý díl Jokera, který přichází pět let po prvním filmu, nezopakoval hvězdný start svého předchůdce, a to i přesto, že se umístil na prvním místě. čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Joker: Folie à Deux 3/10
Recenze: Muzikálové pokračování Joker: Folie à Deux selhává na mnoha úrovních Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý. čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Box office: Rozzum v Divočině přebírá vedení (30.09.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Nadvláda Beetlejuice pokračuje (23.09.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Influencerky rozsvítily petrolejové lampy a podstoupily hypnózu (11.09.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Deadpool vládne filmovému létu (02.09.2024 07:26 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Substance (20.07.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Zápisník alkoholičky ovládl česká kina (16.07.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Yorgos Lanthimos nabízí Milé laskavosti (31.05.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe