Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Joker: Folie à Deux

Recenze: Muzikálové pokračování Joker: Folie à Deux selhává na mnoha úrovních

Vydáno: 04.10.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: boningtontheatre

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

Joker: Folie à DeuxRecenzoval/a Jan Varga dne 04.10.2024 12:30. Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý. Hodnocení: 1.5

Joker: Folie à Deux

Joker: Folie à Deux
Drama / Thriller / Muzikál / Krimi
USA, 2024 , 138 min.

Režie: Todd Phillips
Scénář: Scott Silver, Todd Phillips, Bob Kane, Paul Dini, Bill Finger, Bruce Timm, Jerry Robinson
Kamera: Lawrence Sher
Hudba: Hildur Guðnadóttir
Herci: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Lady Gaga, Catherine Keener, Ken Leung, Brendan Gleeson, Harry Lawtey, Steve Coogan, Jacob Lofland, Bill Smitrovich, Gattlin Griffith, Mac Brandt, Tim Dillon, Slaine, Leigh Gill

Česká premiéra: 03.10.2024

Distributor: Vertical Ent.

Joker: Folie à Deux hodnocení na Kinobox.cz: 64.83 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Joaquin Phoenix, Lady Gaga ve filmu Joker: Folie à Deux / Joker: Folie à Deux
© Vertical Entertainment
Pokračování filmu Joker (2019) bylo nejspíš nevyhnutelné. Snímek režiséra a scenáristy Todda Phillipse (Pařba ve VegasTýpci a zbraně) zvítězil v hlavní soutěži na festivalu v Benátkách, byl nominovaný na jedenáct Oscarů (z nichž proměnil dva) a v kinech utržil celosvětově přes miliardu dolarů. Film Joker: Folie à Deux (volně přeložitelné jako „bláznovství ve dvou“) navazuje tam, kde první Joker skončil, a kromě návratu Oscarem oceněného Joaquina Phoenixe do titulní role Jokera láká diváky i na nováčka v podobě zpěvačky a herečky Lady Gaga v roli jeho komiksové milenky Harley Quinn.

Todd Phillips se navíc rozhodl film částečně pojmout jako muzikál. Upřímně řečeno, z pěveckých čísel přítomných ve filmu nelze jednoznačně určit, jestli byl tento bizarní nápad marnou snahou o zpestření a ozvláštnění nepříliš dramatického děje zahrnujícího mimo jiné dlouhý soudní proces, nebo jestli se režisér Todd Phillips nechal opít vlastním úspěchem a šel do pokračování s myšlenkou, že mu beztak všechno projde. Výsledkem je každopádně obrovský tvůrčí exces, jenž vůbec nedrží pohromadě. Sledovat ho je úmorné, protože je až překvapivě fádní, myšlenkově plochý a dějově nicotný, což je zejména po prvním výjimečně zdařilém Jokerovi docela studená sprcha.

Joaquin Phoenix ve filmu Joker: Folie à Deux / Joker: Folie à Deux
© Vertical Entertainment
První scéna filmu (po skončení krátké a veskrze průměrné animované grotesky, jíž je snímek na začátku uvozen) zachycuje psychotického čtyřicátníka Arthura Flecka (Phoenix) ve vězení, kam byl poslán za vraždu pěti lidí. Čeká na soudní přelíčení, kde mu hrozí trest smrti, pokud to jeho advokátka neuhraje na mentální poruchu. Ve vězení je terorizován místními bachaři, u soudu je zesměšňován a ponižován. Je nabádán, aby se choval zdrženlivě a klidně, přestože jeho fanatičtí podporovatelé i média, která o procesu živě informují, dychtivě očekávají nějaký další skandál. Repetitivní střídání dvou lokací (vězení, soud), mezi nimiž Arthur po celý film pendluje, místy oživují setkání s tajemnou žhářkou Lee Quinzel (Gaga), s níž se Arthur seznámí v léčebném ústavu.

Avšak stejně jako celý film, jenž je dekonstrukcí osobnosti pomateného, chaotického a sebestředného šílence, tak i zdánlivě romantický vztah Arthura a Lee je vylíčen jako dekonstrukce. Lee ve skutečnosti Arthura nemiluje, nicméně je velkou fanynkou Jokera a snaží se Arthura vyprovokovat, aby dal svému temnému nitru volný průchod. Zdárně jím manipuluje a obelhává jej, aby si vysloužila jeho přízeň. On jejím lžím a přetvářce naivně věří a skutečně se do ní zamilovává s představou, že poprvé v životě našel spřízněnou duši. Z Lee Quinzel to dělá dost podivnou postavu s nejasným plánem a obskurními motivacemi, která je po většinu času devalvována do pozice pouhé přísedící v soudní lavici, pokud zrovna není v přímé interakci s Arthurem (třeba když jej navštíví na vězeňské samotce, kam ji údajně „jeden z bachařů pustil“ – což je pouze jeden z mnoha momentů, kdy se lze podivovat tomu, kam dali scenáristé hlavu).

Joaquin Phoenix ve filmu Joker: Folie à Deux / Joker: Folie à Deux
© Vertical Entertainment
Muzikálová čísla působí prkenně a svým provedením se do snímku, jenž je kombinací vězeňského thrilleru a psychologického soudního dramatu, ani trochu nehodí. Představte si Zelenou míli, kterou někdo prokládá hudebními pasážemi z La La Landu. Až na to, že muzikálové scény ve druhém Jokerovi nemají žádnou pohybovou choreografii, žádnou melodičnost, dokonce ani zajímavé texty, které by s děním ve filmu souvisely trochu víc než jen náznakově. V jiných muzikálech se zpěv používá jako prostředek vyprávění, ale v Joker: Folie à Deux se děj naopak zcela zastaví, kdykoli se začne zpívat. Film kvůli tomu zásadně pozbývá na plynulosti a navzdory přepálené délce 138 minut se toho v něm navíc nestane mnoho, což činí zážitek z jeho sledování vleklým, těžkopádným a nezáživným.

Joaquin Phoenix předvádí solidní výkon (a dokonce i pěvecké party zvládá jakžtakž ustát). Lady Gaga pochopitelně zpívá dobře a ani jako herečka se nemusí za nic stydět. Kromě nich ale lze na snímku pochválit v podstatě už jen temně hutnou hudbu a místy i kameru. Vypravěčsky ale snímek nefunguje, je přeplněn hromadou klišé a ani z hlediska myšlenek neříká nic moc nového, co by nezaznělo už v předešlém dílu, jen opakuje a recykluje již řečené. Semi-náhodně roztroušené muzikálové vsuvky dění nijak neobohacují, pouze prodlužují agónii. Je to až fascinující, že po precizně natočeném a psychologicky přesvědčivém Jokerovi přišlo pokračování, které působí jako absurdní fraška, selhává na mnoha úrovních a jeho jednotlivé tvůrčí přístupy se mezi sebou narušují, místo toho, aby se navzájem podporovaly a doplňovaly. Ikonického anti-hrdinu, kterého Todd Phillips před pěti lety vybudoval, nyní tímto pokračováním zas neobratně pohřbil.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer filmu Joker: Folie à Deux

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 4. 10. 2024 - 10. 10. 2024
TV tipy: Řezníci spáchali na panenské královně zločin v šantánu I další říjnový týden pokračuje v televizích v nastoleném trendu neustálých repríz. Náš výběr tak znovu tvoří pouhé čtyři filmy, které mají společné to, že se na ně víceméně zapomnělo a prakticky se nepřipomínají. čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 40. týden
Kinopremiéry: Joker a Caligula ještě nejsou, čím chtějí být Hitem kin na začátku října by měl být druhý Joker, který koketuje s muzikálem, sbírá ale zatím hodně vlažné ohlasy a chvály se moc nedočkává. Srovnatelnou konkurenci nicméně nemá, takže k úspěchu má vydlážděnou cestu. ... čtěte zde
Vydáno: 02.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 39. týden
Top 20 ČR: Vlny se staly nejúspěšnějším českým filmem roku Snímek Vlny z prostředí Československého rozhlasu se stal nejúspěšnějším českým filmem roku. V kinech ho vidělo už přes půl milionu diváků. čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 39. víkend
Box office: Rozzum v Divočině přebírá vedení Po nadvládě Beetlejuice přebírá vedení animovaná novinka Rozzum v Divočině, zatímco epická moderní báje Megalopolis tvrdě narazila. čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 27. 9. 2024 - 3. 10. 2024
TV tipy: Paralelní matky viděly blikající světla a byly přepadeny v soutěsce Ačkoli už září dospělo do svého konce, televizní nabídka je dost slabá a opět se v ní objevují další a další reprízy. Do našeho výběru se tak dostala pouhá čtveřice filmů, z nichž dva jsou prakticky neznámé. čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Joker: Folie à Deux (20.09.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (23.07.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy (druhé poloviny) roku 2024 (29.06.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe