Poslední béčko Rogera Cormana

Vydáno: 12.05.2024 13:30 - Václav Limberk | foto: JoBlo

Americká kinematografie přišla o krále béček Rogera Cormana, pod jehož ochrannými křídly rostly talenty amerického filmu.
Jack Nicholson ve filmu Malý obchůdek hrůz / The Little Shop of Horrors
© IMDb
Roger Corman, legendární režisér, producent a filmová osobnost, který byl průkopníkem nezávislého filmu a duchovním otcem Nového Hollywoodu, zemřel ve věku 98 let v Kalifornii. Nejvíce proslulosti mu přinesly levné béčkové filmy, které mu vynesly titul "král béčkařů". Začínal u něj například mladý Jack NicholsonPeter FondaBruce DernFrancis Ford Coppola, Peter BogdanovichMartin Scorsese a mnozí další. Z jeho rozsáhlé režijní filmografie zmiňme alespoň tituly Malý obchod hrůz a poeovské adaptace Zánik domu UsherůJáma a kyvadloHavran a Maska rudé smrti. Natáčel také levné motorkářské filmy jako Divocí andělé a Trip nebo gangsterky Masakr na sv. Valentina a Krvavá máma. U většiny svých filmů byl i producentem.

Kromě toho produkoval například filmy Dementia 13Bertha z dobytčáku a Cesta gladiátorů 2000. Jako producent byl aktivní až do nedávné doby. S kolegou, režisérem Joem Dantem plánoval reboot vlastního výše zmíněného filmu Malý obchůdek hrůz, který už se jednoho remaku dočkal v 80. letech (Malý krámek hrůz). Jeho posledním režijním počinem byl Odpoutaný Frankenstein z roku 1990. Často se také jako herec objevoval ve filmech jiných tvůrců. K vidění byl například ve snímcích Kmotr IICannonball!Kvílení vlkodlakůStav věcíMlčení jehňátekApollo 13Vřískot 3 nebo Manchurianský kandidát. V roce 2010 získal Roger Corman čestného Oscara za celoživotní přínos filmu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY