Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část

Vydáno: 18.02.2023 09:30 - Václav Limberk | foto: Ultimate Movie Rankings

Steven Spielberg patří mezi současné nejlepší filmaře. V tomto článku se podíváme na hodnocení jeho dosavadních čtyřiatřiceti celovečerních filmů směrem k tomu nejlepšímu.
34. 1941

John Belushi ve filmu 1941 / 1941
© Universal Pictures
Natočil Steven Spielberg někdy vyloženě špatný film? Snímek 1941 je odpověď. Spielberg a komedie? Nikoliv. Toto spojení se v roce 1979 ukázalo jako klasické šlápnutí vedle, což se stane každému filmaři, dříve, či později. Bláznivá komedie o napadení Hollywoodu japonskou ponorkou by fungovala, kdyby ji natočil někdo jako John Landis nebo Ivan Reitman, ale ve Spielbergových rukou se tento chaotický spektákl proměnil v nevtipnou a přehnaně dlouhou podívanou, v níž se sešly snad všechny možné herecké osobnosti doby minulé (Christopher LeeToshiro MifuneSlim PickensWarren Oates), současné (Dan AykroydJohn BelushiTreat WilliamsJohn Candy) a dokonce i hvězda budoucí (debutující Mickey Rourke). Zdaleka nejvtipnější je ještě úvodní sekvence parodující režisérův vlastní, jen pár let starý trhák, k němuž se teprve dostaneme.
Trailer filmu 1941

33. Obr Dobr

Mark Rylance, Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr / The BFG
© Disney
Jeden z méně podařených, i když nikoliv tak špatných filmů, jako je 1941, natočil Spielberg před sedmi lety. Nepomohlo, že na scénáři podle knihy Roalda Dahla pracovala tvůrkyně E.T. Melissa Mathison, jež zemřela ještě před premiérou filmu, který jí byl in memoriam věnován. Dobrodružství mezi malou dívenkou (debutující Ruby Barnhill) a počítačem vytvořeným, nepříliš pohledným dvojníkem Marka Rylance, jehož Spielberg objevil rok předtím v Mostu špiónů, není ani příliš zábavné, ani příliš vkusné. Mnohem lépe by mu slušel klasický kreslený kabátek než tento nesourodý mix herců a počítačových triků. Kritika i diváci se v odmítnutí vzácně shodli.
Trailer filmu Obr Dobr

32. Purpurová barva

Whoopi Goldberg ve filmu Purpurová barva / The Color Purple
© Warner Bros.
Spielbergův první pokus o natočení seriózního dramatu. Předlohou byla kniha Alice Walker oceněná Pulitzerovou cenou. Jde o příběh dvou černošských sester, které si přísahají, že se nikdy neopustí. Film obsazený téměř jen afroamerickými herci (Danny GloverMargaret AveryWillard E. Pugh), v němž v hlavní roli debutovala Whoopi Goldberg a ve vedlejší roli Oprah Winfrey, trpí klasickými Spielbergovými neduhy: nadměrnou délkou a přehnaným patosem, který se zvláště v poslední třetině stává neúnosný. Nebyl by to špatný film, kdyby měl Spielberg více zkušeností, a kdyby se nebál razantněji ukončit příběh alespoň půl hodiny před natahovaným patetickým koncem.
Trailer filmu Purpurová barva

31. Hook

Dustin Hoffman ve filmu  / Hook
© TriStar
Snímek vznikl podle předlohy autora Petera Pana J. M. Barrieho a je tak trochu předchůdce Obra Dobra. Opět jde o dobrodružství, v jehož středu stojí děti, jejich fantazie a návrat do dětství. To musí podniknout dospělý Peter Pan, nyní v přestrojení jako pragmatický a pracovně vytížený právník Peter Banning (Robin Williams). Poté, co zlovolný kapitán Hook (Dustin Hoffman) unese jeho děti, vydá se Banning do kouzelné země Nezemě a musí se znovu učit, jak být dítětem. Půvabný filmový trip s opulentní výpravou, kostýmy a triky ale trpí opět přehnanou délkou. 
Trailer filmu Hook

30. Sugarlandský expres

Goldie Hawn, Michael Sacks, William Atherton ve filmu Sugarlandský expres / The Sugarland Express
© Universal Pictures
Počin z roku 1974, natočený podle skutečných událostí, které se udály v roce 69 v Texasu, byl vlastně oficiálně prvním celovečerním filmem mladého Spielberga natočeným pro kina. Manželský pár Lou Jean (Goldie Hawn) a Clovis (William Atherton) unesou policistu (Michael Sacks) a s doprovodem policejní eskorty si jedou pro své dítě k pěstounům. Spielberg natočil příběh o společenských outsiderech, typ filmu, který točili jeho starší vrstevníci jako Martin Scorsese nebo Hal Ashby, a výsledkem byl divácký nezájem a zjištění, že tudy se jeho další režisérská dráha ubírat nemůže. Do dnešního dne jde s tržbami 12 milionů o komerčně nejméně úspěšný titul režisérovy filmografie. 
Trailer filmu Sugarlandský expres

29. Amistad

Djimon Hounsou, Matthew McConaughey ve filmu  / Amistad
© DreamWorks
Druhý Spielbergův "černošský" film, jemuž dala název otrokářská loď, je o něco lepší než Purpurová barva, ale výsledek je přesto dost podobný, a sice ukrutně dlouhá a nezábavná nuda s přehnanými ambicemi. Spielberg tento film natočil po pro něj neobvykle dlouhé (čtyřleté) pauze, kdy se věnoval charitativním pracím v nadacích pro oběti holokaustu. Dílo má alespoň zajímavé herecké obsazení, v němž zaujmou především Djimon Hounsou v roli vzbouřeného otroka, Matthew McConaughey jako zapálený právník a Anthony Hopkins jako tehdejší americký prezident John Quincy Adams. Hopkins si za výstup vysloužil nominaci na Oscara za vedlejší roli. Spielberg sice ukojil své filantropické touhy, nikoliv však ty divácké a komerčně film propadl.  
Trailer filmu Amistad

28. Tintinova dobrodružství

Fotografie z filmu Tintinova dobrodružství / The Adventures of Tintin
© Disney
V roce 2011 se nechal zlákat k natočení animovaného filmu podle francouzského komiksového spisovatele Hergého a jeho série o Tintinovi (Jamie Bell). Spolu s kapitánem Haddockem (Andy Serkis) a věrným psem Snowym se vydávají po stopách pirátského korábu Jednorožec. Spielberg se náležitě vyřádil a filmu není co vytknout až na jednu zásadní věc. Nejde ani o čistě animovaný, natož o hraný film, ale o stejně podivný hybrid obojího jako v případě například Polárního expresu. Ačkoliv tu režisér nechal v závěru jasně otevřená dvířka pro sequel, který má natočit Peter Jackson, jeho vznik se stále odkládá. 
Trailer filmu Tintinova dobrodružství

27. Válka světů

Tom Cruise, Dakota Fanning ve filmu Válka světů / War of the Worlds
© Amblin
Druhá spolupráce s Tomem Cruisem z roku 2005 a adaptace slavné knihy H. G. Wellse působí na papíře jako sázka na jistotu. Konečně se Spielberg pustil do sci-fi, v němž nevystupují roztomilí a mírumilovní mimozemšťani, ale zákeřní a krvežízniví mutanti, kteří si lidstvo podávají jako desert. Výsledek je však rozporuplný a podivně bezkrevný a působí dojmem, jako by Spielberg točil film na autopilota a duchem byl někde jinde. Není to přesvědčivé ani jako rodinné drama, obě děti (Dakota Fanning a Justin Chatwin) a sám Cruise jsou vesměs nesympatičtí a člověk jim ani nijak zvlášť nedrží palce a s prázdnou odejde i fanda ničení a destrukce. Celé to působí, jako by tento film ani Spielberg točit nechtěl. Zadání splněno, ale filmařské nadšení z toho jaksi zmizelo.
Trailer filmu Válka světů

26. Akta Pentagon: Skrytá válka

Tom Hanks ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The Post
© 20th Century Fox
V roce 2017 se Spielberg pustil do vlastní verze Všech prezidentových mužů, respektive jejich prequelu, zobrazujícího události, které k aféře Watergate vedly. Filmy z novinářského prostředí, to je kategorie sama pro sebe. Spielberg k tomuto subžánru přispěl vcelku konvenčním portrétem dvou hlavních postav, šéfredaktorem Washington Post Benem Bradleem (Tom Hanks) a vydavatelkou Kate Graham (Meryl Streep) a jejich bojem za zveřejnění tajných dokumentů, v nichž se odhaluje fakt, že vládní kruhy věděly o tom, že vietnamský konflikt "nelze vyhrát". Veškeré napětí filmu plyne z hamletovské otázky "vydat, či nevydat?", přičemž odpověď je předem známá. Tento film nabízí spielbergovský standard: solidní řemeslo a kvalitní herecké výkony, ale nic víc. 
Trailer filmu Akta Pentagon: Skrytá válka

25. Navždy 

Richard Dreyfuss, Audrey Hepburn ve filmu Navždy / Always
© Universal Pictures
Svůj nejstaromilštější a nejnostalgičtější film natočil v roce 1989 a šlo o aktualizovaný remake romantického dramatu A Guy Named Joe, který byl zasazen do 2. světové války. Spielberg děj přenesl do současnosti mezi letce-hasiče lesních požárů. Do hlavní role obsadil svého oblíbence Richarda Dreyfusse, který při záchraně života svého kolegy Ala (John Goodman) zahyne a tím přijde i o svou lásku Dorindu (Holly Hunter), kterou už má možnost sledovat pouze jako duch. Od Boha (Audrey Hepburn) dostane ještě možnost se s ní rozloučit a "vyřídit si účty" skrze postavu nového pilota Teda (Brad Johnson), jenž se sbližuje s jeho bývalou láskou. Na rozdíl od podobně laděného filmu Duch nešlo o komerční úspěch a dnes je tento hezký romantický snímek neprávem pozapomenutý.
Trailer filmu Navždy

24. Lincoln

Daniel Day-Lewis ve filmu Lincoln / Lincoln
© 20th Century Fox
Další lekci z dějepisu nám uštědřil v roce 2013 v životopisném dramatu o americkém prezidentovi, který se zasadil o ukončení občanské války a zrušení otroctví. Více než triumfem režiséra je tento film one man show herce Daniela Day-Lewise, který za svůj sugestivní výkon obdržel stále rekordního třetího Oscara za hlavní roli. Ve vedlejších rolích mu pak zdatně sekundují Tommy Lee Jones a Sally Field. Z 12 oscarových nominací uspěl už jen Rick Karter za výpravu filmu, který je až příliš akademický a suchopárný.
Trailer filmu Lincoln

23. Válečný kůň

Jeremy Irvine ve filmu Válečný kůň / War Horse
© Disney
Kůň, to je síla i slabost filmu zároveň. Na jedné straně sledujeme povětšinou dramatickou odyseu němé tváře, především pak na válečném poli 1. světové války, na straně druhé lidské postavy tu jsou jen druhotné a nemáme tak žádný dostatečně výrazný lidský, ani herecký protipól, s nímž bychom se mohli bát či smát. Ač se jedná o válečný film, samotné bojové scény jsou dost zjemněné a zabírají sotva třetinu filmu, zbytek tvoří více, či méně zajímavé vedlejší zápletky. Ve filmu rozpoznáme četné známé tváře, především britské provenience (Peter MullanDavid ThewlisBenedict Cumberbatch a Tom Hiddleston), ale žádná z nich nás příliš neosloví. Ve výsledku jde o lehce nadprůměrný, v závěru už poněkud kýčovitě vyznívající příběh o síle přátelství mezi člověkem a zvířetem. 
Trailer filmu Válečný kůň

22. Mnichov

Eric Bana, Geoffrey Rush ve filmu Mnichov / Munich
© Universal Pictures
Že násilí plodí násilí a o tom, že je to začarovaný kruh, z něhož se nelze dostat, vypovídá drama, které se vrací k tragickým událostem z Olympijských her v roce 1972, kde palestinští teroristi unesli a posléze zabili izraelské sportovce. V odezvě na to pak speciální komando izraelských agentů vedených Avnerem (Eric Bana) likviduje strůjce tohoto činu. Jde o strhující a vypjaté drama ukazující na nesmyslnost vraždění i pomsty, která nepřináší satisfakci, ale jen další neštěstí. Ve vedlejších rolích zazářili budoucí Bond Daniel CraigCiarán HindsGeoffrey Rush či francouzští herci Mathieu Amalric a Michael Lonsdale.  
Trailer filmu Mnichov

21. Ztracený svět: Jurský park

Fotografie z filmu Ztracený svět: Jurský park / The Lost World: Jurassic Park
© Universal Pictures
Spielbergův druhý a poslední návrat mezi dinosaury sice není tak uznávaný jako jeho předchůdce, což ani tak nepřekvapí, ale stále je to velmi zábavný a podařený dinosauří kousek. Hlavní postavou je tu tentokrát matematik, doktor Ian Malcolm (Jeff Goldblum), který se neochotně vrací mezi dinosaury, když od doktora Hammonda (Richard Attenborough) zjistí, že na ostrov, kde se ještěři nachází, byla vyslána jeho přítelkyně, doktorka Hardingová (Julianne Moore). Kromě nich tam bylo vysláno ještě komando lovců v čele s Rolandem Tembem (Pete Postlethwaite). Za nitky v pozadí tentokrát tahá nesympatický Hammondův synovec Ludlow (Arliss Howard), nová hlava společnosti InGen. Ztracený svět nabízí několik špičkově napínavých scén a spoustu "fun kills", které se kvůli PG13 ratingu odehrají vždy mimo obraz, nicméně jsou tak nápaditě naznačeny, že fantazie se pak zapojí již sama. Celkově jde o velmi vydařený sequel, v němž se Spielberg staví na stranu dinosaurů, zatímco lidské (nesympatické) postavy slouží jen jako dezerty pro T-Rexe a jeho potomka.
Trailer filmu Ztracený svět: Jurský park 

20. Minority Report 

Tom Cruise ve filmu Minority Report / Minority Report
© 20th Century Fox
První spolupráce s Tomem Cruisem se odehrála tři roky před Válkou světů a též to bylo ve sci-fi, tentokrát podle povídky Philipa K. Dicka. V roce 2054 už se nepáchají zločiny, a pokud se k tomu někdo odhodlá, tak je chycen těsně před tím, než ho spáchá. Jenže každý takovýto ideál musí mít nějaký háček. Ten se v průběhu filmu snaží vypátrat smrtí syna traumatizovaný John Anderton (Cruise), který velí elitnímu PreCrime týmu. Jenže z lovce se zároveň brzy stane také on lovnou zvěří. V patách mu jsou jeho vlastní kolegové, agent z ministerstva spravedlnosti (Colin Farrell) a hlavně čas. Klíčovou roli v rozluštění záhad hraje takzvaná tušitelka Agatha (Samantha Morton). Přes veškerou snahu o vážnější přesah je to ale nakonec banální a v závěru až béčkovou záležitostí. Ani po vizuální stránce není tento film pastvou pro oči kvůli jeho šedivému a očím nepříjemnému vzhledu, který má symbolizovat neradostnou vizi budoucnosti.    
Trailer filmu Minority Report

19. Most špiónů

Mark Rylance, Tom Hanks, Billy Magnussen ve filmu Most špiónů / Bridge of Spies
© Disney
Tak trochu předehra a duchovně spřízněný prequel k Aktům Pentagon. Hanks na svých bedrech táhne drama z období studené války, kdy jaderný konflikt mezi supervelmoceni USA a SSSR je na spadnutí, a jeho právník Donovan dostane nevděčný úkol hájit sovětského špióna Abela (Mark Rylance), který si podle práva zaslouží obhajobu, i když by ho většina nejraději viděla viset. Donovan ale ví, že mrtvý špión je nepoužitelný a chytře si ho "šetří". Nakonec usmlouvá s oběma znepřátelenými stranami, SSSR a NDR výměnu na horké půdě mrazivého Východního Berlína, kde právě roste nechvalně proslulá Berlínská zeď, za dva Američany, zajatého letce Powerse (Austin Stowell) a studenta Pryora (Will Rogers). Mark Rylance, kterého tímto Spielberg znovuobjevil pro film, dostal za svůj minimalistický (a ve filmu i minimální - je zde zhruba 20 minut) výkon Oscara. Hanks se musel obejít i bez nominace. Filmu by slušela kratší stopáž a také menší dávka patosu. Jinak jde o spielbergovsky typický, téměř dokonalý dobový snímek.
Trailer filmu Most špiónů

18. Říše slunce

Christian Bale ve filmu Říše slunce / Empire of the Sun
© Warner Bros.
Po Purpurové barvě se vrhnul na další vážné drama, tentokrát inspirované knihou J.G. Ballarda. V ní se syn bohatých rodičů Jim (Christian Bale) ztratí v Japonci okupované Šanghaji a poznává Američana Basieho (John Malkovich). Spolu se dostávají do pracovního tábora, kde prožijí zbytek války do doby, než Japonsko kapituluje a na konci se opět shledá s rodiči, nyní už poznamenaný válečnými zkušenostmi. Spielberg zde pro film objevil náctiletého Balea, který tento film povyšuje a doslova celý ho táhne na svých bedrech. Je s podivem, že si toho nevšimla oscarová Akademie, protože začínající herec a budoucí hvězda tu předvádí pozoruhodný a silný výkon. Stejně jako u Purpurové barvy by i v tomto případě prospělo zkrácení. 
Trailer filmu Říše slunce

Pokračování v druhé části. 
Poznámka: Filmy jsou řazeny podle subjektivního hodnocení autora článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY