Zemřel Angelo Badalamenti

Vydáno: 13.12.2022 05:00 - Václav Limberk | foto: JoBlo

Ve věku 85 let zemřel skladatel Angelo Badalamenti, který proslul spoluprací s Davidem Lynchem zvláště na seriálu Městečko Twin Peaks.
Isabella Rossellini ve filmu Modrý samet / Blue Velvet
© DEG
Angelo Badalamenti, rodák z Brooklynu, zemřel doma v kruhu rodiny v New Jersey, bylo mu 85 let. Oznámil to server The Hollywood Reporter, který informovala jeho neteř Frances Badalamenti. Svou první hudbu pro film složil v letech 1973 a 74 pro filmy Gordon's War a Law and Disorder. V roce 1986 si ho najal David Lynch jako hlasového poradce pro Isabellu Rossellini, která hrála barovou zpěvačku v jeho filmu Modrý samet. Sám Badalamenti, který je ve filmu k vidění jako pianista, nakonec pro film složil i hudbu a tím se začala jeho dlouhotrvající spolupráce s režisérem. Složil pak hudbu i pro jeho další filmy Zběsilost v srdciTwin PeaksLost HighwayPříběh Alvina Straighta a Mulholland Drive. Asi nejslavnější je hudba k seriálu Městečko Twin Peaks (a jeho pokračování), za kterou získal skladatel cenu Grammy. 

Badalamenti skládal hudbu i pro jiné snímky, zmiňme například tituly Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze snaVánoční prázdninyMiluj bližního svéhoJako dýmPlážCabin FeverPříliš dlouhé zásnubyRituál a Stalingrad
Scéna z filmu Modrý samet


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY