Zemřela Louise Fletcher

Vydáno: 24.09.2022 06:50 - Václav Limberk | foto: Deadline

Ve věku 88 let zemřela americká herečka Louise Fletcher, která získala Oscara za roli sestry Ratchedové ve filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem.
Louise Fletcher ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest
© United Artists
Podle dostupných zdrojů zemřela Louise Fletcher ve spánku doma, v Montdurausse ve Francii. Narodila se v roce 1934 v Birminghamu v Alabamě. Hereckou kariéru začala v televizních seriálech Lawman, Maverick, The Untouchables Perry Mason. V roce 1960 se vdala za producenta Jerryho Bicka, s nímž měla dva syny a díky němuž získala vedlejší roli v gangsterce Zloději jako my, kde si jí všiml Miloš Forman. Ten jí pak nabídl roli autoritativní sestry Mildred Ratchedové v adaptaci knihy Kena Keyseho Vyhoďme ho z kola ven známé pod názvem Přelet nad kukaččím hnízdem. Film slavil obrovský úspěch a získal pět Oscarů, jednoho i pro představitelku sestry Ratchedové. Tato postava byla americkým filmovým institutem označena za 5. největšího padoucha filmové historie. Na nesmazatelnou stopu této role se pak v roce 2020 snažil navázat seriál Ratchedová, kde hlavní roli ztvárnila Sarah Paulson

Po tomto úspěchu následoval propadák v podobě hororu Vymítač ďábla 2: Kacíř. Objevila se pak ještě v několika dalších málo úspěšných filmech jako Detektiv ze San FranciskaThe Lady in RedBrainstorm, ale i v gangsterce Tenkrát v Americe a v hororu Ohnivé oči. V roce 1993 pak získala roli bajorské duchovní Winn Adami v seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět. Dvakrát byla nominována na cenu Emmy v seriálech Picket Fences a Joan of Arcadia. Z dalších jejích filmových rolí zmiňme ještě ty ve snímcích HráčAljaška v plamenechDrsný a drsnějšíVelmi nebezpečné známosti a poslední filmovou roli ve filmu A Perfect Man.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY