Stroj času: Inland Empire: film, který nikdo nechtěl

Vydáno: 14.05.2022 12:00 - Václav Limberk | foto: MUBI

David Lynch natočil v roce 2006 mysteriózní snímek Inland Empire, který zůstává k dnešním dnům jeho posledním celovečerním kouskem. Jaký je jeho odkaz po šestnácti letech?

Inland EmpireRecenzoval/a Václav Limberk dne 14.05.2022 12:00. David Lynch natočil v roce 2006 mysteriózní snímek Inland Empire, který zůstává k dnešním dnům jeho posledním celovečerním kouskem. Jaký je jeho odkaz po šestnácti letech? Hodnocení: 2
Inland Empire
Inland Empire
Drama / Tajemný / Thriller
USA, 2006 , 180 min.

Režie: David Lynch
Scénář: David Lynch
Kamera: David Lynch
Herci: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Karolina Gruszka, Jan Hencz, Krzysztof Majchrzak, Grace Zabriskie, Ian Abercrombie, Karen Baird, Bellina Logan, Amanda Foreman, Peter J. Lucas, Harry Dean Stanton, Cameron Daddo, Jerry Stahl


Hodnocení: 4/10
Inland Empire hodnocení na Kinobox.cz: 65.51 %
David Lynch je výjimečný úkaz americké i světové kinematografie. Od svého filmového celovečerního debutu Mazací hlava, který spatřil světlo světa v roce 1977, natočil k dnešku pouhých deset celovečerních filmů, přesto je vnímán jako jeden z největších žijících tvůrců současnosti. Na kontě má tři oscarové nominace, za černobílého Sloního muže, thriller Modrý samet a Mulholland Drive, kterým v roce 2001 vyvrcholila Lynchova filmařská práce velkolepým způsobem, viz náš stroj času.

Laura Dern ve filmu Inland Empire / Inland Empire
© MUBI
O to více s tímto impozantním resumé kontrastuje jeho poslední celovečerní kus Inland Empire z roku 2006. Lynch v něm sice tematicky navazuje na předchozí opus magnum, nicméně volí k tomu úplně jiné metody. Předně se rozhodl tento film natočit nikoliv jako hraný film s pomocí klasické filmové kamery zaznamenávající obraz na filmový pás, ale použil zde ruční digitální kameru se standardním rozlišením (v podstatě televizní kamera) a celý film si natočil sám. Jeho obvyklý kameraman Peter Deming zde jen pomáhal při svícení.

Kromě kamery se Lynch jako obvykle podílel na scénáři, který zde ale nebyl pevně daný a jednotlivé scény vznikaly až při natáčení, na střihu (jeho obvyklá střihačka Mary Sweeney zde byla ve funkci koproducentky), zvuku (Lynch zvučil i na svých předchozích snímcích), hudby (poprvé od Modrého sametu zde nespolupracoval s Angelem Badalamentim) a konečně režie. Inland Empire je tak množstvím funkcí, které tu sám Lynch zastával, asi jeho nejemancipovanějším projektem. Bohužel se ukázaly slabiny této "lynchovské diktatury". Právě složky, které v jeho minulých filmech zastávali profesionálové (kamera, hudba, střih i scénář, který zde vlastně nebyl, respektive neměl pevnou podobu), se jeví jako problém. 

Fotografie z filmu Inland Empire / Inland Empire
© Canal+
Lynch svůj film charakterizoval slovy "tajemství o ženě v nesnázích", žel toto tajemství je normálnímu divákovi natolik nesrozumitelné, že je prakticky nemožné ho pochopit. Pro zaryté Lynchovy příznivce film není o moc srozumitelnější, a co hůře, není tentokrát ani moc zábavný. Zatímco v předchozích snímcích, které byly podobně komplikované (ať už Lost Highway nebo Mulholland Drive), se divák mohl bavit tím, že jen sledoval souhru obrazů a zvuků a přitom se v duchu dohadoval o tom, jaký mají význam, u IE tato hra nefunguje. Obraz i zvuky jsou spíše nepříjemné, hudební podkres chabý a taneční výstup prostitutek křepčících na píseň "Locomotion" to nevytrhne.

Lynch navíc své filmy neustále natahoval a tak IE vyšponoval až na tři hodiny, které jsou zvláště v druhé půlce na hranici snesitelnosti. Dvě hodiny by tomuto halucinogennímu tripu bohatě stačily. IE tak selhává všude tam, kde Mulholland Drive nebo Lost Highway triumfoval, a kladem tentokrát nejsou ani herci, včetně autorovy oblíbenkyně Laury Dern, kteří zde evidentně netušili, co hrají. I když je IE jakýsi film ve filmu na druhou, není tato hra zdaleka tak důmyslná a zábavná jako právě v Mulholland Drive. IE působí jako těžkopádný odvar MD. Také zde se kus děje točí kolem zákulisí Hollywoodu a natáčení filmu, který je remakem jakéhosi polského filmu. Opět se zde opakují motivy nevěry a hrozby. IE sice v mnohém MD napodobuje a opakuje, ale zdaleka to nečiní tak chytře a propracovaně.

Laura Dern, Justin Theroux ve filmu Inland Empire / Inland Empire
© Česká televize
Dohromady tento film působí jako přehnaný úlet, rádoby návrat ke kořenům, ve skutečnosti však jde o neúměrně dlouhý a nudný amatérsky působící experimentální snímek. Lynch se tu nechal příliš unést svobodou, kterou mu nabízela práce s digitální kamerou a natočil roztáhlý trip šíleného pomatence. Rozchod s pravidly vzniku klasického hraného filmu tu dosáhl extrémní podoby a IE je tak možno zařadit do pomyslné kategorie "obskurní artfilm určený pro filmové snoby".

Zatímco předchozím filmům velké filmové plátno slušelo a zesilovalo estetický zážitek, IE je pro velké plátno kin zbytečný a jeho ošklivost snese lépe malá obrazovka tabletu či notebooku. Tímto snímkem vystrčil Lynch okázale prostředníček nejen kráse klasických kino filmů a tím i své předchozí tvorbě, ale hlavně divákovi, který je zde nepotřebným a cizorodým elementem, na jehož diváckém zážitku nezáleží. Inland Empire je Lynchův symbolický filmový konec, autorský film, kterým prakticky stvrdil svůj slib, že klasický film je mrtev a pro autorské tvůrce jako on už v dnešním filmovém světě není místo. Škoda jen, že je jeho filmový epitaf tak drsně antidivácký. 

Trailer filmu Inland Empire


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • JÁ HO VIDĚL!! (Skejpr, 15.05.2022 11:29) Reagovat

    Psal jsem na to svého času recenzi na Gorillu...
    Taky za 4/10. Strašlivá onanie.

  • Tenkrát v kině to byl zážitek k nesneseni. N?... (Tomas Blue , 17.05.2022 18:21) Reagovat

    Tenkrát v kině to byl zážitek k nesneseni. Následně, když jsem jej viděl 2x v TV, tak to bylo mnohem lepší. Každopádně vedle Mazací hlavy je IE nejdepresivnejsi Lynchuv film. Rozhodně se na něj ještě podívám. Scéna s Grace Zabriskie je totálně děsivá. Kéž DL natočí ještě podobné mysterium a také další Twin peaks! :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY