Blu-ray: Rolling Stones

Vydáno: 30.08.2011 14:00 - Zbyněk Kubín | foto: facebook tvůrce

Nesmrtelní Stouni sice již naživo neznějí tak dobře jako před lety a na pódiu se musejí "opírat" o tým podpůrných muzikantů, v režii Martina Scorseseho je však i tak na co koukat. Natož ve vysokém rozlišení a se špičkovým zvukem.

Rolling StonesRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 30.08.2011 14:00. Nesmrtelní Stouni sice již naživo neznějí tak dobře jako před lety a na pódiu se musejí "opírat" o tým podpůrných muzikantů, v režii Martina Scorseseho je však i tak na co koukat. Natož ve vysokém rozlišení a se špičkovým zvukem. Hodnocení: 3.5
Rolling Stones
Shine a Light
Dokumentární / Hudební / Biografie
USA, 2008 , 122 min.

Režie: Martin Scorsese
Kamera: Robert Richardson
Herci: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ron Wood, Darryl Jones, Chuck Leavell, Bobby Keys, Bernard Fowler, Lisa Fischer, Blondie Chaplin, Tim Ries, Kent Smith, Albert Maysles, Christina Aguilera, Buddy Guy

Česká premiéra: 09.03.2011

Hodnocení: 7/10

Vydavatel: Magic Box


Rolling Stones hodnocení na Kinobox.cz: 73.70 %
Legendární bouřliváci The Rolling Stones na stará kolena spojili síly s neméně proslulým filmovým režisérem Martinem Scorsesem a výsledkem byl dvouhodinovým záznam koncertu konajícího se v newyorském Beacon Theatre v roce 2006. Režisér si k samotnému natáčení přizval osmnáct prvotřídních kameramanů, mezi kterými nechyběli například John Toll, Ellen Kuras, Stuart Dryburgh či Robert Elswit. A na výsledném vizuálu je to hodně znát, těžko byste hledali lépe natočený a sestříhaný koncert. Škoda jen že se takto hvězdný a talentem nacpaný tým nesešel se Stouny už tak před dvaceti lety.
Rolling Stones spolu v tomto složení (tedy Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood a Charlie Watts) hrají již téměř půl století a za tu dobu se po zásluze stali jednou z nejslavnějších kapel všech dob. Kromě stovek hitů mají na kontě také řady drogových skandálů, pobytů ve vězení a vůbec všeho, co ke správnému rockerskému životu patří.
Je tedy na jednu stranu fascinující, s jakou živočišností tito vysloužilí sedmdesátníci stále vystupují na koncertních šňůrách po celém světě, zároveň ale nelze přehlédnout postupný výkonnostní úpadek, nejvíce znatelný především u Jaggerova zpěvu. Frontman kapely sice během newyorského koncertu div nechodí po rukách a neleze po stropě Beacon Theatre, ale nevydá ze sebe prakticky jediný delší tón a většinu songů udýchaně odmluví. S o několik let staršími koncerty jeho výkon vůbec nelze srovnávat.
Tomu je přizpůsoben i playlist, jenž kromě několika nevynechatelných hitovek (Satisfaction, Sympathy For The Devil či Paint It Black - která se ale nevešla do konečného sestřihu) nabízí vesměs pomalou bluesovou až country směsku méně známých (a průměrných) písní. A když už je třeba skutečného zpěvu, zapojí se do hry trojice pomocných vokalistů nebo se Jagger o svůj part podělí s nějakým hostem (Jack White, Christina Aguilera, Buddy Guy). Několikrát se mikrofonu chopí i originální Jack Sparrow neboli kytarista Keith Richards - a nutno dodat, že i on strčí současného Jaggera do kapsy.
Ronnie Wood a Charlie Watts si pak zodpovědně hledí svých nástrojů a nenápadně splývají s početným týmem doprovodných muzikantů. K jisté strojenosti a neživotnosti tohoto koncertu také přispívá i vlažné, smetánkou nacpané publikum posedávající v nerockových divadelních prostorách. Ačkoliv tedy Scorsese svůj film zamýšlel jako poctu geniální skupině a její neutuchající energii a osobně mám Stouny opravdu rád, od (drahé) návštěvy případného koncertu mě snímek dokonale odradil.
Film je sice uváděn jako dokument, ale mimo koncertní záznam v něm naleznete jen zhruba dvacet minut složených z počáteční přípravné etudy s playlistem a několika vložených archivních rozhovorům majících, kromě výsměchu stupidním novinářským otázkám, upozornit na neuvěřitelnost faktu, že Stouni stále i po čtyřiceti šesti letech hrají a vystupují. Rozhodně nečekejte nějaký zdroj informací, jaký by obohatil vaše vědomosti (pokud nejste úplný stounovský analfabet) z historie slavné kapely.
Scorseseho Rolling Stones (původně Shine A Light) tak nelze doporučit nikomu jinému než opravdu zarytým fandům, kterým valící se kameny sedí kdykoliv, kdekoliv a v jakékoliv formě. Zde si je totiž užijí opravdu z blízka.
OBRAZ A ZVUK:
Obraz v kodeku VC-1 sice občas experimentuje s různými patinovacími efekty v černobílých, jakoby archivních scénách z příprav vystoupení, ale samotný hlavní koncert rozzáří vaši obrazovku v plné palbě. Přepis z negativu se sice neobešel bez šumu, který okupuje většinu rozostřených pozadí a temnějších zákoutí, a celková ostrost také zaostává, přesto je výsledný dojem z obrazu výborný. Snímek je pokryt ideální vrstvou zrna a velmi dobře kreslí detaily, kterých je především na kůži čtyř hlavních účinkujících nemilosrdně mnoho.
Zvuk je tentokrát jak v originále, tak i v českém znění ve špičkovém formátu DTS-HD Master Audio 5.1. Je to z toho důvodu, že originální stopa byla pouze doplněna o českou rychlodabingovou stopu, která komentuje dokumentární vsuvky. Písničky jsou samozřejmě ponechány v originále (doplněny o dost kostrbatý a rádoby rýmovaný překlad v titulcích) a vzhledem k live nahrávce je kvalita záznamu naprosto úžasná.
Zvuk samotný pak zcela logicky nemůže využívat klasické prostorové rozložení do surroundů a přelévat hudbu do stran podle momentální polohy kamery, ale určitých efektů se přece jen dosahovat snaží - hudba a zpěv jsou pevně ukotveny do předních reproduktorů, potlesk a jiné ruchy plně rotují po všech kanálech.

BONUSY:
Bonusová výbava sestává z dvacetiminutového filmu o filmu, čtyř vynechaných scén (v tomto případě písniček) a traileru. Film o filmu je jakýsi bezeslovný sestřih záběrů z archivu, natáčení a koncertu. Je to spíše taková delší ochutnávka než dokument o snímku. Opět se nekoná žádný přísun informací. Čtyři bonusové skladby potěší, jsou zde i hity I′m Free a Paint It Black. Veškerý bonusový materiál je pak pouze ve standardním rozlišení.
Kompletní seznam bunusů:
  • Film o filmu
  • Bonusové písně
  • Upoutávka
  • Tvůrci
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HD Master Audio anglický, 5.1 DTS-HD Master Audio český
Titulky: české
Obraz: 16:9, 1,85:1


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY