Stroj času: ruská ruleta přináší smrt ve filmu 13

Vydáno: 12.03.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Impawards

Film s názvem 13 je neprávem opomíjený vybroušený diamant, dokonale zrežírované drama a nelítostná analýza zákonitostí smrtící hry s názvem ruská ruleta.

13Recenzoval/a Václav Limberk dne 12.03.2022 12:30. Film s názvem 13 je neprávem opomíjený vybroušený diamant, dokonale zrežírované drama a nelítostná analýza zákonitostí smrtící hry s názvem ruská ruleta. Hodnocení: 5
Nestává se často, aby se remake vyrovnal originálu, ale pár výjimek se najde. Jednou z nich je film 13, který je anglicky mluveným remakem francouzsko-gruzínského snímku Ruská ruleta. Oba filmy natočil Géla Babluani, syn gruzínského režiséra Temura Babluaniho. Zatímco Ruská ruleta byla nízkorozpočtovým nezávislým snímkem s neznámými herci (hlavní roli hrál bratr režiséra), do filmu 13 natočeného barevně byli obsazeni někteří známí hollywoodští herci, i když zdaleka nikoliv "velké hvězdy". A zatímco původní film slavil úspěchy na festivalech v Sundance a v Benátkách, kde získal dvě ceny, remake v USA, a nutno napsat, že nezaslouženě, sklidil přehnaně negativní kritiku.

Sam Riley, Ray Winstone ve filmu 13 / 13
© IMDb
Hlavní postavou filmu je obyčejný mladík Vincent (Sam Riley), který se nechtěně zaplete do nebezpečné ruské rulety, která má svá striktní pravidla. Jde o hru bohatých byznysmenů, kde každý z nich má svého hráče, na kterého sází a buď si vydělá slušné peníze, nebo naopak mnoho prohraje. Vincent si projde peklem hry a dostane se až do finále, kde se utká s vítězem minulých tří her Ronaldem (Ray Winstone).

Ačkoliv víme, či spíše tušíme, že Vincent v ruské ruletě zvítězí, a to neprozrazujeme děj, protože to vyplývá z logiky příběhu (přece by jinak byl asi těžko hlavní postavou filmu právě on), stejně si film drží ve scénách ruské rulety napětí, které se neustále stupňuje až k dramatickému finále, kterým je duel Vincenta a Ronalda. Co však činí z filmu vybroušený klenot, jak jsem film charakterizoval v nadpisu, je jeho psychologická drobnokresba. Každá z postav tu má svůj malý příběh, který se v celku neztrácí, ale naopak dohromady vytváří komplexní psychologický obraz.

Sam Riley, Ray Winstone ve filmu 13 / 13
© IMDb
Samozřejmě tu převládají převážně negativní charaktery. Z nich asi nejhůře vychází Rolandův bratr Jasper (Jason Statham), který se neštítí zneužívat pro své zištné zájmy právě vlastního bratra, jemuž lže do očí, aby před ním zatajil své skutečné bohatství. Mimořádně odporný charakter je muž jménem Schlondorff, jehož hraje herecký veterán Ben Gazzara, který bezostyšně tyje z utrpení svých i cizích hráčů. Negativní postavou se ukáže být i Jimmy (50 Cent), který se v jednu chvíli pokusí zbaběle a zákeřně zneškodnit Jeffersona (Mickey Rourke).

Mimo dobro a zlo pak stojí postava konferenciéra Henryho, kterého energickým způsobem ztvárnil mistr vedlejších rolí Michael Shannon. V mistrovských zkratkách jsou pak vykresleny postavy jednotlivých hráčů, z nichž každý má nějaký specifický rys, podle něhož si ho zapamatujeme a odlišíme od ostatních. Velice sugestivně je zde zachycen nepředstavitelný psychický tlak a stres, jaký hráči této chladně nelítostné hry musí zažívat. V této hře nefunguje absolutně žádná spravedlnost, nebo nespravedlnost - povaha této hry tyto kategorie nezná. Vše je tu o pouhé náhodě a štěstí či smůle jednotlivce.

Michael Shannon ve filmu 13 / 13
© IMDb
Právě odlidštěnost a krutost tohoto konání se režisérovi a scenáristům i hercům podařila zachytit nebývale silným způsobem. Zatímco v takovém Lovci jelenů si hráči přikládají zbraň k vlastnímu spánku, zde si hráči přikládají zbraně k hlavám hráčů před sebou, což ještě zesiluje pocit marnosti a lhostejnosti tohoto krutého divadla, jehož jsou tito protagonisté aktéry. Celkovou naléhavost a bezvýchodnost tohoto filmu pak ještě podtrhuje jeho tragický závěr, který popírá obvyklé filmové klišé o triumfu dobra nad zlem. 

Snímek 13 je navíc z toho druhu filmů, které může člověk vidět opakovaně, aniž by přitom podruhé nebo potřetí ztrácel svou sílu, která se naopak s dalším zhlédnutím ještě zesiluje. Bohužel komerční neúspěch filmu u amerického publika a jeho negativní kritiky prozatím znemožnily režisérovi na něj navázat a Babluaniho talent tak nezaslouženě leží ladem. 

Trailer filmu 13


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY