TV tipy: Hrabě Monte Christo a Jimmy Neutron loví draky a vyhlížejí Měsíc Jupitera

Vydáno: 05.11.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V aktuálním týdnu nečekejte v televizích žádnou zásadní premiéru, naštěstí to ale neznamená, že by byla nouze o zajímavé počiny. Těšit se tak lze třeba na adaptaci počítačové hry Assassins´s Creed nebo muzikál Annie.
Skleněný zámek (The Glass Castle) (pátek 5. 11., Prima Max, 17.20 - 20.00 / sobota 6. 11., 12.25 - 15.05)

Plakát filmu Skleněný zámek / The Glass Castle
© Pinterest
Čtyři roky staré drama je v našich končinách známé jen velmi málo a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisér a spoluscenárista Destin Cretton v něm vychází z biografického románu Jeannette Walls a spoléhá na absolutní diváckou jistotu. Lepší je tedy v první polovině, kdy rozehrává poměrně zajímavý příběh, představuje zajímavé postavy, do detailu popisuje běžný rodinný život a vše zaobaluje do posmutnělé atmosféry, která vydrží až do konce. Postupem času ale ztrácí tempo, soustředí se jen na jednu jedinou postavu a zbytek upozaďuje a možná až moc a prvoplánově útočí na divácké emoce, což vrcholí v slzopudném závěru. Ve slabších momentech tak snímek drží nad vodou vynikající obsazení, v němž září především trojice Brie LarsonNaomi Watts a Woody Harrelson. Být to celé o pár desítek minut kratší a o něco výraznější, dojmy by byly ještě lepší. Melancholický tip na páteční podvečer. 

Zajímavost: Do hlavní ženské role byla původně obsazena Jennifer Lawrence.

Originální trailer filmu Skleněný zámek / The Glass Castle
Lovci draků (Chasseurs de dragons) (pátek 5. 11., Televize Seznam, 20.00 - 21.50 / sobota 6. 11., 11.55 - 13.45)

Plakát filmu Lovci draků / Chasseurs de dragons
© AlloCiné
Francouzsko-německo-lucemburské animované dobrodružství je v tuzemsku hodnoceno jen velmi vlažně, zatímco na zahraničních databázích je na tom mnohem lépe. Těžko říct čím to může být, každopádně debutující režijní duo Guillaume Ivernel a Arthur Qwak v něm překvapí opravdu výtečnou a nádhernou vizuální stránkou, která je hravá, do detailu propracovaná a v tomto směru vůbec nezaostává za těmi nejlepšími hollywoodskými kousky, týká se to ale jen prostředí a některých draků, zbytek postav už tak zvládnutý není. Poměrně nečekaná je i trochu temnější atmosféra, která může ty nejmenší lehce děsit, navíc jí pomáhá i výborná hudba Klause Badelta. Samozřejmostí budiž svižné tempo a střídmá stopáž. O to větší je škoda, že tvůrci nevěnovali podobnou péči samotnému příběhu, který sice nastoluje atraktivní mytologii, po většinu času ale postrádá logiku, nedává smysl a ani infatnilní humor v něm moc nefunguje. S trochou tolerance tip pro celou rodinu.  

Zajímavost: Snímek je prequelem k relativně slavnému animovanému seriálu.

Originální trailer filmu Lovci draků / Chasseurs de dragons
Chléb, láska a fantasie (Pane, amore e fantasia) (pátek 5. 11., ČT2, 22.10 - 23.40 / sobota 6. 11., 13.15 - 14.45)

Plakát filmu Chléb, láska a fantasie / Pane, amore e fantasia
© Pinterest
Italská romantická komedie z první poloviny padesátých let je v tuzemských vodách prakticky neznámá a do programů televizí se moc nedostává. Režisér a spoluscenárista Luigi Comencini v ní nezapře svůj neorealistický původ, protože v jinak naprosto odlehčeném příběhu plného typicky italského bláznivého humoru se občas prolínají temnější tóny, ty ale zážitek moc nekazí. Znát jsou hlavně v detailním vykreslení chudé italské vesnice, které je hodně reálné a přes veškeré ztřeštěnosti je na něm znát, že život tam není lehký. Po většinu krátké stopáže je ovšem znát velký tvůrčí nadhled, který doplňuje pohodovou atmosféru a krásnou černobílou kameru, která z dnešního pohledu vypadá až zvláštně umělecky. Potěší i dobře napsané dialogy, které jsou skvěle vypointované a vtipné. Titulní role bravurně sehráli Vittorio de Sica a Gina Lollobrigida, mezi nimiž funguje fantastická chemie. Neprávem zapomenutý počin, který se dočkal i oscarové nominace za námět.   

Zajímavost: Některé dialogy jsou vedeny v abruzzském nářečí, což ale český divák kvůli dabingu neocení.

Oficiální trailer filmu Chléb, láska a fantazie / Pane, amore e fantasia
Hrabě Monte Christo (The Count of Monte-Cristo) (sobota 6. 11., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Hrabě Monte Christo / The Count of Monte-Cristo
© Cinemagia
Anglicko-italská adaptace legendárního románu Alexandra Dumase z poloviny sedmdesátých let se od těch ostatních v lecčems liší. Režírující David Greene ji totiž nerozdělil na minimálně dva díly, ale rozhodl se pro jeden jediný film. Z toho pochopitelně rezultuje poměrně zásadní prokrácení předlohy, která se smrskla na úplné minimum, postavy tak mnohdy postrádají hlubší motivaci, některé úplně chybí a také stěžejní motiv pomsty není tak výrazný a osudový, jak jsou všichni zvyklí. Nutné je také přijmout to, že všechno se děje dost překotně. Na druhou stranu to znamená i to, že snímek má svižné tempo, působí sevřeněji, dobová atmosféra v něm funguje báječně a nechybí mu ani nadhled a ironie. Vrcholem pak zůstává hvězdné obsazení, v němž titulní roli ztvárnil Richard Chamberlain, kterému sekundují Trevor HowardLouis JourdanDonald Pleasence nebo Tony Curtis. Trochu opomíjená adaptace, která mohla být o pár minut delší.    

Zajímavost: Ve snímku debutovala Kate Nelligan, která měla do té doby zkušenosti jen ze seriálů.

Originální trailer filmu Hrabě Monte Christo / The Count of Monte-Cristo
Assassin's Creed (Assassin’s Creed) (sobota 6. 11., Paramount Network, 20.00 - 22.20 / neděle 7. 11., 22.30 - 00.45)

Český plakát filmu Assassin's Creed / Assassin's Creed
© Facebook tvůrce
Pět let stará adaptace oblíbené počítačové hry v kinech po celém světě velké úspěchy neslavila a i její hodnocení jsou dost rozporuplná. Režírující Justin Kurzel v ní paradoxně nejvíc doplácí na promyšlený koncept a na snahu film opravdu pojmout jako hru. Pokud se totiž děj ocitá v minulosti, opírá se o perfektní výpravu, bohaté kostýmy, hodně solidní triky a potřebnou dobovou atmosféru. Ostudu nedělá ani akce, která má svižné tempo, solidní choreografie a je relativně přehledná. Jakmile se ale vše přesune do současnosti, kvalita jde rapidně dolů, protože dialogy se míjí účinkem a působí nechtěně parodicky, vizuální stránka je vesměs průměrná a děj přestane dávat smysl, navíc se to celé bere až moc vážně a snaží se být chytřejší než divák, což se zcela míjí účinkem. Titulní roli si zahrál obstojný Michael Fassbender, kterého doplňují Marion CotillardJeremy IronsCharlotte Rampling nebo Brendan Gleeson, pro všechny ale platí, že po většinu času nemají moc co hrát. Rozpačitý tip, který je přesnou ukázkou toho, proč jsou videohry prakticky nezfilmovatelné. Víc hledejte v naší recenzi.  

Zajímavost: Všechny kostýmy Assasínů byly šity ručně a jejich výroba trvala až tři měsíce.

Oficiální český trailer filmu Assassin’s Creed / Assassin’s Creed
Měsíc Jupitera (Jupiter holdja) (sobota 6. 11., ČT art, 22.55 - 01.00)

Český plakát filmu Měsíc Jupitera / Jupiter holdja
© Facebook tvůrce
Maďarsko-německé sci-fi drama před třemi lety obohatilo i programy tuzemských kin a setkávalo se s vesměs pozitivními ohlasy. Režisér a spoluscenárista Kornél Mundruczó v něm mnohé překvapí tím, že rozhodně netočí typicky evropský přemýšlivý a artový snímek, ale naopak si dává záležet na opojné vizuální stránce. Ta vyniká naprosto jedinečnou výtvarnou stylizací, dokonalou kamerou a odkazuje ke klasickým hollywoodským kriminálkám i moderním sci-fi, přitom si ale udržuje svou tvář. To dělá i díky ponuré atmosféře, kterou dokresluje poutavá hudba Jeda Kurzela. Vyznění pak pomáhá i obsazení neznámými tvářemi. Za zmínku stojí i velmi povedená akce a hodně zajímavý a atraktivní námět. Právě samotný příběh je ale kámen úrazu, protože je značně nedotažený, často se točí v kruhu a zvraty nejou úplně důvěryhodné, navíc pokus o jakýsi sociální přesah vůbec nefunguje a působí trochu samoúčelně. Nenápadný tip, o němž více čtěte v naší recenzi

Zajímavost: Jupiter má minimálně 67 známých Měsíců.

Český trailer filmu Měsíc Jupitera / Jupiter holdja
Jimmy Neutron (Jimmy Neutron: Boy Genius) (neděle 7. 11., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Jimmy Neutron / Jimmy Neutron: Boy Genius
© Movieposters
Dvě dekády starý animák se svého času dostal i do nejužší nominace na Oscara ve své kategorii. Dnes možná bude působit trochu zastarale, svůj účel ale stále splní. Debutující režisér a spoluscenárista John A. Davis v něm tradičně vsadil na svižné tempo, hodně zajímavou a osobitou animaci, roztomilý a ne úplně infantilní humor a střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Příběh je pochopitelně hodně jednoduchý a je víceméně jen sledem několika epizod, na druhou stranu nabídne tak trochu netradiční přesah ve formě seznámení těch nejmenších se světem vědy a různých vynálezů. Nechybí ani naprosto pohodová a odlehčená atmosféra. Jen to možná mohlo být o něco výraznější. Ideální rodinné probouzení v neděli ráno. 

Zajímavost: Snímek byl natočen podle několika tříminutových filmů, které vysílal Nickoledeon v letech 1999 - 2002.

Originální trailer filmu Jimmy Neutron / Jimmy Neutron: Boy Genius
Annie (Annie) (neděle 7. 11., Nova, 10.45 - 13.05 / úterý 9. 11., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / středa 10. 11., 13.10 - 15.35)

Plakát filmu Annie / Annie
© Facebook tvůrce
Komediální muzikál je v našich končinách hodnocen o něco lépe než v zahraničí, což je zajímavé, protože jde o typicky americkou záležitost. Režisér a spoluscenárista Will Gluck v něm vsadil na tradičně jednoduchý a předvídatelný děj, někdy prvoplánové hraní na divácké city, chytlavé písně, svižné tempo a povětšinou i pohodovou atmosféru, z níž místy vykukuje dokonalá rodinná idyla. Problém je v tom, že snímek je značně kýčovitý, někdy laciný a povrchní a plný klišé, což mu dost ubírá na atraktivitě a jakési snahy o přesah v podobě důležitosti rodiny jsou nechtěně směšné. V těch nejslabších momentech snímek drží nad vodou obsazení, v němž titulní role sehráli Jamie Foxx a Quvenzhané Wallis, kterým dělají společnost třeba Rose ByrneBobby CannavaleAdewale Akinnuoye-Agbaje nebo Cameron Diaz. Tip jen pro pravověrné fanoušky muzikálů v jeho nejklasičtější a zároveň trochu moderní podobě. 

Zajímavost: Režírovat film měl původně Ryan Murphy.

Oficiální trailer filmu Annie / Annie
Od dvanácti do tří (From Noon Till Three) (neděle 7. 11., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Od dvanácti do tří / From Noon Till Three
© CSFD
Romantický western z druhé poloviny sedmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším a ono se ani není moc co divit. Režisér a scenárista Frank D. Gilroy v něm zadaptoval svůj vlastní román a výsledkem je spíše romantická komedie ve westernových kulisách než klasický western. Od počátku zaujme odlehčenou a pohodovou atmosférou, z níž je znát zvláštní erotické pnutí, velmi dobře napsanými a vypointovanými dialogy a hodně svéráznou zápletkou, která by z dnešního pohledu těžce zaváněla sexismem. Dost výrazná je též hudba Elmera Bernsteina. Ústřední role skvěle zahráli Charles Bronson a Jill Ireland, mezi nimiž funguje potřebná chemie, ty pak doplňují třeba Douglas FowleyStan Haze nebo Davis Roberts, Je třeba ale počítat s absencí akce a dost haprujícím tempem, které po celou krátkou stopáž není jednotné a dost lavíruje mezi svižnými momenty a zoufalou nudou. Zapomenutý tip.  

Zajímavost: Bronson a Ireland byli manželé i ve skutečnosti.

Oficiální trailer filmu Od dvanácti do tří / From Noon Till Three
Svatby pana Voka (neděle 7. 11., Televize Seznam, 21.20 - 23.35 / pondělí 8. 11., 13.10 - 15.25 / úterý 10. 11., 22.10 - 00.25)

Plakát filmu  / Svatby pana Voka
© IMDb
Normalizační československá historická komedie z raných sedmdesátých let je naprostou klasikou, která byla ve své době hodně úspěšná. Režírující Karel Steklý v ní toho moc neřešil a to nejatraktivnější, o co se mohl opřít, byl lehce lechtivý a necudný námět, který byl ale zpracován naprosto cudně a bez náznaku jakéhokoli erotického jiskření. Na příběh rezignoval, protože ten se mění ve sled více, či méně vtipných epizod a místo toho se soustředil na relativně solidní výpravu a kostýmy a dialogy, které jsou povětšinou úderné, vtipné a dobře vypointované. Jen dobová atmosféra tolik nefunguje, protože je jasné, že musela být hodně idealizována a tím pádem není úplně důvěryhodná. Potěší naopak určitý nádech podobných francouzských žánrovek a svižné tempo. V titulní roli exceluje Miloš Kopecký, vedle kterého se objeví třeba Pavel LandovskýVladimír BrabecMarie Drahokoupilová nebo Otakar Brousek st. Když pomineme historickou věrnost a dobovou poplatnost, hodně solidní, leč nenáročná zábava a nevýrazný počin. 

Zajímavost: Prostopášnost až zhýralost Petra Voka je filmovou a literární fikcí, pro kterou neexistuje žádný relevantní důkaz.

Televizní spot filmu Svatby pana Voka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY