Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Assassin´s Creed

Recenze: Assassin´s Creed je efektní pitomost natočená s vážnou tváří

Vydáno: 30.12.2016 08:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Snímek Assassin´s Creed s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli uspokojí fanoušky své videoherní předlohy, lačnící po efektní akci. Pak má však v zásobě už jen zmateně vyprávěný a dokonale nesmyslný blábol zabalený do hezkých obrázků.

Assassin's CreedRecenzoval/a Jan Varga dne 30.12.2016 08:00. Snímek Assassin´s Creed s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli uspokojí fanoušky své videoherní předlohy, lačnící po efektní akci. Pak má však v zásobě už jen zmateně vyprávěný a dokonale nesmyslný blábol zabalený do hezkých obrázků. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Michael Fassbender ve filmu Assassin's Creed / Assassin's CreedAssassin´s Creed, filmová adaptace stejnojmenné série videoher, aspiruje na nejsložitější a nejchaotičtější snímek roku. Marion Cotillard ve vedlejší roli se snaží zákonitosti jeho děje vysvětlovat napříč celým filmem, což zabírá odhadem okolo pětadvaceti minut, ale výsledkem je stejně naprosto nepochopitelný a dokonale nesmyslný žvást, který v podstatě kombinuje Prince z PersieLovce pokladůMatrix a španělskou inkvizici. Přibližně.

V původní populární sérii počítačových her se hráč vžívá do postavy assassina, člena jakéhosi řádu elitních zabijáků, kteří jsou zároveň ninjové, ovládají parkour (urbanistická akrobacie, přeskakování překážek, lezení po zdech a běhání po střechách), ctí jakýsi vlastní mravní kód a bojují proti utiskování, tu ve starém Londýně, tu během Francouzské revoluce a v různých jiných historických epochách po všech koutech světa (ve filmu je to Španělsko na konci 15. století).
 
Michael Fassbender ve filmu Assassin's Creed / Assassin's CreedDěj filmu se nicméně odehrává v současnosti a jeho hlavním hrdinou je vězeň jménem Callum Lynch, odsouzený k smrti za vraždu (Michael Fassbender). Namísto usmrcení je však pouze uspán (a prohlášen za mrtvého) a probudí se ve speciálním výzkumném ústavu v Madridu, jemuž šéfují ambiciózní vědkyně (Marion Cotillard) a její vlivný otec (Jeremy Irons). Ti věří, že násilí je nemoc, předávaná mezi generacemi geneticky, a že ji lze vymýtit. K tomu by měl podstatně přispět pradávný artefakt nazývaný Jablko Ráje, jež se ztratil někdy během bojů assassinů s templáři a španělskou inkvizicí v 15. století. Callum a další vězni (také vrazi) v tom celém hrají role pokusných králíků, kteří jsou pomocí složitého přístroje s obřím mechanickým ramenem vnášeni do vzpomínek svých prapředků - assassinů, žijících ve Španělsku v roce 1492, v nichž se snaží Jablko Ráje lokalizovat.
 
Předně je třeba říct, že film vypadá po řemeslné stránce výborně. Triky, kamera, akční scény, vizuální koncept, protichůdná prostředí chirurgicky čistého ocelového komplexu a zaprášeného historického Španělska, kontrast vězeňského motivu a častokrát opakovaného záběru na letícího orla – symbol svobody, kostýmy, kaskadéři, bojové scény a jejich choreografie, hudba… To všechno výrazně napomáhá označení snímku za poměrně dost zábavnou videoherně filmovou záležitost, u níž se mnoho míst vybízejících k nudě nenabízí. Ale zároveň hrozí, že si u něj od samého kroucení ukroutíte hlavu.

Fotografie z filmu Assassin's Creed / Assassin's CreedJednak je celá ta zápletka pekelně složitá a dementní (teď odhlížím od toho, že celé to vyvolávání vzpomínek a honba za nějakým starodávným předmětem nedávají smysl, protože v tomto ohledu smysl ani očekávat nelze), přičemž nezodpovězená otázka „Jak by měl nějaký několik set let starý artefakt osvobodit lidstvo od násilí?“ představuje ten zdaleka nejmenší problém. Zároveň však Assassin´s Creed obsahuje zásadní nedostatky ve vyprávění, v práci s postavami a ve vyznění, které ho srážejí na kolena.
 
Především není jasné, komu by měl divák vlastně fandit. Buď partičce nesympatických vrahů, nebo nějakým o nic sympatičtějším pracovníkům ústavu, kteří evidentně neříkají svým chovancům celou pravdu, zatímco ve vzduchu je neustále cítit atmosféra jakéhosi tajného spiknutí na obou stranách mříží. Ostatně, v průběhu celého filmu lze jen velmi těžko poznat, kdo je hodný, kdo je zlý, kdo kope za jaký tým a kterému z těch týmů svými činy pomůže či uškodí. Za hodné jsou tu pravděpodobně assassini a jejich potomci, protože ti druzí, tj. templáři, by rádi omezovali lidskou svobodu, což je podle logiky filmu horší než zabíjení.
 
Marion Cotillard, Michael Fassbender ve filmu Assassin's Creed / Assassin's CreedJeště hůř jsou na tom motivace postav. Ani trochu není patrné, kdo má co v plánu, proč dělá to, co dělá, čeho tím chce dosáhnout a k čemu by mu to mělo být. Herci to nemají šanci zachránit, protože jsou nuceni odříkávat stupidní dialogy prošpikované symbolickými slogany, vědeckou hatmatilkou, případně i templářskými a protitemplářskými hesly a citáty, za čímž se herecké výkony dokonale schovají, následkem čehož naprostá většina postav postrádá jakoukoli osobnost a osobitost. Michael Fassbender alespoň přetéká charismatem, ale ostatním, byť vynikajícím hercům, scénář nedává příležitost se předvést.

Zajímavý prvek do snímku zanáší akorát postava režiséra, původem Australana Justina Kurzela, který natočil v roce 2015 adaptaci Macbetha, též s Fassbenderem v hlavní roli. Z něj si vypůjčil nejen oranžové zabarvení akčních scén, odehrávajících se v ostrých slunečních paprscích a za věčného kouřového oparu, ale i vlastní tvůrčí ambici a umělecký cit. Film rozhodně skvěle pracuje se symboly, s motivy převzatými z původní série her i s videoherní tematikou obecně a je na něm znát, že byl natáčen s péčí, a že na něm Kurzelovi dost záleželo. Dotyčný se v něm dokonce dopustil řady sympaticky odvážných rozhodnutí (dialogy z dobového Španělska byly ponechány ve španělštině). O to víc ale zamrzí, že výsledkem je pitomost, kterou nelze brát ani na okamžik vážně, byť ona sama se bere vážně až příliš.
 
Ale pokud jste oddaní fanoušci AC her, tak je klidně možné, že se vaše hodnocení bude pohybovat někde mezi osmdesáti a sto procenty.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]
 
Český trailer k filmu Assassin's Creed

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Je to super (Hotarek12, 31.12.2016 08:54) Reagovat

    Po dlouhe dobe zase v kinech dávají nějaký skvělí film na kteří se dá koukat

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Next Goal Wins (27.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Rachel Weisz a Rachel Weisz jsou Dead Ringers (31.03.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bluray recenze: V bonusové výbavě Klanu Gucci dominují kostýmy a módní doplňky (03.11.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Teaser: Asterix a Obelix: Říše středu (27.10.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zloun seveřan míří na Vyšehrad a není na tom nic k smíchu (13.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Superblb nám v létě řekne, jak se má (16.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Prohnilá historie Klanu Gucci sází na oscarové herecké výkony, místy ale může nudit (01.12.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu