Zemřela Blanka Bohdanová

Vydáno: 03.10.2021 18:36 - Václav Limberk | foto: Česká televize

Ve věku 91 let zemřela česká herečka Blanka Bohdanová, bývalá členka Národního divadla a držitelka divadelní ceny Thálie.
Rudolf Hrušínský, Blanka Bohdanová ve filmu  / Čest a sláva
© Česká televize
Blanka Bohdanová byla hlavně divadelní herečkou a dlouholetou členkou činohry Národního divadla, ale mohli jsme ji vidět i v řadě televizních her a filmů. Ve filmu debutovala v roce 1958 v dramatu Občan Brych. Hned následující rok hrála ve filmech Velká samota a Romeo, Julie a tma. V 60. letech byla k vidění v dramatu Obžalovaný, komedii Hrdina má strach a historickém filmu Čest a sláva, kde byli jejími hereckými partnery Karel Höger a Rudolf Hrušínský. S ním si pak o rok později zahrála ještě v televizní iscenaci Bellevue.

V pozdějších letech si zahrála například v komedii Křtiny nebo v historickém dramatu Poklad hraběte Chamaré. V 90. letech ztvárňovala civilní postavy hlavně v televizi (seriál Život na zámku a Hotel Herbich) a svou dlouhou hereckou dráhu zakončila v roce 2010 ve filmu Bastardi. Kromě hraní se věnovala i dabingu, namluvila například Marilyn Monroe v komedii Někdo to rád horké a dvakrát získala cenu Františka Filipovského. Dvakrát získala i divadelní cenu Thálii, nejdříve v roce 2001 a pak v roce 2014 za celoživotní dílo.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY