Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Recenze: Film Prvok, Šampón, Tečka a Karel pojednává o mužích s krizí středního věku

Vydáno: 29.07.2021 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Bontonfilm

Český komediálně-dramatický film Patrika Hartla vypráví o mužském pohledu na svět, a to prostřednictvím příběhu o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou společně podstoupit sérii odvážných a osvobozujících výzev.

Prvok, Šampón, Tečka a KarelRecenzoval/a Jan Varga dne 29.07.2021 07:30. Český komediálně-dramatický film Patrika Hartla vypráví o mužském pohledu na svět, a to prostřednictvím příběhu o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou společně podstoupit sérii odvážných a osvobozujících výzev. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Martin Pechlát, Martin Hofmann, David Švehlík, Hynek Čermák ve filmu  / Prvok, Šampón, Tečka a Karel
© Bontonfilm
Český komediálně-dramatický film Prvok, Šampón, Tečka a Karel napsal a natočil spisovatel, scenárista a divadelní a filmový režisér Patrik Hartl (Taková normální rodinka) jako adaptaci své úspěšné stejnojmenné románové prvotiny. Jeho hrdiny jsou čtyři muži ve středním věku, bývalí spolužáci a kamarádi, kteří si procházejí různými existenciálními krizemi, a rozhodnou se proto společně podstoupit sérii výzev, aby si připomněli své divoké mládí a pokusili se v sobě znovu probudit energii, které se jim nyní kvůli nespokojenosti s jejich současnými životy nedostává.

Prvok (Martin Pechlát) vychovává s manželkou tři malé dcery, čeká s ní čtvrtou a zoufale se snaží najít si práci, protože z té předchozí ho vyhodili. Šampón (David Švehlík) je televizní režisér reklam a pokleslých seriálů, ženy střídá v posteli jako ponožky a jedné z nich udělal před lety dítě, leč nechce se k ní znát, protože možná ještě není na roli otce připraven. Tečka (Hynek Čermák) je válečný veterán a instruktor v policejní akademii, jemuž dělá problémy seznamovat se s ženami. A Karel (Martin Hofmann) je milionář a šéf IT firmy, jehož manželství mele z posledního. Všichni v podstatě reprezentují různé formy krize středního věku, kterou se rozhodnou řešit způsobem, jenž je možná odvážný a osvobozující, ale zároveň je rozhodně nezodpovědný a v některých případech i kontraproduktivní.
Hynek Čermák ve filmu  / Prvok, Šampón, Tečka a Karel
© Bontonfilm
Takže třeba Prvok, toho času ve finanční tísni, se krátce po úspěšném pohovoru na pozici učitele v mateřské školce klidně před ředitelkou vysvlékne kvůli sázce do naha, čímž o nově nabyté místo zas obratem přijde, ale hlavně že tím dodržel podmínky sázky a dokázal si tím, že „není žádnej sráč“ (!). Jinými slovy, dá přednost vlastnímu egu a splnění debilního úkolu před vyhlídkou na stabilní zaopatření rodiny, čímž se jeho krize ve výsledku akorát prohloubí.

Oproti tomu jiní z hrdinů plněním úkolů v zásadě nic moc neriskují, protože jsou v podstatě rezignovaní či vyhořelí a na plodech jejich práce jim nezáleží – např. Karel sice před televizními kamerami kvůli sázce přizná, že jeho firma kvůli vyšším ziskům záměrně mate spotřebitele a prodává nekvalitní výrobky, leč toto doznání je pro něj zřejmě zcela nevýznamné, neboť snímku ani nestálo za to zmínit se v příběhu o tom, jestli mělo na úspěšnost či popularitu jeho firmy nějaký efekt.

Ony výzvy, na nichž se hrdinové v průběhu filmu dohodnou, jsou navíc všeho všudy pouze dvě. Už při druhém úkolu se totiž začne jejich kamarádská integrita rozpadat a spolu s ní zmizí i chuť vzájemně se motivovat ke společenskému zostuzení, čímž však snímek přijde pomalu o to jediné, co jej činilo komediálním a tím pádem zábavným. Pak už totiž zbývají jen překvapivě efektivní kostýmní kreace Martina Pechláta při účinkování v reklamě na zeleninovou polévku v roli pórku či při zpívání v gay klubu v ženských šatech, které se ve filmu řadí k tomu nejlepšímu, a trocha vyloženě přízemního humoru, točícího se kupříkladu kolem strkání prstu do zadku při urologickém vyšetření.

Martin Hofmann ve filmu  / Prvok, Šampón, Tečka a Karel
© Bontonfilm
Převládající tón filmu tudíž udává spíše melancholické lamentování nad neuspokojivými životy, jenž dělá z titulních postav de facto politováníhodné chudáky, kteří pak kvůli tomu v komediálních polohách nepůsobí tak legračně, jak by mohli. Zdaleka nejvtipnější je hlavně díky Pechlátovu výkonu Prvok, jehož osobnost i příběh jsou navíc komediálně nejvděčnější a nejvyužitější, zatímco u Čermákova Tečky humor až příliš spoléhá na situace těžící z jeho nadrženosti v kombinaci s nesmělostí.

Oproti tomu dva zbylí hrdinové jsou kupodivu prakticky nevtipní – Švehlíkův Šampón je nesympatický hajzlík vyvolávající pochybnosti, jestli vůbec mělo jít o komediální postavu, a Hofmannův Karel je navzdory pár zdařilým gagům hrozně depresivní, neb jeho manželství je naprosto seriózně a bez špetky vtipu vykresleno jako zcela mrtvolné a těsně před rozvodem, protože on je emocionální mrzák, ona je mu nevěrná ve snaze vyloudit z něj alespoň náznak nějaké reakce a ani jeden z nich není schopen s tím druhým normálně komunikovat.

David Švehlík, Jana Kolesárová ve filmu  / Prvok, Šampón, Tečka a Karel
© Bontonfilm
Dle slov režiséra film kromě přátelství a krize středního věku vypráví i o mužském pohledu na svět, což je bohužel znatelné mimo jiné i v tom, že všechny ženské postavy jsou ztvárněny jako stereotypní karikatury, které mužům buď ztrpčují a komplikují život, nebo se jim coby jednorozměrné sexuální objekty aktivně vnucují do postele, nebo obojí (a nezdá se, že by šlo o vědomou kritiku mužského nazírání na ženy). Řadou stereotypů oplývá i titulní mužská čtveřice, ta má však alespoň šanci vyniknout charakterovou různorodostí a vzájemnou hereckou sehraností svých představitelů, kteří svým projevem úroveň filmu znatelně pozvedají (spolu s precizním řemeslným zpracováním).

Hvězdné herecké obsazení je ostatně jednou z nejvýraznějších složek filmu – všechny vedlejší, a dokonce i drtivou většinu okrajových postav (kde by to nebylo nezbytné, nicméně v případě českých komedií se asi každé cameo počítá) totiž ztvárnili slavní herci a herečky, leckdy třeba i aniž by ve své úloze udělali nebo řekli cokoli vtipného.

Film Prvok, Šampón, Tečka a Karel vyniká svou nadstandardní produkční složkou, téma mužských krizí zpracovává s přirozeným nadhledem a rozhodně má svá silná místa, na nichž dokáže rozesmát. V jiných ohledech si však zbytečně podráží nohy, ať už jde o chvílemi polevující tempo vyprávění, postupně se prohlubující dramaturgickou nesoudržnost nebo o již výše zmíněné nedostatky. Znatelný nesoulad však panuje i při míchání humoru se smutkem a absurdních situací s tragickými, během nějž dochází k tomu, že komediální a dramatická rovina filmu se častěji mezi sebou narušují a vzájemně oslabují místo toho, aby se doplňovaly a podporovaly jedna druhou. 


[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vztahové komedii s Janou Plodkovou Život pro samouky sluší sebeironie (14.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu