Kinopremiéry: Raya a drak spadli na konci únikové hry do ledové pasti

Vydáno: 14.07.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Disney

Distributoři na nic nečekají a dál v lehce šíleném tempu zaplňují kina novinkami. Tento týden jich startuje hned dvanáct a k těm nejatraktivnějším patří animák Raya a drak a pokračování komedie Zabiják & bodyguard.
Raya a drak (Raya and the Last Dragon) (Falcon)

Český plakát filmu Raya a drak / Raya and the Last Dragon
© Falcon
Nakonec se chválené animované dobrodružství do tuzemských kin přece jen podívá a asi je to dobře. Jedna z posledních disneyovek se totiž těší pozitivním ohlasům, které hovoří o poměrně originálním námětu, krásné vizuální stránce a sympatickým hrdinům. Samozřejmě se zmiňují i o velké dávce klišé a občasné předvídatelnosti, s tím už ale divák u podobných záležitostí tak nějak počítá. A je asi s podivem, že to tak dopadlo, když se o režii podělila hned čtveřice tvůrců ve složení Paul BriggsDon HallCarlos López Estrada a John Ripa. Jen opět mrzí absence původního znění, do kterého byly obsazeny zajímavé a leckdy hvězdné hlasy. Premiéra týdne, o níž se referuje i v naší recenzi.

Synopse: Kdysi dávno žili ve fantazijním světě Kumandry lidé a draci v harmonii. Kdykoli pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. O pět set let později jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny jednou provždy zastavila.

Zajímavost: Rayin bojový styl využívající dvě hole je inspirován filipínským bojovým uměním Kali.

Oficiální český trailer filmu Raya a drak / Raya and the Last Dragon
Zabijákova žena & bodyguard (Hitman’s Wife Bodyguard) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Zabijákova žena & bodyguard / Hitman's Wife's Bodyguard
© Bontonfilm
Pokračování čtyři roky staré akční komedie už podle synopse nabízí další porci téhož, jestli ale někdo čekal něco jiného, byl naivní. Režírující Patrick Hughes tak opět láká na údajně velmi dobrou akci, poměrně vtipné scény, solidní hlášky a hvězdné obsazení, v němž se vrátili Ryan ReynoldsSamuel L. Jackson a Salma Hayek, k nimž se tentokráte přidali třeba Antonio Banderas nebo Frank Grillo. Ohlasy odpovídají tomu, že jde o druhý díl a pohybují se někde na hranici lehkého nadprůměru, čili by mělo jít o slušnou, nikoli však zásadní ani světobornou podívanou. Někdy ale jen to stačí.

Synopse: Michael Bryce (Ryan Reynolds), osobní strážce toho času bez licence, plánuje klidný odpočinek, protože zbraně má od své terapeutky zakázané, a tak se rozhodne pro dovolenou u moře. Jenomže jakmile chce relaxovat, je všechno pryč, protože během vteřiny se ocitá uprostřed divoké přestřelky, které vévodí manželka jeho nedávného chráněnce, nájemného vraha Dariuse Kincaida (Samuel L. Jackson). Než se tedy rozkouká, je zpět ve službě.

Zajímavost: Snímek se natáčel hned v pěti evropských zemích.

Český trailer filmu Zabijákova žena & bodyguard / Hitman’s Wife Bodyguard
Úniková hra: Turnaj šampionů (Escape Room: Tournament of Champions) (Falcon)

Český plakát filmu Úniková hra: Turnaj šampionů / Escape Room: Tournament of Champions
© Falcon
Ve velké záplavě hororů je občas těžké se orientovat a vybrat nějaký originálnější je prakticky nemožné. Předloni ale vznikl jeden, který se docela vymykal svým námětem a sklízel i relativně smířlivé recenze. Proto není divu, že se aktuálně dočkal pokračování, které ale (ne)překvapivě vypadá jako další variace na totéž. Potěšující může být, že k režii se vrátil Adam Robitel a obsadil několik neznámých tváří, což bývá pro podobné žánrovky klíčové. Ohlasy tentokrát zatím dostupné nejsou, nezbývá tak než doufat, že druhý díl originálu ostudu úplně neudělá a bude alespoň stejně solidní podívanou.

Synopse: Nic netušící skupina šesti lidí se ocitne uzamčená v sérii únikových místností. Postupně začínají odhalovat, co je spojuje, aby mohli zůstat naživu. A navíc zjišťují, že tuhle hru už jednou hráli.

Oficiální český trailer filmu Úniková hra: Turnaj šampionů / Escape Room: Tournament of Champions
Space Jam: Nový začátek (Space Jam: A New Legacy) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Space Jam: Nový začátek / Space Jam: A New Legacy
© kfilmu
Ti, kteří vyrůstali v devadesátých letech minulého století, si určitě vzpomínají na dost bizarní komedii, která těžila z obrovské zámořské popularity basketbalu a Looney Tunes a vše zkombinovala dohromady v poloanimovaném snímku. A neuvěřitelných pětadvacet (!) let trvalo, než se konečně objevilo pokračování, o němž se mluvilo už tehdy. Už ze synopse je ale jasné, že půjde de facto o totéž a změní se jen několik věcí - tou první je režisér, kterým je zkušený, avšak kvalitativně nevyzpytatelný Malcolm D. Lee. Druhou pak hlavní hvězda, kolem které se vše točí - legendárního Michaela Jordana vystřídala basketbalová ikona dneška LeBron James. V neposlední řadě se pak posunuly technické možnosti, takže se dá očekávat, že interakce živých herců a hráčů s animovanými postavičkami bude na úplně jiné úrovni. Zatím ale můžeme jen spekulovat, protože ohlasy neexistují. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Basketbalová hvězda LeBron James je se svým synem Domem uvězněna v digitálním prostoru. Aby se dostali v bezpečí domů, musí vést celou bandu notoricky nedisciplinovaných Looney Tunes k vítězství nad digitalizovanými šampiony. Pro basketbalového šampiona je souboj Tunes versus Goons největší výzvou jeho života.

Zajímavost: Natáčení začalo během pauzy sezony NBA v roce 2019.

Oficiální český trailer filmu Space Jam: Nový začátek / Space Jam: A New Legacy
Mrazivá past (The Ice Road) (Mirius FD)

Český plakát filmu Mrazivá past / The Ice Road
© CSFD
K poměrně odvážnému a ne zcela pochopitelnému kroku se rozhodl český distributor, který uvádí do kin akční thriller z produkce Netflixu, který už je na něm navíc k vidění. Důvodem je asi atraktivní námět ve spojitosti s Liamem Neesonem v titulní roli. Toho pak v těch vedlejších ze známějších tváří doplňuje už jen Laurence Fishburne, režie a scénáře se ujal Jonathan Hensleigh, který tak o sobě dává vědět po dlouhé dekádě nečinnosti. Jen je škoda, že recenze a komentáře nejsou moc nadšené a hodnocení dosahují jen průměru, takže se zdá, že uvedení rovnou na VOD je naprosto adekvátní. Je ale možné, že velké plátno dojmy o něco vylepší.

Synopse: V odlehlé oblasti severní Kanady dojde k sesutí těžce přístupného diamantového dolu. Zůstane v něm uvězněna skupina horníků, kterým postupem času dochází kyslík. Jedinou jejich nadějí na záchranu je tým v čele se zkušeným řidičem kamionu Mikem (Liam Neeson) schopným překonat nebezpečnou cestu přes zamrzlý oceán. Tuto takřka nemožnou misi komplikuje nejen ohromná vzdálenost a prudká bouře, ale také postupující obleva. Nic z toho se však nevyrovná té hlavní hrozbě.

Český trailer filmu Mrazivá past / The Ice Road
Kid (The Kid) (Aerofilms)

Český plakát filmu Kid / The Kid
© Aerofilms
Legendární němý snímek režiséra a scenáristy Charlieho Chaplina o útrapách Tuláka a malého kluka slaví letos sto let od natočení. Český distributor se rozhodl vzdát mu poctu tím, že ho znovu uvede do kin a nechá k němu natočit tři zbrusu nové soundtracky, které mají ukázat nadčasovost tohoto díla. Hudební doprovod tak dostali na starosti trumpetista Laco Deczi, femipunková kapela Mucha a beatboxer Nasty. Ve vybraných kinech lze dokonce některé z nich slyšet živě, což ještě povýší zážitek z tohoto legendárního počinu, který možná filmařsky zastaral, společenským přesahem a obsahem ale vůbec. Hodně zajímavá premiéra.

Synopse: Mladá chudá žena se rozhodne vzdát svého čerstvě narozeného syna, a aby mu zajistila šanci na lepší život, vloží jej na sedadlo cizího auta. Auto ale ukradne dvojice zlodějů, která si po chvíli s nečekaným pasažérem neví rady a nechá ho u popelnic v chudinské čtvrti. Zde ho najde Tulák (Charlie Chaplin), který se ho snaží někomu dát, ale postupem času k němu přilne a ujímá se ho. O pět let později je z nich vykutálená dvojka, která si vydělává tím, že jeden rozbije okno a za rohem se objeví druhý, který ho opraví. Vše se ale zkomplikuje, když chlapec onemocní a lékař zjistí, že Tulák není jeho otec.

Zajímavost: Jackieho Coogana, který hraje malého chlapce, objevil Chaplin náhodou ve varieté jeho otce.

Český trailer filmu Kid / The Kid
Cirkus (The Circus) + Psí život (A Dog’s Life) (Aerofilms)

Plakát filmu Cirkus / The Circus
© Facebook tvůrce
Společně s výše uvedeným počinem se do kin vrací i dvě grotesky, z nichž ta první je celovečerní, druhá pak středometrážní. Obě opět patří k tomu nejlepšímu, co kdy Charlie Chaplin natočil a ve své jednoduchosti jsou nádherné a nadčasové. Samozřejmě, že druhá zmíněná je z dnešního pohledu sevřenější a stravitelnější, protože je kratší a navíc je v ní i zvířecí hrdina, ta první je pak rozvernější, roztahanější a spíše opravdu evokuje cirkusová vystoupení a tvůrci vynesla speciálního Oscara uděleného za scénář, herecký výkon a produkci současně. Další dvě naprosté legendy.

Synopse Cirkusu: Stále hladového Tuláka (Charlie Chaplin) pronásleduje policie, protože jej považuje za kapesního zloděje. Při jedné z honiček je zahnán do cirkusu, kde svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik nadšení, že ho ředitel cirkusu zaměstná jako klauna.

Zajímavost: Kvůli roli se Chaplin naučil chodit jako profesionální provazochodec.

Originální trailer filmu Cirkus / The Circus
Synopse Psího života: Tulák (Charlie Chaplin) spí na ulici, nemá co jíst a prožívá jen samé lapálie. To se změní, když zachrání opuštěného psa Scrapse. Stanou se nejlepšími přáteli a společně se protloukají městem. Jednou se vydají do baru, kde se Tulák zamiluje do sličné zpěvačky. Bohužel je ale vyhozen, protože nemá peníze. Naštěstí je tu ale jeho věrný přítel Scraps.

Zajímavost: Šlo o vůbec první film, který Chaplin natočil ve svém vlastním studiu.

Ukázka z filmu Psí život / A Dog’s Life
Jelenice (Le daim) (Pilot Film)

Český plakát filmu Jelenice / Le daim
© Kino Metropol
O francouzské komedii je těžké cokoliv psát, protože jde o autorský počin svérázného Quentina Dupieuxe, který krom režie a scénáře obstaral i kameru a střih. Pro jeho snímky je charakteristické to, že dokáže kolem jedné obyčejné věci vystavět naprosto bizarní, někdy komický, jindy zase děsivý námět, který dovede až do absurdna. A ani tento není výjimkou, protože, jak už název napovídá, vše se točí kolem jelenicové bundy hlavního hrdiny. Toho si zahrál Jean Dujardin. Ohlasy jsou tradičně rozporuplné, hovoří ale o tom, že tvůrce opět vsadil na absurditu a naprosté porušování jakýchkoli pravidel a znovu natočil velmi zvláštní hříčku, o níž se může psát cokoli, je ale nutné ji vidět.

Synopse: Georges (Jean Dujardin) je čerstvě po rozvodu, jenže jeho život právě v té chvíli nabral úplně jiné obrátky. V počátku nového vztahu a dobrodružství hrají zásadní roli jeho nová jelenicová bunda a videokamera.

Český trailer filmu Jelenice / Le daim
Moucha v kufru (Mandibules) (Film Europe)

Český plakát filmu Moucha v kufru / Mandibules
© CEKUS Chotěboř
V podstatě totéž jako o premiéře předešlé se dá napsat o nejnovějším počinu Quentina Dupieuxe, v němž se opět postaral i o střih a kameru. Už název odhaluje, okolo čeho se bude celý absurdní děj točit. Ohlasů tentokráte moc není, dá se ale znovu předpokládat, že hodnocení budou různorodá, někdo bude chválit svérázný humor a celkovou stylizaci, jiný zase právě tohle odsoudí a bude ve snímku hledat hlubší smysl. Jak to nakonec celé dopadne, se těžko odhaduje, i v tomto případě ale platí, že popsány mohou být stohy papíru, ale zhlédnutí nic nenahradí.

Synopse: Jean-Gab (David Marsais) a Manu (Grégoire Ludig), jsou dva prostí přátelé, kteří najdou obří mouchu uvíznutou v kufru auta. Projeví duchapřítomnost a rozhodnou se ji vytrénovat, aby si díky ní vydělali. To ale netuší, jaká série katastrof se na ně řítí.

Český trailer filmu Moucha v kufru / Mandibules
Bože, ty seš hajzl (Gott, du kannst ein Arsch sein) (CinemArt)

Český plakát filmu Bože, ty seš hajzl / Gott, du kannst ein Arsch sein
© CinemArt
Německé komedie jsou u nás v posledních letech poměrně populární, proto se i v kinech ocitají čím dál častěji. Aktuálně do kin míří romantická dramedie s nikterak originálním námětem, u něhož ale stále platí, že pokud se vysloveně nepokazí, vždy kvůli atraktivitě skončí alespoň průměrným výsledkem. A právě téma je to jediné, nač lze diváka lákat, protože režiséra Andrého Erkaua u nás zná jen málokdo a obsazení je s výjimkou Tila Schweigera podobně neznámé. Hodnocení a komentářů je naprosté minimum, takže nemá ani smysl se jimi jakkoli déle zabývat. Uvidíme tedy, jak si snímek u zdejšího publika povede.

Synopse: Steffi (Sinje Irslinger) dokončila střední školu a těší se na poslední školní výlet do Paříže, kde chce prožít romantickou noc se svou láskou Fabianem (Jonas Holdenrieder). Jenže na plánované lékařské prohlídce se dívka dozví, že jí zbývá necelý rok života. Její matka Eva (Heike Makatsch) se jí okamžitě snaží ochránit před vším, co by jí mohlo ublížit, tedy i před plánovaným výletem do Paříže. Její otec Frank (Til Schweiger), evangelický pastor, jí naopak vůbec nechce bránit v rozletu. Steffi se ale stejně rozhodne úplně sama a společně s charismatickým a tajemným motocyklovým akrobatem Stevem (Max Hubacher), kterého právě potkala, utíká z domu a vydává se kam jinam než do Paříže. Musí totiž dotáhnout do konce plánovanou noc s Fabianem. V patách má ale lehce vyšilující matku a mlčky trpícího otce.

Zajímavost: Film je inspirován skutečným příběhem.

Oficiální český trailer filmu Bože, ty seš hajzl / Gott, du kanst ein Arsch sein
Chyby (Falcon)

Plakát filmu  / Chyby
© kfilmu
U tuzemského romantického dramatu je na první pohled sympatických hned několik věcí. Jednak úplně necílí na první místa v návštěvnosti, protože námět nevypadá úplně tuctově a oddechově, jednak se v něm objeví jen minimum známých tváří, protože hlavní role ztvárňují Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský a v neposlední řadě je jeho režisérem Jan Prušinovský, který patří k tomu nejlepšímu, co současná česká kinematografie nabízí. Je fajn, že chce opět vystoupit z komediální škatulky a zřejmě se snaží o seriózní vztahové drama, zatím ale není možné odhadnout, jak se mu povedlo, protože ohlasů je naprosté minimum a budou se asi objevovat spíše až těsně po premiéře. Nadějný domácí kus.

Synopse: Ema (Pavla Gajdošíková) je energická prodavačka v supermarketu na malém městě. Tomáš (Jan Jankovský) je pokrývač žijící v nedaleké vesnici. Jedna noc, od které nikdo z nich nic nečekal, rychle přeroste ve vztah, lásku a společné bydlení. I když se Ema Tomášovi rozhodne svěřit se vším, co v životě prožila, jeho to moc nezajímá, protože žít se má teď a tady. Náhodné setkání s minulostí ovšem nečekaně odstartuje sérii událostí, která oběma zcela obrátí život.

Oficiální trailer filmu Chyby


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY