Recenze: Chris Pratt cestuje do budoucnosti ve Válce zítřka

Vydáno: 10.07.2021 12:00 - Václav Limberk | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Akční sci-fi Válka zítřka trhalo rekordy ve sledovanosti a v plánu je již jeho pokračování. Chris Pratt se tu vydává do budoucnosti, aby zachránil život na Zemi. Je Válka zítřka velkým filmem?

Válka zítřkaRecenzoval/a Václav Limberk dne 10.07.2021 12:00. Akční sci-fi Válka zítřka trhalo rekordy ve sledovanosti a v plánu je již jeho pokračování. Chris Pratt se tu vydává do budoucnosti, aby zachránil život na Zemi. Je Válka zítřka velkým filmem? Hodnocení: 3
Válka zítřka
The Tomorrow War
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2021 , 140 min.

Režie: Chris McKay
Scénář: Zach Dean
Kamera: Larry Fong
Hudba: Lorne Balfe
Herci: Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J. K. Simmons, Edwin Hodge, Sam Richardson, Betty Gilpin, Mary Lynn Rajskub, Ryan Kiera Armstrong, Keith Powers, Seychelle Gabriel, Alan Nguyen, Felisha Terrell, Gary Weeks, Rose Bianco, Gissette Valentine

Česká premiéra: 01.01.1970

Hodnocení: 6/10
Válka zítřka hodnocení na Kinobox.cz: 67.96 %
A je to tu zase, stará známá situace, kdy Zemi hrozí katastrofa vyhlazení veškerého života a může ho zachránit pouze jeden člověk, potažmo jedna rodina. A o tom je akční sci-fi Válka zítřka, v kterém se točí vše kolem rodiny Dana Forestera (Chris Pratt), bývalého příslušníka speciálních jednotek, v současnosti učitele biologie, který žije v klidu se svou ženou Emmy (Betty Gilpin) a dcerou Muri (Ryan Kiera Armstrong) na jednom obyčejném americkém předměstí. Právě, když sleduje finále amerického fotbalu, stane se něco nečekaného. Ze zhruba 30 let vzdálené budoucnosti se do Danovy přítomnosti teleportuje na stadion skupinka vojáků, která potřebuje jeho pomoc v boji proti brutálním mimozemšťanům ohrožujícím samotnou lidskou existenci. 

Chris Pratt ve filmu Válka zítřka / The Tomorrow War
© Prime Video
Nejdříve klady. Jde o standardní hollywoodský blockbuster, který by klidně snesl velké filmové plátno, pro něž byl ostatně původně určen. Jistá míra epičnosti vynikne i na malých televizních obrazovkách, které ale ve srovnání s kinem nedokáží při nejlepší vůli nahradit dokonalost iluze obrovského plátna. Na to, že Válku zítřka natočil poměrně nezkušený nováček Chris McKay, který má za sebou zatím jen animák LEGO® Batman film a pár animovaných seriálů a krátkých filmů, je jeho hraný a velkorozpočtový debut natolik bombastický, že dokáže po většinu času strhnout a bavit.

Kladem je rovněž obsazení Chrise Pratta do hlavní role. Ten už je dostatečně velkým hercem, aby film utáhl na svých bedrech. Dobrá je také Yvonne Strahovski v roli dospělé dcery Muri v budoucnosti. Kladem jsou i nestvůry, jejich provedení, trikové scény a vůbec celkový vzhled filmu, na němž je dvousetmilionový rozpočet znát.

Chris Pratt ve filmu Válka zítřka / The Tomorrow War
© Prime Video
Nyní k záporům, jichž je také dost. Kromě toho, že je lepší u filmu nepřemýšlet, zda-li by to, co právě sledujeme, bylo možné, nebo ne, je podstatné, že Válka zítřka doopravdy není akčním spektáklem, ať se tento dojem snaží vzbudit sebevíc a není ani podařeným sci-fi o cestování časem ani hororem, ač zde přítomní mimozemšťané vypadají dost hrozivě, ale ve skutečnosti je nejvíc ze všeho rodinným filmem akcentujícím rodinné hodnoty, které přebíjejí vše ostatní. Veškerá akce a sci-fi prvky jsou tu jen proto, aby nám byla sdělena věčný pravda o tom, že rodina a láska je tím nejdůležitějším na světě. 

Po vizuální i dějové stránce Válka zítřka nepřehlédnutelně těží ze slavné filmové série, některé scény vyloženě připomínají záběry z Vetřelců nebo Promethea a i samotní mimozemšťané se těmto monstrům v mnohém podobají. Další podobnost má Válka zítřka se Světovou válkou Z a mnohé sekvence působí jako vystřižené právě z tohoto akčního zombie hororu.

Přes veškerou neoriginalitu, myšlenkovou i vizuální, je Válka zítřka uspokojivým, zručně natočeným snímkem, který plní úlohu, jaká se od něj očekává, to jest pobavit a na dvě hodiny dovolit divákovi vypnout mozkové buňky, nechat ho se unášet dobře natočenou akcí a zároveň mu připomenout důležitost rodinných hodnot.

Originální trailer filmu Válka zítřka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY