TV tipy: Vlastník Meky hledá psí ostrov a ocitá se v zemi bez zákona

Vydáno: 01.01.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Eclectic Pop

Rok 2021 v televizních programech odstartuje několika opomíjenými počiny a zajímavými premiérami. Tou nejlákavější určitě bude oceňované komediální drama Vlastníci, nechybí ale ani dokument Meky nebo animák Psí ostrov.
Meky (pátek 1. 1., ČT2, 20.00 - 21.20 / sobota 2. 1., 15.30 - 16.50)

Plakát filmu  / Meky
© Červený koberec
Česko-slovenský dokument se pokouší představit osobu hitmakera a úspěšného hudebníka Miroslava Žbirky. Režisér a spoluscenárista Šimon Šafránek v něm však potěší vesměs jen muzikantovy fanoušky, protože ti ostatní se dozví jen kusé informace, z nichž příliš moudří nebudou. Jeho největší devízou tak zůstává celková dynamika, protože i díky vzácným archivním záběrům a fotografiím a minimu tzv. mluvících hlav je snímek svižný, nápaditý a baví po celou dobu. K tomu přispívá i sám hlavní hrdina, který vše glosuje se svým příjemným anglickým klidem a inteligentním humorem, nechybí ani jeho největší hity. Jediná škoda je, že neveselé momenty jeho života a konflikt s kapelníkem Lacem Lučeničem jsou pouze naznačeny, nic z nich nevyplyne a příliš se o nich nemluví. O trochu méně pak mrzí určitá zkratkovitost a snaha pojmout na malé ploše celou kariéru, což je nemožné. Novoroční medailon československé legendy, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Některé archivní záběry viděl Žbirka poprvé v životě až při sledování filmu.

Originální trailer filmu Meky
Najednou jsme rodina (Instant Family) (pátek 1. 1., Prima, 20.15 - 22.45 / sobota 2. 1., Prima Cool, 14.45 - 17.15 / neděle 3. 1., Prima, 16.20 - 18.52)

Plakát filmu Najednou jsme rodina / Instant Family
© IMDb
Tři roky staré komediální drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo, což je při zpětném pohledu škoda. Režisér a spoluscenárista Sean Anders v něm sice neohromí příběhem, který je od prvních minut předvídatelný a plný klišé, podařilo se mu v něm ale zkombinovat určitou nadsázku, nadhled a lehkost, které jsou znát z každého záběru, navíc umně vybalancoval humor s vážnými momenty, které se vzájemně nepřebíjí. K tomu přidal i velmi příjemnou a pohodovou atmosféru, svižné tempo a na žánr relativně zdařilý soundtrack. Titulní role si vychutnali Mark Wahlberg a Rose Byrne, které kromě velmi dobře vybraných a neotravných dětských představitelů doplnili třeba Octavia Spencer nebo Joan Cusack. Kdyby tvůrce chvílemi nevolil příliš zběsilý střih a v závěru prvoplánově netlačil na emoce, mohl být celkový dojem ještě o něco lepší. Nenáročná novoroční podívaná.   

Zajímavost: Film byl inspirován událostmi ze života samotného autora.

Oficiální trailer filmu Najednou jsme rodina / Instant Family
Amundsen (Amundsen) (pátek 1. 1., ČT2, 21.20 - 23.25 / neděle 3. 1., 15.45 - 17.50)

Český plakát filmu Amundsen / Amundsen
© Facebook tvůrce
Koprodukční dobrodružné drama, na němž se podíleli i tuzemští tvůrci, trochu klame tělem. Vzhledem ke jménu hlavního hrdiny slibuje podívanou plnou exotických dálek a napínavých výprav, režírující Espen Sandberg se v něm ovšem vydal trochu jinou cestou. Chtěl totiž legendárního objevitele představit široké veřejnosti a tak se zaměřil na jeho nelehký soukromý život a dlouhé polární cesty výrazně upozadil. To je na jednu stranu dobře, protože intimní portrét je komornější a odhaluje, že život s objevitelem nebyl vůbec jednoduchý a on sám se mnohdy sám v sobě nevyznal. Na tu druhou se ale tvůrce obral o možnost atraktivní zápletky a krásných záběrů nekonečné krajiny, což mnohé zklame, protože zvolil dost pomalé tempo a po celou trochu přetaženou stopáž se mu nepodařilo najít ten správný náboj, kterým by diváka strhl. I vzhledem k chybějícím a záměrně potlačeným emocím tak sledování není úplně jednoduché. Dojem částečně napraví velmi dobrá kamera, solidní výprava a výborný Pål Sverre Valheim Hagen v titulní roli. Trochu netradiční novoroční tip.  

Zajímavost: Sandberg spolupracoval při natáčení s muzeem v Oppegardu, kde jsou vystaveny Amundsenova loď a jiné artefakty.

Český trailer filmu Amundsen / Amundsen
Marley a já (Marley & Me) (sobota 2. 1., Nova, 17.15 - 19.30 / pondělí 4. 1., 09.00 - 11.10)

Plakát filmu Marley a já / Marley & Me
© IMP Awards
Třináct let staré komediální drama dodnes patří k nejlepším filmům se zvířaty minimálně v posledních dvaceti letech. Režírující David Frankel totiž dostal k dispozici poměrně dobrý příběh, který vychází z knihy Johna Grogana, je sice plný klišé a značně předvídatelný, nedrží se ale typické šablony podobných žánrovek a na pozadí klasických dobrodružství rodiny, která si pořídila psa, vypráví o hluboké manželské krizi, které právě zvíře může pomoci. Podařilo se mu vyladit hodně příjemnou atmosféru a velmi dobře vypointoval většinu vtipných momentů, které naštěstí stojí na decentním a chytrém humoru. V tomto kontextu pak ani nevadí, že celistvý příběh tu neexistuje a střídají se pouze scénky, které jsou ale jako okoukané ze života. Vedle neodolatelně roztomilého psího hrdiny zaujmou velmi dobří Owen Wilson a Jennifer Aniston v titulních rolích, kterým výtečně sekundují především Eric Dane a Alan Arkin, objeví se ale i Kathleen Turner. Jen si tvůrci mohli odpustit naprosto zbytečně a lacině prvoplánový závěr, který není ničím jiným než těžkým útokem na divácké emoce. Odpolední podívaná pro celou rodinu. 

Zajímavost: Marleyho hrálo celkem dvaadvacet psů.

Originální trailer filmu Marley a já / Marley & Me
Vlastníci (sobota 2. 1., ČT1, 20.05 - 21.40)

Plakát filmu  / Vlastníci
© Facebook tvůrce
Tuzemské komediální drama, které předloni slavilo velký úspěch u diváků, vychází ze stejnojmenné divadelní hry Jiřího Havelky, který ji sám zrežíroval a odnesl si Českého lva a Cenu české filmové kritiky za scénář. Právě ten je naprosto stěžejní, protože je odpozorovaný a těm, kteří podobnou schůzi nezažili, bude připadat strašlivě vtipný a těm, kteří se jí naopak alespoň jednou účastnili, až děsivě reálný. Je tedy pravda, že vzhledem k tomu, že se vše odehrává v jedné místnosti, nebyly filmařské prostředky zásadně potřeba, nicméně tempo je poměrně svižné, kamera solidní a střih relativně klidný. Občasné zakolísání vůbec nevadí, protože humor je inteligentní a divákovi se příliš nepodbízí, navíc si tvůrce dal záležet na výtečném obsazení, které bylo naprosto stěžejní. Září v něm především Českými lvy oceněné Tereza Ramba a Klára Melíšková, které pak doplňují na stejnou cenu nominovaní Jiří LábusDagmar Veškrnová-HavlováPavla TomicováVojtěch Kotek a David Novotný, nechybí ani Stanislav MajerLadislav Trojan nebo Ondřej Malý. Jeden z těch lepších domácích počinů posledních let, s čímž ale naše recenze úplně nesouhlasí.

Zajímavost: Kotek kvůli filmu výrazně přibral, po natáčení prý shodil sedmnáct kilo.

Oficiální trailer filmu Vlastníci
Psí ostrov (Isle of Dogs) (sobota 2. 1., Prima Cool, 20.15 - 22.20 / neděle 3. 1., 15.10 - 17.15)

Český plakát filmu Psí ostrov / Isle of Dogs
© Facebook tvůrce
Dobrodružný loutkový snímek je dost svérázný, protože za ním stojí režisér a scenárista Wes Anderson. Právě jeho jméno je naprosto klíčové pro celkové chápání a hodnocení, které bude rozhodně dost odlišné. Jeho pravověrní fanoušci budou nejspíše zklamaní, protože pro něj typická hravost tu sice nechybí, je ale dost upozaděna a ani příběh není tak vtipný a sofistikovaný, jak jsou zvyklí, navíc jim bude připadat povrchní a přímočarý. Ti, kteří ho naopak neznají, nebo jeho tvorbě příliš neholdují, budou překvapeni tím, jak je tempo svižné a příběh, který otevírá přece jen až moc témat, nedává odpovědi na vše a místy nikam nemíří, je nápaditý a netradiční. Všichni se ale shodnou na tom, že animace je i přes záměrnou nedokonalost úchvatná a nezískává si prvoplánovou pozornost přehnanou barevností, situování příběhu do Japonska je výtečný nápad a všechny postavy jsou komicky absurdní. Určitý naznačený společenský přesah asi také nikoho neurazí. Dvojnásob pak může mrzet, že snímek bude uveden s dabingem, protože původní hlasové obsazení je exkluzivní. Osobitý tip pro celou rodinu na víkendový večer, o němž více prozradí naše recenze.  

Zajímavost: Psí srst byla vyrobena z vlny lamy alpaky.

Oficiální český trailer filmu Psí ostrov / Isle of Dogs
Čas smyslnosti (Restoration) (neděle 3. 1., ČT1, 23.15 - 01.10)

Plakát filmu Čas smyslnosti / Restoration
© Pinterest
Historické drama z poloviny devadesátých let u nás není tolik známé a bylo zcela zastíněno podobnými žánrovkami. A je to škoda, protože režírující Michael Hoffman, který v něm adaptoval román Rose Tremain, se v něm spolehl na precizní a po všech stránkách věrnou atmosféru Anglie sedmnáctého století, kterou zachycuje bez příkras a neidalizuje ji. Nejvíce upoutají opulentní výprava a kostýmy, které se po zásluze dočkaly Oscara, neboť jsou opravdu nádherné a velkolepé. Celek dotváří i krásná hudba Jamese Newtona Howarda a důležitá je pochopitelně i nádherná kamera. Ačkoli příběh není nijak originální a nevyvaruje se určitých klišé, body sbírá tím, že se nevyhýbá nepříjemným a temným věcem, čímž působí realističtěji. V titulní roli uchvátí Robert Downey Jr., jehož doplňují mimo jiné Sam NeillDavid ThewlisMeg RyanIan McKellen nebo Hugh Grant. Příjemný dojem pokazí snad jen přeslazený a ne úplně se hodící závěr. Pozapomenutá záležitost na konec týdne. 

Zajímavost: Románová předloha česky vyšla pod názvem Navrácená minulost.

Oficiální trailer filmu Čas smyslnosti / Restoration
Země bez zákona (Lawless) (pondělí 4. 1., ČT2, 21.45 - 23.40)

Český plakát filmu Země bez zákona / Lawless
© Bontonfilm
Devět let staré kriminální drama je naprosto precizní a i přes vysoké hodnocení poměrně nedoceněnou záležitostí. Režírující John Hillcoat v něm spojil síly se scenáristou Nickem Cavem, který převedl na plátno předlohu Matta Bonduranta a tato spolupráce se ukázala jako skvěle fungující. Dobová atmosféra je naprosto výtečná a pomáhá jí i typicky potemnělá hudba samotného scenáristy, příběh je výborně vypointován a skvěle vymyšlený a závěrečná přestřelka fascinující. K tomu se přidává i skvělá výprava. Uhrančivý výsledek pak na ještě vyšší úroveň posouvají excelentní herecké výkony, které podávají famózní Tom Hardy, velmi dobrý Shia LaBeouf, skvělá a sexy Jessica Chastain, Mia Wasikowska, záporáka si pak vychutnal slizký Guy Pearce, v menší roli se objeví i Gary Oldman. Výtečný počin, který ale určitě zcela nesedne každému. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: LaBeouf kvůli roli přibral osmnáct kilogramů.

Český trailer filmu Země bez zákona / Lawless
Majster kat (pondělí 4. 1., ČT art, 23.15 - 01.00)

Plakát filmu  / Majster kat
© Terryhoponozky
Československé historické drama z druhé poloviny šedesátých let do značné míry klame tělem. Podle názvu by totiž mnozí čekali temnou a depresivní podívanou, úplně tomu tak ale není. Režisér a scenárista Paľo Bielik v něm tedy dobové reálie zcela neopomíjí a opírá se o vynikající výpravu a kostýmy, nádhernou kameru a syté technicolorové barvy, výbornou hudbu a hodně zajímavou atmosféru, v níž silně rezonuje období turecké nadvlády. Nikoho ani nepřekvapí velmi dobrý a silný příběh s propracovanými a údernými dialogy. Co už by ale jeden u podobného filmu nečekal, je značná porce humoru a nadsázky, která dělá z výsledku ještě lepší záležitost. Některé situace jsou totiž až montypythonovsky absurdní, ukrutně vtipné a nešetří se ani nečekanými, o to ale skvělejšími hláškami. Vrcholem je pak herecké obsazení, jemuž dominuje trojice Vlado MullerŠtefan Kvietik a Peter Debnár, které výtečně přihrávají i Emília Vášáryová nebo František Dibarbora. Zoufale opomíjený klenot Československé nové vlny. 

Zajímavost: Debnára předaboval Marián Labuda.

Ukázka z filmu není dostupná.

Mejdan v Las Vegas (What Happens in Vegas) (úterý 5. 1., Nova, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Mejdan v Las Vegas / What Happens in Vegas
© JoBlo.com
Romantická komedie ze druhé poloviny nového milénia není absolutně ničím výjimečná a je typickou nenáročnou jednohubkou. Režírující Tom Vaughan v ní spoléhal na absolutní jistotu a od počátku jel podle tradiční žánrové šablony. To tedy znamená, že od úvodních minut je jasné, jakým směrem se klišovitý a předvídatelný příběh bude ubírat, naštěstí dal přednost relativně vkusnému humoru, který nikoho neurazí, a i když je zoufale prvoplánový, při nižších nárocích pobaví. To platí zejména pro první polovinu snímku, která je svižnější, o něco nápaditější a vtipnější, v té druhé už se přece jen objeví pár nudných momentů a všechny osudy se musí uzavřít, což neumožňuje přílišný odklon od očekávaného průběhu. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udržuje především obsazení, v němž titulní role ztvárnili obstojný Ashton Kutcher a stárnoucí, ale pro mnohé stále sexy Cameron Diaz, které doplnili kupříkladu Treat WilliamsRob CorddryLake Bell nebo Zach Galifianakis. Oddechová podívaná.

Zajímavost: Ústřední herecký pár byl nominován na Zlatou malinu, stejné "výsady" se dostalo i samotné Diaz.

Oficiální trailer filmu Mejdan v Las Vegas / What Happens in Vegas


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY