Zemřel Ladislav Mrkvička

Vydáno: 28.12.2020 13:17 - Václav Limberk | foto: CinemArt

Ve věku 81 let zemřel český filmový a divadelní herec Ladislav Mrkvička, držitel Českého lva za vedlejší roli ve filmu Staříci.
Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička ve filmu  / Staříci
© CinemArt
Ladislav Mrkvička patřil k dlouholetým členům nejdříve Divadla Na zábradlí a posléze Národního divadla. Kromě mnoha divadelních rolí se často objevoval i ve filmu. Debutoval v dramatu Romeo, Julie a tma, aby v 60. letech hrál ve filmech Hlídač dynamituStropIkarie XB 1AtentátBloudění nebo Hotel pro cizince. Po slibně rozjeté filmové kariéře se jeho další účinkování přesunulo spíše do televize.

Hrál v celé řadě televizních filmů a seriálů, z filmových příležitostí jmenujme například snímky Metráček...a pozdravuji vlaštovkyNeohlížej se, jde za námi kůňDostihMalý velký hokejista nebo Svědek umírajícího času. Poslední velkou filmovou rolí získal v loňském dramatu Staříci, za které byl oceněn Český lvem za vedlejší roli. Kromě toho získal v roce 2012 cenu Františka Filipovského za mistrovství v dabingu a v roce 2019 obdržel cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY