TV tipy: Agatha je znovu v akci a podstupuje souboj pohlaví

Vydáno: 11.09.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální týden patří v televizních programech k tomu nejbídnějšímu vůbec, protože premiér je minimum a dostává se znovu na otřepané reprízy. Odpovídá tomu i náš výběr, kde jsou počiny, které by tam opravdu čekal jen málokdo.
Lego DC Super hrdinové: Vesmírný souboj (Lego DC Comics Super Heroes: Justice League - Cosmic Clash) (pátek 11. 9., Nova Cinema, 09.40 - 11.05 / neděle 13. 9., 03.55 - 05.25)

Plakát filmu Lego DC Super hrdinové: Vesmírný souboj / Lego DC Comics Super Heroes: Justice League - Cosmic Clash
© The Movie Database
Tři roky starý animák těží z velké popularity komiksovek zpracovaných ve stylu Lega a na nic víc si de facto nehraje. Režírující Rick Morales v něm spoléhá na svižné tempo, příjemný a jen lehce infantilní humor, vesměs pohodovou atmosféru a v rámci možností i zajímavý příběh plný mnoha slavných superhrdinů. Nechybí ani několik vtipných odkazů na velké hollywoodské hity, ty jsou ale decentní a nikomu moc vadit nemůžou. Jelikož jde o počin mířící přímo na video, technická stránka není úplně dokonalá, nicméně pořád je na vysoké úrovni a diváci se dočkají i několika vizuálních gagů. Možná škoda stopáže, která na první pohled není úplně dlouhá, na ten druhý ale přece jen ano, protože poněkud řídký děj má dost hluchých míst a občas se dostaví nuda. Platí ale pořád to, že více snímek ocení děti. Málo známý tip, který by zasloužil lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Úplně první záběr úvodních titulků je odkazem na úvodní záběr ze série Justice League z roku 2001.

Oficiální trailer filmu Lego DC Super hrdinové: Vesmírný souboj / Lego DC Comics Super Heroes: Justice League - Cosmic Clash
Pat a Mat znovu v akci (sobota 12. 9., ČT :D, 09.30 - 10.45)

Plakát filmu  / Pat a Mat znovu v akci
© Facebook tvůrce
Další celovečerní dobrodružství dvou legendárních kutilů je dva roky staré, oproti těm ostatním se ale příliš nezměnilo. Režisér a scenárista Marek Beneš v něm znovu spoléhá na klasické večerníčkové příběhy, které stárnou jen minimálně a je v nich specifický, převážně vizuální humor. Tyto epizodky propojil jakýmsi dějem, v němž ale postavičky mluví, což úplně nefunguje a ani gagy nejsou tak vtipné. Tempo je nicméně pořád svěží, animace stejně roztomilá a i atmosféra je potřebně pohodová. Bonusem budiž i to, že se tu objeví pár zbrusu nových příběhů, které reflektují moderní techniku. Nejvíc ovšem mrzí absence původního hudebního motivu, který tu citelně chybí. Příjemné probouzení pro celou rodinu a pro ty dříve narozené silná nostalgie.

Zajímavost: Oba hrdiny namluvili Michal Suchánek a Richard Genzer.

Originální trailer filmu Pat a Mat znovu v akci
Táto, sežeň štěně! (sobota 12. 9., ČT1, 14.50 - 16.10 / neděle 13. 9., 06.25 - 07.40)

Plakát filmu  / Táto, sežeň štěně!
© IMDb
Československá rodinná komedie sice pochází z první poloviny šedesátých let, z tehdejší tvorby se ale vymyká. Režisér a spoluscenárista Milan Vošmik v ní nejvíc doplácí na titulní příběh, který je vesměs plytký a naivní i na dětský film a evidentně v něm měl svázané ruce poptávkou doby. Tyto nedostatky se sympaticky snaží kompenzovat tehdy standardně sytými barvami, svižným tempem, střídmou stopáží a několika poměrně vyvedenými slovními hříčkami, které sice působí jako z knihy, ale to příliš nevadí. Na lehkém nadprůměru snímek drží výborné obsazení, v němž hraje prim Miroslav Horníček, který se podílel i na scénáři, a i když je jeho herectví spíše divadelní, zážitek to nijak nekazí. Dále se pak objeví Jiřina ŠejbalováJarmila SmejkalováZdeněk Deyl nebo Jaroslav Marvan. Neškodná a možná lehce úsměvná podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách získal snímek stříbrnou medaili v kategorii pro nejmenší děti.

Ukázka z filmu Táto, sežeň štěně!
Souboj titánů (Clash of the Titans) (sobota 12. 9., Nova, 17.20 - 19.30 / pondělí 14. 9., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / úterý 15. 9., 14.45 - 16.40 / středa 16. 9., 05.10 - 07.05)

Český plakát filmu Souboj titánů / Clash of the Titans
© Facebook tvůrce
Dekádu starý remake oblíbené hollywoodské klasiky je nechvalnou ukázkou toho, jak dopadne předělávka, k níž nikdo nemá pořádný vztah. Režírující Louis Leterrier se v ní definitivně utrhl ze řetězu a rezignoval prakticky na vše. Jediné, čím zaujme, je triková stránka, která tedy není úplně dokonalá, ale je natolik přepálená, až je zábavná. Příběh jinak moc smysl nedává a mění se jen ve sled různých atrakcí, které jsou pouze příležitostí k ukázce již zmiňovaných efektů a velmi solidní vizuální stránky. Tempo je naštěstí dost svižné, takže to celé poměrně rychle uteče, k čemuž pomáhá i několik nechtěně směšných momentů a naprosté ignorování základů řecké mytologie. Atraktivní je obsazení, v jehož hlavní roli se sympaticky snaží Sam Worthington, kterého doplňují střídavě přehrávající Gemma ArtertonLiam NeesonRalph Fiennes nebo Mads Mikkelsen. Při snížení mozkové kapacity a minimálních nárocích ideální záležitost na sobotní podvečer.

Zajímavost: Navrhování Krakena zabralo zhruba pět měsíců.

Český trailer filmu Souboj titánů / Clash of the Titans
Souboj pohlaví (Battle of the Sexes) (sobota 12. 9., Prima Max, 20.00 - 22.40 / neděle 13. 9., 15.10 - 17.45)

Český plakát filmu Souboj pohlaví / Battle of the Sexes
© Facebook tvůrce
Tři roky staré sportovní drama s komediálními prvky zpracovává skutečnou událost ze sedmdesátých let a nejpřekvapivější na něm je, jak je nevýrazné. Režírující dvojka Jonathan Dayton a Valerie Faris si dává záležet na velmi dobré dobové atmosféře a podařilo se jí zachytit i tehdejší společenské nálady, které jsou v mnohém podobné těm dnešním. Naštěstí se nebála ani poněkud odlehčenějšího tónu, z něhož je patrná potřebná, i když velmi lehká nadsázka, proto je trochu škoda, že feministická linie je naproti tomu ukrutně vážná a klade se na ni až přehnaný důraz. Problémem pak je i to, že příběh je předvídatelný i pro ty, co původní událost neznají a chybí mu jakýkoli moment překvapení. Hodně toho ale krom závěrečného tenisového klání zachraňuje obsazení, v němž titulní role ztvárnili výborní Steve Carell a Emma Stone, kterým sekundují třeba Andrea RiseboroughAlan CummingBill Pullman nebo Elisabeth Shue. V nastalé bídě tip týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Tenisový zápas, o němž film vypráví, se svého času stal jedním z nejsledovanějších přenosů všech dob.

Český trailer filmu Souboj pohlaví / Battle of the Sexes
Špunti na vodě (sobota 12. 9., Prima, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu  / Špunti na vodě
© Facebook tvůrce
Tři roky stará tuzemská rodinná komedie je typickým spotřebním diváckým počinem, nicméně není vysloveně špatná, což je na naše poměry skoro zázrak. Režírující Jiří Chlumský v ní dostal k dispozici solidní, ale samozřejmě zoufale předvídatelný příběh, jehož hlavními devízami jsou poměrně příjemný a lehce infantilní humor, svižné tempo, především ale krátká a střídmá stopáž, v níž je čas jen na to nejnutnější, nic se nestihne okoukat a tvůrci se tím pádem vyhýbají absolutním trapnostem. K příjemným dojmům pomáhají i bezstarostná letní atmosféra, celkový nadhled a zdařilý soundtrack. Výsledek by byl ale poloviční bez naprosto přesného obsazení, které drží snímek nad vodou i v těch nejslabších chvílích. V hlavních rolích se totiž objeví Jiří LangmajerPavel LiškaHynek ČermákAnna Polívková a Tatiana Dyková, velmi dobře jsou obsazeny i dětské role, které naštěstí nejsou otravné. Nenáročná podívaná na víkendový večer.

Zajímavost: Jelikož v průběhu natáčení bylo v řekách málo vody, lodičku do pohybu pod vodou uváděli i kaskadéři v neoprenech.

Originální trailer filmu Špunti na vodě
Život je boj (Fighting) (neděle 13. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / pondělí 14. 9., 16.00 - 18.10 / úterý 15. 9., 12.10 - 14.15)

Plakát filmu Život je boj / Fighting
© IMDb
Jedenáct let staré sportovní drama se ve svém žánru nikterak nevymyká a nabízí naprosto standardní a nepřekvapivou podívanou. Režisér a spoluscenárista Dito Montiel v něm vsadil na otřepaný a klišovitý příběh outsidera, který se vyšvihne až na vrchol a spoléhal se především na takřka autentickou atmosféru newyorských ulic, kde se v určitých komunitách znají všichni se všemi. Nejsilnější tak je paradoxně dialogová stránka, která je naprosto přirozená a promyšlená, akční scény naopak trochu zklamou, protože jim chybí potřebný adrenalin a jsou natočeny až moc rutinně. Příjemný je i hudební soundtrack, který je docela chytlavý a k vytvořenému prostředí se dokonale hodí. V hlavních rolích se představí sympatičtí Channing Tatum a Terrence Howard, kteří ale nemají moc co hrát, ty pak doplňují třeba Luis GuzmánBrian WhiteZulay Henao nebo Michael Rivera. Neškodná jednohubka na nedělní večer.

Zajímavost: Během natáčení jedné z bojových scén si Tatum zlomil nos.

Oficiální trailer filmu Život je boj / Fighting
Neumírej sám (Never Die Alone) (neděle 13. 9., Prima, 22.05 - 23.55 / pondělí 14. 9., Prima Max, 00.20 - 02.05)

Plakát filmu Neumírej sám / Never Die Alone
© Amazon.com
Kriminální drama z první poloviny nového milénia se v našich končinách těší lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích, nutno ale říct, že ho hodnotilo o dost diváků méně. Režírující Ernest R. Dickerson se v něm očividně inspiroval klasickými filmy noir, protože používá hodně podobný způsob snímání a svícení, celý děj se navíc odehrává ve tmě a hlavní hrdina ho doprovází svým voiceoverem. Opíral se i o výtečnou atmosféru černošského ghetta, kterou ještě dotváří syrové a až realisticky ztvárněné každodenní násilí. Chybět pochopitelně nesmí ani hiphopový soundtrack. Potěší i dost nečekané příběhové zvraty a zakončení, které je vskutku překvapivé. Výsledku pak pomáhají i hodně střídmá stopáž v kombinaci se svižným tempem. Titulní roli výborně zahrál DMX, jemuž neméně zdatně sekundují Michael EalyDrew SidoraAntwon Tanner nebo David Arquette. Dost možná nedoceněný počin.   

Zajímavost: Ačkoli DMX hraje otce postavy Ealyho, je herec ve skutečnosti jen o tři roky starší než jeho filmový "syn".

Originální trailer filmu Neumírej sám / Never Die Alone
Boj (Krigen) (úterý 15. 9., ČT art, 21.50 - 23.45)

Český plakát filmu Boj / Krigen
© Facebook tvůrce
Dánské válečné drama není úplně jednoduchou podívanou, protože nastoluje těžké morální otázky, na něž neexistuje jednoznačná odpověď. Režisér a scenárista Tobias Lindholm se v něm spoléhal právě na extrémně silný a výtečně vystavený příběh, v němž se dvě linie odehrávající se daleko od sebe výborně protnou v hluboce lidském dramatu. Naprosto fantastická je práce s postavami, na níž si dal tvůrce opravdu záležet a ukazuje na ní, že některá rozhodnutí nelze udělat bez určitých mravních pochybností. Kladem budiž i to, že nevnucuje divákovi nějaký názor, ale nechává mu volné pole působnosti. Škoda, že trochu zklamal po režijní stránce, protože rozjezd je opravdu hodně pomalý a tempo se nepříjemně táhne. A právě v těchto momentech mu pomáhá excelentní obsazení, v němž hrají prim Pilou Asbæk a Tuva Novotny. Druhý zásadnější tip týdne, o němž se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: V rámci příprav navštívil tvůrce afghánský utečenecký tábor v Turecku, kde potkal bývalého příslušníka Talibanu, s nímž později na filmu spolupracoval.

Český trailer filmu Boj / Krigen
Agatha (Agatha) (čtvrtek 17. 9., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu Agatha / Agatha
© IMDb
U nás nepříliš známé drama z konce sedmdesátých let se snaží vyfabulovat, co se v roce 1926 stalo slavné autorce detektivek Agathě Christie, která tehdy na dva týdny zmizela. Svůj potenciál ale úplně nevytěžilo, protože právě příběh je na něm tím nejslabším, protože se v něm toho zase tolik neděje a chybí mu překvapivé momenty a silnější emoce. Režírující Michael Apted v něm tak zaujme hlavně výbornými a na Oscara nominovanými kostýmy, skvělou dobovou atmosférou a hudebním doprovodem. Tempo bohužel není tak svižné, jak by bylo potřeba a i vzhledem k určité režijní odtažitosti a dějové prázdnotě se tak snímek občas nevyhýbá nudě. Hodně toho ale zachraňuje obsazení, v němž hlavní role ztvárnili výborná Vanessa Redgrave a neméně skvělý Dustin Hoffman, které ještě doplnili mimo jiné Timothy DaltonHelen Morse nebo Paul Brooke. Tip pro milovníky lehce konspiračních teorií.  

Zajímavost: Hoffman byl zároveň producentem filmu, projekt se nicméně vymkl jeho kontrole, neboť natáčení provázely problémy s termíny, byl překročen celkový rozpočet a postprodukce měla velké zpoždění. Několikrát chtěl opustit natáčení, nakonec ho hlavně režisér přesvědčil, aby ho dokončil.

Originální trailer filmu Agatha / Agatha


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY