Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let

Vydáno: 21.06.2020 12:00 - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. V druhém díle budou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z období sedmdesátých let 20. století.
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsahuje spoilery.
Nejslavnější sci-fi filmy 60. let najdete zde.

1. Mechanický pomeranč

Malcolm McDowell, Warren Clarke, James Marcus, Michael Tarn ve filmu Mechanický pomeranč / A Clockwork Orange
© Warner Bros.
Stanley Kubrick se tři roky po přelomovém filmu 2001: Vesmírná Odysea vrátil z vesmíru na Zemi, aby natočil jeden z nejoriginálnějších filmů všech dob, který je sice řazen do kategorie sci-fi, ale nejde tu tentokrát o objevování nových světů ve vesmíru, ale o zobrazení života na naší planetě v nedaleké budoucnosti. Kubrick zfilmoval knihu Anthonyho Burgesse, která pojednává o skupině výtržníků z Londýna, která zabijí život poflakováním se, bitkami a krádežemi. Jejich vůdce je démonický Alex DeLarge (Malcolm McDowell), který se jednoho dne obrátí i proti svým druhům. Když je pak Alex při jedné vloupačce chycen, je na něm aplikován speciální program, který ho má přeměnit z násilníka na vzorného člena společnosti. To z něj zároveň učiní bezbrannou oběť. Mechanický pomeranč je pronikavou výpovědí o podstatě lidského chování, a i když jde o sci-fi, je až nepříjemně reálné a stále platné. 
Originální trailer filmu Mechanický pomeranč

2. THX 1138

Fotografie z filmu  / THX 1138
© Warner Bros. Pictures
Ještě před tím, než George Lucas natočil vesmírnou pohádku trhající komerční rekordy, režíroval tuto nepříjemnou vizi budoucnosti, v níž jsou lidé pojmenováni písmeny a čísly a hlídáni robotickou policií dohlížející na to, aby nedocházelo mezi lidmi k fyzickému kontaktu, míněno k aktům lásky. Jeden člověk - THX 1138 (Robert Duvall) toto nařízení poruší, z čehož pro něj vyplynou nepříjemné následky. Sledování THX 1138 je podobně nepříjemný zážitek pro diváka stejně jako děj filmu pro jeho protagonisty, což byl také důvod, proč tento film propadl a Lucas se napříště uchýlil k vstřícenějšímu pojetí sci-fi. 
Originální trailer filmu THX 1138

3. Solaris

Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis ve filmu Solaris / Solyaris
© Mosfilm
Andrej Tarkovskij natočil ruskou odpověď na Kubrickův opus 2001: Vesmírná Odysea, s níž má mnoho společných prvků. Tarkovskij si ovšem vystačí bez složitých triků a vizuálních efektů, vše se odehrává v civilních kulisách vesmírné stanice obíhající kolem planety Solaris. Hlavní postavou je ovdovělý psycholog Kelvin (Donatas Banionis), který má za úkol vyšetřit záhadnou smrt lékaře. Mimo jiné se na lodi setká i se svou mrtvou ženou. Předlohou k filmu byla kniha Stanisława Lema. Solaris není filmem pro každého a skoro tříhodinová délka jeho sledování nijak neusnadňuje. 
Originální trailer filmu Solaris

4. Západní svět

Yul Brynner, Richard Benjamin, James Brolin ve filmu Západní svět / Westworld
© MGM/UA
Westworld natočil spisovatel a filmař Michael Crichton, budoucí autor Jurského parku, podle vlastního scénáře. Lidé mají možnost strávit za tisíc dolarů na den dovolenou v jednom ze tří světů v zabávním parku Delos: ve středověku, ve starověkém Římě a na divokém západě. Dva přátelé, Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) si vyberou Západní svět: dokonalou repliku westernového městečka obývaného věrohodně vypadajícími lidskými roboty. Jednou z atrakcí je pistolník (Yul Brynner), jehož si hosté mohou beztrestně zastřelit. Vše je kontrolováno a řízeno z centra ovládaného vědci. Problém nastane, když se roboti vymknou kontrole a pistolník poté, co zastřelí Blanea, se vydá po stopách Martina. Westworld je první sci-fi, v němž byly použité CGI triky.
Originální trailer filmu Westworld

5. Zardoz

Fotografie z filmu  / Zardoz
© Twentieth Century-Fox 
Jedním z nejzvláštnějších sci-fi filmů, jaké kdy vznikly, je Zardoz pohybující se na pomezí sci-fi a fantasy. Děj filmu se odehrává v postapokalyptické krajině 23. století, kde je společnost rozdělena na barbary a filozofy, kteří díky tomu, že dosáhli nesmrtelnosti, podlehli apatii a nudě. Mnohovrstevnaté dílo natočil klasik světového filmu John Boorman. V hlavních rolích se objevili tehdejší ex-Bond Sean Connery a Charlotte Rampling. Název filmu odkazuje na slavnou pohádku Čaroděj ze země Oz
Originální trailer filmu Zardoz

6. Rollerball

James Caan ve filmu  / Rollerball
© Metro-Goldwyn-Mayer
Kultovní sci-fi snímek neméně známého režiséra Normana Jewisona, za nímž stojí například filmové zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar, se už dočkal dokonce i remaku. Přivádí nás do světa budoucnosti, jemuž vládnou nemilosrdné nadnárodní korporace. K umlčení po zábavě prahnoucích mas slouží brutální sport jménem rollerball. Kdo vítězí, je celosvětovým hrdinou, kdo prohrává, umírá. O žádnou fair play zde nejde, pouze o přežití. A pokud se nějaký z hráčů znelíbí vedení, může očekávat brzkou likvidaci. Anebo se může vzbouřit proti všeobecnému teroru. (oficiální text distributora) V hlavní roli Jonathana E. se objevil kmotrovský herec James Caan. Ve své době byl film nepochopen, dnes můžeme v klidu ocenit jeho vizionářství, s nímž předběhl svou dobu.
Originální trailer filmu Rollerball

7. Blízká setkání třetího druhu

Richard Dreyfuss, Melinda Dillon ve filmu Blízká setkání třetího druhu / Close Encounters of the Third Kind
© Columbia Pictures
Rok 1977 zaznamenal hned dva vrcholy pro žánr sci-fi, zvláště pro téma setkání s mimozemskými civilizacemi. Tím umělecky ambicióznějším byl snímek, které natočilo hollywoodské "zázračné dítě" Steven Spielberg. Pokud bychom hledali film, který ho charakterizuje nejlépe, byl by to právě tento. Šlo o jeho vysněný projekt, na němž pracoval dlouhou dobu. Jak by setkání s mimozemšťany probíhalo, je otázka, která fascinuje lidstvo odjakživa. Spielberg si setkání s nimi představil v přátelském duchu, jeho ufoni jsou roztomilá éterická a inteligentní stvoření, která nemají snahu lidem jakkoliv ublížit. Pokud s touto představou souzníte, pak jsou Blízká setkání třetího druhu filmem pro vás. Mimozemšťany navrhl držitel tří Oscarů Carlo Rambaldi. Z osmi oscarových nominací získal zlatou sošku jen kameraman Vilmos Zsigmond. Spielberg natočil prototyp laskavého filmu pro celou rodinu, což dokazuje i 300 milionů dolarů utržených po celém světě.
Originální trailer filmu Blízká setkání třetího druhu 

8. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star Wars
© 20th Century Fox
Zatímco Spielberg navazoval kontakt s mimozemšťany na seriózní dospělé úrovni, jeho kolega George Lucas poučený fiaskem THX 1138 popustil uzdu fantazii a natočil vesmírnou pohádku, která navždy změnila chod kinematografie. Lucas nezkoumal jestli jsou mimozemšťani skuteční a hodní a rovnou se vydal do vesmíru, aby si stvořil svůj vlastní svět složený ze všech možných i nemožných stvoření, která dosud nebyla na filmovém plátně k vidění. Ve filmu se prosadila celá řada nových tváří jako Harrison FordMark Hamill nebo Carrie Fisher, ale hlavní hvězdou filmu byly do té doby neviděné triky a efekty, které vytvořila Lucasem založená společnost Industrial Light & Magic. Ty byly také oceněné Oscarem stejně jako hudba, kterou složil John Williams. Kromě šesti Oscarů se Star Wars ve své době staly komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob a také zřejmě neznámějším a nejvlivnějším filmem kinematografie. 
Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje 

9. Vetřelec

Tom Skerritt, Sigourney Weaver, John Hurt, Ian Holm ve filmu Vetřelec / Alien
©  20th Century Fox
První část jedné z nejpopulárnějších ság v historii science fiction představuje americkou herečku Sigourney Weaver jako ženu ocelových nervů, předurčenou k boji proti nepřekonatelné bytosti z vesmíru. Posádka kosmické dopravní lodi Nostromo, která míří z obchodních cest zpět na Zemi, je palubním počítačem předčasně probuzena ze spánku. Pasažéři zjišťují, že loď zachytila jakýsi vzdálený signál. Zanedlouho přistanou na pusté planetě, odkud signál pochází, a objeví havarované kosmické plavidlo, v němž najdou podivnou líheň se spoustou velkých vajec. Při zkoumání jednoho z nich se náhle vylíhne zvláštní tvor a přisaje se jednomu členovi posádky na obličej. Jakékoli pokusy zbavit se ho jsou marné, a tak se výprava, jež poruší bezpečnostní předpisy, vrací i se záhadným tvorem na palubu lodi. Ten po pár hodinách zmizí, ale pak se stane cosi úděsného. Při společné večeři se z rozervaného hrudníku postiženého muže vyklube mimozemský organismus a ztratí se neznámo kam. Začíná boj o přežití, v němž jsou členové posádky postupně likvidováni, a proti vetřelci z vesmíru nakonec stojí už jen samotná Ripleyová. (oficiální text distributora) Co dodat? Snad jen to, že Ridley Scott natočil jeden z nejvlivnějších sci-fi hororů všech dob. 
Originální trailer filmu Vetřelec 

10. Star Trek: Film

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley ve filmu Star Trek: Film / Star Trek: The Motion Picture
© Paramount Pictures
Slavná ENTERPRISE se pyšně vznáší ve vesmíru. Neznámý vetřelec zničí tři mohutné Klingonské lodě a kapitán James T. Kirk se vrací do nové Enterprise převzít velení. Všichni se snaží zastavit mimozemského vetřelce na jeho neodvratné cestě k planetě Zemi. (oficiální text distributora) Příznivci televizního seriálu, který se vysílal ve třech sériích v letech 1966 až 1969, se dočkali, když se o třináct let později díky úspěchu Star Wars podívali hrdinové seriálu na filmové plátno a vznikla tak jedna z nejdéle běžících sérií, která neustále v různých podobách pokračuje. První filmovou podobu Star Treku vtisknul veterán Robert Wise a v hlavních rolích se objevili herci ze seriálu William ShatnerLeonard NimoyDeForest Kelley a další. 
Originální trailer filmu Star Trek: Film

Příště: 80. léta


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY