Kinopremiéry: S Bourákem až na krev

Vydáno: 10.06.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Falcon

První premiérou, která by měla po otevření kin nalákat do sedadel vícero diváků, je tuzemská komedie Bourák. Ačkoli jsou recenze naprosto zdrcující, komerční potenciál je obrovský. Pořádnou konkurenci navíc nemá.
Bourák (Falcon)

Plakát filmu  / Bourák
© Falcon
Tuzemská kina se po koronavirové pauze pokusí zaplnit domácí komedie, která podle synopse vypadá vysloveně divácky vstřícně a nenáročně. Lákavě pak zní i zainteresovaní lidé, neboť režisérem je Ondřej Trojan, scenáristou Petr Jarchovský a v hlavní roli se objeví Ivan Trojan, kterého doplní třeba Jiří MacháčekKristýna BokováKateřina WinterováKryštof Hádek nebo Petra Nesvačilová. O to víc překvapí, že recenze a ohlasy jsou naprosto zdrcující a hovoří o tom, že příběh nedává smysl, postrádá jakýkoliv humor a elementární základy filmařského řemesla. Navíc je snímek dost stylizovaný a ona stylizace moc nefunguje. Vzhledem ke zúčastněným docela šok. Potenciální guilty pleasure roku, první divácký postkoronavirový hit a premiéra týdne.

Synopse: Ve Šlukdorfu na severu Čech zavřeli po revoluci všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a prostitutky. V jednom z těchto nonstopů pracuje i osmnáctka Kamila (Veronika Marková), která už má života ve městě, kde chcípl pes, tak akorát dost. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si Bourák (Ivan Trojan). Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým cadillacem, který chodit tančit rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprsenky. Za matkou jí navíc pálí šéf, gangster místního formátu, jemuž evidentně přeskočilo. Kamile tedy dochází, že musí zasáhnout a vzít osud rodiny do svých rukou.

Zajímavost: Petra Nesvačilová se kvůli roli přebarvila na zrzavo.

Oficiální trailer filmu Bourák
To musí být nebe (It Must Be Heaven) (Film Europe)

Český plakát filmu To musí být nebe / It Must Be Heaven
© Film Europe
Koprodukční komedie potěší hlavně festivalové publikum, protože je trošku náročnější a zároveň lehce hraje na politickou notu. Režisérem, scenáristou a představitelem hlavní role je Izraelec Elia Suleiman, který trochu nahlíží na izraelsko-palestinský konflikt a zabývá se i otázkou vlasti a vnitřního domova. Hodnocení jsou poměrně spokojená a hovoří o příjemné podívané, která je docela divácká a ne tak náročná, jak by se mohlo zdát. Je ale jasné, že do kina zajde znalejší publikum, protože příliš není nač lákat. Asi nejzajímavější premiéra týdne.

Synopse: Elia Suleiman utíká z Palestiny a hledá alternativní domov, jen aby si uvědomil, že Palestina je pořád s ním. Příslib nového života se brzy promění v komedii omylů. Ať se vydává jakkoli daleko, od Paříže po New York, něco mu připomíná domov - policie, hraniční kontroly a rasismus nejsou nikdy daleko. A zatímco dělá vše, aby se začlenil do nové společnosti, každý mu neustále připomíná, odkud pochází.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na loňském festivalu v Cannes.

Český trailer filmu To musí být nebe / It Must Be Heaven
Na krev (MasterFilm)

Plakát filmu  / Na krev
© Česká televize
Rostislav Novák Jr. je poměrně výrazná osobnost české kultury, málokdo ale ví, že patří do loutkářského rodu Kopeckých a zastupuje jeho osmou generaci. Společně s bratrem Vítkem navíc dokázal zajistit svému souboru Cirk La Putyka vlastní prostory, což je něco, po čem rod kočovných umělců vždy jen snil. O jeho snaze a až sebezničující vášni, které obětoval takřka vše, vypráví dokument celovečerního debutanta Erika Knoppa. Komentářů a hodnocení k němu zatím moc není a nedá se čekat, že se to nějak výrazně změní. Zájemci si ale určitě snímek v kinech (nebo online) najdou.

Synopse: Dokument zachycuje osmou generaci loutkářského rodu Kopeckých skrze bratry Rostislava Nováka Jr. a Vítka Nováka od roku 2014, kdy získali svůj vlastní prostor pojmenovaný Jatka 78 a poprvé přičichli k ambicióznějším projektům s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka. Jde o příběh o splněném snu, protože Rosťa Novák přinesl po osmi generacích kočovných kumštýřů to, po čem všichni toužili - vlastní prostor, kamenné divadlo.

Oficiální trailer filmu Na krev
Psí láska (Pilot Film)

Plakát filmu  / Psí láska
© Pilot Film
Tuzemský dokument vypadá podle synopse hodně zajímavě, škoda, že do kin přichází bez větší propagace. Jeho hlavní hrdinkou je totiž žena, která se zúčastnila nejdelšího závodu psích spřežení v Evropě, navíc ho odjela se psy, kteří nejsou vyšlechtěni přímo pro tuto disciplínu. Její osudy zaznamenala režisérka a scenáristka Linda Jablonská, která bude určitě spoléhat hlavně na silný příběh a nejspíš i krásnou zasněženou krajinu za polárním kruhem. Ohlasy ani komentáře neexistují a příliš se to nezmění, to ale nevadí, protože ti, kteří mají zájem poznat další zajímavou osobnost, si cestu do kina rozhodně najdou.

Synopse: Jana se vydává na 1200 kilometrů dlouhou trať závodu Finnmarksløpet. Jedná se o nejdelší závod psích spřežení v Evropě. Vyráží s nevelkou šancí závod dokončit, protože je jednou z mála žen na startu, nežije za polárním kruhem trvale a její tým je tvořen výhradně čistokrevnými psy husky, zatímco ostatní závodí přímo s plemeny k tomu vyšlechtěnými. Je opravdu velká zima, polární pláně čas od času pohltí sněhová bouře, psi se boří v závějích a Jana bojuje o poslední zbytky energie na hranici vyčerpání. Přesto se cítí šťastná.

Oficiální trailer filmu Psí láska


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY