Zemřel Max von Sydow

Vydáno: 09.03.2020 16:05 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 90 let zemřel švédský herec Max von Sydow, kterého si můžeme pamatovat z filmů Sedmá pečeť nebo Flash Gordon.
Bengt Ekerot, Max von Sydow ve filmu Sedmá pečeť / Det sjunde insegletMax von Sydow se narodil v roce 1929 ve Švédsku. Počátky jeho kariéry jsou spojené se slavným krajanem Ingmarem Bergmanem. Hrál v jedenácti jeho filmech, z nichž nejslavnější je středověké drama Sedmá pečeť, kde hrál rytíře hrajícího šachy se smrtí. Z dalších filmů, které spolu natočili, jmenujme alespoň snímky Pramen pannyHanba nebo Hodina vlků, kde si zahrál po boku norské herečky Liv Ullmann. Proslavil se ve slavném hororu Vymítač ďábla, kde ztvárnil otce Merrina. Jeho první anglicky mluvenou rolí byl Ježíš Kristus z filmu Největší příběh všech dob.

Od té doby se objevil v celé řadě významných i méně známých amerických filmech, z nichž připomeňme alespoň snímky Tři dny KondoraFlash GordonBarbar ConanDunaHana a její sestrySoudce DreddMinority ReportProkletý ostrov a Star Wars: Síla se probouzí. Zahrál si i v seriálu Hra o trůny. Naposledy se před kamerou objevil ve filmu Kursk.

Max von Sydow, Thomas Horn ve filmu Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko / Extremely Loud & Incredibly CloseVon Sydow byl jako jediný Švéd nominován na Oscara za hlavní roli v neanglicky mluveném filmu - v dánském snímku Pelle Dobyvatel, který získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Podruhé byl nominován za vedlejší roli v dramatu Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko. Zemřel osmého března ve Francii ve věku 90 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY