TV tipy: Starý a neklidný repo men potkává kudrnatou holku Christine, s níž slaví svátek matek

Vydáno: 28.02.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu února a března se v televizích opět dostávají do popředí osvědčené reprízy, proto v našem výběru hrají prim snímky spíše méně známé a ne tak výrazné. Na řadu tak přijdou třeba původní Repo man nebo drama Christine.
96 hodin: Zúčtování (Taken 3) (pátek 28. 2., Prima, 21.45 - 23.55 / sobota 29. 2., 23.25 - 01.45)

Český plakát filmu 96 hodin: Zúčtování / Taken 3Zakončení úspěšné akční trilogie je v zahraničí hodnoceno o něco lépe než u nás, rozhodně ale nejde o nikterak výrazný snímek. Režírující Olivier Megaton v něm dostal k dispozici trochu změněný koncept příběhu a spolehl se na atmosféru, poměrně solidní práci s napětím a svižné tempo. Nejparadoxnější je ovšem to, že výsledek je nejsilnější v momentě, kdy se nic moc neděje a probíhají pouze dialogy. To je dáno především tím, že spolehlivého Liama Neesona v titulní roli doplnil výborný Forest Whitaker, který svou postavu obdařuje značným charismatem, i když není moc dobře napsaná. Dále se pak objeví Famke JanssenMaggie Grace nebo Dougray Scott. Zklamáním je ale akce, která je zoufale špatná a funguje snad jen při přestřelkách a soubojích jeden na jednoho, protože automobilové honičky jsou nepřehledné, chaoticky sestříhané a zcela zbytečné. Absolutně nenáročná jednohubka, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Bojové umění, které se kvůli filmu Neeson naučil, se jmenuje nagasu-do a jedná se o styl, který kombinuje prvky juda, aikida a jiu-jitsu.

Český trailer filmu 96 hodin: Zúčtování / Taken 3
Ruffian (Ruffian) (sobota 29. 2., ČT2, 12.15 - 13.40)

Plakát filmu Ruffian / RuffianTřináct let starý televizní snímek vycházející ze skutečných událostí je nejen u nás skoro neznámý a oficiální cestou se nedá sehnat. Režírující Yves Simoneau se v něm tedy musel spokojit s malým rozpočtem a tím pádem i komornějšími podmínkami, to mu ale nikterak nevadilo. Diváka ohromí především dost silným příběhem, titulním koňským hrdinou, který vypadá nádherně a majestátně a také poměrně slušnou dobovou atmosférou. Opřít se mohl i o svižné tempo a krátkou stopáž, v níž není prostor na zbytečnosti. Největším lákadlem jsou ale brilantní dostihové scény, které mají spád a nechybí jim potřebný adrenalin. V hlavních lidských rolích se objeví Sam Shepard a Frank Whaley. Škoda jen, že tvůrce s postupujícím časem tlačí na city víc a víc a závěr je prvoplánově dojemný. Naprosto raritní záležitost.

Zajímavost: Jelikož Ruffian byla ve skutečnosti dost velká kobyla, ve filmu jí nahradili valachové.

Originální trailer filmu Ruffian / Ruffian
Nazareth - Nekonečný rockový mejdan (sobota 29. 2., ČT art, 20.20 - 21.45 / čtvrtek 5. 3., 02.30 - 03.50)

Český plakát filmu  / Nazareth - Nekonečný rockový mejdanSedm let starý tuzemský dokument je dodnes unikátní tím, že v něm čeští tvůrci natáčeli portrét světoznámé rockové kapely. Režisér a scenárista Miloslav Šmídmajer si v něm získal velkou důvěru všech členů skupiny, kteří ho dokonce pustili do svých domovů a nechali natočit i několik nečekaných a skoro soukromých záběrů a videí. Krom toho se autor rozhodl, že nepůjde standardní dokumentární cestou, ale nechá zúčastněné jen mluvit a vzpomínat, čímž snímek dost oživil a dodal mu tak velmi specifický nádech a až nostalgickou atmosféru. Značnou výhodou je i to, že Nazareth nebyli klasičtí rockeři a po celou kariéru šlo spíše o umírněné umělce, takže jejich vzpomínání je hodně zajímavé a netradiční. Potěší také to, že snímek není plný dat a údajů o prodaných deskách a spoléhá více na lidskost. Jen je třeba vědět, že je určen hlavně pro fanoušky známých muzikantů, protože nováčky moc nezasvětí.

Zajímavost: Kapela funguje na scéně více než čtyřicet let.

Český trailer filmu Nazareth - Nekonečný rockový mejdan
Kudrnatá holka (Curly Sue) (neděle 1. 3., Nova, 09.10 - 11.10 / úterý 3. 3., Nova Cinema, 11.40 - 13.35 / středa 4. 3., 04.50 - 06.45)

Plakát filmu Kudrnatá holka / Curly SueRodinná komedie z počátku devadesátých let je jen lehce nadprůměrnou zábavou a potřebovala by být o něco výraznější. Režisér a scenárista John Hughes v ní rezignoval na veškeré ambice a spolehl se jen a pouze na otřepaná klišé podobných počinů. To tedy znamená, že prim tu hrají svižné tempo, nenáročný situační humor, který je spíše infantilní a pobaví především ty menší diváky a epizodický příběh, který nedává moc smysl a je sledem různých scének nevyrovnané kvality. Ani hlavní hrdinka, kterou velmi dobře ztvárnila Alisan Porter, není úplně sympatická a někdy je vysloveně na hraně snesitelnosti. Nad vodou tak snímek drží pohodová atmosféra, značný nadhled a obsazení, jemuž vévodí výtečný James Belushi. Ideální rodinná záležitost k nedělnímu probouzení.

Zajímavost: Podle některých účastníků bylo natáčení ve znamení hádek režiséra s Belushim, který dokonce odmítal přijít na plac, čímž natáčení na chvíli zcela zastavil.

Oficiální trailer filmu Kudrnatá holka / Curly Sue
Svátek matek (Mother’s Day) (neděle 1. 3., Nova, 17.05 - 19.30 / úterý 3. 3., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / středa 4. 3., 13.15 - 15.35)

Český plakát filmu Svátek matek / Mother's DayČtyři roky staré komediální drama ničím nepřekvapí a i po relativně krátké době od jeho vzniku si na něj dnes málokdo vzpomene. Žánrový klasik Garry Marshall v něm spoléhal na otřepaná klišé, naprosto předvídatelný příběh a vesměs pozitivní atmosféru, která je sice chvílemi hodně protivná, většinou ale nijak nevadí. Opíral se také o svou zkušenost, vše je tedy vizuálně poměrně zdařilé, tempo je svižné a dialogy relativně vypointované. Nejlákavější je nicméně hvězdné herecké obsazení, v němž se objeví Jennifer AnistonKate HudsonJulia RobertsBrittany RobertsonJason Sudeikis nebo Timothy Olyphant. Škoda, že stopáž nebyla tak o dvacet minut kratší, protože zhruba v polovině se snímek mění v regulérní a ubíjející nudu. Tip spíše pro ženy, o němž detaily prozradí naše recenze.

Zajímavost: Režisér zemřel krátce po natočení filmu.

Český trailer filmu Svátek matek / Mother’s Day
Staří a neklidní (The Maiden Heist) (pondělí 2. 3., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 3. 3., 15.55 - 17.50)

Plakát filmu Staří a neklidní / The Maiden HeistPřes dekádu stará kriminální komedie je hodnocena jen lehce nadprůměrně a nepatří k těm nejvýraznějším žánrovkám. Na vině je především režírující Peter Hewitt, který otřepané zápletce nedokázal dodat potřebné tempo, napětí a akci a nenatočil jedinou déle zapamatovatelnou scénu. Problematický je i samotný příběh, který sice není úplně špatně napsaný, jen nereflektuje důchodový věk hlavních hrdinů, proto působí nedůvěryhodně a někdy až nechtěně směšně, navíc mu chybí pořádná pointa. Nad vodou tak výsledek drží střídmá stopáž, několik humorných a poměrně vypointovaných dialogů a situací, především ale obsazení, v jehož hlavních rolích se objeví Morgan FreemanChristopher Walken a William H. Macy, kterým zdatně sekundují Marcia Gay HardenWynn Everett nebo Joseph McKenna. Další nenáročná záležitost. 

Zajímavost: Obraz, který chtějí hrdinové ukrást, vznikl speciálně pro film a namaloval ho americký realistický malíř Jeremy Lipking.

Originální trailer filmu Staří a neklidní / The Maiden Heist
Christine (Christine) (pondělí 2. 3., Nova Cinema, 21.55 - 00.05)

Plakát filmu Christine / ChristineBritsko-americké životopisné drama s trošku zaměnitelným názvem u nás není příliš známé a nedá se sehnat oficiální cestou, což je trochu škoda. Režírující Antonio Campos v něm spoléhal na potemnělou a depresivní atmosféru, pomalejší tempo a hodně silný příběh, který zapůsobí tím víc, čím méně toho o něm divák ví. Potěší také to, že tvůrce nikterak neexhibuje a vsadil na civilnost celého tématu a akcentuje jeho morální přesah, který donutí k zamyšlení. V hlavní roli totálně exceluje mrazivá Rebecca Hall, která zastiňuje všechny ostatní, mezi nimiž se objeví Michael C. HallTracy Letts nebo Maria Dizzia. Dojem bohužel sráží trochu přetažená stopáž, kolísavé tempo a několik hluchých míst. Neznámý počin na pondělní večer.  

Zajímavost: Scenárista Craig Shilowich příběh sepsal též proto, že stejně jako hlavní hrdinka i on v průběhu své puberty trpěl těžkými depresemi.

Oficiální trailer filmu Christine / Christine
Iba deň (pondělí 2. 3., ČT art, 23.10 - 00.35)

Plakát filmu  / Iba deňZcela zapomenuté těsně předrevoluční povídkové drama je solidní ukázkou normalizační slovenské kinematografie. Tři režijní debutanti Vladimír ŠtricKvetoslav Hečko a Michal Ruttkay v něm natočili tři různé příběhy, které propojuje osud jedné bigbítové kapely. Body sbírají hlavně až autentickou a syrovou atmosférou končícího socialismu a tehdejšího běžného života na Slovensku, chytrým humorem, vtipnými dialogy, relativně svižným tempem, skvělou kamerou a hodně zajímavým hudebním doprovodem. K dobru jim budiž přičteno i to, že absolutně rezignovali na jakýkoli sentiment a nostalgii a vše zobrazují maximálně reálně. V hlavních rolích se objeví Pavel Zedníček a Miroslav Donutil, jejichž výkon trochu degraduje slovenský dabing, oba pak doplňuje Jaroslav Filip. Škoda jen toho, že autoři trochu zapomněli na děj, který je příliš fádní, nezajímavý a koresponduje spíše s průměrnou historkou. Další opomíjený počin.

Zajímavost: Původní název filmu byl Traja do kvarteta.

Ukázka z filmu Iba deň
Repo Man (Repo Man) (úterý 3. 3., ČT2, 00.35 - 02.05)

Plakát filmu Repo Man / Repo ManKriminální sci-fi komedie z první poloviny osmdesátých let není ve zbytku světa tolik známá a hodnocená je jen průměrně, v USA jde ale o jeden z nejkultovnějších filmů a jeho hodnocení je diametrálně odlišné. Celovečerně debutující režisér a scenárista Alex Cox v něm vůbec nic neřešil a natočil a napsal bizarní příběh, který nedává moc smysl, vše je v něm možné a dotaženo do totálního absurdna, opíral se o poctivou dobovou a zároveň přiznaně brakovou atmosféru, svižné tempo, zajímavou vizuální stránku, energický a úderný soundtrack plný hitů své doby a hodně specifický humor, který vychází z reality. Ústřední role si zahráli Harry Dean Stanton a Emilio Estevez, které doplnili třeba Tracey WalterOlivia Barash nebo Sy Richardson. Vše výše zmíněné může být zároveň bráno jako negativum. Ryze kultovní záležitost.

Zajímavost: Všichni repo meni (s výjimkou hlavní postavy) jsou pojmenováni po pivu.

Originální trailer filmu Repo Man / Repo Man
Propustka do půlnoci (Cinderella Liberty) (čtvrtek 5. 3., ČT art, 22.30 - 00.25)

Plakát filmu Propustka do půlnoci / Cinderella LibertyRomantické drama z první poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku známé velice málo a na svou dobu je překvapivě umírněné a nekonfilktní. Režírující Mark Rydell v něm vycházel z předlohy Darryla Ponicsana a po většinu stopáže točí bezproblémové rodinné drama, kterému značně obrušuje hrany a snaží se, aby se zavděčil širokému diváckému spektru. To je na jednu stranu příjemné, protože je šance si vychutnat výbornou dobovou atmosféru, na Oscara nominovanou hudbu a krásnou kameru Vilmose Zsigmonda, na tu druhou ale snímku chybí jakýkoli konflikt a příběhový náboj. Dominantní tak jsou herecké výkony, jimž kraluje na Oscara nominovaná Marsha Mason, které sekundují James CaanEli Wallach nebo Burt Young. Nenápadná záležitost.

Zajímavost: V námořnickém slangu znamená původní název filmu dočasné opuštění lodi nebo přístavu, které končí o půlnoci posledního dne.

Televizní spot filmu Propustka do půlnoci / Cinderella Liberty


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY