Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2000-2009

Vydáno: 01.02.2020 10:30 - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

V letech 2000 až 2009 vznikla celá řada filmů, které si rádi pustíme i dnes - filmy, z jejichž kouzla nic nezmizelo. Pojďme si připomenout desítku těch komerčně nejúspěšnějších v tomto období.
Každý rok představuje film, který dominoval v celosvětových tržbách.

1. Mission: Impossible II. (2000)

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible II. / Mission: Impossible IIUž první Mission: Impossible měla velmi slušný komerční ohlas a v roce 1996 se stala třetím nejvýdělečnějším filmem roku, ale až o čtyři roky starší dvojka, kterou natočil v té době v Hollywoodu přítomný honkongský klasik John Woo, dominovala tržbám toho roku, kdy měly například premiéru filmy jako Gladiátor a Trosečník, které skončily na druhém a třetím místě. M:I2 dokázala v USA překonat hranici 200 milionů a celosvětově pak vydělala 546 milionů. Americké tržby (215 mil.) dokázal z celé série překonat až předloňský Mission: Impossible - Fallout, který tam utržil 220 mil. 

Originální trailer filmu Mission: Impossible II.
2. Harry Potter a Kámen mudrců (2001)

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson ve filmu Harry Potter a Kámen mudrců / Harry Potter and the Sorcerer's StoneV roce 2001 se o dominanci u pokladen kin porvaly první díly dvou rodících se sérií - Harryho Pottera a Pána prstenů. Z tohoto klání nakonec vítězně vešel čarodějnický učeň z Bradavic Harry Potter (Daniel Radcliffe) podle knihy J. K. Rowling. První díl režíroval hitmaker z 90. let Chris Columbus, autor filmů Sám doma a Mrs. Doubtfire, ale na fenomenálním úspěchu Harryho Pottera se podepsala hlavně popularita předlohy a obrovský hype, který provázel vznik filmu. Nakonec první Harry Potter vydělal téměř jednu miliardu dolarů (zhruba 975 milionů), což bylo o více jak 100 milionů více než tržby Pána prstenů: Společenstva prstenu

Originální trailer filmu Harry Potter a Kámen mudrců 
3. Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Fotografie z filmu Pán prstenů: Dvě věže / The Lord of the Rings: The Two Towers - Skřeti, jeden z Morgothových výtvorů v UtumnuV příštím roce se situace otočila. Druhý díl Pána prstenů porazil u pokladen kin druhý díl Harryho Pottera. Rozdíl činil necelých padesát milionů. "Dvě věže" utržily 926 milionů, zatímco Harry Potter a Tajemná komnata necelých 880 milionů. Z třetího místa jim šlapal na paty Spider-Man, další komerční hit toho roku.

Originální trailer filmu Pán prstenů: Dvě věže
4. Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Viggo Mortensen, Liv Tyler ve filmu Pán prstenů: Návrat krále / The Lord of the Rings: The Return of the KingRok 2003 opanoval suverénně Peter Jackson se závěrečným dílem své trilogie, který utržil 1,1 miliardy (po Titanicu teprve druhý film, který překonal hranici 1 miliardy) a kromě toho si ještě odnesl rekordních jedenáct Oscarů. Z druhého místa dotíral Disney s pixarovkou Hledá se Nemo a na třetím místě skončil Matrix Reloaded. Celkově byla Jacksonova trilogie neobyčejně úspěšná, když při rozpočtu všech tří filmů (281 mil.) vydělala 2,9 miliardy dolarů.

Originální trailer filmu Pán prstenů: Návrat krále 
5. Shrek 2 (2004)

Fotografie z filmu Shrek 2 / Shrek 2V roce 2004 se na vrchol žebříčku tržeb vyšvihl animovaný zelený obr Shrek od studia Dreamworks, který dokázal vydělat téměř 920 milionů. Na druhém místě se 796 miliony skončil Harry Potter a vězeň z Azkabanu a na trojce se 783 miliony Spider-Man 2. Shrek 2 byl až do roku 2010 komerčně nejúspěšnějším animovaným filmem. 

Originální trailer filmu Shrek 2
6. Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)

Daniel Radcliffe, Rupert Grint ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár / Harry Potter and the Goblet of FireČtvrtý díl Harryho Pottera znamenal návrat této série na úplný vrchol s tržbami 897 milionů. Režii převzal po Chrisu Colmbusovi a Alfonsovi Cuaronovi Mike Newell. Na druhém místě skončil závěrečný díl prequelové SW trilogie Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů s 848 miliony a trojce se umístil Disneyho film Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň se 745 miliony. 

Originální trailer filmu Harry Potter a Ohnivý pohár
7. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006)

Johnny Depp ve filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže / Pirates of the Caribbean: Dead Man's ChestRok 2006 ovládl druhý díl Disneyho Pirátů z Karibiku, který jako třetí snímek historie (po Titanicu a Pánovi prstenů: Návratu krále) překonal hranici jedné miliardy. Na druhém místě skončila "langdonovka" Šifra mistra Leonarda se 758 miliony. Třetí místo pak zbylo na animák Doba ledová 2: Obleva s 660 miliony.

 

Originální trailer filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
8. Piráti z Karibiku - Na konci světa (2007)

Johnny Depp, Orlando Bloom ve filmu Piráti z Karibiku - Na konci světa / Pirates of the Caribbean: At World's EndTaké rok 2007 patřil Pirátům z Karibiku. Třetí díl, opět v režii Gora Verbinského, porazil o 23 milionů pátý díl Harryho Pottera, když utržil 963 milionů oproti 940 milionům Harryho Pottera a Fénixova řádu. Třetí místo si 890 miliony urval Spider-Man 3, který byl mimochodem s rozpočtem 258 milionů jedním z nejdražších filmů, které do té doby vznikly. 

Originální trailer filmu Piráti z Karibiku - Na konci světa
9. Temný rytíř (2008)

Heath Ledger ve filmu Temný rytíř / The Dark KnightRok 2008 ovládl Christopher Nolan a Temný rytíř, druhý díl jeho batmanovské trilogie, v níž se ve své předposlední roli objevil Heath Ledger, posmrtně oceněný Oscarem za roli Jokera. Temný rytíř při svém původním uvedení vydělal 997 milionů. O rok později, při znovuvedení v IMAX kinech překonal hranici 1 miliardy. Na druhém místě se 786 miliony skončil Indiana Jones a království křišťálové lebky a trojka s 631 miliony patřila animáku Kung Fu Panda

Originální trailer filmu Temný rytíř
10. Avatar (2009)

Sam Worthington, Zoe Saldana ve filmu Avatar / AvatarByl to znovu James Cameron, který přepisoval historické tabulky. Jeho sci-fi snímek Avatar uletěl nejen své konkurenci v tom roce, ale i všem ostatním a stal se s tržbami 2,7 miliardy komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob a tento rekord držel až do minulého roku. Na druhém místě skončil s 934 miliony Harry Potter a Princ dvojí krve a na trojce pak Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů

Originální trailer filmu Avatar

Komerčně nejúspěšnější filmy 70. let najdete zde.
Komerčně nejúspěšnější filmy 80. let najdete zde.
Komerčně nejúspěšnější filmy 90. let najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY