Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 1. 2020 - 16. 1. 2020

TV tipy: Mimoni a Pennywise obhlíží horizont události

Vydáno: 10.01.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: New Line Cinema

Aktuální televizní nabídka už není tak bohatá jako v předcházejících týdnech, je nicméně poměrně zajímavá. Nejvíc překvapí asi premiérové zařazení první části kingovského hororu To, dětem nepochybně udělají radost Mimoni.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Horizont události (Event Horizon) (pátek 10. 1., ČT2, 23.20 - 00.35)

Plakát filmu Horizont události / Event HorizonSci-fi horor z druhé poloviny devadesátých let je trochu nedoceněný a dodnes zůstává jedním z nejlepších režijních počinů Paula W.S. Andersona. Ten uchvátí hlavně na začátku, kdy rozehrává hodně zajímavý a tajemný příběh s velkým potenciálem, opírá se o hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosféru, pomalejší tempo a z dnešního pohledu poměrně nekompromisní brutalitu. Své dělají i parádní hudba Michaela Kamena a velmi slušná kamera. O to víc mrzí, že druhá polovina snímku se hlavně kvůli producentským zásahům změnila na prostou a velmi tupou béčkovou vyvražďovačku, která má sice styl a je svižná, zároveň ale nedává moc smysl a načrtnutou autorskou vizi zcela zadupává. Dojem tak částečně napraví snesitelná stopáž a výborné obsazení, v němž hrají prim Laurence FishburneSam NeillKathleen Quinlan a Joely Richardson. Nenáročná zábava na konec pracovního týdne, která ale měla být něčím víc.    

Zajímavost: Postprodukce snímku zabrala dlouhých deset měsíců.

Originální trailer filmu Horizont události / Event Horizon
Mimoni (Minions) (sobota 11. 1., Nova, 17.45 - 19.30 / pondělí 13. 1., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 14. 1., 14.15 - 15.55)

Český plakát filmu Mimoni / MinionsPět let starý animák jednoznačně těží z obrovské popularity žlutých tvorů, kteří jsou od té doby snad úplně všude. Jeho největším problémem nicméně zůstává fakt, že hlavní postavičky jsou vtipné v krátkých skečích a jakožto vedlejší figurky, celovečerní stopáž ale neutáhnou. Režírující duo Kyle Balda a Pierre Coffin se sice sympaticky snaží a snímku dopřává svěží tempo, vyměřuje snesitelnou a střídmou stopáž a pochopitelně se opírá o dokonalou audiovizuální stránku a animaci, nedostatky ale zakrýt úplně nedokáže. Je škoda, že výsledek je překvapivě rozpolcen i v divácké cílové skupině, protože zatímco většina vtípků a gagů je vysloveně infantilní, děj a různé popkulturní odkazy se snaží oslovit spíše dospělé publikum. Tento přístup se tak vzájemně přebíjí a celé to pak působí mírně rozpačitě. Svou úlohu ale poměrně příjemná záležitost splní a jako rodinná zábava na víkendový podvečer je naprosto ideální, o čemž by měla přesvědčit i naše recenze.  

Zajímavost: Původně měli být Mimoni hloupí mlčící obrové.

Oficiální český trailer filmu Mimoni / Minions
To (It) (sobota 11. 1., Nova Cinema, 22.10 - 00.40 / pondělí 13. 1., 00.35 - 02.55)

Český plakát filmu To / ItPřed třemi lety vznikla adaptace rozsáhlého hororového románu Stephena Kinga, která byla rozdělena na dva víceméně samostatné díly. Ten první se věnuje dětským hrdinům a právě v tom spočívá jeho největší kouzlo. Režírující Andy Muschietti v něm výborně zachytil typicky kingovskou nostalgickou atmosféru, na jejímž pozadí se ale skrývá velké zlo. Svůj počin pak postavil na určité dětské naivitě, humoru a připomínání období prvních lásek a vážnějších starostí. Výtečně se mu také podařilo snímek obsadit přirozenými dětskými herci, mezi kterými funguje báječná kooperace a jejich vzájemné vztahy jsou o to působivější. Poměrně děsivý je i Bill Skarsgård jako klaun Pennywise, ačkoli někdy mohl trochu přidat. Malinko škoda pak je, že tvůrce až moc spoléhá na lekačky, které jsou tedy někdy vynikající a z filmu celkově pak není cítit ona potřebná osudovost. Dojem lehce kazí konec, který sice obsahuje emočně asi nejsilnější scénu, je ale zbytečně na efekt. Tip týdne, který mohl být o něco kratší, a o němž se více dozvíte z naší recenze.     

Zajímavost: Postava Pennywise za celý film ani jednou nemrkne.

Český trailer filmu To / It
Kočka na rozpálené plechové střeše (Cat on a Hot Tin Roof) (sobota 11. 1., ČT art, 23.10 - 01.35)

Plakát filmu Kočka na rozpálené plechové střeše / Cat on a Hot Tin RoofNejen u nás neznámé drama z první poloviny osmdesátých let je jednou z adaptací slavné divadelní hry Tennesseeho Williamse a objektivně je asi tou nejslabší. Režírující Jack Hofsiss v ní byl hodně limitován, protože natáčel pro televizi a výsledkem je spíše jakási inscenace, která nemá moc dobrou vizuální stránku a extrémně nízký rozpočet je na ní zkrátka znát. To ale tolik nevadí, protože nestárnoucí příběh je natolik silný a dialogy natolik precizní a vypointované, že většina diváků se nudit nebude a užije si i pomalejší tempo. Jak už to tak u podobných snímků bývá, naprosto stěžejní bylo obsazení, které se v tomto případě povedlo na výbornou, protože ústřední pár ztvárnili Jessica Lange a Tommy Lee Jones, mezi nimiž funguje potřebná chemie a zejména výkon ženské části páru je naprosto fascinující. Dále se pak objeví třeba Rip TornKim Stanley nebo Penny Fuller. Lehce zklame snad jen to, že autor se předlohy držel úplně přesně a příliš se nesnažil o nějaké filmové prostředky, kterými by trochu osvěžil strojenou divadelnost. Tip pro milovníky klasiky. 

Zajímavost: Premiéru měl ve své domovině snímek 19. srpna 1984.

Ukázka z filmu není dostupná.

Tři mušketýři (The Three Musketeers) (neděle 12. 1., Nova, 17.30 - 19.30 / pondělí 13. 1., Nova Cinema, 16.25 - 18.20)

Plakát filmu Tři mušketýři / The Three MusketeersTypicky hollywoodská adaptace slavného románu Alexandra Dumase pochází z první poloviny devadesátých let a zatímco u nás má spíše průměrná hodnocení, na zahraničních databázích je na tom podstatně lépe. Důvodem je samozřejmě fakt, že režírující Stephen Herek s předlohou nakládal hodně volně a soustředil se především na svižné tempo, velké množství solidní akce a velkolepou výpravu. Někoho zřejmě urazí i celková odlehčenost díla, které ve výsledku připomíná nenáročnou rodinnou pohádku a spoléhá se na až příliš jednoduchý humor a velká množství otřepaných klišé. Nejlákavějším prvkem zůstává hvězdné obsazení, v němž se objevili Charlie SheenKiefer SutherlandChris O'DonnellOliver PlattTim Curry nebo Rebecca De Mornay. V kontextu celého snímku pak působí nepochopitelně občasná snaha tvůrců brát se až moc vážně, což je nechtěně směšné. Tip pro velmi tolerantní diváky.

Zajímavost: SutherlandPlatt a O'Donnell podstoupili šestitýdenní výcvik šermu a jízdy na koni.

Originální trailer filmu Tři mušketýři / The Three Musketeers
Felix a Rose - Láska po francouzsku (Décalage horaire) (neděle 12. 1., Barrandov, 21.00 - 22.40)

Plakát filmu Felix a Rose - Láska po francouzsku / Décalage horaireBritsko-francouzská romantická komedie z počátku milénia je dnes skoro zapomenutá a postupem času úplně zapadla. A není se co divit, protože je strašně nevýrazná a chybí jí jakákoli osobitost a tvůrčí invence. Režisérka a spoluscenáristka Danièle Thompson v ní tedy nedělá nic špatně a nemá problém s vytvořením potřebně romantické atmosféry a spoléhá se i na volnější tempo a příjemný humor, jen se zkrátka až moc drží při zemi, absolutně ničím nepřekvapí a ústřední příběh je poměrně fajn, jenže klišovitý a předvídatelný. Dialogy jsou ovšem na druhou stranu jako by ze života a nešustí papírem a stopáž je příjemně střídmá a není v ní čas na příliš hluchých míst. Naprosto klíčové bylo obsazení titulních rolí, které ztvárnili výborní Jean Reno a Juliette Binoche, mezi nimiž funguje potřebná chemie a jejichž charisma je natolik velké, že většinu nedokonalostí vykompenzuje. To ostatně platí i o hudbě Erica Serry. Naprosto neškodná jednohubka. 

Zajímavost: Autorka psala scénář už začátkem devadesátých let, kdy měl být zrealizován jedním z hollywoodských studií. 

Originální trailer filmu Felix a Rose - Láska po francouzsku / Décalage horaire
Tenkrát o Vánocích (neděle 12. 1., ČT art, 21.00 - 22.25)

Plakát filmu  / Tenkrát o VánocíchZapomenuté a skoro neznámé československé válečné drama z konce padesátých let překvapí svou apolitičností. Tehdy stále začínající režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa se v něm absolutně vyhnul jakékoli propagandě, válku nikterak neidealizoval a ani vojáci v něm nejsou moc heroizováni. Opíral se při tom i o poměrně svižné tempo, střídmou stopáž a naprosto unikátní vánoční atmosféru, v níž je ale pochopitelně o něco víc smutku. Nezajímá ho ani tak akce, které je tu velmi málo, jako spíše vztahy mezi jednotlivými vojáky a jejich psychologie. Hlavní roli výtečně ztvárnil Otomar Korbelář, jemuž sekundují třeba Rudolf Deyl ml.Petr HaničinecJiří SovákJiří Vala nebo Vladimír Menšík. Zub času je tedy na výsledku většinou hodně znát a celé to mohlo být mnohem méně patetické, to ale na tom, že jde o zajímavý a jen raritně vysílaný počin, nic nemění.  

Zajímavost: Korbelář skutečně bojoval v Pražském povstání v květnu 1945.

Ukákza z filmu Tenkrát o Vánocích
Tatarská poušť (Il deserto dei tartari) (úterý 14. 1., ČT art, 22.00 - 00.15)

Plakát filmu Tatarská poušť / Il deserto dei tartariKoprodukční válečné drama z druhé poloviny sedmdesátých let je u nás takřka neznámé a vysílá se jen velmi zřídka. A není se co divit, protože jde o poměrně náročnou podívanou, která určitě neosloví každého. Režírující Valerio Zurlini v něm vychází z románu Dina Buzzatiho a snaží se zachovat jeho myšlenkovou hloubku a významovou nejednoznačnost. To se mu překvapivě docela daří, daní jsou ale hodně pomalé tempo, často používaná symbolika a záměrná nedořečenost mnoha podzápletek. Tvůrce nicméně zcela okouzlí specifickou hypnotickou až meditativní atmosférou, která nabízí určitý nádech tajemna, ač se v příběhu s žádnými záhadami nepracuje, vše ještě dotváří jako vždy výtečná hudba Ennia Morriconeho. Třešničkou na dortu pak je obsazení, v němž se objeví Jacques PerrinVittorio GassmanGiuliano GemmaHelmut GriemPhilippe NoiretMax von Sydow nebo Jean-Louis Trintignant. Škoda jen snad přílišné epizodičnosti děje a trochu přetažené stopáže. Tip pro přemýšlivější publikum.  

Zajímavost: Do jedné z rolí byl zvažován i Laurence Olivier.

Originální trailer filmu Tatarská poušť / Il deserto dei tartari
V bolestech (Afflicted) (úterý 14. 1., Nova Cinema, 23.10 - 00.35 / pátek 17. 1., 01.40 - 05.30)

Plakát filmu V bolestech / AfflictedSedm let starý kanadsko-americký horor se veze na tehdy populární vlně found footage filmů a ve svém subžánru patří k tomu lepšímu, i když se názory na něj poměrně dost liší. Režijní, scenáristická i hlavní herecká dvojice Derek Lee a Clif Prowse si snímek sama financovala, takže nemusela dělat žádné kompromisy. To je na jednu stranu potěšující, protože výsledek je tak dost krvavý a brutální, zajímavě kombinuje hororové momenty a ty komické, funguje v něm hutná atmosféra a poměrně chytře je vyřešen nešvar podobných filmů, tj. neustálé natáčení ruční kamerou i v těch nejméně pravděpodobných chvílích. Na druhou stranu to ale pochopitelně tvůrce limituje, protože nízký rozpočet je znát prakticky v každém záběru a výsledek by potřeboval dramaturga, který by ho trochu "učesal". Větší spokojenosti pak brání i toporné a nepříliš věrohodné výkony obou tvůrců, což ale tolik nevadí, protože stopáž je příjemně střídmá a tempo svižné. Trocha děsu na úterní večer.

Zajímavost: Na MFF v Torontu 2013 získal snímek Cenu poroty za nejlepší kanadský celovečerní debut. 

Oficiální trailer filmu V bolestech / Afflicted
Příslib (The Promise) (středa 15. 1., Prima Max, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Příslib / The PromiseAmericko-španělské historické drama je u nás známé jen velmi málo a neobjevilo se ani na žádném oficiálním nosiči. Režisér a spoluscenárista Terry George v něm sice vychází ze skutečných událostí, z těch ale bohužel nedokáže vytěžit tolik, kolik by si téma zasloužilo. Opřít se tedy může o parádní dobovou atmosféru, krásnou výpravu a velmi dobře zvolené lokace, jeho režie je ale málo odvážná a bojácná. Silný příběh, který má velký potenciál, nepochopitelně drolí zbytečná romantická linie, která se do něj příliš nehodí a díky ní pak snímek působí jako trochu lepší telenovela. I vzhledem k pomalejšímu tempu a poměrně štědré stopáži se dost vleče a chybí mu jakákoli zajímavější a výraznější scéna. Nad vodou tak výsledek drží především velmi dobré obsazení, v němž hrají prim Oscar IsaacChristian Bale a Charlotte Lebon, objeví se ale třeba i Tom Hollander nebo Jean Reno. Rozpačitá záležitost, která promarnila svůj potenciál. 

Zajímavost: Natáčení snímku zabralo dvaasedmdesát dní.

Oficiální trailer filmu Příslib / The Promise

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Boy Kills World (09.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu