Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 7. 2019 - 25. 7. 2019

TV tipy: Mladí muži za pultem jsou podfukáři trpící ztrátou paměti

Vydáno: 19.07.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny jsou v plném proudu, což znamená, že v televizích se toho moc neděje a spoléhá se na osvědčené reprízy. V tomto týdnu tak zaujmou jen premiéroví druzí Podfukáři a uvedení kultovní komedie Mladí muži za pultem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak prorazit v reklamě (How to Get Ahead in Advertising) (pátek 19. 7., ČT art, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Jak prorazit v reklamě / How to Get Ahead in AdvertisingBritská komedie z konce osmdesátých let je u nás absolutně neznámá, což je trochu škoda. Režisér a scenárista Bruce Robinson se v ní pustil do nekompromisní satiry reklamního průmyslu a lidí, kteří se v něm pohybují a opravdu si nebral servítky. Ačkoli ústřední námět je vhodný spíše pro povídku a středometrážní stopáž, dokázal ji prodat natolik atraktivně a zajímavě, že celovečerní délka tolik nevadí. Nejvíc ale baví v první polovině, kdy je kadence humoru dost velká, tempo svižné a originální tematika se příjemně rozjíždí a láká k dalšímu sledování. Postupem času ale děj trochu zpomaluje a hrany se otupují a určité limity scénáře jsou znát. Někomu může vadit i to, že snímek je ke konci hodně depresivní, temný až zlý a nedává mnoho naděje. V hlavní roli exceluje Richard E. Grant, kterému zdatně sekundují třeba Rachel WardRichard Wilson nebo John Shrapnel. Pozapomenutá záležitost.

Zajímavost: Klasický Aston Martin, který je vidět v garáži hlavního hrdiny, patří ve skutečnosti autorovi filmu.

Originální trailer filmu Jak prorazit v reklamě / How to Get Ahead in Advertising
Vraždy na domácí frontě (Murder on the Home Front) (sobota 20. 7., Nova Cinema, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Vraždy na domácí frontě / Murder on the Home FrontŠest let starý britský thriller je ryze televizní záležitostí a u nás je znám jen velmi málo. Režírující Geoffrey Sax si byl dobře vědom možností malé obrazovky, takže se spolehl především na atraktivní detektivní zápletku, která se odehrává během druhé světové války, tudíž mohl vytvořit i hutnou atmosféru nejistoty a strachu, a které nechybí poměrně překvapivá pointa. Opřít se mohl i o sympatické hrdiny, solidní výpravu, svižné tempo a poměrně slušnou kameru. Titulní role ztvárnili spolehliví a civilní Patrick Kennedy a Tamzin Merchant, mezi kterými také funguje potřebná chemie. Potěší i to, že autoři se vážný příběh snaží odlehčit nenuceným humorem, což se jim poměrně daří. Jen je škoda, že po celou dobu absentuje napětí a s blížícím se koncem je vše zbytečně překotné a mnohdy nedořečené. Další neznámý tip.  

Zajímavost: Britská televizní premiéra filmu proběhla 9. května 2013.

Televizní spot filmu Vraždy na domácí frontě / Murder on the Home Front
Mladí muži za pultem (Clerks) (sobota 20. 7., ČT art, 23.00 - 00.35)

Plakát filmu Mladí muži za pultem / ClerksPětadvacet let stará americká nezávislá komedie je označována jako kultovní, k jako jedné z mála k ní toto označení ale opravdu sedí. Tehdy debutující režisér a scenárista Kevin Smith v ní získal posléze miliony fanoušků, protože se mu v ní povedlo zachytit obyčejný život obyčejných mladých lidí, kteří hledají své místo ve světě, jsou filmovými fanoušky a zároveň společenskými outsidery. V příběhu se tedy nic zásadního neděje, v tom ale spočívá jeho kouzlo, neboť každý dialog a každá situace jsou výtečně vypointované, obsahují nějakou údernou a mnohdy zlidovělou hlášku a vše je tak absurdní, až to působí uvěřitelně. Výsledku pomáhají i značný tvůrčí nadhled a nádherná černobílá kamera, která mu dodává velmi specifickou atmosféru. Skvostné jsou též herecké výkony, které kromě samotného autora obstarávají třeba Jason MewesBrian O'HalloranJeff Anderson nebo Marilyn Ghigliotti. Dnes už legendární prvotina.

Zajímavost: Film vznikl za zhruba sedmadvacet tisíc dolarů v krámku, kde autor pracoval a také ho tam každou noc stříhal.

Oficiální trailer filmu Mladí muži za pultem / Clerks
Strašidla z vikýře (neděle 21. 7., Nova, 12.05 - 13.45 / úterý 23. 7., Nova Cinema, 16.50 - 18.30)

Plakát filmu  / Strašidla z vikýřeČeskoslovenská rodinná komedie z konce osmdesátých let sice už trochu zastarala, na prázdniny je ale ideální. Režírující Radim Cvrček v ní nejspíš chtěl natočit upřímnou a pohodovou pohádku, místo toho ale částečně představil jakousi socialistickou sondu do života jedné malé vsi a jejích obyvatel, což ovšem nikterak zásadně nevadí. Pomohl si hlavně příjemnou atmosférou, značným nadhledem, decentním nádechem nadpřirozena, které tady působí roztomile a přátelsky a v neposlední řadě i poměrně svižným tempem a krátkou stopáží, v níž není moc prostoru na nudu. Spolehnout se mohl i na kvalitní obsazení, v němž vynikají především Rudolf Hrušínský a Jana Štěpánková, neztratí se ale ani Josef Somr nebo Michal Dočolomanský. Jestli něco snímek zásadně postrádá, je to větší výraznost a několik déle zapamatovatelných scén. Pro mnohé diváky nostalgický tip.

Zajímavost: Většina snímku se natáčela v obci Machová v okrese Zlín.

Ukázka z filmu Strašidla z vikýře
Vítr v kapse (neděle 21. 7., Nova, 17.55 - 19.30 / úterý 23. 7., Nova Cinema, 18.30 - 20.00)

Plakát filmu  / Vítr v kapseČeskoslovenská normalizační tragikomedie je jen lehce nadprůměrná a v ničem moc nevyniká, jako obraz doby ale poslouží naprosto dokonale. Režírující Jaroslav Soukup měl tehdy svá nejlepší léta ještě před sebou, příliš toho neřešil a z dnešního pohledu skoro autenticky zachytil dospívání v době končícího socialismu. Děj je tedy dost epizodický, objevují se v něm ale lehce úsměvné momenty, které dokumentují tehdejší realitu. Dobovou atmosféru zcela přesně dokreslují diskotékové hity Michala Davida, které do snímku i přes svou otravnost a kýčovitost dokonale sednou. V hlavní roli se objeví sehraná dvojka Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi, kterou doplňují třeba Ivana Andrlová nebo Jiří Vala. Mnohé nejspíš překvapí i ne úplně veselý závěr, který film staví do trochu jiné roviny. Nenáročná záležitost na nedělní podvečer. 

Zajímavost: Měsíc po premiéře zemřela Karolína Slunéčková, která ve filmu hrála matku jednoho z chlapců.

Ukázka z filmu Vítr v kapse
Ztráta paměti (The I Inside) (neděle 21. 7., Kino Barrandov, 22.00 - 23.50 / čtvrtek 25. 7., 23.55 - 01.50)

Plakát filmu Ztráta paměti / The I InsidePatnáct let starý krimithriller s prvky sci-fi si viditelně půjčuje některé motivy ze slavnějších žánrovek a tím pádem působí jako jejich klon. Sympatické ale je, že režírující Roland Suso Richter se snaží diváka zaujmout, což se mu daří zejména v první polovině, kdy rozehrává atraktivní, leč neoriginální zápletku, která je adaptací divadelní hry Michaela Cooneyho. Pomáhá si hutnou atmosférou, solidním tempem a velmi slušnou prací s napětím, které skvěle graduje. S postupujícím časem ovšem vše upadá, divák se začíná ztrácet v tom, co je sen a co realita a příběh začíná být hodně předvídatelný a bohužel i postrádá logiku a jeho zakončení je neuspokojivé. Nad vodou tak výsledek drží solidní triková stránka a obsazení, v němž hrají prim Ryan PhillippeSarah Polley a Piper Perabo a Robert Sean Leonard. Nevýrazná záležitost. 

Zajímavost: Původně byli do klíčových rolí obsazeni Christian SlaterStephen Dorff a Jennifer Love Hewitt

Originální trailer filmu Ztráta paměti / The I Inside
Třetí poločas (Treto poluvreme) (neděle 21. 7., ČT art, 22.20 - 00.10)

Plakát filmu Třetí poločas / Treto poluvremeV tuzemsku neznámé makedonsko-česko-americké historické drama se sice točí okolu fotbalu, což může některé diváky odradit, nejpopulárnější sport na světě je tu ale upozaděn. Režisér a scenárista Darko Mitrevski v něm údajně velmi věrně popisuje úsek z makedonské historie a spoléhá se u toho na silný příběh o lidské odvaze a síle osobnosti, hodně decentní emoce, které nikdy na diváka netlačí a nejsou lacině vynucovány a samozřejmě i na pohnutou atmosféru nelehké doby. Navíc skvěle vyvážil momenty humorné s těmi tragickými a pomohl si i krásnou kamerou, svižným tempem a výborným hudebním doprovodem. Dojem autentičnosti pro našince dokreslí i výborné, leč neznámé obsazení, v němž hrají prim Sasko Kocev, Katarina Ivanovska a Richard Sammel. Hodně silný film, jemuž možná škodí jen to, že je jedním z mnoha.

Zajímavost: Na MFF v Palm Springs roku 2013 získal snímek v divácké soutěži druhé místo.  

Originální trailer filmu Třetí poločas / Treto poluvreme
Podfukáři 2 (Now You See Me 2) (středa 24. 7., Prima, 20.15 - 22.55)

Český plakát filmu Podfukáři 2 / Now You See Me 2Tři roky starý dobrodružný kriminální thriller je pokračováním úspěšného snímku a je také typickou "dvojkou". Režírující Jon M. Chu v něm toho moc nevymýšlí a navazuje na to, co fungovalo. Opřít se může o solidní atmosféru, atraktivní kouzelnické triky, výbornou vizuální stránku a relativně svižné tempo. Výsledku ale jinak schází lehkost a moment překvapení, ústřední příběh je navíc zbytečně překombinovaný, rádoby chytrý a vše je dost nepřehledné a chaotické. Příliš mu neprospívá ani lehce přepálená stopáž. Nejzábavnější tak na celém snímku zůstává hvězdné obsazení, v němž nechybí Jesse EisenbergMark RuffaloWoody HarrelsonLizzy CaplanDaniel RadcliffeMorgan Freeman nebo Michael Caine. Další pokračování, které není špatné, ale stalo se obětí vlastních ambicí a úspěchu svého předchůdce, o čemž se zmiňuje i naše recenze.  

Zajímavost: Svou roli si měla zopakovat i Isla Fisher, kvůli jejímu těhotenství to ale nebylo možné. 

Český trailer filmu Podfukáři 2 / Now You See Me 2
Korsický případ (L'enquête corse) (čtvrtek 25. 7., Prima Max, 21.45 - 23.45)

Plakát filmu Korsický případ / L'enquête corseFrancouzská krimikomedie patří k těm méně výrazným a hůře hodnoceným žánrovkám, na které se trochu zapomnělo. Ono se ani není co divit, protože režírující Alain Berbérian je víceméně rutinér, který odvede svou práci, chybí mu ale jakákoli nadstavba. V tomto případě se spoléhá hlavně na velmi specifickou atmosféru a osobitost Korsiky, z níž plyne většina podařeného humoru, poměrně svižné tempo a několik zdařilých situačních vtipů. Jeho hlavním trumfem ale zůstává obsazení, v němž hrají prim špičkující se Jean Reno a Christian Clavier. Druhý jmenovaný je zároveň jedním ze spoluscenáristů, takže i on je podepsán pod tím, že ústřední příběh nedrží pohromadě, nedává moc smysl a detektivní zápletka v něm obsažená je naprosto chabá a moc nefunguje. Neškodná oddechovka. 

Zajímavost: Snímek je natočen na motivy jednoho z příběhů komiksové série Jack Palmer od Pétillona.

Originální trailer filmu Korsický případ / L'enquête corse
Air America (Air America) (čtvrtek 25. 7., Prima Cool, 22.50 - 01.10)

Plakát filmu Air America / Air AmericaSnímek z počátku devadesátých let je hodnocen jen lehce nadprůměrně a měl asi vyšší ambice, doplatil nicméně na žánrovou nevyhraněnost. Režírující Roger Spottiswoode se totiž po celou dobu nedokáže rozhodnout, zda točí akční podívanou, protiválečnou satiru, komedii nebo parodii a ve výsledku tak je všeho hodně málo. Akce je poměrně povedená, nicméně jí není dostatek, humor není moc břitký a pracuje jen s lehkými náznaky, naprosto neškodnými situačními vtipy a úsměvnými dialogy a ona protiválečná linie je natolik upozaděná, že si jí mnozí ani nevšimnou. Mrzí to o to víc, že scénář vychází z reálných událostí, které jsou zajímavé a atraktivní. Lehkým zklamáním je i obsazení, v jehož hlavních rolích se objeví Mel Gibson a Robert Downey Jr., kteří ale nejsou tak výrazní, jak jsou diváci zvyklí a oba je v menší úloze zastíní Burt Kwouk. Filmová jednohubka, která nedokázala vytěžit svůj velký potenciál. 

Zajímavost: Natáčení postihla dvě zemětřesení a tajfun.

Originální trailer filmu Air America / Air America

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Continental: From the World of John Wick (10.08.2023 19:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu