Zemřel producent Bonda, Beatles a Steve Martina David V. Picker

Vydáno: 22.04.2019 15:29 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 87 let zemřel americký producent a šéf studia United Artists David F. Picker, který na plátna přivedl Jamese Bonda, Beatles i herce Steva Martina.
The Beatles ve filmu Perný den / A Hard Day's NightDavid V. Picker se narodil v roce 1931 v New Yorku. Začínal u studia United Artists. V roce 1962 prosazoval Seana Conneryho do role Jamese Bonda v první bondovce Dr. No. O rok později získal jako teprve druhý britský film Oscara Tom Jones produkovaný Pickerem. Ten přebíral i sošku Oscara namísto nepřítomného režiséra Tonyho Richardsona, který byl rovněž producentem filmu. Picker se také zasadil o to, že v roce 1964 přivedl ve filmu Perný den na plátna kin populární kapelu Beatles. Produkoval i jejich následujcí filmy Pomoc! a Žlutá ponorka.

V pouhých 38 letech se stal prezidentem United Artists. Společnost pod jeho vedením přivedla na svět filmy Zamilované ženyPůlnoční kovbojMizerná neděleDlouhé loučení a Poslední tango v Paříži. Produkoval také rané filmy Woodyho Allena jako Spáč nebo Annie Hallová, která získala Oscara za nejlepší film. Krátce také vedl filmová studia Paramount a Columbia. V roce 1979 udělal z herce Steva Martina hvězdu v komedii Cvok. Mezi dalšími filmy, které přivedl na svět, jsou například snímky Byl jsem při tomMrtví muži nenosí skotskou sukniPoslední císařIshtar. Jeho posledním produkovaným filmem bylo drama Čarodějky ze Salemu. Picker zemřel 20. dubna 2019 ve věku 87 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY