Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 3. 2019 - 28. 3. 2019

TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře?

Vydáno: 22.03.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Závěr března se v televizích navrací k normálu. To tedy znamená, že na programu jsou spíše solidní, ale nijak výjimečné žánrovky a pozapomenuté počiny. Jasným tipem týdne je premiéra filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Likvidátor (Eraser) (pátek 22. 3., Nova Cinema, 23.15 - 01.25)

Plakát filmu Likvidátor / EraserDnes už trochu zapomenutý akční thriller z druhé poloviny devadesátých let, který se dokonce pyšní i oscarovou nominaci za střih zvukových efektů, je typickým produktem své doby, který potěší hlavně nostalgiky. Režírující Chuck Russell toho v něm moc neřešil a natočil přímočarou žánrovku, která si na nic nehraje. Nic jiného mu také nezbylo, protože příběh je jednoduchý, nedává moc smysl a nefunguje ani v rovině elementární logiky, tím pádem je místy nechtěně směšný, což mu ale na druhou stranu dodává specifické kouzlo. Opíral se tak především o solidní akci, několik povedených hlášek, svižné tempo a pohodovou atmosféru. Výrazně si pomohl i obsazením, v jehož hlavní roli se objevil klasicky toporný, ale zábavný Arnold Schwarzenegger, jemuž dělali společnost třeba James Caan, Vanessa L. Williams, James Coburn nebo James Cromwell. Škoda jen, že triky jsou dost odbyté a už ve své době působily zastarale. Absolutně nenáročné béčko na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Světovou premiéru měl film přímo v olympijské vesnici v Atlantě, kde v roce 1996 probíhaly Letní olympijské hry.

Originální trailer filmu Likvidátor / Eraser
Nejlepší přítel Blue (Red Dog: True Blue) (sobota 23. 3., Prima Max, 18.10 - 20.00 / neděle 24. 3., 13.20 - 15.20 / čtvrtek 29. 3., 11.55 - 13.50)

Plakát filmu Nejlepší přítel Blue / Red Dog: True BlueV tuzemsku skoro neznámé australské rodinné dobrodružné drama není nijak objevné, přesto docela pohladí na duši. Režírující Kriv Stenders v něm totiž diváka uhrane překrásnými lokacemi Austrálie, nádhernou kamerou, kouzelnou atmosférou a celkovou malebností, která souvisí právě s natáčením u protinožců. K tomu se přidává i roztomilý pes v titulní roli, který si získá snad každého, jeho lidského parťáka si zahrál Levi Miller, objeví se ale třeba i Jason Isaacs. Příběh je pochopitelně předvídatelný a spoléhá se na množství emocí, klišé a decentního humoru. Vzhledem ke krátké stopáži a svižnému tempu se ale málokdy dostaví nuda, což je jedině dobře. Body k dobru pak přidává i to, že autor zbytečně netlačí na pilu a nechce dojímat za každou cenu. Hodně příjemná záležitost pro celou rodinu, která je na víkendový podvečer jako dělaná.

Zajímavost: Titulní psí představitel je rasy australská kelpie a jmenuje se Phoenix.

Oficiální trailer filmu Nejlepší přítel Blue / Red Dog: True Blue
Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them) (sobota 23. 3., Nova, 20.20 - 23.00 / neděle 24. 3., Nova Cinema, 17.25 - 20.00 / úterý 26. 3., 11.05 - 13.35)

Český plakát filmu Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find ThemPrvní díl prequelové ságy k sáze o Harrym Potterovi je primárně zamýšlen pro fanoušky mladého kouzelníka, s čímž je třeba počítat. Režisér David Yates, jenž vychází z knižní předlohy J. K. Rowling, která mu napsala i scénář, se tedy nezdržuje s žádným představováním postav a budováním univerza, ale spoléhá na diváckou znalost. Přesto nikam nespěchá a v trochu pomalejším tempu přivádí na scénu známé i méně známé hrdiny, kterých je někdy opravdu až moc a orientace v nich dělá problémy i zkušenějším, ti ale čekají na určité momenty, díky nimž jsou shovívavější. Technicky je vše samozřejmě precizní, takže triky jsou výtečné, atmosféra funguje báječně, hudba Jamese Newtona Howarda je opulentní a taktéž akce je zvládnuta na výbornou. V titulní roli se objeví spolehlivý Eddie Redmayne, jemuž sekundují Colin FarrellRon Perlman nebo Jon Voight. Pozornost pak rozmělňují přetažená stopáž, několik evidentně prodlužovaných a vatových scén a občasná samoúčelnost. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Předlohou hlavní postavy Newta Scamandera se stal uznávaný zoolog Gerald Durell.

Český trailer filmu Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find Them
Kopretiny pro zámeckou paní (neděle 24. 3., Nova, 16.05 - 17.50 / pondělí 25. 3., 01.15 - 02.45)

Plakát filmu  / Kopretiny pro zámeckou paníČeskoslovenská komedie z počátku osmdesátých let je zajímavou a solidní ukázkou toho, jak vypadaly romantické filmy za dob normalizace. Režisér a spoluscenárista Josef Pinkava se v ní zdánlivě oprostil od politických motivů, i když plíživě některá tehdejší dogmata zachytil a do středu dění umístil univerzální tematiku prvních lásek. Z dnešního pohledu je samozřejmě vše zoufale naivní a nechtěně směšné (včetně velkého množství záběrů na nevyholená podpaží) a snímek tím pádem hodně zastaral, to by ale tolik vadit nemělo, protože vše se odehrává na fiktivním hradě, tudíž se tvůrce může opřít o tajemnou atmosféru zdejšího prostředí a letní pohody. V hlavní a své jediné roli kariéry se představí solidní Sylva Julinová, které dělají společnost třeba Jan HartlFrantišek HusákZdena Hadrbolcová nebo Stanislav Tříska. Tip spíše pro dívky a ženy.

Zajímavost: Natáčelo se na hradě Bouzov.

Ukázka z filmu Kopretiny pro zámeckou paní
Památkáři (The Monuments Men) (neděle 24. 3., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 26. 3., 00.25 - 09.05)

Český plakát filmu Památkáři / The Monuments MenPět let starý film sice není špatný, ale ve výsledku je spíše zklamáním. Režisér a spoluscenárista George Clooney v něm měl bohulibý úmysl představit světu málo známou kapitolu druhé světové války, v níž speciální vojenská jednotka zachraňovala z rukou nacistů vzácná umělecká díla. To tedy udělal, bohužel ale selhal v dramaturgii, protože se snažil skloubit poctivý válečný biják s komedií, což se mu ale moc nepovedlo a tyto dva přístupy se mezi sebou bijí, aniž by bylo jasné, jak mají fungovat. Vesměs nahodile se tu střídají scény dojemné a rádoby legrační, lokace a chvíle opulentní i intimní. A je to škoda, protože v náznacích snímek působí velmi dobře a má i hodně slušnou dobovou atmosféru a výpravu, jen se zkrátka nedokáže rozhodnout, čím chce být. Nad vodou ho tak drží excelentní a hvězdné obsazení, v němž se mimo samotného režiséra představí Matt DamonBill MurrayJohn GoodmanJean DujardinCate Blanchett nebo Hugh Bonneville. Žánrová jednohubka, která zoufale promarnila svůj potenciál, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Skutečné "Památkáře" tvořilo 345 mužů a žen třinácti národností.

Oficiální český trailer filmu Památkáři / The Monuments Men
Tátova volha (neděle 24. 3., ČT1, 20.00 - 21.30)

Plakát filmu  / Tátova volhaLoňské české komediální drama se těšilo slušné návštěvnosti, z čehož se dá usoudit, že jde o typicky líbivý a vlastně nenáročný počin. Režisér a spoluscenárista Jiří Vejdělek se v něm jako tradičně o nic nového nepokoušel a jen poměrně účelně a uspokojivě naplnil žánrovou šablonu. To tedy znamená, že atmosféra je potřebně nostalgická a převažují v ní veselé momenty, hlavní postavy jsou docela sympatické a pochopitelně k sobě najdou cestu, dialogy mají náboj, stopáž je krátká a tempo relativně svižné. Je ale třeba počítat s tím, že muži jsou tu spíše za slabochy, logika se moc neřeší a celý příběh je klišoidní a dost banální. Kromě režijního umu a rutiny autora se tak snímek může spolehnout na výborné obsazení, v němž klíčové role získaly Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová, jejichž špičkování patří k absolutním vrcholům díla, ty pak doplňují mimo jiné Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová, Emília Vášáryová, Martin Myšička nebo Jana Plodková. Potenciální divácký hit týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Hlas mrtvého manžela na záznamníku namluvil Jaromír Meduna.

Oficiální trailer filmu Tátova volha
Cesta zpátky (neděle 24. 3., ČT art, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu  / Cesta zpátkyAbsolutně neznámé československé drama z první poloviny padesátých let je hodně zajímavou záležitostí, která se ale moc nepřipomíná. Je to svým způsobem škoda, protože režírující Václav Krška se v něm pokusil spojit pro sebe typické lyriku a dlouhé záběry s kriminální zápletkou a náběhem na film noir. Částečně se mu to podařilo, neboť atmosféra Prahy je neopakovatelná a její kouzlo je zachyceno zcela bezkonkurenčně a i dnes díky tomu film působí autenticky a skoro až dokumentárně. S detektivní linií už je to malinko horší, protože postavy jsou jednak všechny víceméně záporné a jednak působí hodně naivně a až zbytečně romanticky. To, že příběh a jeho vyústění je poplatné době, je nutná daň za to, že mohl vzniknout. Slabší místa tak kompenzuje výborné obsazení, v němž dostali důvěru tehdy mladí a začínající Eduard CupákJosef Vinklář, jimž dělali společnost mimo jiné Jana DítětováKarel HögerBohumil Šmída nebo Václav Lohniský. Zapomenutý tuzemský počin.

Zajímavost: Natáčení probíhalo převážně v pražských Holešovicích.

Televizní spot filmu Cesta zpátky
Čtyři slunce (úterý 26. 3., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu  / Čtyři slunceSedm let stará česká dramedie je tím asi nejméně jednoznačně přijatým počinem režiséra a scenáristy Bohdana Slámy. Rozhodně je to dáno tím, že autor se v ní vyrovnával s těžkým osobním traumatem a k pro sebe typické sociální tematice vykořenění a hledání osobního štěstí přidal ještě duchovní rozměr a poměrně temnou atmosféru. Někteří mu tak vyčítají povrchnost a vnitřní prázdnotu, jiní ovšem oceňují to, že nejde divákovi naproti, většinu věcí nechá bez vysvětlení a nikomu nevnucuje žádný názor. Mnohým pochopitelně nesedne ani dost pomalé tempo, absence humoru a postavy, které nejsou úplně sympatické a točí se v kruhu svých špatných návyků a negativních stránek svých osobností. Všichni se pak shodují na tom, že v závěru na emoce tlačí až moc a výsledku výrazně pomáhá hudba skupiny Vypsaná fixa. Hlavním trumfem snímku zůstává herecké obsazení, jemuž dominuje Českým lvem oceněná Klára Melíšková, vedle níž dostali prostor na stejnou cenu nominovaní Jaroslav Plesl, Aňa Geislerová a Karel Roden, objeví se ale i Jiří Mádl, Igor Chmela nebo Jana Plodková. Depresivní tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek byl vůbec jako první český film vybrán do soutěže na festival Sundance.

Český trailer filmu / Čtyři slunce
Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát (středa 27. 3., ČT art, 22.25 - 00.05)

Plakát filmu  / Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorátŠest let starý dokument je určen zejména pro znalce a fanoušky skupiny Marsyas, jíž je Zuzana Michnová frontmankou. Jen ti totiž ocení, jak režisérka a scenáristka Jitka Němcová zachytila její svéráznou osobnost a netradiční smysl pro humor. S ním pak souvisí i několik záměrně inscenovaných surealistických momentů, které pro neznalé vyznívají nepochopitelně, prkenně až trapně. Ti, kteří sledovanou osobu neznají, se do filmu budou jen těžko dostávat, protože se toho o ní moc nedozvědí a asi nebudou chápat její životní postoje, texty písní a osobité promluvy. Nechybí tu ani několik poměrně slavných písní a záznamů z koncertů, které jsou ale kusé a nikdy nezazní celé. Vzhledem ke zvláštní kooperaci mezi režisérkou a objektem zájmu je vše schválně povrchní, protože hlavní protagonistka se svému soukromí ani pohledům do svého nitra věnovat nechce. Hodně specifický dokument.  

Zajímavost: Aby mohla vzniknout scéna, kde Michnová kráčí po Vinohradech s ovčím stádem, muselo být speciálním autem z Šumavy převezeno 22 ovcí a ovčácký pes.

Originální trailer filmu Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
Nalezený ráj (Paradise Found) (čtvrtek, 28. 3., ČT art, 20.20 - 21.50)

Plakát filmu Nalezený ráj / Paradise FoundNejen v našich končinách téměř neznámé australsko-francouzsko-německo-britské drama zdaleka nevyužilo svůj potenciál a upadlo v zapomnění. A i když není vysloveně špatné, asi se nelze divit. Režírující Mario Andreacchio v něm vypráví o osudech slavného malíře Paula Gauguina, jenže se jimi inspiruje velmi volně, je dost nepřesný, charaktery jsou hodně zjednodušené a vše je zbytečně zromantizované. Snímek je navíc vyprávěn přehnaně složitě, nedrží u sebe a působí jako sled náhodných epizod, které o hlavním hrdinovi nic moc neprozradí. Tempo je sice svižné, jenže stopáž je až příliš krátká a vše tak působí nahuštěně a nedořečeně. Nad vodou tak snímek drží opravdu nádherná kamera Geoffreyho Simpsona, která zabírá úchvatné exotické lokace, hodně solidní hudba, především ale výborné herecké výkony, které obstarávají především Kiefer Sutherland a Nastassja Kinski. Neznámý tip.

Zajímavost: Film se částečně natáčel v České republice, proto můžete v menších rolích spatřit několik tuzemských herců.

Ukázka z filmu Nalezený ráj / Paradise Found

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu