Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 2. 2019 - 7. 2. 2019

TV tipy: Velký táta Tom Jones svádí Annu Kareninu a vychovává syny hor

Vydáno: 01.02.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Začátek února neupoutá v televizích na první pohled žádným zásadním filmem, na ten druhý už se ale dají najít hodně slušné kousky. Tím nejvýraznějším je asi britská verze Anny Kareniny, dostane se ale i na oscarového Toma Jonese.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tom Jones (Tom Jones) (pátek 1. 2., ČT2, 23.30 - 01.25)

Plakát filmu Tom Jones / Tom JonesU nás nepříliš známá britská dobrodružná romantická komedie z počátku šedesátých let byla oceněna Oscarem za nejlepší film, přesto není hodnocena nikterak výjimečně. Oscarem taktéž oceněný režisér Tony Richardson v ní adaptoval slavnou předlohu Henryho Fieldinga a spoléhal se především na typicky britský humor, který místy připomíná legendární Monty Python. Pomohl si i výbornou výpravou a kostýmy, poměrně svižným tempem a docela zajímavým přístupem, kdy herci mnohdy vystupují ze svých rolí a mluví přímo k divákům. Neopomněl ani výborné obsazení, jemuž dominují na Oscara nominovaní Albert Finney, Hugh Griffith, Diane Cilento, Edith Evans a Joyce Redman. Škoda přetažené stopáže, v níž se objevuje docela dost hluchých míst a až příliš chaotického příběhu. Jeden ze zapomenutých oscarových vítězů.

Zajímavost: Jde o vůbec poslední film, který ve svém životě viděl prezident John F. Kennedy.

Oficiální trailer filmu Tom Jones / Tom Jones
Velký táta (Big Daddy) (sobota 2. 2., Nova, 09.50 - 11.35 / neděle 3. 2., Nova Cinema, 09.25 - 11.05)

Plakát filmu Velký táta / Big DaddyKomedie z konce devadesátých let je zcela standardní a ničím moc nepřekvapí. Režírující Dennis Dugan v ní spojil síly s představitelem hlavní role a spoluscenáristou Adamem Sandlerem a naštěstí natočil snesitelný film, který by měli zvládnout i odpůrci hlavní hvězdy. Typicky fekálního humoru je tu díkybohu velmi málo a převažuje spíše ten jednodušší a buranský, což ale neznamená, že se tvůrci vyhýbají vyloženě trapným fórkům, kterých je tu také dost. Vzhledem k prostinké zápletce, přiměřené stopáži a svižnému tempu ale snímek nemá tolik vatových momentů a poměrně rychle uplyne. Zbytek obsazení už netvoří tak známé tváře, takže je jasné, že snímek stojí a padá s ústředním představitelem, s čímž je nutné k němu přistupovat, rozhodně ale patří k tomu lepšímu z jeho filmografie. Nenáročná zábava k sobotnímu probouzení.

Zajímavost: Původní název filmu zněl Guy Gets Kid.

Originální trailer filmu Velký táta / Big Daddy
Synové hor (sobota 2. 2., ČT1, 14.55 - 16.20 / neděle 3. 2., 06.50 - 08.15)

Plakát filmu  / Synové horVelmi málo známé československé drama ze druhé poloviny padesátých let zachycuje skutečné osudy Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Režisér a spoluscenárista Čeněk Duba v něm potěší tím, že na dobu vzniku je v něm minimum politické ideologie, místo níž se soustředí na skoro autentickou atmosféru nevypočitatelných hor, poctivou chlapskou chemii a strhující tempo. Zcela se vyhýbá i sentimentu a slzopudnosti, které se tu objeví jen v několika málo scénách. Titulní role ztvárňují spolehliví Josef Bek a Jiří Vala, které doplňují kupříkladu Svatava Hubeňáková, Jaroslav Vojta nebo Miloš Nesvadba. Škoda, že snímek jako celek není tak výrazný a z tak atraktivního tématu nedokázal vytěžit o něco víc. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Bek byl nelyžař a musel být dublován, po premiéře filmu nicméně dostával pozvánky k lyžařským závodům.

Ukázka z filmu Synové hor
Anna Karenina (Anna Karenina) (sobota 2. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / neděle 3. 2., 13.20 - 15.45 / pondělí 4. 2., 08.30 - 11.00)

Český plakát filmu Anna Karenina / Anna KareninaBritské romantické drama je adaptací legendárního klasického ruského románu Lva Nikolajeviče Tolstého a jeho hodnocení záleží na tom, jak k němu divák přistoupí. Pokud se bude soustředit na samotný příběh, spokojen nebude, protože rozsáhlá předloha je výrazně zkrácena a osekána, postavy nejsou nijak zásadně psychologicky propracované a postrádají motivaci, některé vedlejší linie dokonce působí zcela zbytečně. Po technické stránce jde ale o výbornou podívanou, protože režírující Joe Wright zaujme opulentní výpravou, Oscarem oceněnými kostýmy, nádhernou kamerou, skvělou hudbou Daria Marianelliho a parádně řešenými přechody z interiérů do exteriérů. Titulní roli zvládla Keira Knightley, které dělají společnost neméně dobří Jude Law, Matthew Macfadyen, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander nebo Kelly Macdonald. Jediný, kdo není tak výrazný, je Aaron Taylor-Johnson, jenž postrádá důležité charisma. Britský pohled na ruskou literární klasiku, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ve scéně bálu mají všechny tanečnice stejné šaty, ty jsou ovšem v pětadvaceti pastelových odstínech.

Český trailer filmu Anna Karenina / Anna Karenina
jOBS (Jobs) (sobota 2. 2., ČT2, 21.40 - 23.45)

Český plakát filmu jOBS / JobsŠest let staré životopisné drama má v našich končinách o něco lepší hodnocení než v zahraničí, každopádně jde o promarněnou příležitost. Režírující Joshua Michael Stern se při převádění osudů slavného vizionáře do filmové podoby nevyhnul stereotypům a klišé, některé podstatné pasáže z jeho života zcela vynechal a místo komplexního portrétu tak nabídl jen nekonfliktní a oslavný medailon, který vznikl příliš brzy. Rozhodně je sympatické, že se snažil poukázat na jeho zásadní význam v moderních technologiích, nedokázal ale na diváka přenést celkové nadšení a atmosféru, která ovšem není špatná. Svůj podíl na tom má i snaživý, leč zoufale nevýrazný Ashton Kutcher v titulní úloze, kterou není schopen plně pojmout a udělat z hlavního hrdiny něco víc než jen plochou postavu. V dalších rolích se pak objeví mimo jiné Josh Gad, J. K. Simmons nebo Dermot Mulroney. Docela solidní biopic, který ale měl být natočen o něco později a rozhodně měl být něčím výjimečný, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Na filmu se podílel i blízký Jobsův kolega Steve Wozniak.

Český trailer filmu jOBS / Jobs
Kde alibi nestačí (neděle 3. 2., ČT1, 22.15 - 23.50 / pondělí 4. 2., 14.25 - 16.00)

Plakát filmu  / Kde alibi nestačíČeskoslovenské krimi z počátku šedesátých let je typickým zástupcem žánru, který ve své době patřil k chloubám tuzemské kinematografie. Režisér a spoluscenárista Vladimír Čech se v něm soustředil na pečlivě budovanou atmosféru, pomalé tempo, poměrně propracovanou detektivní zápletku, která nepostrádá logiku, výbornou práci s napětím a vhodně zvolenými exteriéry, které snímku dodávají zvláštní kouzlo. Potěší i to, že se děj odehrává prakticky na jednom místě, takže funguje i pověstný genius loci. Jak už bývalo tehdy tradicí, obsazení bylo naprosto exkluzivní, neboť hlavní role ztvárnili Karel Höger a Josef Bek, které v těch vedlejších podpořili Oldřich Nový, Jan Tříska, Václav Lohniský nebo tehdy debutující Josef Abrhám. Jediné, co výrazně zamrzí, je až přílišná ideologická zabarvenost, která ovlivňuje i závěrečnou pointu. Tuzemská klasika.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Karlových Varech.

Ukázka z filmu Kde alibi nestačí
Rande u přepážky (Flypaper) (pondělí 4. 2., Prima Max, 20.00 - 21.50 / úterý 5. 2., 16.15 - 18.10)

Plakát filmu Rande u přepážky / FlypaperV tuzemsku prakticky neznámá americko-německá kriminální komedie, která se dosud nedá sehnat žádnou oficiální cestou, nejvíc doplácí na to, že by byla ráda chytrá, její zápletka je ale natolik komplikovaná a překombinovaná, že nedává smysl a místy postrádá elementární logiku. Chvílemi navíc připomíná grotesku, neboť příběh není celistvý, ale je spíše sledem několika epizodek. Hodně toho ale zachraňuje fakt, že režírující Rob Minkoff o tom ví, nebere se moc vážně a nastoluje naprosto pohodovou atmosféru, z níž čiší celkový nadhled. Pomáhá si i krátkou stopáží, svižným tempem a několika opravdu vtipnými hláškami a situacemi, které jsou solidně vypointované. V hlavních rolích se představí velmi dobří Patrick Dempsey a Ashley Judd, které doplňují mimo jiné Tim Blake Nelson, Mekhi Phifer nebo Matt Ryan. Tip, který funguje v rovině komediální a selhává v té kriminální.

Zajímavost: Do hlavní ženské role byly zvažovány Jessica Biel a Liv Tyler.

Oficiální trailer filmu Rande u přepážky / Flypaper
Archa světel a stínů (úterý 5. 2., ČT2, 20.50 - 22.25 / středa 6. 2., 16.10 - 17.45)

Plakát filmu  / Archa světel a stínůTuzemskému dokumentu, který byl k vidění i v kinech, bude na menší televizní obrazovce mnohem lépe a vynikne tam jeho unikátnost. Debutující režisér a scenárista Jan Svatoš v něm diváky seznamuje s totálně neznámými osudy dvou amerických filmařů, kteří se v začátcích kinematografie vydali na ostrov lidožroutů. Jeho největší devízou je několik nalezených fragmentů z jejich natáčení, které představují exkluzivní záběry africké přírody i domorodců na přelomu dvacátých a třicátých let a snímku tak dodávají zcela specifickou atmosféru, v níž se mísí nebezpečí, strach, nadšení i naivita. Je asi pravda, že tvůrce tu nevložil žádný autorský podíl a předabování respondentů tahá za uši, samotné téma je ale natolik speciální, že by tyto nedostatky mělo přebít. Tip pro ty, kteří se o kinematografii zajímají o něco hlouběji.

Zajímavost: Režisér snímek připravoval celých deset let, během nichž pátral v mnoha archivech.

Oficiální trailer filmu Archa světel a stínů
Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill (The Suspicions of Mr Whicher: The Murder at Road Hill House) (čtvrtek 7. 2., Prima Max, 18.05 - 20.00 / pátek 8. 2., 13.35 - 15.30)

Plakát filmu Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill / The Suspicions of Mr Whicher: The Murder at Road Hill HouseOsm let staré britské televizní drama vychází z údajných skutečných událostí a je adaptací románu Kate Summerscale. Režírující James Hawes v něm omezených prostředků využívá na maximum a soustředí se především na temnou vitkoriánskou atmosféru, detailní vykreslení dobového anglického venkova a pomalejší tempo, v němž je čas si vše výše zmíněné vychutnat. Problémem je pak to, že pachatel je odhalen příliš brzy, čímž snímek ztrácí na napětí a nemá tak diváka čím překvapit. V titulní roli se objeví ucházející Paddy Considine, jehož postava ale není úplně nejsympatičtější a je potřeba jí přijít na chuť, což se rozhodně nepovede všem, což se pak odrazí i na celkových dojmech, výrazný je též Peter Capaldi. Hodně slušná, leč nenápadná žánrovka na čtvrteční podvečer, kterou asi dost pokazí údajně hodně nepovedený dabing.

Zajímavost: Britská televizní premiéra snímku proběhla 25. dubna 2011.

Originální trailer filmu Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill / The Suspicions of Mr Whicher: The Murder at Road Hill House
Noc bezMoci (Honey Night) (čtvrtek 7. 2., ČT art, 22.50 - 00.15)

Plakát filmu Noc bezMoci / Honey NightMakedonsko-slovinsko-české drama je pro tuzemského diváka zajímavé tím, že jde o novou adaptaci povídky Jana Procházky Ucho. A pozitivem je rozhodně to, že ačkoli režisér a scenárista Ivo Trajkov nedosahuje kvalit mnohem slavnějšího československého snímku, ostudu předloze nedělá. I když děj přesunul do Makedonie devadesátých let, i on se soustředí na stísněnou a hutnou komorní atmosféru pár místností, kterou postupem času mění v paranoiu a kritiku vrcholných politických představitelů. Zaujme i vizuální stránkou, z níž se vyjímají precizně nasvícené černobílé flashbacky hlavního hrdiny, a jazzovým hudebním doprovodem, který onen stihomam ještě dotváří. Titulní role skvěle napsaných a psychologicky propracovaných postav ztvárnili Nikola RistanovskiVerica Nedeska, z jejichž výkonů místy mrazí. Málo známý počin, který dokonale využívá nadčasové platnosti předlohy.

Zajímavost: Snímek reprezentoval Makedonii v boji o cizojazyčného Oscara, do užšího výběru se ale nedostal.

Český trailer filmu Noc bezMoci / Honey Night

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Karenina (Corinne, 01.02.2019 18:48) Reagovat

    Na Karenině mám nejraději postavu jejího bratra v podání úžasného Matthew Macfadyena. Aspoň trocha humoru v tom tragickém příběhu :o))
    https://www.youtube.com/watch?...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Thanksgiving (04.10.2023 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Thanksgiving (07.09.2023 22:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu