Oscar 2019: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 16.02.2019 09:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V ženských hereckých kategoriích mají šanci na svého prvního Oscara Glenn Close nebo Lady Gaga v hlavní a Regina King ve vedlejší roli.
NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

1. Glenn Close

Glenn Close ve filmu Žena / The WifeGlenn Close je nominována za hlavní roli Joan Castleman, manželky Josepha Castlemana, který má dostat Nobelovu cenu za literaturu v dramatu Žena. Close za tuto roli získala Zlatý glóbus v kategorii drama, kde porazila favorizovanou Lady Gaga. Vyhrála nad ní i v Cenách sdružení filmových a televizních herců (SAG). Rázem se z ní stala papírová favoritka v hlavní ženské kategorii. Jde o její celkovou sedmou a v hlavní ženské kategorii čtvrtou nominaci. Tentokrát má velikou šanci, že svého prvního Oscara získá.

2. Lady Gaga

Bradley Cooper, Lady Gaga ve filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornAž do Zlatých glóbů byla největší favoritkou této kategorie zpěvačka a herečka Lady Gaga nominovaná za roli Ally v hudebním dramatu Zrodila se hvězda. Její překvapivá porážka ji ale odsunula z role favoritky do role "té druhé". Na druhé straně, americká asociace filmových kritiků udělila cenu Lady Gaga i Glenn Close, což je teoreticky staví na stejnou úroveň. Je to sice nepravděpodobné, ale může se stát, že i u Oscarů dojde k vítězství obou hereček. V současnosti je ale větší favoritkou Glenn Close. Jde o její (Lady Gaga) první oscarovou nominaci v herecké kategorii. Za tento film je nominována ještě v kategorii Nejlepší píseň. 

3. Olivia Colman

Olivia Colman ve filmu Favoritka / The FavouriteTato anglická herečka je nominována za výkon v roli královny Anny v historickém dramatu Favoritka. Colman za něj dostala Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka v komedii nebo muzikálu a také hereckou cenu v Benátkách a naposledy i cenu BAFTA. Také ona se donedávna jevila jako hlavní favoritka na zisk Oscara v hlavní kategorii, ale nyní je v odhadech expertů až třetí. Je to její první oscarová nominace.

4. Yalitza Aparicio

Fotografie z filmu Roma / RomaPřekvapením v této kategorii je herecká novicka hrající v mexickém dramatu Roma služku Cleo služící v bohaté rodině v jedné čtvrti hlavního města. Roma je jejím hereckým debutem. Aparicio je první domorodou ženou (její rodiče jsou potomky původních mexických kmenů) a druhou Mexičankou nominovanou na Oscara. Tou první byla Salma Hayek v dramatu Frida.

5. Melissa McCarthy

Melissa McCarthy ve filmu  / Can You Ever Forgive Me?Tato komediální herečka si zahrála ve vážné poloze v dramatu Can You Ever Forgive Me?. McCarthy zde hraje spisovatelku Lee Israel bojující s alkoholismem a spisovatelským blokem. Jde o hereččinu druhou oscarovou nominaci, ale první v hlavní herecké kategorii. 



And The Oscar Goes to…

Zatímco na cenách BAFTA vyhrála Olivia Colman, na Oscarech zvítězí Glenn Close.

Šance podle Filmserveru:


NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

1. Regina King

Regina King ve filmu  / If Beale Street Could TalkRegina King hraje matku hlavní hrdinky Tish v romantickém dramatu If Beale Street Could Talk, které natočil režisér předloňského oscarového vítěze Moonlight Barry Jenkins. King je největší favoritkou této kategorie a na rozdíl od hlavních ženských výkonů je v těch vedlejších téměř výlučnou vedoucí postavou ona. Za roli má Zlatý glóbus a také ceny newyorských a losangeleských kritiků. Jde o první oscarovou nominaci pro tuto herečku.

2. Amy Adams

Amy Adams ve filmu Vice / ViceNaopak už zkušenou oscarovou nominovanou je Amy Adams, která je letos nominovaná za roli manželky bývalého víceprezidenta Dicka Cheyneho Lynne Cheyneové v dramatu Vice. Jde už celkově o její šestou oscarovou nominaci, z toho pátou v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

3. Rachel Weisz

Rachel Weisz ve filmu Favoritka / The FavouriteRachel Weisz je nominovaná za roli lady Sarah, hlavní opory královny Anny v historickém dramatu Favoritka. Weisz už v této kategorii jednou triumfovala. Bylo to v roce 2006, kdy získala Oscara za Nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu Nepohodlný. Jde o její druhou oscarovou nominaci a opět ve vedlejší herecké kategorii.

4. Marina De Tavira

Marina De Tavira ve filmu Roma / RomaDruhým překvapením v oscarových nominacích u žen je přítomnost mexické herečky Mariny de Taviry, která je nominována za roli paní Sofie, matky rodiny v dramatu Roma. Na rozdíl od její spolunominované kolegyně má ale tato herečkou klasickou hereckou zkušenost. Hrála například ve filmech Báječný svět nebo Život za zdí. Oscarová nominace je ale zatím jejím největším úspěchem.

5. Emma Stone

Emma Stone ve filmu Favoritka / The FavouriteEmma Stone je nominována za roli na vrchol se deroucí Abigail, sestřenice lady Sarah v kostýmním dramatu Favoritka. Stone je předloňská vítězka v hlavní ženské herecké kategorii. Za vedlejší roli je pak nominována už podruhé. 



And The Oscar Goes to…


Zde by měla zvítězit Regina King.

Šance podle Filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY