TV tipy: Dvanáct rozhněvaných a zběsilých Avengers zachytává signál z neznáma

Vydáno: 13.07.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Třetí červencový týden je v televizi překvapivě ve znamení dvou zajímavých premiér. Jednou z nich je druhý díl komiksových Avengers, tou druhou pak animovaná Anomalisa, na programu ale je i Bergmanovo drama Fanny a Alexandr.
Animální přitažlivost (Someone Like You...) (sobota 14. 7., Prima, 16.50 - 18.55)

Plakát filmu Animální přitažlivost / Someone Like You...Romantická komedie z počátku milénia je dnes už trochu zapomenutá a vlastně se ani není co divit. Velmi výjimečně režírující herec Tony Goldwyn v ní totiž nepředvádí vůbec nic zásadního a jen a pouze spoléhá na jistotu. To tedy znamená, že příběh je plný klišé a předvídatelný, postavy nejsou úplně realistické a diváka tak nic nepřekvapí. Tempo je naštěstí svižné a stopáž natolik krátká, že na nudu nedojde. Nad vodou tak snímek drží především obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Ashley Judd, Greg Kinnear a Hugh Jackman, kterým dělají společnost ještě třeba Marisa Tomei, Ellen Barkin nebo Peter Friedman. Absolutně nenáročná záležitost, kterou ocení především ženské publikum.

Zajímavost: Snímek je natočen na motivy románu Laury Zigman.

Originální trailer filmu Animální přitažlivost / Someone Like You...
Avengers: Age of Ultron (Avengers: Age of Ultron) (sobota 14. 7., Nova, 20.20 - 23.00 / pondělí 16. 7., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / středa 18. 7., 13.45 - 16.15)

Český plakát filmu Avengers: Age of Ultron / Avengers: Age of UltronDruhá část superhrdinského dobrodružství, v němž se sešlo obrovské množství ikonických postav, asi také nikoho nepřekvapí. Režisér a scenárista Joss Whedon dostal k ruce obří rozpočet, který je znát z každé vteřiny, takže divák se dočká velkolepé akce, úchvatných vizuálních efektů a samozřejmě i epického příběhu, v němž jde opět o záchranu světa. Nesmí chybět ani typicky marvelovský humor a všudypřítomná korektnost. Obsazení je pochopitelně hvězdné a objeví se v něm mimo jiné Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson nebo Jeremy Renner. Škoda jen, že postav je tu opravdu příliš a některé logicky nedostanou větší prostor, ani hlavní antagonista není úplně výrazný. Více se dozvíte z naší recenze a makrorecenze. Jasný tip týdne.

Zajímavost: V době uvedení šlo o film, který obsahoval nejvíce speciálních efektů ze všech marvelovek.

Český trailer filmu Avengers: Age of Ultron / Avengers: Age of Ultron
Návštěvníci 2: V chodbách času (Les couloirs du temps: Les visiteurs II) (sobota 14. 7., Prima, 20.20 - 22.50 / neděle 15. 7., Prima Max, 11.05 - 13.30)

Plakát filmu Návštěvníci 2: V chodbách času / Les couloirs du temps: Les visiteurs 2Dvacet let stará francouzská komedie trpí klasickým syndromem druhých dílů. Režisér a spoluscenárista Jean-Marie Poiré tedy nabízí všeho víc, zároveň ale nepřichází s ničím novým a vesměs jen recykluje humor, který fungoval v předchozí části, v tomto případě ale úplně ne. Děj je tedy ještě šílenější, nelogičtější, zároveň ale trochu křečovitější a jako by pubertálnější. Tempo je ale natolik svižné, že se v něm slabé vtípky částečně schovají, ačkoli stopáž je trochu přetažená. Hodně toho ovšem zachraňuje obsazení, v němž excelují spoluscenárista Christian Clavier a Jean Reno, k nimž se přidávají i Muriel Robin nebo Marie-Anne Chazel. Nenáročná komedie, která se tematiku cestování v čase ani nesnažila vytěžit lépe.

Zajímavost: Natáčení probíhalo po celé Francii.

Originální trailer filmu Návštěvníci 2: V chodbách času / Les couloirs du temps: Les visiteurs II
Anomalisa (Anomalisa) (sobota 14. 7., ČT art, 23.45 - 01.20 / pondělí 16. 7., 02.05 - 03.35)

Plakát filmu Anomalisa / AnomalisaAčkoli je tři roky staré komediální drama animované, není určeno dětskému divákovi. Jeho režisérem a scenáristou je totiž v určitých kruzích oblíbený a vzývaný Charlie Kaufman, a i když mu s režií vypomáhal debutující Duke Johnson, jde především o jeho počin. Vzhledem ke jménu autora se tak nelze divit, že snímek není přijímán úplně jednoznačně, protože důraz je v něm kladen na ponurý a neveselý příběh o krizi středního věku a pochopitelně i depresivnější atmosféru. Animace tedy není nikterak precizní, o tu ale tolik nejde. V původním znění pak vše dotváří hlasy Davida Thewlise, Jennifer Jason Leigh a Toma Noonana. Někteří výsledku vyčítají určitou zahleděnost do sebe sama a také to, že neutáhne celovečerní stopáž, jiní jsou z něj naopak naprosto uneseni. Do druhé skupiny patří i naše recenze.

Zajímavost: Podle původního scénáře měl film trvat čtyřicet minut.

Originální trailer filmu Anomalisa / Anomalisa
Nadějná Grace (Grace Unplugged) (neděle 15. 7., Prima Max, 17.50 - 20.00 / pondělí 16. 7., 12.50 - 15.05 / čtvrtek 19. 7., 11.35 - 13.40)

Plakát filmu Nadějná Grace / Grace UnpluggedPět let staré hudební drama má v zámoří velmi solidní hodnocení, u nás ho však skoro nikdo nezná a nevyšel ani na žádných oficiálních nosičích. Důvod je prostý - jde totiž o typicky americkou křesťanskou agitku, která to má mimo hranice své domoviny těžké. Režisér a scenárista Brad J. Silverman se přitom docela snaží, a když si divák odmyslí důraz na náboženství a Boha, jde vlastně o snesitelný, ačkoli zoufale předvídatelný a sladkobolný počin. Výrazně potěší i to, že písně, které tvoří podstatnou část příběhu, jsou melodické, relativně nápadité a ani po textové stránce nejsou kýčovité. V hlavních rolích se objevují v tuzemsku nepříliš známé tváře, kterým dominuje Amanda Michalka. Příjemná podívaná, která ale vyžaduje hodně tolerance.

Zajímavost: Snímek je částečně založen na životě jednoho z producentů filmu.

Oficiální trailer filmu Nadějná Grace / Grace Unplugged
Zběsilost (Frenzy) (neděle 15. 7., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Zběsilost / FrenzyBritský kriminální thriller z počátku sedmdesátých let ve své době mnohé překvapil. Režírující Alfred Hitchcock totiž tehdy nezažíval úplně dobré tvůrčí období a možná právě proto do svého předposledního počinu vložil úplně všechno. Oproti předchozím dílům hodně přitlačil, a to jak na atmosféře, která je opravdu hutná, tak i na humoru, který je dost černý. Nechybí tu ani několik silných a vskutku syrových scén, mezi nimiž jednoznačně vyniká ta se znásilněním, i další momenty jsou ale snadno zapamatovatelné. Vzhledem k nízkému rozpočtu se navíc tvůrce musel soustředit více na atmosféru a příběh, což se rozhodně vyplatilo. V titulní roli exceluje Jon Finch, jehož doplňují třeba Barry Foster, Barbara Leigh-Hunt nebo Anna Massey. Více se dočtete v našem Stroji času. Trocha napětí na konec týdne.

Zajímavost: V průběhu natáčení dostala režisérova manželka mrtvici, což jeho práci dost ovlivnilo.

Oficiální trailer filmu Zběsilost / Frenzy
Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men) (pondělí 16. 7., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Dvanáct rozhněvaných mužů / 12 Angry MenLegendární kriminální drama z druhé poloviny padesátých let je stále aktuální a nadčasovou psychologickou studií. Tehdy debutující a na Oscara nominovaný Sidney Lumet natočil brilantní komorní film, který se odehrává v jediné místnosti, přesto by se v něm napětí dalo krájet a absolutně vyniká hutnou a totálně klaustrofobní atmosférou. Divák se v něm ocitá v roli jakéhosi třináctého porotce a jen poslouchá argumenty ostatních a nabývá víc a víc pochybností o tom, zda mladík, který je souzen, je skutečně vinen. Vynikající je též obsazení, v němž jednoznačně dominuje Henry Fonda, ostatní s ním ale drží krok a našince určitě potěší to, že jedním z nich je i George Voskovec. Jediné, co se snad dá vytknout, je to, že vzhledem k rozehrané zápletce je její rozuzlení jasné, a tudíž chybí moment překvapení, to je ale vskutku jen naprosto minimální výtka. Absolutní klasika.

Zajímavost: Film byl po dvoutýdenním zkoušení natočen za jedenadvacet dní.

Originální trailer filmu Dvanáct rozhněvaných mužů / 12 Angry Men
Signál z neznáma (The Signal) (pondělí 16. 7., Nova Cinema, 22.00 - 23.45 / středa 18. 7., 02.10 - 05.15)

Plakát filmu Signál z neznáma / The SignalPsychologické sci-fi se u nás netěší nijak závratnému hodnocení, na zahraničních databázích se ale pohybuje na úrovni lehkého nadprůměru. Těžko říct, čím to může být, každopádně se dá říct, že William Eubank je lepší režisér než scenárista. Může se rozhodně opřít o hodně slušnou vizuální stránku, kterou oživuje populární ruční kamerou, poměrně hutnou a těžce uchopitelnou atmosférou a hodně solidním hudebním doprovodem. Jakožto autor ale selhává, protože ústřední příběh se tváří chytřejší, než ve skutečnosti je, a i když v úvodu nastoluje několik zajímavých otázek, postupem času přestává dávat odpovědi a jen a jen přichází s dalšími konspiračními teoriemi, aniž by něco zásadně rozkrýval. Úplně neuspokojí ani konec, který opět pracuje jen s náznaky. Dojem ovšem výrazně vylepšuje krátká stopáž a obsazení, v němž se mimo jiné objeví Laurence Fishburne, Brenton Thwaites, Olivia Cooke nebo Beau Knapp. Nedotažená žánrovka, která udělá radost spíše méně zkušeným divákům.

Zajímavost: Natáčení začalo v květnu 2013.

Oficiální trailer filmu Signál z neznáma / The Signal
Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander) (úterý 17. 7., ČT art, 20.20 - 23.25)

Český plakát filmu Fanny a Alexandr / Fanny och AlexanderDrama z počátku osmdesátých let je posledním filmovým počinem legendárního režiséra a scenáristy Ingmara Bergmana, neboť po něm už se natrvalo přesunul do televize. Jde opravdu o hodně náročný snímek, který je rodinnou ságou a spíše než film připomíná klasický rozsáhlý román, což je jeho zásadní problém. V průběhu se toho totiž záměrně moc neděje a v popředí jsou spíše dialogy, vztahy mezi postavami a jejich vývoj a velice specifická atmosféra. Tvůrce tak trpělivější publikum ohromí Oscary oceněnými kamerou, kostýmy a výpravou, skutečnou rozmáchlostí a silnými emocemi, které jsou ale složitě ukryté. Tříhodinová stopáž je i v kombinaci s nijak strhujícím tempem zdánlivě smrtící, ukrývá se v ní ale mnoho skvostů. Fantastické je i obsazení, v němž excelují namátkou Kristina Adolphson, Börje Ahlstedt, Kristian Almgren nebo Pernilla Allwin. Škoda jen zbytečně divadelní režie a již zmíněné stopáže. Hodně náročná klasika.

Zajímavost: Snímek se natáčel chronologicky.

Originální trailer filmu Fanny a Alexandr / Fanny och Alexander
Policajt v Africe (Piedone l’africano) (čtvrtek 19. 7., Barrandov, 20.15 - 22.35)

Plakát filmu Policajt v Africe / Piedone l'africanoItalsko-německá kriminální komedie patří v sérii filmů s policistou Rizzem k těm slabším, přesto si ale udržuje poměrně slušnou úroveň. Režírující Steno tentokráte vsadil na komediální strunu a seriózní děj hodně upozadil, takže asi nikoho nepřekvapí, že postrádá byť jen elementární smysl. Důraz je kladen především na bitky všeho druhu, vtipné dialogy a situační humor, který mnohdy vychází ze střetu evropské a africké kultury. Samozřejmostí už je svižné tempo, díky němuž si slabších chvilek divák mnohdy nevšimne, tentokráte se navíc přidávají ještě exotické lokace, které vše příjemně oživí. V hlavní roli nesmí chybět charismatický a sympatický Bud Spencer, jemuž dělá společnost především Enzo Cannavale. Být stopáž o takových dvacet minut kratší, mohl být i celkový dojem lepší. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Film byl vůbec jako první z celé série uváděn v československých kinech, byť jen na pár měsíců.

Mezinárodní trailer filmu Policajt v Africe / Piedone l’africano


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY