Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 12. 2016 - 29. 12. 2016

TV tipy: Zlodějka knih hledá kočky v apartmá v hotelu Plaza

Vydáno: 23.12.2016 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I sváteční týden je v letošním roce mimo očekávané klasiky obohacen poměrně překvapivými a mnohdy i klasickými počiny, které se u nás moc nevysílají. Na řadu tak přijdou třeba dva muzikály nebo dvě italsko-francouzské komedie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana (Mr. Peabody & Sherman) (sobota 24. 12., Prima, 18.15 - 20.20 / neděle 25. 12., Prima Max, 15.45 - 17.45)

Český plakát filmu Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana / Mr. Peabody & ShermanDobrodružný animák je jakýmsi Návratem do budoucnosti v kreslené podobě a možná to je jeho největší problém. Režírující Rob Minkoff sice vsadil na atraktivní příběh, který střídá historické lokace, je ale otázkou, nakolik se v různých dějinných etapách budou orientovat děti. Dospělého také úplně neuspokojí, neboť humor z nich není úplně vytěžen, celé to působí poněkud chaoticky a tempo není zcela vyrovnané. Vysloveně infantilních fórků je tu ale naprosté minimum a na všechny je předem upozorněno, takže se stávají parodií sebe sama. Z technického hlediska nelze mít větších výhrad, neboť animace je propracovaná a spoléhá na hodně barev a ve snímku se pořád něco děje. I přes výše zmíněné připomínky a příliš viditelný morální apel je dva roky starý počin, o němž se více dočtete v naší recenzi, příjemnou štědrovečerní premiérou, která je ideální pro celou rodinu.

Zajímavost: O realizaci filmu se uvažovalo už v roce 2003.

Oficiální český trailer filmu Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana / Mr. Peabody & Sherman
Abrahám (Abraham) (sobota 24. 12., ČT2, 19.00 - 22.05 / neděle 25. 12., 06.00 - 07.30 / pondělí 26. 12., 06.10 - 07.45)

Plakát filmu Abrahám / AbrahamZdařilý biblický příběh je na Štědrý den konečně vysílán v kuse, což znamená, že je potřeba si na něj vyhradit skoro tři hodiny. To je sice velká porce, ale diváci, kteří znají Bibli a Starý zákon by měli být spokojeni, neboť režírující Joseph Sargent se jich věrně drží a velmi pomalu vypráví jednu z nejznámějších křesťanských pověstí. Opírá se při tom o atraktivní lokace, krásnou kameru, na televizní poměry solidní výpravu, propracovanou psychologii postav a v neposlední řadě i o strhující hudbu, kterou složil legendární Ennio Morricone. Hodně silné je i obsazení, v němž v těch nejdůležitějších rolích dostali důvěru Richard Harris, Barbara Hershey a Maximilian Schell. Kdyby to ovšem celé bylo o něco kratší, sevřenější a nápaditější, byl by výsledek o třídu lepší. Trocha historie po slavnostní večeři neuškodí.

Zajímavost: V americké televizi měl film premiéru 3. dubna 1994.

Ukázka z filmu Abrahám / Abraham
Kočky (Cats) (neděle 25. 12., ČT art, 20.00 - 22.00 / středa 28. 12., ČT2, 00.05 - 02.05 / pátek 30. 12., ČT art, 00.50 - 02.45)

Plakát filmu Kočky / CatsFilmová verze slavného jevištního muzikálu nabízí především nádherné audiovizuální zpracování. Režírující David Mallet si v ní dal záležet a divákovi připravil opravdu hodně barevné zpracování, v němž vyniknou bizarní kostýmy a výprava a vskutku svérázná choreografie, která je pochopitelně tvořena na hudbu slavného Andrewa Lloyda Webbera. Tvůrce navíc sehnal jedno z nejlepších obsazení celé historie představení, jemuž dominují Elaine Paige a John Mills, které doplňují třeba Ken Page nebo John Partridge. Kaňkou na kráse je jen to, že na obrazovce je víc vidět zoufalá nedějovost celého příběhu, která trochu rozptyluje, někomu může vadit i absence větších a známějších hitů. Něco pro muzikálové fandy.

Zajímavost: Hudbu k filmu nahrál sedmdesátičlenný orchestr.

Originální trailer filmu Kočky / Cats
Zůstaň se mnou (If I Stay) (pondělí 26. 12., Prima, 22.35 - 00.45)

Plakát filmu Zůstaň se mnou / If I StayDva roky staré drama rozhodně nikoho nepřekvapí a je určeno spíše sentimentálnějším povahám a milovníkům podobných žánrovek. Televizí prověřený režisér R.J. Cutler toho moc nevymýšlel a spolehl se na jistotu v podobě závažného tématu, které se dotýká mladých lidí, depresivní atmosféru a bohužel i příliš prvoplánové citové vydírání, které je v některých chvílích až nesnesitelné. Nechybí ani příjemný soundtrack, v němž se objeví hned několik známých hitů. Na lehce nadprůměrné úrovni udržuje snímek také obsazení, jehož nejznámější tváří je velmi dobrá Chloë Grace Moretz. Zamrzí pak hlavně to, že tvůrcům chybí odvaha a invence, která by film odlišila od jemu podobných. Slušná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Knižní předloha od Gayle Forman má sequel s názvem Where She Went, který je vyprávěn z pohledu hlavního mužského hrdiny.

Český trailer filmu Zůstaň se mnou / If I Stay
Gangsterova milenka (La pupa del gangster) (úterý 27. 12., ČT2, 22.25 - 00.00 / čtvrtek 29. 12., 01.20 - 03.00)

Plakát filmu Gangsterova milenka / La pupa del gangsterNejen u nás prakticky neznámá italsko-francouzská komedie je hodně svérázná a v tom dobrém slova smyslu zvláštní. Režírující Giorgio Capitani v ní totiž bláznivě komické situace navlékl na jindy seriózní příběh o mafiánech, gangsterech, prostituci a podobných věcech. V tom je také jeho největší kámen úrazu, neboť děj je předvídatelný, nepřekvapivý a někdy také trochu nesmyslný. To ale na druhou stranu tolik nevadí, protože o něj tolik nejde a přednost dostávají hlavně humorné situace a gagy, které jsou někdy dohnány až do absurdna a groteskové podoby, a vtipné dialogy. Hlavním trumfem je však obsazení, jemuž vévodí výborná a po většinu času spoře oděná Sophia Loren a vynikající Marcello Mastroianni, které skvěle doplňují třeba Pierre Brice nebo Aldo Maccione. Zub času je na snímku znát dost, ale některé vtipné situace a scény jsou dodnes unikátní. Raritní záležitost.

Zajímavost: Jedním z producentů filmu byl slavný Carlo Ponti.

Dánský trailer filmu Gangsterova milenka / La pupa del gangster
Číslo 5 žije (Short Circuit) (středa 28. 12., ČT1, 08.25 - 10.05)

Plakát filmu Číslo 5 žije / Short CircuitPro mnohé takřka kultovní sci-fi komedie není z dnešního pohledu ničím výjimečná, přesto ale relativně funguje. Režírující John Badham se v ní spolehl hlavně na pohodovou atmosféru a sympatického "robotického" hlavního hrdinu, který uchvátí zejména dětského diváka. Nasadil také svěží tempo a vyměřil krátkou stopáž, takže i přes několik slabších míst se nuda nikdy nedostaví, což je jedině dobře. V ústředních "lidských" rolích se navíc objeví Ally Sheedy, Steve Guttenberg, Fisher Stevens a G. W. Bailey, kteří jsou sympatičtí a zábavní. Pro dnešní mladší diváky půjde spíš o zastaralý a pomalý film, pro jejich rodiče naopak o jeden ze zásadních kousků z dětství a totálně nostalgickou záležitost, o níž se podrobnosti dočtete v naší Blu-ray recenzi.

Zajímavost: Původně byl snímek koncipován jako temnější thriller o po zuby ozbrojeném robotovi, který uteče z laboratoře, nakonec se z něj ale stala komedie.

Originální trailer filmu Číslo 5 žije / Short Circuit
Včera, dnes a zítra (Ieri, oggi, domani) (středa 28. 12., ČT2, 21.45 - 23.45 / čtvrtek 29. 12., 09.20 - 11.15)

Plakát filmu Včera, dnes a zítra / Ieri, oggi, domaniItalsko-francouzská povídková romantická komedie, která získala také Oscara za cizojazyčný film, je u nás známá díky legendární scénce, sama o sobě ale rozhodně také stojí za vidění. Režírující Vittorio de Sica dostal k dispozici tři kvalitativně vesměs vyrovnané příspěvky, které jsou víceméně vtipné, vypointované a nápadité. Jemu pak jen stačilo dodat potřebnou odlehčenou atmosféru, svěží tempo a nádech jakési typicky italské zábavy řešící vztahy, sex a rozdíly mezi pohlavími. Výsledek by ale nebyl tak výborný bez zvoleného obsazení, kterému kralují famózní Sophia Loren a Marcello Mastroianni, mezi nimiž ve všech případech funguje potřebná chemie a taktéž na sebe strhávají velkou pozornost. Některým určitě nesedne ona jižanská temepramentnost a některé příběhy se jim mohou zdát banální a tzv. o ničem, to je ale snad ta jediná zásadní výtka, kterou lze k filmu mít. Opomíjená evropská klasika.

Zajímavost: Povídka Anna vychází z románové předlohy Alberta Moravii.

Originální trailer filmu Včera, dnes a zítra / Ieri, oggi, domani
Zlodějka knih (The Book Thief) (středa 28. 12., Prima, 22.05 - 00.45 / čtvrtek 29. 12., 02.30 - 06.25)

Český plakát filmu Zlodějka knih / The Book ThiefU americko-německého válečného dramatu záleží na tom, zda divák četl knižní předlohu Markuse Zusaka. Tu totiž netradičně vypráví sama Smrt, což se pokusil zachovat i režírující a na velkém plátně debutující Brian Percival, jemuž se to ale příliš nepovedlo. Ačkoli se výsledek drží knihy poměrně věrně, dost věcí v něm působí rozpačitě a zkratkovitě, příliš jasná není ani motivace postav. Nechybí tu ale hutná a typicky válečná atmosféra strachu a atraktivní zápletka o síle knih a psaného slova. V dabingu pak zanikne i to, že někdo mluví anglicky a jiný zase německy, což mnozí kritizovali. Jistotami pak jsou přesná a na Oscara nominovaná hudba Johna Williamse a herecké výkony, které mimo začínající a výborné Sophie Nélisse obstarávají třeba Geoffrey Rush nebo Emily Watson. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Zusak se při psaní inspiroval vyprávěním své matky, která žila za války v Mnichově, některé události jsou tedy založeny na skutečnosti.

Originální trailer filmu Zlodějka knih / The Book Thief
Apartmá v hotelu Plaza (Plaza Suite) (čtvrtek 29. 12., ČT2, 20.00 - 21.55 / pátek 30. 12., 15.30 - 17.20)

Plakát filmu Apartmá v hotelu Plaza / Plaza SuiteU nás skoro neznámá komedie sestává ze tří povídek, které spojuje jen hotel z jejího názvu a je na ní znát, že vychází z divadelní předlohy. To tedy znamená, že režírující Arthur Hiller se mohl opřít o velmi dobrý scénář autora původní hry Neila Simona, který je plný inteligentního humoru a břitkých dialogů. Jinak toho příliš neřešil a dodal pouze potřebnou odlehčenou atmosféru a výborný hudební doprovod Maurice Jarreho. Stěžejní pak jsou herecké výkony, kterým dominuje výtečný Walter Matthau, jehož v jednotlivých příbězích doplňují třeba Maureen Stapleton, Barbara Harris, Lee Grant nebo Louise Sorel. I když jednotlivé příspěvky nejsou kvalitativně vyrovnané, film nikdy nenudí a všechny nedostatky vykompenzuje závěrečná povídka, která je takřka geniální situační komedií. Zapomenutá klasika.

Zajímavost: Stapleton byla jedinou herečkou z původního broadwayského obsazení, která si svou roli zopakovala i ve filmu.

Originální trailer filmu Apartmá v hotelu Plaza / Plaza Suite
Josef a jeho skvostný plášť (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat) (čtvrtek 29. 12., ČT art, 20.20 - 21.40)

Plakát filmu Josef a jeho skvostný plášť / Joseph and the Amazing Technicolor DreamcoatTelevizní podoba méně známého muzikálu Andrewa Lloyda Webbera mnohé překvapí, neboť zcela seriózní biblické téma nahlíží hodně svérázně a osobitě. Režírující David Mallet se tedy nebere vůbec vážně a známý příběh obohacuje humornými vložkami, množstvím barev a výtečnou audiovizuální stránkou a v neposlední řadě i parodií na mnoho hudebních žánrů. K tomu se přidávají i propracované choreografie, zajímavé, avšak minimalistické kulisy a jakýsi pedagogický podtext. Hlavní roli tančí, zpívá a hraje Donny Osmond, jemuž v těch dalších zručně pomáhají mimo jiné Richard Attenborough nebo Joan Collins. Vzhledem ke krátké stopáži navíc snímek uteče hodně rychle a nestihne začít nudit. Je tedy jasné, že určitě nesedne každému, nepatříte-li ale mezi ortodoxní a dogmatické křesťany, vyplatí se ho zkusit.

Zajímavost: Webber a Tim Rice napsali muzikál na žádost svého přítele - ředitele školy, který nutně potřeboval hru pro děti.

Originální trailer filmu Josef a jeho skvostný plášť / Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu