TV tipy: 300 soupeřů bojuje s nevychovaným učitelem a vesmírnými kovboji

Vydáno: 28.10.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V posledních týdnech by se perexy našich televizních tipů daly kopírovat, protože stav zůstává trvale stejný. To tedy znamená, že žádnou zásadní premiéru v programech nenajdete. Radost tak nejvíc udělá asi debut Ridleyho Scotta.
Já, mé druhé já a Irena (Me, Myself & Irene) (pátek 28. 10., Prima Max, 22.15 - 00.45)

Plakát filmu Já, mé druhé já a Irena / Me, Myself & IrenePro někoho možná překvapivě docela slušně hodnocená komedie není úplně snadno přijatelná a někomu se může zdát vysloveně nechutná. Režírující a scenáristická sourozenecká dvojka Peter Farrelly a Bobby Farrelly se v ní nevzdala svých tradičních trademarků, což znamená, že část humoru je tzv. fekální, prvoplánová a hodně laciná. Mimo těchto chvil je nicméně snímek poměrně snesitelný, nabízí i velmi dobré vtipy a vlastně i zajímavý námět, který ovšem zdaleka nevyužívá. Tempo je ale naštěstí natolik svižné, že trapné momenty nejsou dlouhé a nikterak se nerozvíjí. Nad vodou snímek drží i herci, mezi nimiž jednoznačně vynikají Jim Carrey a Renée Zellweger. Pokud vám podobné žánrovky nevadí, jde o ideální páteční večerní oddechovku.

Zajímavost: Film je věnován památce slavného filmového kritika Genea Siskela.

Originální trailer filmu Já, mé druhé já a Irena / Me, Myself & Irene
300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire) (pátek 28. 10., Nova, 22.25 - 00.25)

Český plakát filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an EmpireAkční fantasy je pokračováním komiksové podívané ze starého Řecka a ve většině věcí připomíná právě svého předchůdce. Režírující Noam Murro se tedy spolehl na vizuálně opulentní stránku, velké množství efektních zpomalovaček a potřebně adrenalinovou akci, která je sice rutinní, což ale kompenzuje záměrně přehnanou krvavostí a brutalitou a nebere se moc vážně, což je jedině dobře. V hlavní roli se sice objeví nevýrazný a necharismatický Sullivan Stapleton, veškerou pozornost na sebe ovšem strhává famózní Eva Green, která odhalí úplně vše a zejména pánské publikum bude hodně potěšeno. Nesmí ale příliš přemýšlet nad scénářem a nesmyslnými dialogy, jinak si dojem pokazí. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Rodrigo Santoro se kvůli roli Xerxe musel holit po celém těle.

Český trailer filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an Empire
Vesmírní kovbojové (Space Cowboys) (sobota 29. 10., Nova, 14.00 - 16.40 / neděle 30. 10., 00.55 - 02.05 / pondělí 31. 10., Nova Cinema, 06.40 - 08.55)

Plakát filmu Vesmírní kovbojové / Space CowboysŠestnáct let staré dobrodružné sci-fi patří k tomu méně výraznému z režijní filmografie legendárního Clinta Eastwooda. Ten zaujme především v první polovině, která je v hodně nadsazeném duchu, má svižné tempo, nebere se moc vážně a nabízí docela dost humoru a vtipných situací. Postupem času se ale tvůrce začne brát až moc vážně, utápí se ve zbytečně dlouhých záběrech a možná tlačí na emoce trochu víc, než by bylo zdrávo, což ale v závěru kompenzuje příjemně melancholickou a staromilskou atmosférou. V hlavních rolích se krom samotného režiséra objeví výborní Tommy Lee Jones, Donald Sutherland a James Garner, které doplňují mimo jiné James Cromwell nebo Marcia Gay Harden. Příjemná oldschoolová podívaná.

Zajímavost: S rozpočtem pětašedesáti milionů dolarů se stal snímek tehdy vůbec tím nejdražším, který vyprodukovalo studio Malpaso.

Originální trailer filmu Vesmírní kovbojové / Space Cowboys
Fakjů pane učiteli (Fack ju Göhte) (sobota 29. 10., Prima Cool, 20.00 - 22.45 / neděle 30. 10., 15.40 - 17.55)

Český plakát filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju GöhteNejen u nás oblíbená německá komedie si vůbec na nic nehraje a od prvních minut je jasné, jakým směrem se bude ubírat a také to, že se nad jejím příběhem nesmí přemýšlet. Režisér a spoluscenárista Bora Dagtekin udržuje svižné tempo a předvádí i dost invence, neboť některé scény jsou skvěle vymyšleny a vypointovány, ačkoli jejich potenciál není úplně využit. Titulní roli si vysloveně užívá Elyas M'Barek, jemuž dělají společnost třeba Karoline Herfurth nebo Katja Riemann a potěší i vybraní představitelé studentů. Škoda jen, že tvůrce neprojevil větší cit při střihu, protože dokázal vedle sebe zařadit vtip velmi dobrý a rázem pak vysloveně trapný, což trochu bije do očí. O něco zásadnější výtkou pak je na žánr přehnaná stopáž. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: M'Barek musel kvůli roli přibrat osm kilogramů.

Oficiální český trailer filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju Göhte
Dobrodružství tučňáků (Priklucheniya pingvinenka Lolo) (neděle 30. 10., ČT :D, Plakát filmu Dobrodružství tučňáků / Priklyucheniya pingvinenka Lolo09.20 - 10.35)

Nejen u nás téměř neznámý sovětsko-japonský animák z konce osmdesátých let poměrně obstojí i v dnešní době. Režírující duo Gennadiy Sokolskiy a Kenji Yoshida vsadilo na jednoduchou, ale účinnou animaci, která kombinuje to nejlepší z tehdejší sovětské i japonské dílny a tím pádem má snímek hodně specifickou atmosféru. Ta okouzlí i dospělého diváka, přestože příběh cílí především na děti, což ale vůbec nevadí, když jim navíc tvůrci nenásilnou formou představí důležité a nadčasové hodnoty jako přátelství a láska. Zapadlý počin může sloužit jako ideální nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Původně se jednalo o třídílný seriál.

Mezinárodní trailer filmu Dobrodružství tučňáků / Priklucheniya pingvinenka Lolo
Soupeři (The Duellists) (neděle 30. 10., ČT2, 22.05 - 23.45 / úterý 1. 11., 00.00 - 01.40)

Plakát filmu Soupeři / The DuellistsRežijní debut Ridleyho Scotta zůstává u nás trochu opomíjený, což je velká škoda. Dnes slavný britský tvůrce si pro svou prvotinu vybral adaptaci povídky Josepha Conrada, která je nejsložitější tím, že se v ní střídají tak rozdílná prostředí, jakými jsou napoleonská Francie a carské Rusko, s čímž si ale autor poradil bravurně a atmosféra je po celou dobu vynikající. Jednoznačně nejvíc ovšem snímek upoutá vizuální stránkou, která je naprosto dokonalá a každá scéna by mohla sloužit jako obraz, stejně jako akčními scénami. V ústředních rolích excelují Keith Carradine a Harvey Keitel, vedle nichž se objeví mimo jiné Albert Finney, Hugh Fraser, Edward Fox nebo Pete Postlethwaite. Malinko zamrzí jen to, že tvůrce v té změti přenádherných záběrů a parádní atmosféry trošku pozapomněl vyprávět příběh, v němž částečně chybí motivace postav.

Zajímavost: Kvůli tomu, aby od mečů létaly jiskry, byly ty při natáčení připojeny na baterie.

Originální trailer filmu Soupeři / The Duellists
Honba za klenotem Nilu (The Jewel of the Nile) (pondělí 31. 10., Prima Max, 20.15 - 22.30 / úterý 1. 11., 15.10 - 17.25)

Plakát filmu Honba za klenotem Nilu / The Jewel of the NilePokračování velkého dobrodružného hitu de facto za svým předchůdcem příliš nezaostává. Režírující Lewis Teague toho moc neměnil a opět se tak spolehl na atraktivní exotické lokace, svěží tempo, komediální nadsázku, absolutně pohodovou atmosféru a zajímavé akční scény. K tomu se přidává trefný hudební doprovod a kvalitní obsazení, jemuž dominují Michael Douglas, Kathleen Turner a Danny DeVito. To, že je příběh neoriginální a dost naivní, pak ve výsledku ani nevadí. K lepšímu hodnocení ovšem chybí větší odvaha a nápaditost tvůrců, kteří se drželi zbytečně při zemi a snímek tak není ničím výjimečný ani zapamatovatelný. Příjemná jednohubka.

Zajímavost: Píseň When the Going Gets Tough, která film doprovází, zpívá společně s Billym Oceanem trojice hlavních hvězd.

Originální trailer filmu Honba za klenotem Nilu / The Jewel of the Nile
Harley Davidson a Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man) Plakát filmu Harley Davidson a Marlboro Man / Harley Davidson and the Marlboro Man(pondělí 31. 10., Nova Cinema, 21.45 - 23.35 / úterý 1. 11., 00.25 - 05.05)

U nás o něco lépe hodnocené akční krimi sice pochází z počátku devadesátých let, výsledkem ale hodně evokuje dekádu předešlou. Režírující Simon Wincer toho tudíž moc neřešil a natočil přímočarý počin bez větších ambicí a vesměs se mu zadařilo. Potěší tedy poctivá béčková poetika, jednoduchý příběh a solidní akce. V hlavních rolích uchvátí především frajerský a charismatický Mickey Rourke, který zastiňuje i Dona Johnsona, stejně důležitou úlohu tu ale hrají i silné motorky. Vedle nich ale určitě nepřehlédnete ani Daniela Baldwina nebo Toma Sizemorea. Hodně nostalgický tip udělá radost zejména těm dříve narozeným.

Zajímavost: Rourke veřejně přiznal, že roli ve filmu vzal čistě pro peníze.

Oficiální trailer filmu Harley Davidson a Marlboro Man / Harley Davidson and the Marlboro Man
Hvězdy Velkého vozu (Vaghe stelle dell'Orsa) (úterý 1. 11., ČT art, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu Hvězdy Velkého vozu / Vaghe stelle dell'Orsa...V našich končinách takřka neznámé italské válečné drama je zajímavým a náročnějším počinem. Režisér a spoluscenárista Luchino Visconti v něm dokázal, že umí natočit i komorní podívanou s minimem prostředků. Děj se tedy soustředí do jediného zámku a tvůrce v něm ohromí potemnělou a až klaustrofobní atmosférou odlehlého stavení. Za zmínku stojí i nádherná kamera a celková práce s obrazem. Malinko horší už je to s příběhem, který trochu připomíná antické tragédie, není úplně jednoznačný a záměrně pracuje s nedořečenostmi a symboly, sledování tudíž vyžaduje větší míru divácké tolerance. Titulní roli ztvárnila pro někoho výborná, pro někoho zase topornější a nepřesvědčivá Claudia Cardinale, jíž dělají společnost třeba Jean Sorel nebo Michael Craig. Něco pro milovníky evropské klasiky.

Zajímavost: Z festivalu v Benátkách si film odnesl Zlatého lva.

Ukázka z filmu Hvězdy Velkého vozu / Vaghe stelle dell'Orsa
Hamlet na kvadrát (Hamlet 2) (čtvrtek 3. 11., Prima Max, 22.20 - 00.20)

Plakát filmu Hamlet na kvadrát / Hamlet 2U nás jen minimálně známá a průměrně hodnocená hudební komedie je v zahraničí přijímána mnohem lépe. Je ale třeba počítat s tím, že režisér a spoluscenárista Andrew Fleming natočil dost svéráznou a osobitou podívanou, která není pro každého a ti, kteří nemají rádi jakoukoli modernizaci klasických dramat, by ji měli zcela ignorovat. Tvůrce tu opravdu zcela popustil uzdu své fantazii a přišel s až dadaistickou žánrovkou, v níž je možné úplně vše. Je tak velká škoda, že slibný potenciál úplně nevyužil a zejména zpočátku se mu nedaří nasadit to správné tempo a poměrně nudí. S ubíhajícím časem se ale vše potřebně rozjede a je to natolik bizarní, že to vlastně baví. V hlavní roli exceluje excentrický Steve Coogan, který zcela zastiňuje své kolegy, mezi nimiž je třeba i Catherine Keener. Lehce originální záležitost.

Zajímavost: Film získal cenu Flaming Hobbit za nejlepší špatný film roku 2008.

Originální trailer filmu Hamlet na kvadrát / Hamlet 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY