Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Fakjů pane učiteli

Recenze: Fakjů pane učiteli aneb Do nového školního roku zvesela

Vydáno: 28.08.2014 08:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Začátek školního roku můžete "oslavit" s německou komedií, která disponuje atraktivním distribučním názvem a spoléhá na vděčné téma. Je tedy výsledek neotřelou evropskou zábavou a alternativou k podobným hollywoodským žánrovkám?

Fakjů pane učiteliRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.08.2014 08:00. Začátek školního roku můžete "oslavit" s německou komedií, která disponuje atraktivním distribučním názvem a spoléhá na vděčné téma. Je tedy výsledek neotřelou evropskou zábavou a alternativou k podobným hollywoodským žánrovkám? Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Srpen se chýlí ke konci a stejně tak i letošní velké prázdniny. Inu, začátek školního roku je tady. A proč vůbec tahle informace na filmovém webu? Prostě proto, že tuzemský distributor zřejmě zcela záměrně chce tuto radostnou událost oslavit tím, že den před koncem (nepočítáme-li víkend) prázdnin do kin vpustí film odehrávající se skoro celý ve školním prostředí. Zvedne německá komedie s vtipným českým názvem Fakjů pane učiteli v žácích a studentech natěšenost na návrat do lavic?

Fotografie z filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju GöhteHlavním hrdinou je zlodějíček Zeki Müller, který kdysi vykradl banku, za což dostal spravedlivý trest. Ten mu ale nyní vypršel a on už se těší na svobodu, kterou chce užívat i s pomocí ukrytého lupu, který svěřil své přítelkyni. Tu nenapadlo nic lepšího než peníze zakopat na staveništi, kde ovšem mezitím vyrostla nová škola. Zeki je tedy nucen se sem jít ucházet o místo školníka, jenže nedopatřením je považován za učitele a přijat. Jeho učební metody jsou pochopitelně dost svérázné, což se nelíbí hlavně jeho upjaté kolegyni Lisi Schnabelstedt, která se do něj ale proti své vůli zamiluje. Zeki tak musí nejen bojovat s nezvladatelnými žáky a dotěrnou kolegyní, ale hlavně chce najít svou kořist. 

Asi nikoho z vás po přečtení předchozího odstavce nenapadne, že by se ve snímku s po dlouhé době vtipným a výstižným českým distribučním názvem dělo něco nepředvídatelného a originálního. Pozitivem je to, že režisér a scenárista Bora Dagtekin to dobře ví a o nic víc se ani nesnaží. I proto omezil úvod do děje na nutné minimum a jeho drtivou většinu situoval do školního prostředí, kde se pokouší diváka bavit a donutit ho zapomenout, že se dívá vlastně na stokrát omleté téma. A daří se mu to tak napůl.

Od počátku nasazuje slušné a svižné tempo, které směle plyne, aniž by to celé nějak více zadrhávalo. Je tu také poměrně dost zábavných a nápaditých momentů (používání paintballové pistole na "krocení" neposlušných žáků a ten úplně nejlepší, kdy učitel využije své minulosti a rozhodne se pro léčbu šokem a vezme žáky ke svým známým na okraji společnosti, což s nimi dost otřese), které splní svůj komický účel a některé z nich by nemusely být marné ani v reálném životě. Na druhou stranu ale nejsou úplně využité.

Karoline Herfurth, Elyas M'Barek ve filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju GöhteDo titulní role navíc obsadil Elyase M'Bareka, který si ji vysloveně užívá, nechybí mu charisma, ve své podstatě je to dobrák a sympaťák a mnohdy utáhne film zcela sám. A je to dobře, protože nikdo další už tak nezaujme. Karoline Herfurth, která bude zdejšímu divákovi nejvíce povědomá, mu moc nepomáhá a místy je dost toporná a značně protivná a ani ostatní nestojí moc za řeč, protože jsou za a) v našich končinách neznámí a za b) dost nezajímaví.

Platí však to, že o tom, co se děje, nesmíte moc přemýšlet, protože jinak šeredně narazíte (ústřední škola je odstrašující případ, neboť ředitelka se pohybuje na hraně příčetnosti, nejlepší učitel je bývalý kriminálník, jeho kolegyně naivní a hloupá...). Příběh pochopitelně slouží jen jako záminka k dalším a dalším vtipům, jejichž úroveň je bohužel dost nevyrovnaná. Dagtekin nemá cit pro vyvážený film a je tak schopen vedle sebe nastříhat scénu velmi vtipnou a solidně vypointovanou a vysloveně trapnou. Při takovém kontrastu a tak ostrých přechodech to úplně bije do očí.

Fotografie z filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju GöhteZásadním problémem Fakjů pane učiteli je přetažená stopáž, která se blíží ke dvěma hodinám, což je na komedii hodně a v tomto případě to platí dvojnásob. Poslední půlhodina, která má být jakýmsi vyústěním a z toho důvodu není moc vtipná a snaží se moralizovat, je jednak dost nastavovaná a zbytečná a druhak takřka nesnesitelná a zoufale otravná. Polemizovat by se dalo též o tom, proč film běží v kinech nadabovaný, když se v něm stejně mluví vulgárně a pro děti určen není. Dabing se navíc moc nepovedl a troufnu si tvrdit, že "zabil" dost humoru a hlášek, o které se ani nepokusil, ačkoli v původním znění zřejmě byly. Nejmarkantněji je to poznat u závěrečných titulků, u kterých běží série nepovedených záběrů, která je v českém znění opravdu nevtipná.

I přes ryze průměrné hodnocení se Fakjů pane učiteli nevyplatí úplně zatratit, protože jakožto oddechovka slouží docela dobře, o žádnou žánrovou trvalku ale rozhodně nejde. Mrzí to o to víc, že máme co dělat s filmem, který se nemusel držet diktátu žádného velkého studia, je čistě evropský a mohl být příjemně nekorektní a černohumorný. Tak snad příště.

Oficiální český trailer filmu Fakjů pane učiteli / Fack ju Göhte

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • jakej debil to psal ten film je boží!... (Anonym, 01.09.2014 18:56) Reagovat

    jakej debil to psal ten film je boží!

  • Suprovej film !! :-D (Simone, 13.09.2014 18:30) Reagovat

    Bylo to naprosto SUPER :-D!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Konec roku je srdeční záležitost (28.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zvrácená žena na tahu rychle a zběsile pronáší přípitek (16.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Whitney bude nahánět posledního z Jediů, dokud je svatba nerozdělí (17.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Lassie se vrací a prožívá kalifornský sen zahalený téměř dokonalým tajemstvím (17.06.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Predátor s malou čarodějnicí prožívají evoluci (12.09.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Průseráři vedou podivné vyšetřování pana učitele ve Volyni (07.09.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ničitel Pepa tančí foxtrot v Miami (11.04.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu