Za horizontem: nudná kostýmní austenovka Love & Friendship

Vydáno: 08.02.2017 20:04 - | foto: facebook tvůrce

Mezi nejčastěji adaptovanými spisovateli byste jméno Jane Austen našli rozhodně, některé z jejích knih posloužily jako předlohy nesčetněkrát, ale nově se na plátna podívala i povídka Love & Friendship.

Love & FriendshipRecenzoval/a dne 08.02.2017 20:04. Mezi nejčastěji adaptovanými spisovateli byste jméno Jane Austen našli rozhodně, některé z jejích knih posloužily jako předlohy nesčetněkrát, ale nově se na plátna podívala i povídka Love & Friendship. Hodnocení: 2
Chloë Sevigny, Kate Beckinsale ve filmu  / Love & FriendshipVe své době devatenáctého století anglická spisovatelka Jane Austen nebyla rozhodně tak uznávaná jako nyní, díla dokonce byla nucena vydávat anonymně. A řádně pochopenou se její tvorba stala až ve 20. století, kdy také dostala nálepku klasické autorky britské literatury. Její díla se tak s vynálezem filmu logicky dostala i na plátna, kdy se některá z nich jako Rozum a cit, romantická Emma nebo Pýcha a předsudek stala klasickými i vyloženě na poli kinematografickém.

Vůbec první adaptace se ale letos dočkala povídka, kterou tato talentovaná spisovatelka napsala již v pouhých čtrnácti letech. Jmenuje se Love & Friendship (v některých vydáních pod názvem Lady Susan) a o její režii i scénář se postaral nepříliš známý Whit Stillman, jehož jste například mohli zaznamenat díky Slečnám v nesnázích. Teď již ale k jeho novince, jež vznikla v koprodukci mezi USA a Irskem.

Kate Beckinsale, Chloë Sevigny ve filmu  / Love & FriendshipRovnou se přiznám, že knihu jsem nečetl, ale nebojím se říci, že ať už pracoval režisér/scenárista s čímkoliv, mohl to zvládnout o dost lépe. První věc, která asi rychle začne vadit každému divákovi nehledě na to, jestli je znalý předlohy - film se sice postavy snaží představit pomocí vyprávění hlavní hrdinky a zobrazením jejího jména a postavení nebo vztahu, ale ani to moc nepomáhá. S obrovskou škálou větších i vedlejších nepotřebných postav tak přibývají i zbytečné dějové linie a film končí dříve, než si zapamatujete jména hlavní postav. 

Nejvýraznější postavou filmu je ale rozhodně lady Susan Vernon v podání Kate Beckinsale, která se snaží provdat svou mladou dceru Fredericu (Morfydd Clark), v čemž jí pomáhá americká imigrantka a její přítelkyně Alicia Johnson (Chloë Sevigny). Děj zřejmě nezní příliš zajímavě, což by jindy mohl zachraňovat typický austenovský humor. Ten tu ale například oproti velmi vtipné Emmě chybí a jako celek tak snímek sotva drží pohromadě.

Chloë Sevigny, Xavier Samuel ve filmu  / Love & FriendshipAsi jediné větší plus je herecké obsazení, které sice nesází na velmi známá jména, ale rozhodně na schopné osoby, které svým umem zvládají Love & Friendship jakž takž ukočírovat správným směrem. Menším plusem navrch pak je alespoň stránka nádherných kostýmů a zajímavých filmařských lokací, ale tím výčet pozitiv končí. Ve zkratce se jedná o velmi špatně zvládnutou látku, která možná funguje na papíře, ale jako film pramálo.

Oficiální trailer filmu Love & Friendship


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY