TV recenze minisérie: Jedna noc

Vydáno: 24.09.2016 10:18 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jedna noc je název osmidílné kriminálně laděné minisérie z produkce HBO. Jedna noc byla klíčová v životě pakistánského studenta, který se tak trochu náhodou dostal do zcela neočekávané situace.
Jedna noc je název osmidílné kriminální minisérie z produkce HBO, kterou jsme měli možnost sledovat necelé dva měsíce od 10. července do 28. srpna tohoto roku. Epizody měly délku zhruba jedné hodiny, i když první a poslední díl byly o něco delší (zhruba celovečerní délka hodiny a půl). Tato americká minisérie je inspirována britskou sérií Criminal Justice z roku 2008-9, která měla dvě řady po deseti epizodách.

Riz Ahmed ve filmu Jedna noc / The Night OfJedna noc má docela pohnutou historii. HBO si objednala pilot série založené na britské sérii Criminal Justice už v roce 2012 a hlavní roli zde měl dostat James Gandolfini, který ale před třemi roky zemřel. Pilot z roku 2013 nebyl nikdy odvysílán a HBO na čas tento projekt pustila k vodě. Nicméně se k němu zase brzy znovu vrátila. Roli měl po Gandolfinim převzít Robert De Niro, nakonec ji ale získal John Turturro. Jedna noc spatřila světlo světa uprostřed roku 2016, přičemž Gandolfiniho jméno je zde v posmrtné úctě ponecháno v titulcích jako "executive producer". Minisérii napsali Richard Price a Steven Zaillian, který je kromě čtvrtého dílu, který režíroval James Marsh, také režisérem všech ostatních částí.

Oficiální synopse k seriálu Jedna noc zní: "Osmidílná minisérie Jedna noc od tvůrců Stevena Zailliana a Richarda Price podrobně zkoumá složité okolnosti fiktivního případu jedné newyorské vraždy. Příběh sleduje studenta Naze Khana, roztomilého podivína, který dostane od basketbalového hráče, jemuž pomáhá s učením, pozvánku na večírek v newyorském Lower East Side. Když jeho odvoz na poslední chvíli krachne, Naz si bez dovolení vezme otcův taxík a vyrazí ze svého domova v queenském Jackson Heights na Manhattan. Když cestou do taxíku nastoupí nádherná mladá žena (Sofia Black-D'Elia) a požádá ho o svezení, Nazovy plány rázem vezmou za své a rozjíždí se osudová noc. Naz je později obviněn ze zločinu, který podle svých slov nespáchal, a na vlastní kůži zakouší dezorganizaci a manipulaci v právním systému. Tíživá situace, do které se dostal, je ještě umocněná jeho vzhledem a statusem potomka pákistánských přistěhovalců." (HBO Europe)

John Turturro ve filmu Jedna noc / The Night OfHlavní roli pakistánského studenta Naze Khana si zopakoval (hrál ji i v onom neuvedeném pilotu) britský herec Riz Ahmed a v této roli je velmi přesvědčivý. Je přesvědčivý jak v poloze "roztomilého podivína", tak i v proměně z roztomilého podivína v méně roztomilého podivína. Celkově je ale tento zatím málo známý herec ve své první velké hlavní roli velmi dobrý. Nicméně největší hereckou hvězdou Jedné noci je John Turturro v roli Nazova právního zástupce Johna Stona, což je sama o sobě velmi zajímavá postava. Stone je "malá ryba" a na první pohled podobný druh podivína, jakým je jeho klient. Především je to ale vyborně a plnokrevně vykreslená postava a Turturro zde mohl konečně naplno předvést, jak skvělý herec v něm dříme. 

Jedna noc působí velmi komplexním dojmem díla, v němž se prolíná celá řada témat a žánrově přesahuje z kriminálky do psychologické studie až do soudního dramatu i do vězeňského prostředí. Stojí ale především na psychologicky velmi propracovaných charakterech a přesvědčivých hereckých výkonech obou herců i menších rolích epizodních rozličných postav z prostředí soudního i vězeňského a věrohodně vykreslené znalosti tohoto prostředí. Jedna noc proto působí dojmem kvalitního a velmi vypiplaného díla do těch nejmenších detailů. Mimo to je Jedna noc napínavá až do úplného konce a nejednoznačná, co se týče pátrání po tom, co se v onu inkriminovanou dobu skutečně událo. 

Sofia Black-D'Elia ve filmu Jedna noc / The Night OfNa konci července přinesl The Hollywood Reporter zprávu o možném pokračování Jedné noci, která byla podle slov Stevena Zailliana "navržena jako samostatná záležitost". Zaillian reportérům řekl, že o této věci bude dále přemýšlet a pokud vymyslí něco, co by stálo za to, pak by se nebránil nové sérii na jiný námět. Richard Price zde zase uvedl na adresu Jedné noci, na níž se výrazně podílel jako scenárista, že jde o "antitezi seriálu Právo a pořádek" (k němuž by mohlo někoho napadnout Jednu noc přirovnávat), když řekl, že: "Není to jako dát to mikrovlnky a za šedesát vteřin servírovat".

O tom, nakolik jsou jeho slova pravdivá, se samozřejmě přesvědčte nejlépe sami. Jednu noc lze jen doporučit!

Originální trailer minisérie Jedna noc


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • no nevim, tolik logickych lapsu a nijaky zaver za ... (mm, 25.09.2016 23:58) Reagovat

    no nevim, tolik logickych lapsu a nijaky zaver za 10/10 nestoji. Zklamani, zvlast kvuli technickemu provedeni, atmosfere i hereckym vykonum.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY