Česko vysílá do souboje o Oscary Ztraceni v Mnichově

Vydáno: 15.09.2016 20:15 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla svým hlasováním o českém kandidátovi na Oscary v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Z 49 českých filmů byla vybrána tragikomedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově.

Fotografie z filmu  / Ztraceni v MnichověČeská filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala ze 49 českých hraných, dokumentárních a animovaných filmů českého zástupce, kterého vysílá do oscarového souboje v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Je jím tragikomedie Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, která získala dva České lvy za nejlepší scénář a střih. Dalšími kandidáty, o kterých členové ČFTA uvažovali, byly následující: Rodinný filmUčitelkaJá, Olga Hepnarová a Nikdy nejsme sami. Překvapivě zde není zmíněn držitel Českého Lva za nejlepší film - Kobry a Užovky.

Podle slov producenta filmu Davida Ondříčka "Petr Zelenka natočil neotřelý, vtipný a chytrý film. Film v loňském roce získal dvě ceny Český lev. Svým tématem a originálním zpracováním velice dobře rezonuje i se zahraničním publikem. Vzbudil mimořádný ohlas např. na BFI London Film Festivalu a dostal se do užšího výběru filmů na European Film Awards. " 

György Cserhalmi, Aňa Geislerová ve filmu  / ŽelaryKaždá země může svého kandidáta nominovat do 3. října 2016. Z nich oscarová akademie vybere devět finalistů, které pak zúží na finálovou pětku, která bude ohlášena 24. ledna 2017. Vítěz pak bude vyhlášen na oscarovém ceremoniálu 26. února 2017. Ještě dodejme,  že loni byla za Česko vyslána Domácí péče, která se do úzké pětky neprobojovala. Naposledy se do úzkého finále propracoval v roce 2004 film Želary. Loňským vítězem byl v této kategorii maďarský Saulův syn




 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY