Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 30. 12. 2022 - 5. 1. 2023

TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku

Vydáno: 30.12.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Letterboxd

Nejatraktivnějším tipem přelomu roku je rozhodně novoroční televizní premiéra českého dramatu Zátopek. Vedle něj pak hledejte spíše počiny méně výrazné, leckdy i málo známé a oficiální cestou nesehnatelné.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vlčí volání (Le chant du loup) (pátek 30. 12., Prima Cool, 20.15 - 22.35 / sobota 31. 12., 14.50 - 17.10 / úterý 3. 1., Prima Max, 09.05 - 11.20)

Plakát filmu Vlčí volání / Le chant du loup
© AlloCiné
Pod alternativním tuzemským názvem Volání vlka najdete v programu tři roky staré a v našich končinách málo známé francouzské drama, které se v zahraničí těší mnohem lepšímu hodnocení. Režijně debutující scenárista Abel Lanzac v něm vsadil na absolutní diváckou jistotu a nepouštěl se do žádných větších experimentů. To tedy znamená, že spolehl na osvědčené postupy a připomíná mnoho podobných hollywoodských žánrovek. Zápletka nikoho moc nepřekvapí, neboť se striktně drží žánrových mantinelů, nicméně pořád je atraktivní, ačkoli svým vyzněním trochu naivní. Klaustrofobní atmosféra uzavřené ponorky ale funguje na výbornou, akce je také solidní, navíc méně znalým divákům snímek odhaluje, jaký technologický pokrok za poslední roky udělaly (nejen) francouzské ponorky. Titulní role si zahráli spolehliví François CivilOmar Sy a Mathieu Kassovitz. Škoda, že to celé není výraznější a hlavně uprostřed tempo dost kolísá a nevyhýbá se nudě. Neznámý tip. 

Zajímavost: Pojem vlčí volání je slangovým výrazem pro sonární alarm.

Oficiální trailer filmu Vlčí volání / Le chant du loup
Tom a Jerry: Rychle a chlupatě (Tom and Jerry: The Fast and the Furry) (sobota 31. 12., Nova, 05.39 - 06.55 / středa 4. 1., Nova Cinema, 05.05 - 06.15)

Plakát filmu Tom a Jerry: Rychle a chlupatě / Tom and Jerry: The Fast and the Furry
© The Movie Database
Animovaná komedie z poloviny nového milénia trpí tím, čím většina podobných počinů věnujících se dvěma slavným postavičkám. A to tím, že při vší tvůrčí snaze se nedokáže vyrovnat krátkým groteskám, které je proslavily a nějaké snahy o navěšení jakéhosi titulního příběhu úplně nefungují. Režírující Bill Kopp tedy dělá, co může a spoléhá především na svižné tempo, neustálou akci, jednoduchou, ale funkční animaci a několik zajímavých vizuálních nápadů, což naštěstí funguje na ty nejmenší, kteří jsou cílovým publikem. Dospělí už totiž rozklíčují prakticky neexistující a velmi jednoduchou zápletku, která navíc nedává moc smysl, infantilní humor a trochu toporné pokusy o parodii závodních filmů, ty se ale silně míjí účinkem. Vzhledem k vskutku střídmé stopáži a cílení na děti se ale podobné nedostatky dají poměrně lehce odpustit. Silvestrovské probouzení pro ty nejmenší.  

Zajímavost: V USA snímek vyšel 11. října 2005.

Originální trailer filmu Tom a Jerry: Rychle a chlupatě / Tom and Jerry: The Fast and the Fury
Sladká Irma (Irma la Douce) (sobota 31. 12., ČT2, 09.35 - 11.55  / pondělí 2. 1., 12.35 - 14.55)

Plakát filmu Sladká Irma / Irma la Douce
© IMDb
Romantická komedie z první poloviny šedesátých let je v tuzemsku známá překvapivě hodně málo, ačkoli se jedná o naprostou hollywoodskou klasiku. Režisér a spoluscenárista Billy Wilder v ní skládá osobitou poctu starým francouzským komediím a groteskám a servíruje tu nejikoničtější představu, jakou má Hollywood o francouzské metropoli. Příběh, který vychází z původní divadelní hry, je poměrně absurdní a hledat v něm logiku, nemá cenu, protože vše je podřízeno břitkým a velmi dobře napsaným dialogům, uvolněné a pohodové atmosféře a záplavě více, či méne povedených gagů a vtípků, které nikdy nesklouznou k trapnosti a udržují si dost vysokou úroveň. Potěší i to, že na svou dobu si autor dovolil být v určitých momentech trochu odvážnější a některé pointy jsou sofisitikovaně dvojsmyslné. Vše pak dotváří oscarová hudba Andrého Previna. V titulní roli září na Oscara nominovaná Shirley MacLaine, které sekunduje především neméně výborný Jack Lemmon, dále se pak objeví třeba Bruce YarnellLou Jacobi nebo Hope Holiday. Nebýt stopáž o minimálně patnáct minut přetažená, byly by dojmy ještě lepší. Poslední tip roku 2022.

Zajímavost: Ve snímku debutoval v menší roli James Caan.

Oficiální trailer filmu Sladká Irma / Irma la Douce
Pinocchio a vládce noci (Pinocchio and the Emperor of the Night) (neděle 1. 1., ČT :D, 14.00 - 15.20)

Plakát filmu Pinocchio a vládce noci / Pinocchio and the Emperor of the Night
© IMDb
Animované dobrodružství z druhé poloviny osmdesátých let není nejen u nás úplně známé, a i když bylo překonáno mnohými dalšími příspěvky do filmů s Pinocchiem, pořád jde o hodně solidní záležitost. Režírující Hal Sutherland v něm zůstává věrný předloze Carla Collodiho a nepouští se do nějakých experimentů. Příběh je poměrně jednoduchý a dětského diváka nejspíše uspokojí, navíc má lehce temnější atmosféru a je možné, že ti úplně nejmenší se budou trochu bát. Samotná animace je trochu zvláštní, protože oproti scénám v popředí, které jsou standardní, jsou v kontrastu detaily v pozadí, které moc nesedí, což symbolizují třeba až nepřiměřeně velké květiny, které bijí do očí. Tempo je nicméně očekávatelně svižné a stopáž střídmá, takže se divák nestihne úplně nudit, ačkoli pár momentů k tomu trochu svádí. To ale vyvažuje velmi dobrý humor a několik trefných hlášek. Nenápadný tip na novoroční odpoledne.

Zajímavost: Studio Disney, které je jinak výhradním producentem Pinocchia, s tímto snímkem nemá nic společného.

Originální trailer filmu Pinocchio a vládce noci / Pinocchio and the Emperor of the Night
Zátopek (neděle 1. 1., ČT1, 20.20 - 22.24)

Plakát filmu  / Zátopek
© Falcon
Tuzemské životopisné drama mělo viditelně velké ambice, které ale nedokázalo úplně naplnit. Českým lvem oceněný režisér David Ondříček, který se podílel i na scénáři, totiž evidentně chtěl poskytnout komplexní obraz legendárního atleta a zachytit ho ze všech možných pohledů, místo toho ale celou dobu klouže po povrchu a ani jednu stránku jeho osobnosti nedokáže zobrazit nějak komplexně. Rozpačitá je i linie z období roku 1968, která je moc dlouhá a občas vypadá trochu samoúčelně. A je to škoda, protože řemeslně je snímek naprosto výborný, dobová atmosféra je výtečná, sportovní scény na české poměry taktéž a výprava byla dokonce oceněna dalším Českým lvem. Toho si odnesl i titulní Václav Neužil ml., u nominace pak zůstalo u Marthy Issové, která s ním ale překvapivě má velmi malou chemii, a Roberta Mikluše. Nechybí ani několik hodně silných scén, jakožto celek se ale snímek postupem času rozpadá. Atraktivní novoroční premiérový tip, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Ondříček přemlouval Danu Zátopkovou celých šest let, aby mu umožnila film natočit.

Oficiální trailer filmu Zátopek
Slepý (Blind) (pondělí 2. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Slepý / Blind
© IMDb
Sedm let staré romantické drama patří k těm, která jsou v našich končinách skoro neznámá a oficiální cestou se nedají sehnat. V tomto případě ale divák o moc nepřišel, protože režijně debutující zkušený producent Michael Mailer se opírá o ty nejtradičnější žánrové šablony a nikoho nepřekvapí. Spoléhá tak na mnohokrát viděný a klišovitý příběh, který jen ozvláštňuje motivem slepoty, relativně svižné tempo, melancholickou a lehce posmutnělou atmosféru, velmi střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější a přidává dobře napsané dialogy a na žánr výbornou kameru. V hlavních rolích se objeví zbytečně chladný Alec Baldwin a spolehlivá Demi Moore, mezi nimiž funguje slušná chemie. Jen škoda, že to celé není o něco výraznější a emočně silnější. Další nenápadný tip.  

Zajímavost: Moore se s tímto počinem vrátila k filmu po dlouhých deseti letech.

Oficiální trailer filmu Slepý / Blind
Mára jde do nebe (pondělí 2. 1., ČT2, 21.50 - 23.20 / úterý 3. 1., 23.35 - 00.55)

Plakát filmu  / Mára jde do nebe
© CSFD
Osm měsíců po krátkém uvedení v kinech se televizní premiéry dočká český dokument, který je primárně určen spíše těm, kteří osobu nadšeného horolezce Marka Holečka moc neznají. Režisérka a scenáristka Markéta Ekrtová-Válková se v něm zaměřila na zachycení hlavního hrdiny a popis jeho motivací, což orámovala natáčením jeho životní expedice. Krásných obrazů majestátních hor tak moc nečekejte, protože jde o ponor do duše dobrodruha, který nezná hranic, nemá malé cíle a dokáže strhnout i ostatní. Autorka navíc projevila cit pro dramaturgii, protože informací podává přiměřené množství, šetří tradičními mluvícími hlavami, nenudí, především se ale neopakuje, každý moment má tak svůj smysl. Za zmínku pak stojí i hodně dynamický a výborný střih. To, že některé pasáže působí povrchně, je zcela záměrné a v kontextu celku jako takového to vůbec nevadí. Zajímavý portrét zajímavého člověka.   

Zajímavost: V letech 2018 a 2020 získal Marek Holeček mezinárodní ocenění Zlatý cepín, čímž se prakticky stal mistrem světa v horolezectví.

Originální trailer filmu Mára jde do nebe
Obhájce nevinných (Just Mercy) (úterý 3. 1., Nova Cinema, 19.55 - 22.20)

Plakát filmu Obhájce nevinných / Just Mercy
© The Movie Spoiler
Čtyři roky staré kriminální drama se tuzemským kinům vyhnulo a vyšlo jen na videu, což je paradoxně možná to lepší řešení. Režisér a scenárista Destin Daniel Cretton v něm totiž vychází ze skutečné události a soustředí se právě na silný a nadčasový příběh a vizuální stránku odsouvá na druhou kolej, proto výsledku menší obrazovka sluší o dost více. Samotná zápletka tedy nikoho nepřekvapí a přidává se do dlouhé řady podobně laděných záležitostí o utlačování jiné rasy, je ale natolik atraktivní, relativně dobře napsaná a výborně vygradovaná, že to až tolik nevadí. Dobová atmosféra je navíc perfektní a taktéž s emocemi se pracuje hodně citlivě, takže samotný závěr pak zapůsobí přesně tak silně, jak bylo zamýšleno. V hlavní roli exceluje Michael B. Jordan, vedle kterého se objeví Jamie FoxxBrie LarsonO'Shea Jackson Jr.Rafe Spall nebo Tim Blake Nelson. Jen ta stopáž měla být o něco kratší. 

Zajímavost: V červnu 2020 dala společnost Warner Bros. film zcela zdarma ke stažení jakožto reakci na smrt George Floyda.

Oficiální trailer filmu Obhájce nevinných / Just Mercy
Nico, 1988 (Nico, 1988) (čtvrtek 5. 1., ČT art, 20.40 - 22.15)

Český plakát filmu Nico, 1988 / Nico, 1988
© Facebook tvůrce
Italsko-belgické drama se svého času objevilo i v tuzemských kinech, kterými ale vesměs prošumělo. A není se co divit, protože režisérka a scenáristka Susanna Nicchiarelli ho natočila spíše pro ty, kterým něco říká jméno Christa Päffgen. Tu tady zachycuje až v poslední etapě života, kdy už byla hodně svéráznou umělkyní a nemusela se na nikoho ohlížet. Ti, kteří nevědí, o koho jde, budou po většinu naštěstí krátké stopáže dost zmateni, protože i přes přítomnost spousty halucinogenních flashbacků, se toho z ženiny minulosti tolik nedozvědí a nedokáží ocenit, v čem spočíval její hudební přínos. Tempo je navíc dost pomalé, takže je třeba značná divácká tolerance. Dobová atmosféra je nicméně výborná, některé songy jsou poměrně chytlavé a autorce se podařilo zachytit i zvláštní hlubokou samotu, která umělkyni na sklonku života provázela, čímž dodala snímku nádech určité melancholie a smutku. Titulní roli naprosto fantasticky ztvárnila Trine Dyrholm, jejíž kreace jsou tím, co udržuje diváckou pozornost i v těch nejnudnějších momentech. Tip pro festivalové publikum. 

Zajímavost: Scénář byl založen na archivních materiálech a nových rozhovorech s lidmi, kteří měli k Nico blízko.

Český trailer filmu Nico, 1988 / Nico, 1988
Strážci majáku (The Vanishing) (čtvrtek 5. 1., Prima Max, 22.05 - 00.20)

Plakát filmu Strážci majáku / The Vanishing
© IMDb
Britský thriller patří k těm, které se českému divákovi vyhnuly a oficiální cestou ho prakticky nemá možnost vidět. Celovečerně debutující režisér Kristoffer Nyholm v něm vychází ze skutečné, leč dodnes neobjasněné události, která mu dala možnost volné interpretace. A právě v úvodní polovině, kdy uvádí do děje a celý příběh rozehrává, je nejsilnější, protože pracuje s rafinovanými náznaky a vše zahaluje drsnou a klaustrofobní atmosférou izolovaného ostrova. Navíc vše pojímá dost psychologicky, takže akce ustupuje dialogům, pomalému tempu a představování propracovaných postav. Ve druhé polovině se ale zvolený postup obrací proti tvůrci, protože jakmile odhalí, co se stalo, rázem nemá co nabídnout, točí se v kruhu a nedokáže ničím zaujmout. Právě v těchto chvílích mu pomáhá obsazení, v němž klíčové role bravurně ztvárnili Peter MullanGerard Butler a Connor Swindells. Poněkud staromilský tip.

Zajímavost: Při natáčení byly použity čtyři majáky.

Oficiální trailer filmu Strážci majáku / The Vanishing

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Bod obnovy (18.08.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu