TV tipy: Napoleon, Batman a Anna Karenina se potkávají v pekle

Vydáno: 02.09.2016 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli letošní prázdniny už zmizely v propadlišti dějin, v televizích to vypadá, jako by tu stále byly. Žádné zásadní premiéry se totiž nedočkáme a musíme se spokojit s několika kvalitními, leč jen minimálně známými snímky.
Plakát filmu Valentino / ValentinoValentino (Valentino) (pátek 2. 9., ČT art, 21.55 - 00.00 / neděle 4. 9., 00.20 - 02.25)

U nás prakticky neznámé britsko-americké drama je svérázným životopisem nejslavnějšího milovníka němé éry Hollywoodu. Režírující Ken Russell je v něm překvapivě usedlý a vyhýbá se svým typickým experimentům s formou a servíruje konvenční příběh, z něhož ovšem ční ironie, dekadence a jasná stylizace. Zaujme i opulentní výpravou, krásnou kamerou a kostýmy a několika nezapomenutelnými scénami. V hlavní roli naprosto exceluje původem sovětský tanečník Rudolf Nureyev, který se ukázal být dokonalou volbou. Vzhledem k osobě tvůrce ale není zaručeno, že se film bude líbit většině a je dost možné, že některým bude vysloveně proti srsti. Osobitá biografie.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela ve Španělsku.

Ukázka z filmu Valentino / Valentino
Batmanův syn (Son of Batman) (sobota 3. 9., Nova Cinema, 12.20 - 13.55)

Plakát filmu Batmanův syn / Son of BatmanDva roky starý animovaný příběh netopýřího muže nepatří k tomu nejlepšímu z této série, to ale neznamená, že by byl vysloveně nezdařilý. Režírující Ethan Spaulding zkrátka jen jede na jistotu a má určitou nevýhodu v tom, že nedostal k dispozici zajímavý příběh ani postavy a musí se tak spoléhat na jiné věci. Těmi jsou až překvapivá brutalita, temná atmosféra a trochu netradiční pojetí samotného Batmana, který tu má blízko lidské podobě. Animace je naprosto standardní a je na ní znát pouze televizní rozpočet, což by ale komiksovým fandům nemělo vadit i vzhledem k tomu, že stopáž je rozumně krátká a film nikdy nezačne nudit. Příjemný víkendový odpolední relax.

Zajímavost: Jde o druhý animovaný film ze stáje DC, který vychází z práce komiksového scenáristy Granta Morrisona.

Originální trailer filmu Batmanův syn / Son of Batman
Plakát filmu Waterloo / WaterlooWaterloo (Waterloo) (sobota 3. 9., ČT2, 20.00 - 22.15)

Italsko-sovětské válečné drama je sice evropskou koprodukcí, v jeho obsazení ale nechybí zářivé hvězdy první velikosti. Režírující Sergei Bondarchuk v něm prokázal svou velikost a natočil typicky sovětské rozmáchlé a epické drama, které nešetří na výpravě, kulisách a nabízí vskutku překrásnou kameru. Mimo to tu ale naštěstí nechybí ani silný příběh a zajímavé postavy, které rozhodně nejsou odstaveny na vedlejší kolej. Absolutním vrcholem jsou však bojové scény, které jsou dokonalé, promyšlené, strhující a nadčasové. V hlavních rolích se navíc objeví Rod Steiger, Christopher Plummer, Virginia McKenna nebo Orson Welles, takže je vskutku nač se dívat. Nepřipomínaná klasika.

Zajímavost: Natáčení se zúčastnilo zhruba sedmnáct tisíc členů Rudé armády.

Originální trailer filmu Waterloo / Waterloo
Anna Kareninová (Anna Karenina) (sobota 3. 9., ČT art, 22.00 - 00.20)

Český plakát filmu Anna Kareninová / Anna KareninaPozapomenutá sovětská adaptace legendárního románu Lva Tolstého patří k vůbec nejlepším filmovým verzím, jaké se této klasice dostalo. Režisér Aleksandr Zarkhi se v ní poměrně věrně drží předlohy, i když některé vedlejší linie musel osekat a především se snaží o propracovanou psychologii postav, což se mu minimálně u té ústřední daří velmi dobře. Neopomněl ani velkolepou výpravu, kostýmy a náhled do soudobé společnosti a sem tam zvolil i netradiční záběr kamery, což je jen dobře. V hlavní roli se představí velmi dobrá Tatiana Samoylova, které dělají společnost víceméně neznámí sovětští herci. Přetažená stopáž je daň za rozsáhlost románu a pár hluchých míst se dá tím pádem snadno odpustit. Absolutní literární klasika.

Zajímavost: Snímek byl nominován i na jednu z cen na předčasně ukončeném festivalu v Cannes 1968.

Originální trailer filmu Anna Kareninová / Anna Karenina
Queen: These Are Days of Our Lives (Queen: Day of our Lives) (neděle 4. 9., ČT art, 20.20 - 22.20 / čtvrtek 8. 9., 00.10 - 02.15)

Plakát filmu Queen: These Are Days of Our Lives / Queen: Days of Our LivesBritský hudební dokument shrnuje kariéru legendární rockové skupiny, která se nesmazatelně zapsala do dějin, a jejíž charismatický zpěvák Freddie Mercury bavil a baví mnoho generací posluchačů svými show i svým hlasem. Režírující Matt O'Casey nechává promlouvat zbylé členy kapely i jiné hudebníky a odborníky a vzpomíná na zásadní momenty v existenci tělesa a skládá tím obraz jednoho silného příběhu. Je sice pravda, že některým kapitolám se věnuje jen povrchně, nebo vůbec, to ale tolik nevadí, protože hity, které tu zazní, jsou nesmrtelné a konec je nenásilně dojemný. Výborná televizní záležitost.

Zajímavost: Natáčení se neúčastnil kytarista John Deacon, který tak "promlouvá" jen z archivních záběrů.

Originální trailer filmu Queen: These Are Days of Our Lives / Queen: Day of Our Lives
Dům na špatné adrese (Lakeview Terrace) (neděle 4. 9., Nova, 23.10 - 01.15 / pondělí 5. 9., Nova Cinema, 00.50 - 02.35)

Plakát filmu Dům na špatné adrese / Lakeview TerracePsychologický krimithriller potěší spíše milovníky oldschoolu. Režírující Neil LaBute v něm nikam nespěchá a místo zběsilé akce klade důraz na vztahy mezi postavami, pomalejší tempo a vybroušené dialogy. Skvěle pracuje i s napětím a atmosférou, které výborně graduje a v některých momentech vyžaduje plnou diváckou spolupráci. Navíc přidává i hodně slušnou akci. V jedné z hlavních rolí exceluje Samuel L. Jackson, jemuž stačí snad jen Patrick Wilson, ostatní už jsou víceméně do počtu. I proto je škoda, že tvůrce nedostal k dispozici lepší příběh, který nevyužívá svůj potenciál a mnohdy si vypomáhá zbytečnými klišé, proti kterým zpočátku bojuje. Solidní žánrovka.

Zajímavost: Námět filmu vychází ze skutečných událostí, které se staly v jednom městě v Kalifornii.

Originální trailer filmu Dům na špatné adrese / Lakeview Terrace
Napoleon (Monsieur N.) (úterý 6. 9., ČT art, 21.05 - 23.10)

Plakát filmu Napoleon / Monsieur N.U nás méně známé a pouze průměrně hodnocené, v zahraničí však mnohem lépe přijímané francouzsko-britské drama je historickou fabulací, což je také jeho největším lákadlem. Režírující Antoine de Caunes v něm na reálie rezignuje a pracuje se zcela smyšleným příběhem o posledních dnech slavného vojevůdce. Daří se mu to ale tak napůl, protože chvílemi selhává ve zbytečně pomalém tempu, chvílemi zase v atmosféře, která je hodně proměnlivá, nikdy nedokáže ani úplně strhnout. Na druhou stranu se může spolehnout na solidní kameru, pár zajímavých a nápaditých momentů a Philippeho Torretona v titulní roli, vedle nějž se neztratil ani třeba Richard E. Grant. Nevýrazný počin.

Zajímavost: Příběh se odehrává v roce 1821.

Originální trailer filmu Napoleon / Monsieur N.
Hlas (In a World...) (středa 7. 9., Nova Cinema, 21.55 - 23.45 / čtvrtek 8. 9., 00.40 - Plakát filmu Hlas / In a World...02.10)

I tři roky stará komedie je u nás neznámá a pouze průměrně hodnocená a v zahraničí je na tom o mnoho lépe. Režisérka a scenáristka Lake Bell v něm sbírá body za nahlédnutí do dabingových studií, kam je příběh situován a za několik dobrých hlášek a vydařených vtípků. Bohužel se jí ale nedaří výrazněji zaujmout, což může být dáno i tím, že se snaží za každou cenu "natáčet nezávisle", což úplně nemá potřebný efekt. Naštěstí ale zvolila tak svěží tempo a sama je v hlavní roli natolik roztomilá, že nudí jen málokdy a na jedno zhlédnutí snímek poměrně funguje. Škoda jen, že není nápaditější, výraznější a příběhový potenciál úplně nevyužívá. Žánrová jednohubka. 

Zajímavost: Film byl natočen za dvacet dnů.

Oficiální trailer filmu Hlas / In a World...
Modrá nota (La note bleue) (čtvrtek 8. 9., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Modrá nota / La note bleueAbsolutně neznámé francouzsko-německé drama o posledních dnech výborného pianisty Frédérica Chopina je divácky hodně náročné. Natáčel ho totiž Andrzej Żuławski, který v něm prolínal sny s realitou a mytickými postavami, nechal publikum tápat v různých symbolech a spíše než na příběh se zaměřil na konkrétní pocity. Střídal taktéž barevná spektra a vytvořil těžce uchopitelnou melodramatickou a poetickou atmosféru, která je podobná snu. Vše navíc podbarvil nevtíravým, ale přesným hudebním doprovodem, který tvoří hudba tzv. vážná. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví jen Sophie Marceau. Vzhledem k trošku delší stopáži ale může snímek pro mnohé být jen těžce únosný. Televizní rarita.

Zajímavost: Snímek se odehrává v roce 1846.

Ukázka z filmu Modrá nota / La note bleue
Plakát filmu Peklo / In HellPeklo (In Hell) (čtvrtek 8. 9., Prima Cool, 22.20 - 00.25)

Akční thriller patří k tomu nejlepšímu, co v posledních patnácti letech natočil Jean-Claude Van Damme. To je do značné míry dáno osobou režírujícího Ringa Lama, který se nesoustředí primárně na akci, která je ovšem víc než slušná a příjemně realistická, ale na příběh, motivaci postav a jejich psychologii. Neobvyklé je i trochu pomalejší tempo, v němž vyniká každý záběr a každý dialog. O to větší je škoda, že se tvůrce nevyvaroval evidentních logických chyb, které výrazně kazí zážitek a nahrazují naopak chybějící žánrová klišé. I když je vidět, že hlavní hvězda už má svá nejlepší léta za sebou, pořád je to pro fanoušky dobré pokoukání a velice solidní béčko, které se snaží být trochu jiné.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Bulharsku.

Oficiální trailer filmu Peklo / In Hell
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY