TV tipy: Ona je na mol v mém nejmilejším baru a nemá nadějné vyhlídky

Vydáno: 15.07.2016 07:18 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Opakovat, že v průběhu prázdnin se televize spoléhají na reprízy, by bylo oním pověstným nošením dříví do lesa. Proto se tento týden spokojme s informací, že do programu se dostala i premiéra vynikající futuristické romance Ona.
Noční hovory s matkou (pátek 15. 7., ČT art, 21.10 - 22.15)

Plakát filmu  / Noční hovory s matkouExperimentální dokument režiséra, scenáristy a kameramana Jana Němce vyžaduje diváckou trpělivost a toleranci. Relativně nedávno zesnulý tvůrce v něm totiž střídá úhly pohledu natočené tzv. rybím okem a ryze černobílé a statické vzpomínkové záběry, což není úplně šťastné řešení, protože tím pádem snímek nedrží u sebe a je hodně náročný na sledování. Stejně tak nevyrovnaná je jeho obsahová stránka, v níž na jednu stranu potěší vzpomínky autorových přátel Václava Havla, Ester Krumbachové nebo Marty Kubišové, které jsou věcné a poměrně vtipné, na tu druhou ale nechybí ani plno vaty a nudných momentů, které příliš nezachrání ani Karel Roden. Tip pro náročnější diváky, jimž nevadí typická autorova lehká ublíženost a narcismus.

Zajímavost: Jde o vůbec první český film, jehož premiéra proběhla na interrnetu.

Ukázka z filmu není dostupná.

I. Q. (I. Q.) (pátek 15. 7., ČT2, 21.45 - 23.20 / neděle 17. 7., 00.25 - 02.00)

Plakát filmu I. Q. / I.Q.Možná trochu nedoceněná romantická komedie rozhodně není nijak originální, ale to dohání celkovou příjemností a pohodovostí. Režírující Fred Schepisi se spolehl právě na odlehčenou a retro atmosféru padesátých let, předvídatelný příběh a příliš toho neřešil. Opřít se mohl i o výtečné obsazení, v němž klíčové role zamilovaného páru svěřil spolehlivé Meg Ryan a výbornému Timu Robbinsovi, vedle nichž ale upoutá i takřka geniální Walter Matthau jakožto slavný fyzik Albert Einstein. Když si k tomu přidáte i trefný a přesný soundtrack, vlastně vám ani nebude vadit, že film není ničím výjimečný. Ideální oddechovka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Roli Einsteina byl hodně dlouho blízko Alan Arkin.

Originální trailer filmu I. Q. / I. Q.
Hráč (Le joueur) (sobota 16. 7., ČT2, 14.00 - 15.40)

Plakát filmu Hráč / Le joueurNejen u nás prakticky neznámá adaptace novely Fjodora Michajloviče Dostojevského vznikla v italsko-francouzské koprodukci, což se jeví jako ten nejzásadnější problém. Režírující Claude Autant-Lara se sice předlohy drží poměrně věrně, jenže se mu nedaří zachytit jejího ducha a chybí mu zkrátka typicky ruské prostředí a pojetí. Na druhou stranu nešetřil na výpravě a prostředí kasin, kde se většina snímku odehrává, vypadá vskutku velkolepě, opulentně a svým způsobem lákavě. V hlavní roli se objeví zcela přesný Gérard Philipe. Jen je škoda, že autoři dost razantně změnili konec příběhu, který je v jejich podání až příliš smířlivý, rezignovali na společenskou kritiku, které je původní novela plná a chybí jim potřebná invence. Trocha klasiky k sobotnímu obědu.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 26. října 1958.

Ukázka z filmu Hráč / Le joueur
Ona (Her) (sobota 16. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Ona / HerOscarem za scénář oceněné romantické drama se před třemi lety objevovalo v mnoha seznamech nejlepších filmů roku. Režisér a scenárista Spike Jonze v něm předvedl nadčasový a alarmující příběh o lidské odcizenosti a čím dál větší závislosti na moderních technologiích. Diváka ohromí nenápadnou futuristickou výpravou, která působí v rámci možností reálně, zároveň ale není dominantní a jen dotváří celkovou atmosféru prázdnoty a deprese. Hlavní je ovšem ústřední příběh, který je emocionálně silný a dost působivý. V titulní roli se představí vynikající a v tom nejlepším slova smyslu obyčejný Joaquin Phoenix, jemuž dělá hlasovou společnost podobně výborná Scarlett Johansson, o níž ale vzhledem k dabingu budete ochuzeni. Za zmínku pak stojí i menší úlohy Rooney MaraAmy Adams. O brilantní podívané, která je úžasně civilní, se více dočtete v naší nadšené recenzi.

Zajímavost: Socha letadla, která se ve filmu objeví, je dílem CGI, ve skutečnosti totiž neexistuje.

Český trailer filmu Ona / Her
Můj nejmilejší bar (Trees Lounge) (sobota 16. 7., ČT art, 21.35 - 23.10)

Plakát filmu Můj nejmilejší bar / Trees LoungeKomediální drama z poloviny devadesátých let je celovečerním režijním a scenáristickým debutem Stevea Buscemiho. Ten ho zalidnil vtipnými a uvěřitelnými postavami, které dostával do vtipných a uvěřitelných situací, které byly nezřídka inspirovány jeho vlastním životem. Sám sebe pak obsadil do jedné z hlavních rolí, výborně mu sekundují Mark Boone Junior a Carol Kane, v menších úlohách i Chloë Sevigny, Samuel L. Jackson a Daniel Baldwin. Jakožto režisér ale nenašel to správné tempo a na tak epizodický a vlastně bezdějový příběh zvolil až příliš pomalé, takže se občas nevyhnul nudě. Ve výsledku tak snímek působí zajímavě a nedotaženě a citelně mu chybí nějaký zapamatovatelnější moment, kvůli němuž by ho divák chtěl vidět znovu. Příjemná, ale nevýrazná žánrovka.

Zajímavost: Snímek byl natočen za čtyřiadvacet dnů.

Originální trailer filmu Můj nejmilejší bar / Trees Lounge
Na mol (Smashed) (pondělí 18. 7., Nova Cinema, 22.25 - 00.05 / úterý 19. 7., 02.55 - 04.15)

Plakát filmu Na mol / SmashedAmerické nízkorozpočtové komediální drama nepatří u nás k těm nejznámějším, což může být dáno jeho závažným tématem alkoholismu. Režisér a spoluscenárista James Ponsoldt se v něm soustředil na realistickou, syrovou a poměrně depresivní atmosféru, která k podobnému druhu filmů zkrátka patří. Děj tedy není nikterak originální a předvídat se dá po pár minutách, o ten ale ani nešlo. O to větší je škoda, že psychologie postav není tak propracovaná, jak by nejspíš měla být a zoufale tu chybí emoce, které by divákovi pomohly vcítit se do některé z postav a možná též trochu svižnější tempo. Výsledek tak působí zbytečně chladně. Ve slabších chvílích ale snímek drží nad vodou výtečný výkon titulní Mary Elizabeth Winstead, které dělají společnost třeba Aaron Paul nebo Octavia Spencer. Neškodná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Před natáčením scén, kde má Winstead vypadat opile, se herečka točila kolem vlastní osy, aby se jí motala hlava.

Oficiální trailer filmu Na mol / Smashed
Strom na dřeváky (L'albero degli zoccoli) (úterý 19. 7., ČT art, 21.05 - 00.05)

Plakát filmu Strom na dřeváky / L'albero degli zoccoliItalsko-francouzské drama nebývá v tuzemsku řazeno do programů často, neboť jde o divácky ne zcela vstřícnou podívanou. Režisér, scenárista a kameraman Ermanno Olmi se v něm rozhodl jakýmsi polodokumentárním stylem zachytit život v Itálii v devatenáctém století, čímž chtěl zároveň zavzpomínat na svou babičku. Uchvátí tedy takřka autentickou atmosférou, podmanivou hudbou a zvláštním duchem doby, který dýchá z každého záběru. To ještě umocňuje obsazení neherci, kteří dodávají potřebnou autenticitu, a množství životních mouder, která jsou stále platná. Smrtící je ovšem takřka tříhodinová stopáž, během níž se toho moc nestane a vše plyne zcela záměrně pomalu, aby byl zachován dojem opravdového života. Pro mnohé diváky se tak snímek stane nekoukatelným, což je obrovská škoda. Náročnější záležitost.

Zajímavost: Jedná se o dosud jediný film, v němž se mluví pouze bergamským dialektem.

Mezinárodní trailer filmu Strom na dřeváky / L'albero degli zoccoli
Hroši v Africe (Io sto con gli ippopotami) (středa 20. 7., Barrandov, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Hroši v Africe / Io sto con gli ippopotamiStačí napsat, že v hlavních rolích italské dobrodružné akční komedie se objevuje legendární duo Bud Spencer a Terence Hill a je jasné, co od ní čekat. Režírující Italo Zingarelli se ani o chloupek neodchýlil od jejich zažitých scémat, takže se soustředil především na svěží tempo, pohodovou amtmosféru a velké množství různých bitek. Nechybí tu ani několik nezbytných hlášek, plusem je tentokráte i exotické prostředí dálné Afriky. Je jasné, že nelze čekat propracovaný příběh, ale spíš sled víceméně vtipných epizod, které u sebe drží velmi chatrně. Jeden z těch méně výrazných počinů slavné dvojice. Nostalgická podívaná.

Zajímavost: Titulní píseň Grau grau grau složil sám Spencer.

Originální trailer filmu Hroši v Africe / Io sto con gli ippopotami
Nadějné vyhlídky (Great Expectations) (středa 20. 7., ČT2, 21.25 - 23.30)

Český plakát filmu Nadějné vyhlídky / Great ExpectationsBritsko-americká adaptace slavného románu Charlese Dickense, který patří k pilířům světové literatury, se setkává se dvěma druhy ohlasů. Jedni tvrdí, že režírující Mike Newell pojal svou verzi nejlépe, jak mohl, věrně se držel předlohy a přesně vystihl dobu, v níž se známý příběh odehrává. Druzí naopak poznamenávají, že tvůrce vsadil na příliš pomalé tempo, rozvleklý děj a v závěru i jeho překombinovanost, takže divák neznalý knihy se nejednou ztratí. Všichni se ale shodují na tom, že měl šťastnou ruku při obsazení, neboť Jeremy Irvine, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane nebo Sally Hawkins rozhodně nezklamou. Sami tak musíte zvolit, do jakého tábora se zařadíte.

Zajímavost: Carter nosila po celé natáčení jen jednu botu, protože její postava je tak popsaná v knize.

Originální trailer filmu Nadějné vyhlídky / Great Expectations
Karel Reisz, ten filmový život (čtvrtek 21. 7., ČT art, 23.35 - 00.55)

Český plakát filmu  / Karel Reisz, ten filmový životJak už název napovídá, v centru českého dokumentu stojí osoba Karla Reisze, jednoho ze zakladatelů anglické Nové vlny. Výsledný dojem pak závisí na tom, jak moc divák jeho osobu zná. Pro ty neznalé půjde o výborný exkurz, neboť režisérka a scenáristka Petra Všelichová si dala za úkol ve své domovině nedoceněného tvůrce řádně představit, což se jí vesměs zdařilo a poskytla náhled na hodně zajímavou osobnost. Pokud ovšem o sledovaném něco víte, nedozvíte se tu nic moc nového, ale spíše si zopakujete už známá fakta, takže se vám může stát, že se budete chvílemi nudit. To by vám ale mělo vykompenzovat větší množství vtipných scén, které vyprávějí autorovi kolegové a spolupracovníci. Trocha zajímavých informací před spaním.

Zajímavost: Jedná se o celovečerní debut autorky.

Originální trailer filmu Karel Reisz, ten filmový život
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY